sara 26.08.01, 21:28 Milicjanta z drogowki, ktory zwany byl Garcia, ze zgl. na tusze? Dobrotliwy byl podobno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.15.* 26.08.01, 21:56 Zapomnialem, ale mi przypomnialas uwazam ze juz napewno zmarl albo jest na "rencie". Byl naprawde w porzadku i kazdy go lubil. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 26.08.01, 22:37 No wlasnie. A kawiarnie "Agawe" pamietacie? Podobno na pietrze byl dom uciech? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.0.* 26.08.01, 23:09 Przed 100 "latami" pracowalem w zjednoczeniu przemyslu ceramicznego i przesiadywalem polowe mej pracy w Agawie ale o tym nie wiedzialem. W jakich latach to mialo byc??? Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 10:44 Chyba w 70-ch. Ale na przeciwleglym rogu byla mordownia Gliwiczanka, duzo mniej dyskretne miejsce. Ale to chyba jeszcze lata 60. A milszych rzeczy: kino mikrus? - za poczta, teraz te budynki zoatly wyburzone. Kino Apollo - teraz chyba sklep ze starymi meblami. I knajpy: Gondola, Roma - czy jeszcze sa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.6.* 27.08.01, 12:45 Ja nie wiem , bo tam nie mieszkam , myslalem , ze kino Apollo jeszcze istnieje. Musze ale przyznac , ze Gliwice sie ale duzo niezmienily. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 14:24 Ja tez tam juz nie mieszkam, ale mieszkalam cale dziecinstwo i wczesna mlodosc. I bywajac czasem , dochodze do wniosku, ze zmienily sie bardzo i to na korzysc. Z wyjatkiem palmiarni ( zmiana na niekorzysc, gdzies nizej o ty pisze) i lwow przy parku, ktore ma zastapic jakis koszmarny i kosztowny pomnik. A skad teraz stukasz, Ballest? Po mojej domenie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.15.* 27.08.01, 14:57 Dla mnie sie duzo nie zmienily , bo jak przyjade to tylko na pare dni i nie zwracam uwagi na szczegoly,(nastepnym razem bede zwracal) a to ze nie ma kina np. mikrus to jest w miedzyczasie dla mnie normalne.Musze sie przyznac, ze wlasnie do tego kina bardzo czesto chodzilem (w latach 60'') Teraz mieszkam we Frankfurcie/M. Dostajesz sie prywatnie do internetu albo z pracy ? Ja wlasciwie moge z pracy i z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 16:11 Ja tez moge prywatnie i z pracy. Daleko cie wynioslo do tego F nad M. Pozdrwaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.5.* 27.08.01, 17:55 To nie jest daleko , bo za 8 godzin (samochodem) moge byc w Gliwicach a samolotem jeszcze wczwsniej. Piszesz ze tych lwow przy parku ma zastapic pomnik, jaki i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 18:25 Lwy przeniesli bez sensu przed palmiarnie. Posrodku miniskwerku, do ktorego strzegly wstepu, powstaje wlasnie pomnik, chyba ku pamieci ofiar komuny i wojen, ale dokladnie ci nie powiem, jaka jest "dedykacja". Nie wiem, czy pamietasz, ze jescze byly lwy,( a moze jeden) na Dolnych Walow,kolo przystanku tramwajowego, przed Muzeum( teraz nazywa sie ono Willa Caro, tak jak przed wojna). Osiem godzin, phi, bagatela ;) Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 19:54 Tego lwa projektu Th.Kalide pamietam stoi do dzisiaj przed Willa Oskara Karo pozniej muzeum.Ten lew stal od 1931- 34 na terenie starej huty a w 1934 roku przeniesiono go na Dolnych Walow. Na temat tej willi mielismy dlugo temat na naszym Forum. Miastu Gliwice podarowal ja jej ostatni wlasciciel Graf von Ballestrem z Plawniowic, najwiekszy magnat przemyslowy na G.Slonsku. Te dwa lwy ktore wspomnialas staly przed pomnikiem mausoleum zolnierzy 22 pulku poleglych w I wojnie sw.(park Chopina). Sara skad taki nick ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Pamietacie?... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 22:16 sara napisał(a): A milszych rzeczy: kino > mikrus? ach "Mikrus" - kino-cud, o proporcjach tramwaju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 23:30 Masz racje a najlepsze miejsca byly z tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 23:37 Meg, To, Ty jeszcze zyjesz a ktos juz napisal, ze Cie komary zezarly!!!!!! Zauwazylas, ze pokazala sie Twoja rowiesniczka na naszym Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 00:52 Czesc kochani, wlasnie wrocilam z kina, nie jestem jeszcze pewna, co sadzic o filmie, pomysle jutro, trzeba sie z tymi dziwnymi wrazeniami "przespac". Ballest, jestes kopalnia wiadomosci o Gliwicach. Moj nick chyba "stad samad" jak wszystkie inne, bez zwiazku z realem. Ballest chyba tez na tej zasadzie? A "mikrus" na zawsze pozostanie we wspomnieniach: Tomcio Paluch rzadzil moim swiatem wtedy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 195.122.188.* 28.08.01, 06:09 Co ty tak jeszcze w nocy nadajesz, zlapal Cie tez ten VIRUS, Moj nick ma zwiazek ze realem Ballest = Ballestrem. Na jakims filmie byla i w jakim kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 10:17 Rialto, 21.30, Braterstwo Wilkow, film 2,5-godzinny. Sorki, ale nie wiem co to Ballestrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 28.08.01, 13:14 Graf von Ballestrem byl najwiekszym przemyslowcem na G.Slasku. Pochodzil z Plawniowitz i on podarowal Ville Karo miastu Gliwice. Jego Dyrekcja byla na M.Strzody naprzeciw Urzedu Miasta (Haus Oberschlesien) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Pamietacie?... IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 28.08.01, 14:09 kto jeszcze pamieta kino jutrzenka, ciekawe co tam teraz jest?, ogladalam tam "poskromienie zlosnicy" , na seansie bylo 4 widzow, a te poranki dla dzieci...i ten piekarz niedaleko bodajze menzel go zwano. Odpowiedz Link Zgłoś
sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 14:41 Pamietam z repertuarow kin, nie pamietam gdzie dokladnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 28.08.01, 15:09 Ja w Jutrzence ostatni raz byłam 13 lat temu. Teraz nic tam nie ma. Natomiast piekarnia jest, moja mama kupuje tam ciepłe bułki, pyyyyycha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 28.08.01, 15:12 Acha, a na ulicy Zygmunta Starego, w podwórku jest willa zwana pałacykiem. Ktoś mi mówił, że była to willa właściciela fabryki chemicznej Persil (co ponoć jest od jego nazwiska) czy ktoś coś wie na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:08 Jutrzenka byla chyba w okolicach Jana Sliwki (Szobiszowice , ale dokladnie nie pamietam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 29.08.01, 10:01 Jutrzenka była na Zygmunta Starego za skrzyżowaniem ze Słowackiego. A koło Jana Śliwki było kino Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:12 Ten palacyk znam , ale o tym nie wiedzialem bo wlascicielem Persila jest rodzina Henkel (dzisiaj Düsseldorf)a fabryka na G.Slasku byla bodajze tylko w Raciborzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:16 Przynajmniej raz jestem blogoslawiony miedzy niewiastami. Odpowiedz Link Zgłoś
zocker Re: Pamietacie?... 01.03.02, 22:36 Jak już o kinach mowa, to pamiętam jeszcze Ustronie na Hutniczej i Jowisza (chyba na Sowińskiego). Na starych widokówkach można też zobaczyć nie istniejące już kino Capitol (tam gdzie dziś stoi Mickiewicz). Odpowiedz Link Zgłoś