Dodaj do ulubionych

Hanysy vs.Gorole

02.04.05, 09:17
Muszę przyznać, że srodze się zdziwiłem czytając posty pisane "po noszemu"
(choć, szczerze powiedziawszy, niewiele z nich zrpzumiałem ;-). Zdziwiłem
się, bo zawsze mi się wydawało, że prędzej spotkam w Gliwicach kresowianina
niż ślązaka. Wydawało mi się, że gwara jest domeną mieszkańców trójkąta Ruda-
Zabrze-Bytom. Wygląda na to, że będę chyba musiał zmienić moje "wydaje mi
się", poza tym, wypada chyba być tolerancyjnym ;-).
Ale chciałbym się zapytać, mości forumowiczów, co wy sądzicie o tym zderzeniu
Hanysów i Goroli w jednym mieście?? (temat ciekawi mnie szczególnie z uwagi
na to, że to obszar zainteresowań moich studiów;-)
Obserwuj wątek
    • mieszko966 Re: Hanysy vs.Gorole 02.04.05, 09:22
      P.S. Ja sam siebie uważam za Gliwiczanina (z zamieszkania) i Cieszynianina (z
      zamiłowania; poza tym, mój ojciec urodził się w Cieszynie). Świadomość narodowa
      to też ciekawa działka. Na przykład fakt zaistnienia narodowości śląskiej,
      którą wiele osób podawało podczas spisu powszechnego. A wy jaką macie
      świadomość swojego pochodzenia i przynależności regionalnej??
      • Gość: Ramon Re: Hanysy vs.Gorole IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 02.04.05, 10:13
        Hallo Mieszko,
        uobejzi na dwor - je fajnie
        na ryl i przekopej uogrudek - to pomogou na wszystko;-)
    • sloneczko1 Re:do Mieszka 966 03.04.05, 03:18
      witaj--Mieszko 966---jak Ty długo tu mieszkasz między nami,że nie zauważyłeś
      Ślązaka?I jest Ci to takie dziwne?Myślałeś,że wymarliśmy? co?Tu nie ma żadnego
      zderzenia---żyjemy wspólnie i mamy te same problemy--w końcu to jest Nasza
      wspólna Ojczyzna--Nasz Dom---dbamy o nią jak możemy i razem walczymy z
      przeciwnościami ---a o jakiej tolerancji mówisz?bo nie rozumiem--czy Ty nas
      chcesz tolerować?---Nas?----U nas nie ma Hanysów i Goroli---są tylko
      Ślązacy,obojętnie czy z dziada pradziada,czy od niedawna tu
      mieszkający--------jesteśmy Ślązakami---chyba,że ktoś nie chce nim być--ale to
      jego sprawa i nikt go nie będzie siłą zmuszał--pozdrawiam
      • mieszko966 Re:do Mieszka 966 03.04.05, 11:40
        Sporo już żyję - 24 lata - i może z jeden raz słyszałem coś po śląsku.
        Widocznie obracam się w inych sferach, albo przynajmniej dzielnicach ;-). Żadko
        bywam na przykład w Sośnicy, gdzie jedyny raz usłyszałem coś po śląsku, żadko
        bywał w Łabędach, itd. Poza tym, nie napisałbym, że tu są tylko Ślązacy, tylko
        raczej, tylko Gliwiczanie. Gliwice są tak różne od reszty [Górnego] Śląska i
        tak się z tego cieszę, że nie chciałbym tego łączyć ze sobą :-).
        • mieszko966 Re:do Mieszka 966 03.04.05, 11:41
          RZADKO oczywiście przez "RZ" ;-)
          • sloneczko1 Re:do Mieszka 966 03.04.05, 12:01
            witaj--Mieszko 966--to w innych dzielnicach tego nie słyszłeś?widocznie mówisz
            tylko czysto po polsku i inni też tak z Tobą rozmawiają---pozdrawiam--a może
            masz mały krąg znajomych?rozglądnij sie wokół siebie--warto---
            • mieszko966 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 02:25
              Nie jest moim celem na siłę szukać śląskiej gwary, bo to absurdalne. Mieszkam
              na Koperniku i naprawdę ni znam nikogo takiego. Myślę sobie też, że trudno jest
              Hanysowi nagle powiedzieć coś po Polsku, bo nie byłby Hanysem ;).
              • ballest Re:do Mieszka 966 22.04.05, 08:17
                Jak mieszkasz na Koperniku, to wskocz naprzyklad na ulice Centaura 8 przeczytaj
                pare nazwisk i juz tam pare znajdziesz a jak to ta malo, to wskocz to kiosku
                lotka (tez na Centaura) tam siedzi taka Pani Anetta zapytaj ja czy zna pare
                Slonzokow ona Tobie zaraz 10 wymieni!
              • Gość: Nu! Re:do Mieszka 966 IP: *.gce.gliwice.pl 22.04.05, 11:51
                Gliwice są specyficzne.

Na przykładzie własnego doświadczenia ci powiem, że
                niemal 100% osób posługujących się gwarą na co dzień,
                (bądź mówiących tak w domu), które znałem, emigrowało w latach 70, 80, 90...

Po prostu ich wymietło wszystkich :D

W związu z czem, nawet ci, którzy godają, nie posługują się gwarą publicznie,
                bo nie mają z kim godać.

Ale Zabrze, Ruda, itd. to co innego.

Kiedyś (jak prowadziłem działalnośc gosp.), to się nachodziłem po tych firmach
                śląskich, i było tak, że gdzie niegdzie po śląsku mówili dosłownie wszyscy
                - prezes, księgowa, itd.

Znajomy raz trafił do pewnej szkoły publicznej, w której wszyscy - łącznie z
                dyrektorką - mówili tak silnym śląskim, że nie mógł ich zrozumieć, a przecież
                pracuje a właściwie żyje w Zabrzu, więc powinien niby "qmać bazę" :D

Ale Gliwice... są specyficzne.
                • ballest Re:do Mieszka 966 22.04.05, 12:04
                  Nu kiedys napisalem, ze w gliwicach sie nie godou tylko mowi, ale jak mieszka
                  na Koperniku, to niech zapyta anette ona mu wskaze paru Slonzokow !
                  • praszka.m Re:do Mieszka 966 22.04.05, 13:37
                    Anetka może i wskarze paru ślazaków , ale żeby ona mówiła po śląsku to nie
                    słyszałam. Uwieżcie ale na ulicy nie słychac gwary ,i w szkole tez nie
                    słychac , tak więc ,skąd tak młody człowiek moze wiedzieć gdzie godają.
                    • Gość: sss Re:do Mieszka 966 IP: *.pc.tek.pl 22.04.05, 13:55
                      nie chcę wszczynać awantury , ale ...
                      już na forum pisałem , że tej szeroko pojętej śląskości czy to w gwarze , czy
                      etosie pracy , uczciwości ,itp. w Gliwicach i innych miastach Śląska dawno już
                      nie widać - jest ona za to obecna w wielu forumowych wątkach.
                      stąd : nie widać , nie słychać , ale poczytać można.
                      no a paru Ślązaków na osiedlu liczącym kilkanaście tysięcy mieszkańców...?

p.s. jest jeszcze Niedziela w Bytkowie i Śląska Lista Przebojów w TVP 3, tam i
                      zobaczysz i posłuchasz. ;-)
                    • Gość: ballest Re:do Mieszka 966 IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.05, 14:14
                      A wiec anetka jeszcze pracuje tam juz tam nie bylem 2 lata :)

Bylem ale w Sanktuarium na Bierzmowaniu !

--

pyrsk

ballest
                    • praszka.m Re:do Mieszka 966 22.04.05, 14:16
                      Lubię posłuchać gwary śląskiej, i dobrze że sie o folklorze przypomina() nie
                      wiem czy to folklor).ale najazd Ślązaków na Polaków tu na forum mnie drażni. I
                      czasem sobie pozwole , czego potem żaluje . Pozdrowiam
                • mieszko966 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 21:45
                  Bardzo się z tobą zgadzam. Właśnie o tymmyślałem otwierając ten wątek.

Jedna mała uwaga o drugim biegunie tej sprawy. Ostatnio w sprawach osobistych i
                  akademickich regularnie bywam w Rybniku i tam gwarą też mówią w zasadzioe
                  wszyscy - to nie jest typowy śląski, ja to nazywam śląsko-rybnicki - w szkole,
                  na ulicy, nawet na dworcu kolejowym, nawet moja dziewczyna jeszcze trochę się
                  zanosi gwarą (choć już nie tak bardzo jak jej babcia czy mama).

Mała próbka ich gwary: zamiast UŚIĄŚĆ mówi się SIEDNĄĆ itd. (akurat tylko to mi
                  przyszło do głowy). Zresztą, z gwarą mam dużo poświadczenia, bo moja babcia też
                  mówi gwarą, ale cieszyńską (tu z kolei jest dużo słów z niemieckiego, jak : JA -
                  tak, BRYLE - okulary itd. :-).
                  • hans111 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 22:03
                    mieszko, a skąd jest twoja babcia bliżej, tzn. skąd z cieszyńskiego?
                    • mieszko966 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 22:25
                      Urodziła się w Kończycach Wielkich, ale mieszka w samym Cieszynie (odkąd
                      zaczęła pracować w Elektrometalu na Stawowej). Sam bardziej się czuję
                      Cieszyniakiem niż Ślązakiem (choć najbardziej Gliwiczaninem), bo w Cieszynie
                      mam pół mojej rodziny, ale to lepsze pół ;-).
                      • hans111 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 22:34
                        tez mam rodzinę w Ciesyznie, w Ustroniu - na Zaolziu też.
                        • mieszko966 Re:do Mieszka 966 22.04.05, 22:36
                          Bardzo się cieszę :-/.
    • gorol7 Bytom i Zobrze sloonsko godka wymiyro:-))))) 22.04.05, 15:15
      W Zobrzu i Bytomiu tyz coroz mniyj tych belkoczoncych hanyskich
      bydlokow.Mysla ,ze jusz niydugo nikt niy bydzie godou po waszymu:-)))))))
      • myha1 Re: Bytom i Zobrze sloonsko godka wymiyro:-))))) 22.04.05, 15:44
        ooooooooo!!!
        A co to komu szkodzi?
        Fajnie , że na forum sa ludzie, którzy umią godać i chcą!!!!

MyHa
        • ballest Re: Bytom i Zobrze sloonsko godka wymiyro:-))))) 22.04.05, 15:56
          No to wielkie dziynki MyHa , mosz twoje punkty zurück !

;)
          • myha1 Re: Bytom i Zobrze sloonsko godka wymiyro:-))))) 22.04.05, 16:38
            ŁASKAWCA !!!!!
            :)))
            MyHa
            • ballest Re: Bytom i Zobrze sloonsko godka wymiyro:-))))) 22.04.05, 21:57
              "Mała próbka ich gwary: zamiast UŚIĄŚĆ mówi się SIEDNĄĆ itd. (akurat tylko to
              mi
              przyszło do głowy). Zresztą, z gwarą mam dużo poświadczenia, bo moja babcia też
              mówi gwarą, ale cieszyńską (tu z kolei jest dużo słów z niemieckiego, jak : JA -
              tak, BRYLE - okulary itd. :-)."

No my tysz inaczy nie godomy !

--

pyrsk

ballest
    • annak12 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:17
      na Opolszczyżnie to samo znaczą te wyrazy ,czyli ta sama gwara jest.
      • hans111 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:20
        na śląsku cieszyńskim mówi się inaczej niż na górnym.
        • mieszko966 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:27
          Zupełnie inaczej!!!
          I jeszcze raz powtarzam, ze w Rybniku też, nawet jeśli niektóre słowa są
          podobne, to całość gwary jednak jest inna i wiele słów nie ma swoich
          odpowiedników.
          • hans111 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:30
            rybnik to jednak też "prusoki" :-)
            • mieszko966 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:33
              Rybnik był w zaborze austryjackim, a nie pruskim. Granica przebiegała tuż za
              Gliwicami w Nieborowicach. A dokładniej między Nieborowicami a Wilczą.
              • hans111 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:39
                Obawiam się, że nie masz racji. Granica, o której mówisz to granica
                międzywojenna. Znam to miejsce, stoją jeszcze oba budynki graniczne - polski i
                niemiecki. Wcześniej Rybnik był w zaborze pruskim - podobnie jak Wodzisław,
                Jastrzębie. Granica zaborów była zaraz za Zebrzydowicami, na drodze do Jastrzębia.

pozdr.
                • mieszko966 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:42
                  Ale z Historii na maturze i tak miałem 4 ;-). Zresztą, hasło "prusaki" jest
                  bardzo umowne, bo Mazurzy to też "prusaki", a z Rybnikiem mają mało wspólnego.
                  Nawet nasi "przyjaciele" z Kaliningradu (inne nazwy: Królewiec, Koenigsberg) to
                  też "prusaki", a oni nawet po Polsku nie mówi.
                  • hans111 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:46
                    pewnie, że to umowne. Niektórzy mówią "prusaki" na jakies takie małe z sześcioma
                    nóżkami :-) Chodzi głównie o to, że świadomość granic zaborów, mimo prawie stu
                    lat gdzieś tam się kołacze w ludziach, zwłaszcza starszych. A tak w ogóle, to na
                    terenie gminy Zebrzydowice jest wcale sporo kamieni granicznych -
                    obfotografowanych i zinwentaryzowanych przez lokalnych pasjonatów.

pozdr.
                    • mieszko966 Re: Hanysy vs.Gorole 22.04.05, 22:51
                      Boję się, bo jeśli przez 100 lat wypominamy sobie rozbiory, to kiedy zapomnimy
                      o II Wojnie Światowej i Hitlerze. Chyba jeszcze w czasie sądu ostatecznego
                      Niemiec będzie sądził Polaka o kamienicę, a Polak - Niemca o Auschwitz :(.
                      • ballest NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 00:40
                        "Rybnik był w zaborze austryjackim, a nie pruskim. Granica przebiegała tuż za
                        Gliwicami w Nieborowicach. A dokładniej między Nieborowicami a Wilczą."

No to tera je zech richtig PAAAAAAAFFF, chopcy a o jakich zaborach Wy piszecie?
                        Napewno mieliscie z historii piatka prawda, najbardziej dziwie sie hansowi, bo
                        on to powinien wiedziec , no ale trudno, czasami sie mylic mozna !
                        Pod jakim zaborem byl Slask, a moze byla jakas wojna miedzy Polska a Prusami O
                        Slask , ktora ten ZABOR poprzedzila ?
                        Moze sie dowiem jakie szkoly skonczyliscie ?
                        • mieszko966 Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 02:05
                          A co do faktów: wygląda na to, ża ani Rybnik, ani Gliwice nie podlegały żadnym
                          zaborom, bo już w początkach XVIII w. należały do Prus. Dopiero po I WŚ
                          odbywały się tu powstania śląskie, a oba miasta były ważnym ich celem. Wreszcie
                          w 1922 roku wcielono je do Rzeczpospolitej. 17 lat później, w pierwszych dniach
                          wojny, oba miasta trafiły znów w rece niemieckiego okupanta i zostały wyzwolone
                          przez wojska radzieckie w 1945 roku, czego pamiątką jest stojący w Gliwicach
                          czołg (ale od 1989 roku stoi on oficjalnie nie ku pamięci wyzwolenia miasta,
                          ale mszy, która odbyła się w pierwszych dniach odzyskania "wolności").

P.S. Ukończyńczełem VII Liceum Ogólnokształcące w Gliwicach - jedno z
                          najlepszych, jeśli nie najlepsze w mieście - z oceną DOBRĄ w historii na
                          świadectwie dojrzałości z tematu: ZABIEGI DYPLOMATYCZNE PRZED II WOJNĄ ŚWIATOWĄ.
                          • Gość: benek Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.04.05, 08:09
                            Co do twojego podściepie pierwszego wpisu to wiedz synek ,że tolerancyjnym to
                            moga być jo ,że cie tu Poloczku szczimia na naszym Górnym Śląsku!!!!!!I piszcie
                            dalij gorole bo to co piszecie mie tylko utwierdzo w do srogij niechęci do wos.
                            • ballest Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 08:53
                              To fajnie, ze teraz cos takiego w polskich szkolach ucza !
                              Wpierw Slask nie byl nigdy pod niemieckim czy austriackim zaborem, Polska sie
                              w Trenczynie na wszystkie wieki Polska sie Slaska zrzekla, nie bylo tez igdy
                              jakies wojny miedzy Niemcami a Polska o Slask, nie bylo tez nigdy Wojny miedzy
                              Austra a Polska o Slask nie bylo przed 1939 rokiem nigdy wojny miedzy Polska a
                              Niemcami!
                              Byly wojny o Slask ale tylko miedzy Prusami a Austria a wiec miedzy dwoma
                              panstwami niemieckimi!W 1939 rokiem to nie byla okupacja to bylo wyzwolenie
                              Slaska a okupacja to jest teraz, bo gwaltem Niemcom Slask odebrano!

--

pyrsk

ballest
                              • nononymen Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 10:08
                                ballest .łoni myślom ,że som tukej sprawiedliwie i nieomylnie gospodorzami.
                                Rusom sie ciepiom ,że na zakaukaziu siedzom i w Czeczenii a we wlasnym
                                gospodarzeniu nie widzom co sami robiom.Polska hipokryzja jest najwinkszo na
                                cołkim świecie.
                                WSZYSTKO PRZEMINIE a Ślonsk zawsze Ślonskiem bydzie
                                • athanazyja_zmij Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 10:59
                                  >WSZYSTKO PRZEMINIE a Ślonsk zawsze Ślonskiem bydzie
                                  Powinniscie te pseudoegzystencjalne powiedzonka z forum Gliwic przeniesc na
                                  Forum Humorum, dawno sie tka tu nie ubawilam :)
                                  • Gość: Benek Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.04.05, 11:28
                                    stroć sie dziołcha z tym swoim gorolskim "ubawieniem".Idż już tam skond przylazłaś.
                                    • athanazyja_zmij Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 11:39
                                      >stroć sie dziołcha z tym swoim gorolskim "ubawieniem".Idż już tam skond
                                      >przylazłaś.
                                      Slask dla Slazakow, ziemia dla ziemniakow?
                                      ;)
                                      • Gość: Benek Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.04.05, 11:51
                                        a ty na autobana.Bo tam twój plac dziołcha!
                                        • mieszko966 Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 24.04.05, 22:31
                                          Czym się różni Gorol od Hanysa? Tym, że ma w sobie choć resztkę tolerancji i
                                          życzliwości. Ktoś zapyta, co to życzliwość?? Dokładnie coś przeciwnego niż, na
                                          przykład, to:
                                          > a ty na autobana.Bo tam twój plac dziołcha!
                                          Zapyta ktoś, co to tolerancja?? Dokładnie coś przeciwnego niż, na przykład, to:
                                          > piszcie dalij gorole bo to co piszecie mie tylko utwierdzo w do srogij
                                          niechęci do wos.

P.S. Ja też uważam, że ktoś powinien oczyścić te ziemie i wywieźć wszystkich
                                          Hanysów na Madagaskar, ale przynajmniej nie mówię tego na głos ;-).
                                  • ballest Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 23.04.05, 11:32
                                    Czasami trudnotym mlodym wytlumaczyc, ze Niemcy nie zabrali Polsce Slaska,
                                    tylko Polska Niemcom!
                                    To do glowek nie wchodzi po takich sloganach jak "ziemie odzyskane"
                                    zeby odzyskac, to musilaby Polsce je ktos przemoca odebrac, a cos takiego sie
                                    nigdy nie wydarzylo!
                                    --
                                    pyrsk
                                    Ballest
                                    • lech_niedzielski Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 24.04.05, 16:12
                                      ballest napisała:

> Czasami trudnotym mlodym wytlumaczyc, ze Niemcy nie zabrali Polsce Slaska,
                                      > tylko Polska Niemcom!
                                      > To do glowek nie wchodzi po takich sloganach jak "ziemie odzyskane"
                                      > zeby odzyskac, to musilaby Polsce je ktos przemoca odebrac, a cos takiego sie
                                      > nigdy nie wydarzylo!
                                      > --
                                      > pyrsk

Zrzeczenie sie Slaska przez Polske

Der Vertrag von Trentschin aus dem Jahre 1335

Der Vertrag von Trentschin vom 24 August 1335 in deutscher Übersetzung.

Lateinischer Text bei Colmar Grünhagen und Herman Markgraf: Lehns- und
                                      Besitzurkunden Schlesiens und seiner einzelnen Fürstentümer im Mittelalter,

Leipnitz 1881. Nachdruck 1965. Bd. 1,S. 3- 4. )

Bevollmächtigten König Kasimirs III. von Polen schließen mit König Johann von
                                      Böhmen und seinem Sohn Karl einen Vergleich, in dessen rahmen von Böhmen auf den
                                      polnischen Königstitel verzichtet wird und Polen alle von ihm auf Schlesien
                                      erhobenen Ansprüchen für nichtig erklärt.

( Przekład polski poniżej )

"Im Namen des Herrn, Amen. Im Jahre 1335, am Feste des heiligen Apostels
                                      Bartholomäus (24. August). Wir Spitko Kastellan, Sbigniew Krakauer Probst (=
                                      Königlicher Kanzler), Peter Kastellan von Sandomir, Thomas von Zainuczko und
                                      Nimissa Mandrossa, vom erlauchten Fürsten und Herrn König Kasimir (III.) von
                                      Polen vollgütig eingesetzte und bestellte Prokuratoren in nachfolgenden
                                      Angelegenheit, geben allen öffentlich durch den wortlaut dieser Urkunde zur
                                      Kenntnis, dass der erhabene Fürst und Herr König Johan von Böhmen und sein
                                      Ergebener, der erlauchte Herr Karl, Markgraf von Mähren, für sich und ihre
                                      Erben, im Streben nach Wohlfahrt und Frieden für die Königreiche Böhmen und
                                      Polen und ihre Bewohner sowie im Hinblick auf die Erlauchten Fürsten, Herrn
                                      König Karl von Ungarn und den bereits genannten König Kasimir von Polen, beseelt
                                      von dem Wunsche, für ihre königreiche und deren Menschen heilsame Vorsorge zu
                                      treffen, damit weitsichtig den Gefahren der Seele und des Lebens gesteuert wird,
                                      (dass sie) frei und ungezwungen entsagt haben allem Recht, Handlung, Ausnahme,
                                      Eigentum, Herrschaft und Rechtstitel auf das Königreich Polen, die ihnen daran
                                      zustanden, bei Strafe der Exkommunikation. Sie bei keiner Gelegenheit mit
                                      Willen, Taten oder Worten zuwiderzuhandeln, so wie das in anderen Urkunden
                                      genauer festgelegt ist. Sie nahmen dabei aber aus und nehmen aus die edlen
                                      Fürsten, die untengenannten Herren Herzöge, ihre Vasallen mit ihren
                                      Herzogtümern, Ländern, Gütern, Herrschaften und allem Zubehör, die sie zur Zeit
                                      der Lehnseideleistung besaßen, und zwar in der Weise und Form, in der die
                                      genannten Herren Herzöge sich dem Herrn König von Böhmen und dem Herrn Markgraf
                                      von Mähren und ihren Erben bzw. ihren Herrschaft sich unterstellt haben, so
                                      werden die nachfolgenden Herzöge und ihrer Erben (des König von Böhmen)
                                      Herrschaft völlig vorbehalten. Sie nahmen auch aus die Länder Breslau und Glogau
                                      mit allen zugehörigen Gebieten und allen zugehörigen Herrschaftsrechten. Die
                                      Herren Herzöge und die erwähnten Herzogtümer sind diese: Herzog Boleslaus von
                                      Liegnitz und Brieg, Heinrich von Sagan und Crossen, Konrad von Oels, Johann von
                                      Steinau, als schlesischer Herzöge, Bolko von Oppeln, Bolko von Falkenberg,
                                      Albert von Groß-Strehlitz, Wladislaus von Cosel und Beuthen, (Wenzel Fürst von
                                      Masowien und Herr von Plock), Leszko von Ratibor, Johann von Auschwitz und
                                      Wladislaus von Teschen.
                                      Da wir ebenfalls wollen, dass Gunst und eine unlösbare Freundschaft in lieber
                                      genannt Herren, den König von Böhmen, den Markgrafen von Mähren und (den König)
                                      von Polen in allseitigen Wohlwollen umschließt, versprechen wir für unseren
                                      Herrn, den König von Polen, dass eben derselbe König von Polen dem Herrn König
                                      von Böhmen und dem Herrn Markgrafen von Mähren aufs höchste wohlgesonnen sein
                                      wird in bezug auf alles Recht, alle Herrschaft und alles Eigentum, das sie haben
                                      oder zu haben versichern an den vorgenannten Herrschaften, Herzögen und
                                      Herzogtümern. Er wird sie zu keiner Zeit deswegen bedrängen, noch wird er die
                                      Herzöge und Herzogtümer selbst zurückfordern, beanspruchen oder annehmen zum
                                      Präjudiz der genannten Herren, des Königs, des Markgrafen und Erben,
                                      irgendwelche Schwierigkeiten bereiten, bei automatischem Verfall der strengen
                                      Strafe der Exkommunikation bei Zuwiderhandlung. Über verzichten wir für den
                                      König von Polen und seine Erben auf jede Handlung, Ausnahme und jeden Einwand
                                      auf Grund des Gewohnheits- oder faktischen Rechts, wenn etwas davon dem König
                                      von Polen oder seinen Erben an den oft genannten Herrschaften, Herzögen oder
                                      ihnen Herzogtümern zustehen oder in irgendeiner Weise zukommen sollte, wobei dem
                                      nicht entgegenstehen sollen irgendwelche Dokumente, Briefe, Schriften, Verträge,
                                      Abmachungen, Statuen, Neuordnungen oder irgendwelche andere Regelungen, in
                                      welcher schriftlichen Form sie auch immer abgefasst seien, auch wenn sie von der
                                      Art wären, dass wortwörtlich eine und jedes einzelne davon wollen wir bei klarem
                                      Bewusstsein, dass es nichtig sei und als nichtig angesehen werden soll. Wir
                                      versprechen unter dem geleisteten Treueid, dass der genannte Herr König von
                                      Polen das Vorstehende als Ganzes und in Einzelheiten bis zum nächsten Gallustag
                                      (16 Oktober) ratifizieren, seine Zustimmung erklären und mit Öffentlicher
                                      Urkunde anerkennen und als richtig und feststehend in jeder Hinsicht beobachten
                                      wird. All dem zum Zeugnis und zur Sicherheit haben wir die vorliegende Urkunde
                                      schreiben und mit der Autorität unserer Siegel bekräftigen lassen. Geben und
                                      verhandelt in Trentschin im Jahre und am Tage wie oben angesehen."

"W imię Boże, amen. W dniu świętego Bartłomieja Apostola roku 1335 My, Spytko
                                      kasztelan, Zbigniew prepozyt krakowski, Piotr kasztelan sandomierski, Tomasz z
                                      Zajączkowi, Niemierza Mądrostka, prokuratorzy wyznaczeni i powołani przez
                                      wspaniałego księcia pana Kazimierza króla Polski w poniższej sprawie ogłaszamy
                                      wszem i wobec przez treść niniejszego [dokumentu], iż najdostojniejszy książę
                                      Jan król czeski i jego pierworodny jaśnie oświecony margrabia morawski Karol, w
                                      imieniu swoim i swoich potomków, dbając o dobro i pokój królestw Czech i Polski
                                      oraz ich mieszkańców, a także z uwagi na najdostojniejszych ksiazat króla Węgier
                                      Karola i wymienionego już króla polskiego Kazimierza, ożywieni wolą podjęcia
                                      starań o trwale zapobieżenie niebezpieczeństwom duszy i ciała grożącym ich
                                      królestwom i ich mieszkańcom, wolni i nieprzymuszeni zrzekli się wszelkich praw,
                                      działań, wyłączeń, własności, władzy i tytułu prawnego, odnoszących się do
                                      Królestwa Polskiego, które im przysługiwały i do których byli zobowiązani pod
                                      groźba ekskomuniki. Obiecują w imieniu swoim i swoich dziedziców pod żadnym
                                      pozorem nie sprzeciwiać się tej rezygnacji i cesji wola, czynami lub słowami
                                      zgodnie z zapisami sporządzonymi pełniej w innych dokumentach. Wyłączyli przy
                                      tym i wyłączają szlachetnych ksiazat wymienionych poniżej panów ksiazat, ich
                                      wasali z ich księstwami, krajami, dobrami, władztwami i wszystkimi
                                      przynależnosciami, które posiadali w momencie składania przysięgi hołdowniczej,
                                      jako że ci wymienieni panowie książęta podporządkowali się królowi czeskiemu i
                                      margrabi morawskiemu, a także ich dziedzicom bądź też ich władzy, i kolejni
                                      książęta, i ich księstwa i władztwa ze wszystkimi przynależnosciami będą w pełni
                                      podlegały ich i ich dziedziców władzy. Wyłączyli też ziemie: wrocławska i
                                      głogowska z wszystkimi przynależnymi terenami i wszystkimi przynależnymi prawami
                                      do sprawowania władzy. Oto panowie książęta i wymienione księstwa: Bolesław
                                      książę legnicko-brzeski, Henryk żagańsko-krośnieński, Konrad oleśnicki, Jan
                                      ścinawski, jako książęta śląscy, Bolko opolski, Bolko niemodliński, Albert
                                      strzelecki, Władysław kozielsko-bytomski, [Wacław Książe mazowiecki i pan
                                      płocki], Leszek raciborski, Jan oświęcimski i Władysław cieszyński.
                                      Ponieważ równocześnie chcemy, aby przychylność i nierozerwalna przyjaźń w
                                      miłości objęła wym
                                    • mieszko966 Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 24.04.05, 22:39
                                      Wszyscy wiedzą, że były kiedyś takie ziemie (jakieś 1000 lat temu), które
                                      regularnie przechodziły z rąk do rąk: na przykład Ruś Czerwieńska, czy właśnie
                                      Śląsk. Co by jednak nie powiedzieć, ze Śląska wywodzili się polscy znamienici
                                      królowie (czytaj Piastowie). Można też dodać, że Śląsk więcej czasu spędził
                                      jednak pod polskim władaniem. Zresztą, dowodzi tego sukces powstań śląskich, do
                                      których przyłączali się, wydawałoby się, rodowici Niemcy. To też postacie
                                      takiej jak Lompa, Lelewel, Sciegienny, którzy przypominali "Niemcom" język
                                      polski i przypominali o ich korzeniach. Nie zmienia to faktu, że po II WŚ
                                      zyskaliśmy trochę terenów rdzennie niemieckich, ale była to swego rodzaju
                                      nagroda i zadość uczynienie za trudy wojny. Niech nam wię tu niemcy nie
                                      zgłaszają się po swoje,tak jak my nie zgłaszamy się po Wilno, Grodno czy Lwów,
                                      anie tym bardziej o dostęp do morza Czarnego, który przecież mieliśmy za
                                      Jagiellonów.
                          • Gość: gleiwitzer Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) IP: *.Kuso.osi.pl 24.04.05, 14:15
                            ja dał bym ci pałe z historii GLIWICE BYŁY PRZED WOJNĄ NIEMIECKIE!!!
                            • lech_niedzielski Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 24.04.05, 16:13
                              ballest napisała:

> Czasami trudnotym mlodym wytlumaczyc, ze Niemcy nie zabrali Polsce Slaska,
                              > tylko Polska Niemcom!
                              > To do glowek nie wchodzi po takich sloganach jak "ziemie odzyskane"
                              > zeby odzyskac, to musilaby Polsce je ktos przemoca odebrac, a cos takiego sie
                              > nigdy nie wydarzylo!
                              > --
                              > pyrsk

Zrzeczenie sie Slaska przez Polske

Der Vertrag von Trentschin aus dem Jahre 1335

Der Vertrag von Trentschin vom 24 August 1335 in deutscher Übersetzung.

Lateinischer Text bei Colmar Grünhagen und Herman Markgraf: Lehns- und
                              Besitzurkunden Schlesiens und seiner einzelnen Fürstentümer im Mittelalter,

Leipnitz 1881. Nachdruck 1965. Bd. 1,S. 3- 4. )

Bevollmächtigten König Kasimirs III. von Polen schließen mit König Johann von
                              Böhmen und seinem Sohn Karl einen Vergleich, in dessen rahmen von Böhmen auf den
                              polnischen Königstitel verzichtet wird und Polen alle von ihm auf Schlesien
                              erhobenen Ansprüchen für nichtig erklärt.

( Przekład polski poniżej )

"Im Namen des Herrn, Amen. Im Jahre 1335, am Feste des heiligen Apostels
                              Bartholomäus (24. August). Wir Spitko Kastellan, Sbigniew Krakauer Probst (=
                              Königlicher Kanzler), Peter Kastellan von Sandomir, Thomas von Zainuczko und
                              Nimissa Mandrossa, vom erlauchten Fürsten und Herrn König Kasimir (III.) von
                              Polen vollgütig eingesetzte und bestellte Prokuratoren in nachfolgenden
                              Angelegenheit, geben allen öffentlich durch den wortlaut dieser Urkunde zur
                              Kenntnis, dass ....................................................."

"W imię Boże, amen. W dniu świętego Bartłomieja Apostola roku 1335 My, Spytko
                              kasztelan, Zbigniew prepozyt krakowski, Piotr kasztelan sandomierski, Tomasz z
                              Zajączkowi, Niemierza Mądrostka, prokuratorzy wyznaczeni i powołani przez
                              wspaniałego księcia pana Kazimierza króla Polski w poniższej sprawie ogłaszamy
                              wszem i wobec przez treść niniejszego [dokumentu], iż najdostojniejszy książę
                              Jan król czeski i jego pierworodny jaśnie oświecony margrabia morawski Karol, w
                              imieniu swoim i swoich potomków, dbając o dobro i pokój królestw Czech i Polski
                              oraz ich mieszkańców, a także z uwagi na najdostojniejszych ksiazat króla Węgier
                              Karola i wymienionego już króla polskiego Kazimierza, ożywieni wolą podjęcia
                              starań o trwale zapobieżenie niebezpieczeństwom duszy i ciała grożącym ich
                              królestwom i ich mieszkańcom, wolni i nieprzymuszeni zrzekli się wszelkich praw,
                              działań, wyłączeń, własności, władzy i tytułu prawnego, odnoszących się do
                              Królestwa Polskiego, które im przysługiwały i do których byli zobowiązani pod
                              groźba ekskomuniki. Obiecują w imieniu swoim i swoich dziedziców pod żadnym
                              pozorem nie sprzeciwiać się tej rezygnacji i cesji wola, czynami lub słowami
                              zgodnie z zapisami sporządzonymi pełniej w innych dokumentach. Wyłączyli przy
                              tym i wyłączają szlachetnych ksiazat wymienionych poniżej panów ksiazat, ich
                              wasali z ich księstwami, krajami, dobrami, władztwami i wszystkimi
                              przynależnosciami, które posiadali w momencie składania przysięgi hołdowniczej,
                              jako że ci wymienieni panowie książęta podporządkowali się królowi czeskiemu i
                              margrabi morawskiemu, a także ich dziedzicom bądź też ich władzy, i kolejni
                              książęta, i ich księstwa i władztwa ze wszystkimi przynależnosciami będą w pełni
                              podlegały ich i ich dziedziców władzy. Wyłączyli też ziemie: wrocławska i
                              głogowska z wszystkimi przynależnymi terenami i wszystkimi przynależnymi prawami
                              do sprawowania władzy. Oto panowie książęta i wymienione księstwa: Bolesław
                              książę legnicko-brzeski, Henryk żagańsko-krośnieński, Konrad oleśnicki, Jan
                              ścinawski, jako książęta śląscy, Bolko opolski, Bolko niemodliński, Albert
                              strzelecki, Władysław kozielsko-bytomski, [Wacław Książe mazowiecki i pan
                              płocki], Leszek raciborski, Jan oświęcimski i Władysław cieszyński.
                              Ponieważ równocześnie chcemy, aby przychylność i nierozerwalna przyjaźń w
                              miłości objęła wymienionych panów, króla czeskiego, margrabiego morawskiego i
                              [króla] polskiego we wzajemnej życzliwości, obiecujemy w imieniu naszego pana,
                              króla polskiego, ze tenże król polski bedzie w najwyższym stopniu przychylny
                              królowi czeskiemu i margrabi morawskiemu jeśli chodzi o pełne prawo panowania i
                              całą własność - która ci posiadają lub o swoim posiadaniu zapewniają - w
                              odniesieniu do wymienionych już władztw, książąt i księstw. Nie bedzie na nich
                              nigdy z tego tytułu nastawać, ani nie będzie się upominać o zwrot, rościć sobie
                              praw ani przyjmować samych książąt i księstw ze szkodą dla wymienionych władców,
                              króla, margrabiego i ich dziedziców, nie będzie też w żaden sposób swoją osobą
                              lub przez swoich dziedziców czynił trudności pod nieodwołalną surowa kara
                              ekskomuniki w razie niezastosowania sie do postanowień. Ponadto, w imieniu króla
                              polskiego i jego potomków zrzekamy się wszelkich działań, wyłączeń, sprzeciwów
                              wnoszonych na podstawie zwyczajów prawa lub czynów w przypadku, gdyby
                              kilkakrotnie już przywoływane władztwa, książąt i ich księstwa przysługiwały
                              królowi polskiemu lub jego dziedzicom lub mieliby oni do nich jakieś prawa.
                              Równocześnie nie powinny stanowić przeszkody żadne dokumenty, listy, pisma,
                              umowy, ugody, statuty, zarządzenia lub inne regulacje, w jakiejkolwiek formie
                              byłyby spisane, także gdyby mówiono w nich w szczególny sposób, dosłownie i
                              stanowczo. Chcemy tego wszystkiego razem i każdej kwestii z osobna, będąc
                              świadomi, że one nic nie znaczą i jako nic nieznaczące traktowane być powinny.
                              Obiecujemy pod złożona przysięga na wierność, ze wymieniany tu często król
                              polski powyższe słowa w całości i w szczegółach ratyfikuje do dnia św. Gala,
                              wyrazi dla nich akceptację i zaaprobuje je, wydając oficjalny dokument oraz
                              będzie traktować je pod każdym względem jako prawdziwe, słuszne i ustalone.
                              Chcąc zaświadczyć i zapewnić o tym wszystkim, kazaliśmy spisać niniejszy
                              dokument i potwierdzić autorytetem naszych pieczęci. Dano i uczyniono w
                              Trenczynie w roku i dniu wymienionym wyżej".
                              • ballest Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 24.04.05, 20:37
                                No to sie ciesze , ze sa ludzie na forum co to wiedza !
                                • nononymen mieszko 966 uważaj boroczku 25.04.05, 08:37
                                  jeśli marzy ci się wywiezienie stąd Ślązaków to pamiętaj ty zakuty łbie ,że
                                  wszystkie okupacje się kończą wcześniej czy póżniej.a ci którzy chciali wywozic
                                  sami zostali wywiezieni.
                                  tacy Polacy jak mieszko 966 to zakała tego narodu. Wszechpolaczek spod znaku
                                  Giertycha.Buhahahahaha, szczekaj w warszawce bo tu jest Śląsk i nie pasujesz do
                                  tej ziemi.skończył liceum nr VII Ta buda bydzie pierwszo zawarto:):):)
                                  • mieszko966 Re: mieszko 966 uważaj boroczku 25.04.05, 20:48
                                    Hanysy jeszcze czymś różnią się od Goroli. NIE MAJĄ POCZYCIA
                                    HUMORU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    !!!!!
                                    • mieszko966 Re: mieszko 966 uważaj boroczku 25.04.05, 20:50
                                      POCZUCIA - wolę się bo potem będą się ludzie czepiać. Zresztą, nie chcę mówić,
                                      kto tu kogo wywozi ;-). Akurat nigdy nie byłem wybitnym zwolennikiem RAŚ,
                                      zresztą w ogóle nie czuję się Ślązakiem (już to kiedyś pisałem). Ja jestem
                                      przede wszystkim Gliwiczaninem!
                                      • ballest Re: mieszko 966 uważaj boroczku 25.04.05, 23:29
                                        Czuj sie Gliwiczaninem, ale poznaj historie tego miasta, bo to co ty tu
                                        skresliles, o tym nie swiadczy.
                                        Przyznajesz sie do czegos o czym zielonego pojecia nie masz!

--
                                        pyrsk
                                        Ballest
                                        • mieszko966 Re: mieszko 966 uważaj boroczku 26.04.05, 03:05
                                          Jesteś wyjątkowo uparty BALLESCIE. Zresztą, zdania w kwestiach historycznych są
                                          nadal podzielone, a ty nie przedstawiłeś żadnego 100% dowodu, więc już nie bądź
                                          taki mądry. Mawia się zresztą, że ludzie uczą się historii po to, by jej nie
                                          powtórzyć, a pod tym kątem, przynależność państwowa Gliwic w roku X nie jest
                                          nikomu do niczego potrzebna.

P.S. Tak mi się skojarzyło, że możnaby powołać Ruch Autonomii Gliwic i walczyć
                                          o uznanie ich jako części opolszczyzny, albo Dolnego Śląska ;-).
                                          P.S2. Ja się do niczego nie przyznaję!!!
                                          • Gość: ballest Re: mieszko 966 uważaj boroczku IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 06:59
                                            "P.S2. Ja się do niczego nie przyznaję!!!"

Jak nie napisales, ze jestes Gliwiczaninem, to staraj sie naprawde poznac
                                            historie tego miasta.
                                            Metamorfozy wydaly CD, tam mozesz cos poczytac i sie duzo dowiedziec.
                                            Gliwice jako miasto dalej grzesza, bo dzisiejszy UM z Frankiewiczem na czele
                                            nie przyznaja sie do historii tego miasta i dalej nie czcza wielkich GLIWICZAN,
                                            a za to powinni przy nastepnych wyborach ukarani zostac !

--

pyrsk

ballest
                                            • mieszko966 Re: mieszko 966 uważaj boroczku 26.04.05, 20:05
                                              "BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ!!!" - ps. w polskich realiach przyrównywanie się do
                                              autora tego hasła nie jest zbyt popularne. zresztą, co cię obchodzi nasz
                                              prezydent i wielcy gliwiczanie, skoro sam mieszkasz w Raichu. Lepiej uważaj na
                                              swojego prezydenta ;-).
                                              • ballest Re: mieszko 966 uważaj boroczku 26.04.05, 20:36
                                                Mieszko, ja moge jutro zamieszkac w Gliwicach jak zechce, dlatego mnie Gliwice
                                                interesuje, bo Gliwice i Slask to moj Heimat jest obejetnie, czy teraz w
                                                Vaterlamdzuie mieszkam czy nie gdzie "indzi", Heimat zostanie Heimatem!

Gliwice potrzebuja wlasnie takich jak Ramon, Laband, Hanys, Ewerton i wielu
                                                innych z Zagranicy, bo oni przypominaja Gliwiczanom o ich wlasciwej historii, -
                                                - tylko poprzez takie dyskusje urodzily sie metamorfozy!
                                                Dzisiaj to metamorfozy mozna zaliczyc do prawdziwych Gliwiczan, bo oni
                                                historie swego miasta znaja i szanuja!
                                                • mieszko966 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.04.05, 20:49
                                                  Jakie ty chłopie bzdury tutaj wypisujesz, to mnie aż krew zalewa!!

To, że ja też mogę sobie jutro zamieszkać, na przykład, w Cząstochowie (gdzie
                                                  mieszka mój dziadek), to nie znaczy, że mogę sobie decydować, kto jest
                                                  prawdziwym Częstochowianinem, a kto nie. Mógłbym zamieszkać w Krakowie, ale nie
                                                  decydję, kto jest prawdziwym Krakusem, akto nie. Móglbym zamieszkać jeszcze w
                                                  wielu miastach, ale to nie daje mi prawa do żadnych osądów.

Domyślam się jednak, że ty jestes lepszy ode mnie. Jesteś Niemcem, Aryjczykiem
                                                  Ubermenschem, więc masz prawo decydować o wszystkim i szukać swojego
                                                  Lebensraumu gdziekolwiek sobie zażyczysz. Możesz decydować, kto jest prawdziwym
                                                  Gliwiczaninem, a kto nie, możesz jednym swoim głosem decydować kto będzie
                                                  naszym prezydentem, a kto nim nie będzie i jaka będzie (a raczej była) nasza
                                                  historia?? Umiesz to wszystko, panie wszechwiedzący??

Brzydzę się takimi ludzmi jak ty. Mam nadzieję, że wyrazę wolę większości, gdy
                                                  powiem,ze nie ma dla ciebie miejsca, ani na naszym forum, ani w naszym mieście,
                                                  ani w naszym państwie, ani nawet na naszym świecie, więc jeśli masz choć trochę
                                                  miłosierdzia dla bliźnich to strzel sobie łaskawie w ten swój zakuty łeb i
                                                  przestań drażnić ludzi swoim istnieniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                • Gość: Braid ballest przyznaje ;)))))) IP: *.net-htp.de 26.04.05, 20:56

kiedys byla dyskusja ...jak to sie stalo ze grupa forumowiczow
                                                  odeszla tlumnie z forum GW i zalorzyli nowe forum gliwiczanie.pl

no i prosze ....ballest sam przyznaje ze sie do tego przysluzyl :

ballest napisała:
                                                  > - tylko poprzez takie dyskusje urodzily sie metamorfozy!

dokladnie ballest..konkretnie dzieki dyskusjom z toba i wyrzygnikiem.
                                                  • ballest NIe KLAM ! spowiadaj sie z Twoich bledow ! 26.04.05, 21:11
                                                    dokladnie, tak narodzily sie metamorfozy, bo na poczatku osoby tam skreslajace
                                                    z Gliwic nie bardzo wiele pojecia o historii miasta mialy.
                                                    Metamorfozy poszly ale mnie zaprosily, ZAPAMIETAJ RAZ NA ZAWSZE!!
                                                    - JA SAM ODESZLEM Z METAMORFOZ, juz Tobie to Meg napisala, ale Ty bredzisz i
                                                    bredzisz to jedno i to samo!
                                                    Do dzis mam do paru osob serdeczny stosunek!
                                                  • Gość: Braid lejesz wode ballest IP: *.net-htp.de 26.04.05, 21:20
                                                    > Do dzis mam do paru osob serdeczny stosunek!

poszli bo cie mieli SERDECZNIE dosc ;)))

a wyniosles sie z ich forum po ostrzezeniu zebys uwazal co piszesz.
                                                    Ich interesowaly Gliwice a nie twoj nacjonalizm i teutonska krew.

nie drzyj sie wielka czcionka .... ich forum istnieje kazdy sprawdzic moze
                                                    im bardziej sie ciebie na niewygodnych klamstewkach przylapie tym
                                                    bardziej zaczynasz wierzgac

Jasne ze mozesz tam pisac ..kiedy zechcesz .... tylko tam 3 razy pomyslisz
                                                    co i jak napisac .... bo inaczej ...krotka pilka bedzie ;))
                                                  • ballest DALEJ KLAMIESZ! 26.04.05, 21:26
                                                    Zaprosili mnie na forum, sam odeszlem, bo nie lubie cenzury, ale nikt mnie nie
                                                    wyrzucil!
                                                  • Gość: Braid Nie pij tyle ballest IP: *.net-htp.de 26.04.05, 21:39
                                                    Nie pij tyle ballest bo juz biale myszki widzisz.

ballest napisała:
                                                    >ale nikt mnie nie wyrzucil!

jak zwykle przekret w twoim stylu ...ja nie napisalem ze cie wyrzucili
                                                    napisalem:

"a wyniosles sie z ich forum po ostrzezeniu zebys uwazal co piszesz.
                                                    Ich interesowaly Gliwice a nie twoj nacjonalizm i teutonska krew."
                                                  • ballest dalej krecisz, klamiesz i BZDURY piszesz! 26.04.05, 21:56
                                                    a wiec Twoj post, ze sie z powodu mnie wyniesli klamstwem byl, prawda, tak jak
                                                    kazdy twoj wpis, a dalej nie wiesz dlaczego sie wynioslem, jak nie wiesz
                                                    dlaczego to dlaczego klamiesz i probujesz znowu obrazac, zeby od tematu
                                                    odwrocic!

TEMATEM BYL IRAK, jeszcze raz i powoli I R A K , moj kochany Klamco ! a nie
                                                    poszlo o NIEMCY!

--

pyrsk

ballest
                                                  • Gość: Braid pokolei pieniaczu IP: *.net-htp.de 26.04.05, 22:42

z powodu Iraku ( najbardziej gliwickiego miasta;)))
                                                    opusciles forum gliwiczan.pl

z powodu twojego nacjonalizmu i ciaglego wymadrzania sie o teutonskiej krwi
                                                    ...grupa forumowiczow GW opuscila to forum i zalozyla portal Gliwiczanie.pl
                                                    Tam jest moderator i twoje bezczelne wyskoki moga byc kasowane.
                                                    To ci nie pasuje wiec tam nie wchodzisz .
                                                    Wiesz sam ze masz niewyparzona gebe i nie chcesz sam zeby cie kasowano.

Proste ;)))
                                                  • mieszko966 Re: pokolei pieniaczu 27.04.05, 07:14
                                                    Nie znam tej sytuacji, ale znając ballesta wierzę, że tak właśnie było. Niczego
                                                    tak nie brak na tym forum, jak kogoś, kto by go przystpopwał od czasu do czasu,
                                                    bo nawet BEZCZELNOŚĆ powinna mieć swoje granice.
                              • bartoszcze Re: NIEWIEDZA tez KSZTALCI? ;) 26.04.05, 23:45
                                Tytułem uzupełnienia:
                                "traktat trenczyński" to zaledwie zapis ustaleń negocjacyjnych, które Kazimierz
                                zatwierdził 19 listopada 1335 w Wyszehradzie
                                A po "traktacie trenczyńskim" mamy jeszcze deklarację krakowską z 1339 roku.
                                Dokumenty te miały tak wiekuistą moc, że następna wojna o Śląsk pomiędzy Polską
                                a Czechami wybuchła już w 1345 roku:)))
                                To tak żeby znowu historii nie kształtowała wizja dozenta ballesta:)
                                • Gość: znavca Pytanie do pana B. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 23:49
                                  czyzby to tak, jak po przegranym plebiscycie musialo wybuchnac 3-cie powstanie
                                  tzw- "slaskie"?
                                  • bartoszcze Re: Pytanie do pana B. 26.04.05, 23:53
                                    Pan B. to ja czy Braid?
                                    Jeżei mnie pytasz, to rozwiń najpierw pytanie, bo nie bardzo wiem, jak mam
                                    połączyć stosunki polsko-czeskie w XIV wieku z powstaniami śląskimi..
                                  • mieszko966 Re: Pytanie do pana B. 27.04.05, 07:18
                                    Wszyscy wiemy jakich Niemcy dopuszczali się tam oszustw, więc ja się nie
                                    dziwię, że Polacy się w końcu wkurzyli i im nakopali do zadków. To trochę jak
                                    na Ukrainie czy w Gruzji, jak władza oszukiwała, to ludzie też się wkurzyli.
                                    Tak samo jak niektórzy ludzie na bierząco wkurzają się na oszustwa Ballesta i
                                    też mu pewnie kiedyś odpowiednio przyłożą ;-).
                                    • Gość: dialinowiec Re: Pytanie do pana B. IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.05, 08:13
                                      poprosze o przyklad
                                      • Gość: jo Re: Pytanie do pana B. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.05, 08:27
                                        Mieszko, jako wyksztalcony w polskiej szkole maturzysta z historii, z pewnoscia
                                        kwestionuje prawnosc udzialu w plebiscycie ok. 200000 tzw. emigrantow ze
                                        Slaska. Jak bylo w rzeczywistosci, niestety w polskiej szkole nie mozna sie
                                        dowiedziec.
                                        • mieszko966 Re: Pytanie do pana B. 27.04.05, 22:19
                                          Pewnie nie, ale czym to jest w stosunku do setek tysięcy dowożonych Niemców czy
                                          siłowego zastraszania obywateli przy pomocy różnych bojówek. To tak jakby po
                                          lokalami wyborczymi stali teraz skini i wymagali głosowania na swojego
                                          kandydata albo gwarantowali solidne pobicie. Czy ktoś z was zaakceptowałby
                                          takie wybory, jako uczciwe?? A wyborców, tak jak pisałem, dowoziły obie strony
                                          konfliktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka