Dodaj do ulubionych

Pamietacie?...

26.08.01, 21:28
Milicjanta z drogowki, ktory zwany byl Garcia, ze zgl. na tusze? Dobrotliwy byl
podobno...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.15.* 26.08.01, 21:56
      Zapomnialem, ale mi przypomnialas uwazam ze juz napewno zmarl albo jest
      na "rencie".
      Byl naprawde w porzadku i kazdy go lubil.
      • sara Re: Pamietacie?... 26.08.01, 22:37
        No wlasnie. A kawiarnie "Agawe" pamietacie? Podobno na pietrze byl dom uciech?
        • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.0.* 26.08.01, 23:09
          Przed 100 "latami" pracowalem w zjednoczeniu przemyslu ceramicznego i
          przesiadywalem polowe mej pracy w Agawie ale o tym nie wiedzialem.
          W jakich latach to mialo byc???
          • sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 10:44
            Chyba w 70-ch. Ale na przeciwleglym rogu byla mordownia Gliwiczanka, duzo mniej
            dyskretne miejsce. Ale to chyba jeszcze lata 60. A milszych rzeczy: kino
            mikrus? - za poczta, teraz te budynki zoatly wyburzone. Kino Apollo - teraz
            chyba sklep ze starymi meblami. I knajpy: Gondola, Roma - czy jeszcze sa?
            • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.6.* 27.08.01, 12:45
              Ja nie wiem , bo tam nie mieszkam , myslalem , ze kino Apollo jeszcze istnieje.
              Musze ale przyznac , ze Gliwice sie ale duzo niezmienily.
              • sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 14:24
                Ja tez tam juz nie mieszkam, ale mieszkalam cale dziecinstwo i wczesna
                mlodosc. I bywajac czasem , dochodze do wniosku, ze zmienily sie bardzo i to na
                korzysc. Z wyjatkiem palmiarni ( zmiana na niekorzysc, gdzies nizej o ty pisze)
                i lwow przy parku, ktore ma zastapic jakis koszmarny i kosztowny pomnik.
                A skad teraz stukasz, Ballest? Po mojej domenie widac.
                • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.15.* 27.08.01, 14:57
                  Dla mnie sie duzo nie zmienily , bo jak przyjade to tylko na pare dni i nie
                  zwracam uwagi na szczegoly,(nastepnym razem bede zwracal) a to ze nie ma kina
                  np. mikrus to jest w miedzyczasie dla mnie normalne.Musze sie przyznac, ze
                  wlasnie do tego kina bardzo czesto chodzilem (w latach 60'')
                  Teraz mieszkam we Frankfurcie/M.
                  Dostajesz sie prywatnie do internetu albo z pracy ?
                  Ja wlasciwie moge z pracy i z domu.
                  • sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 16:11
                    Ja tez moge prywatnie i z pracy. Daleko cie wynioslo do tego F nad M.
                    Pozdrwaiam.
                    • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.5.* 27.08.01, 17:55
                      To nie jest daleko , bo za 8 godzin (samochodem) moge byc w Gliwicach a
                      samolotem jeszcze wczwsniej.
                      Piszesz ze tych lwow przy parku ma zastapic pomnik, jaki i dlaczego?
                      • sara Re: Pamietacie?... 27.08.01, 18:25
                        Lwy przeniesli bez sensu przed palmiarnie. Posrodku miniskwerku, do ktorego
                        strzegly wstepu, powstaje wlasnie pomnik, chyba ku pamieci ofiar komuny i
                        wojen, ale dokladnie ci nie powiem, jaka jest "dedykacja". Nie wiem, czy
                        pamietasz, ze jescze byly lwy,( a moze jeden) na Dolnych Walow,kolo przystanku
                        tramwajowego, przed Muzeum( teraz nazywa sie ono Willa Caro, tak jak przed
                        wojna).
                        Osiem godzin, phi, bagatela ;) Pzdrw.
                        • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 19:54
                          Tego lwa projektu Th.Kalide pamietam stoi do dzisiaj przed Willa Oskara Karo
                          pozniej muzeum.Ten lew stal od 1931- 34 na terenie starej huty a w 1934 roku
                          przeniesiono go na Dolnych Walow.
                          Na temat tej willi mielismy dlugo temat na naszym Forum.
                          Miastu Gliwice podarowal ja jej ostatni wlasciciel Graf von Ballestrem z
                          Plawniowic, najwiekszy magnat przemyslowy na G.Slonsku.
                          Te dwa lwy ktore wspomnialas staly przed pomnikiem mausoleum zolnierzy 22
                          pulku poleglych w I wojnie sw.(park Chopina).
                          Sara skad taki nick ?
            • Gość: meg Re: Pamietacie?... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 22:16
              sara napisał(a):

A milszych rzeczy: kino
              > mikrus?

ach "Mikrus" - kino-cud, o proporcjach tramwaju
              • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 23:30
                Masz racje a najlepsze miejsca byly z tylu.
              • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 212.162.12.* 27.08.01, 23:37
                Meg,
                To, Ty jeszcze zyjesz a ktos juz napisal, ze Cie komary zezarly!!!!!!
                Zauwazylas, ze pokazala sie Twoja rowiesniczka na naszym Forum.
                • sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 00:52
                  Czesc kochani, wlasnie wrocilam z kina, nie jestem jeszcze pewna, co sadzic o
                  filmie, pomysle jutro, trzeba sie z tymi dziwnymi wrazeniami "przespac".
                  Ballest, jestes kopalnia wiadomosci o Gliwicach.
                  Moj nick chyba "stad samad" jak wszystkie inne, bez zwiazku z realem. Ballest
                  chyba tez na tej zasadzie? A "mikrus" na zawsze pozostanie we wspomnieniach:
                  Tomcio Paluch rzadzil moim swiatem wtedy! Pozdrawiam
                  • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 195.122.188.* 28.08.01, 06:09
                    Co ty tak jeszcze w nocy nadajesz, zlapal Cie tez ten VIRUS,
                    Moj nick ma zwiazek ze realem Ballest = Ballestrem.
                    Na jakims filmie byla i w jakim kinie.
                    • sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 10:17
                      Rialto, 21.30, Braterstwo Wilkow, film 2,5-godzinny. Sorki, ale nie wiem co to
                      Ballestrem.
                      • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 28.08.01, 13:14
                        Graf von Ballestrem byl najwiekszym przemyslowcem na G.Slasku.
                        Pochodzil z Plawniowitz i on podarowal Ville Karo miastu Gliwice.
                        Jego Dyrekcja byla na M.Strzody naprzeciw Urzedu Miasta (Haus Oberschlesien)
                        • Gość: iwona Re: Pamietacie?... IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 28.08.01, 14:09
                          kto jeszcze pamieta kino jutrzenka, ciekawe co tam teraz jest?, ogladalam tam "poskromienie
                          zlosnicy" , na seansie bylo 4 widzow, a te poranki dla dzieci...i ten piekarz niedaleko bodajze menzel
                          go zwano.
                          • sara Re: Pamietacie?... 28.08.01, 14:41
                            Pamietam z repertuarow kin, nie pamietam gdzie dokladnie bylo.
                          • Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 28.08.01, 15:09
                            Ja w Jutrzence ostatni raz byłam 13 lat temu. Teraz nic tam nie ma. Natomiast
                            piekarnia jest, moja mama kupuje tam ciepłe bułki, pyyyyycha!!!!
                            • Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 28.08.01, 15:12
                              Acha, a na ulicy Zygmunta Starego, w podwórku jest willa zwana pałacykiem. Ktoś
                              mi mówił, że była to willa właściciela fabryki chemicznej Persil (co ponoć jest
                              od jego nazwiska) czy ktoś coś wie na ten temat???
                              • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:08
                                Jutrzenka byla chyba w okolicach Jana Sliwki (Szobiszowice , ale dokladnie nie
                                pamietam)
                                • Gość: Ee Re: Pamietacie?... IP: 157.158.202.* 29.08.01, 10:01
                                  Jutrzenka była na Zygmunta Starego za skrzyżowaniem ze Słowackiego. A koło Jana
                                  Śliwki było kino Grażyna
                              • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:12
                                Ten palacyk znam , ale o tym nie wiedzialem bo wlascicielem Persila jest
                                rodzina Henkel (dzisiaj Düsseldorf)a fabryka na G.Slasku byla bodajze tylko w
                                Raciborzu.
                                • Gość: Ballest Re: Pamietacie?... IP: 62.67.12.* 28.08.01, 18:16
                                  Przynajmniej raz jestem blogoslawiony miedzy niewiastami.
    • meg_s Re: Pamietacie?... 01.03.02, 22:22
      tyle w tym wątku ciekawostek
      • zocker Re: Pamietacie?... 01.03.02, 22:36
        Jak już o kinach mowa, to pamiętam jeszcze Ustronie na Hutniczej i Jowisza
        (chyba na Sowińskiego). Na starych widokówkach można też zobaczyć nie
        istniejące już kino Capitol (tam gdzie dziś stoi Mickiewicz).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka