Gość: Ramon IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 22.03.05, 09:13 czy ma ktos z wos jakejs informacje na temat tamtejszego zamku i wioski w ogole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nelena Re: Bycina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:49 Tez jestem zainteresowana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Bycina IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 22.03.05, 12:51 Myslalem, ze tutaj ktos z Bycina napisze na ten temat, ale chyba jest prawie w Brukseli, no trudno to ja podam cos: www.gornyslask.pl/slask/woj_slaskie/p_gliw_rudziniec/bycina.html -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Bycina IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 22.03.05, 13:11 Hallo Ballest, trocha ciynko, ale mozno sie jeszcze wtojs zamelduje. Mie sie idze specijalnie uo historia tego barokowego zomku. Co mi tysz tarouski podpadou, toje liczba tych zamkow i dworkow w naszyj uokolicy. Np: Toszek, Rudziyniec, Bycina, Pniow, Lubie, Labyndy, Plawniowice, Ujazd, Kamiyniec itd. Napewno ech cojsik zapomniou. Dlmie stawiou sie tikej pytanie: czamu tukej i czamu tela? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Bycina 22.03.05, 14:25 Tu samo zdjecie kaplicy w Bycinie www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/JN-GSlask-Bycina.jpg a tu o wszystkich Nepomukach Gornego Slaska www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/gslask.htm Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Bycina 22.03.05, 14:45 A tu "aktywna" mapa slaskich zamkow. www.f11.com.pl/zamki/mapa.htm "Aktywna" bo udostepnia dalsze wiadomosci po nakliknieciu na konkretny obiekt. ( dlugo sie laduje... pewnie wolny serwer) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Bycina 22.03.05, 18:12 braid napisał: > A tu "aktywna" mapa slaskich zamkow. > www.f11.com.pl/zamki/mapa.htm > "Aktywna" bo udostepnia dalsze wiadomosci po nakliknieciu na konkretny obiekt. to jest "podpucha" - a raczej reklama książki, wiadomości są jedynie o trzech pierwszych pałacach z listy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Bycina IP: *.net-htp.de 22.03.05, 19:41 Hallo, Faktycznie ...masz racje Sprawdzilem dwa pierwsze ..i myslalem ze inne tez dzialaja. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Bycina IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.03.05, 19:57 Hallo Meg, Hallo Braid, dziekuje za informacje, ale mnie nadal pytanie interesuje dlaczego w naszej okolicy (mam takie wrazenie ze wyjatkowo duzo) jest tyle tych palacykow i zamkow - to musi miec jakas przyczyne? Droga sprawa jest udostepnienie tego historycznego bogactwa zainteresowanym ludziom. Dzieje sie jusz cos na tym terenie, oprocz prywatnych wzmagan z Twojej strony Meg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Bycina IP: *.net-htp.de 22.03.05, 20:23 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Hallo Meg, > Hallo Braid, > > dziekuje za informacje, ale mnie nadal pytanie interesuje dlaczego w naszej > okolicy (mam takie wrazenie ze wyjatkowo duzo) jest tyle tych palacykow i > zamkow - to musi miec jakas przyczyne? O ile Cie to zainteresuje ( nie ma nic wspolnego z Gliwicami;) to pod ponizszym adresem jest opisana historia takiego zamku. Zamek ten jest rowniez na tej mapie co podalem wczesniej ..ale jak Meg wspomniala link nie dzialal . Ten dziala i jest informatywny ...nawet w 3 jezykach. www.krowiarki.winder.pl/ Tak "troszke" to przypomina nawet palac z Plawniowic ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Bycina IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.03.05, 20:43 dzieki Braid za ta informacje - otwarl sie calkiem nowy kierunek. Powiazanie szlachty paczynskiej z ksienstwem Raciborskim jest dla mnie czyms nowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Bycina 22.03.05, 21:16 ramon tu masz cos wiecej o naszych stronach ! www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_17/ujazd.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Bycina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:43 Braid,dobrze,że przypomniales o Krowiarkach,warto sie tam wybrać chyba,masz rację,w pierwszej chwili można pomyśleć,że Pławniowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Bycina IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.03.05, 20:28 Gość portalu: nelena napisał(a): > Braid,dobrze,że przypomniales o Krowiarkach,warto sie tam wybrać chyba,masz > rację,w pierwszej chwili można pomyśleć,że Pławniowice. A moze to ten sam architekt? Mysle ze wtej srawie Meg mogla by nam pomoc;-) Odpowiedz Link Zgłoś