meg_s 07.09.01, 18:05 i jak tu zachować spokój - nie wiecie o co chodzi - to zajrzyjcie do dzisiejszej "Wyborczej" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XJ600 Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.necik.pl 07.09.01, 19:31 Biednemu zawsze wiatr w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.pppool.de 07.09.01, 20:24 tu sie ukrywa nasza tolerancyjna nacjonalistka zajrzy pod: https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=SWIAT&wid=230394&aid=230394 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.01, 21:24 A z chynciom bych posuchol Twojego zdania na tyn temat (?) MEG_S Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: bulla biskupa Anzelma 07.09.01, 23:31 Gość portalu: Szwager napisał(a): > A z chynciom bych posuchol Twojego zdania na tyn temat (?) MEG_S sprawa miejsca dóbr kultury jest zbyt skomplikowana i szeroka jak na takie forum, ale ja zabrałam głos w tej jednej, konkretnej sprawie i w tym przypadku uważam, że sprawa jest oczywista: 1. opactwo na Ołbinie fundował wojewoda Bolesława Krzywoustego, jak by nie było króla Polski 2. bulla dotyczyła spraw związanych z tym konkretnym klasztorem 3. w czasie kiedy została wydana - Wrocław należał do Polski reasumując - dokument powinien znaleźć się we Wrocławiu podkreślam jeszcze raz - moja opinia dotyczy tej konkretnej sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.01, 23:43 Bolech ciekawy jak Ty to widzisz . Nawet mi niy szlo dokladnie o sedno sprawy ino o Twoje podejscie do niyj . Zgadzomy sie sam bez "ale" . Mysla ze niy ino my . Pra ? PS Dziynki i Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hinz&kun Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 09:07 meg_s napisał(a): > Gość portalu: Szwager napisał(a): > > > A z chynciom bych posuchol Twojego zdania na tyn temat (?) MEG_S > > sprawa miejsca dóbr kultury jest zbyt skomplikowana i szeroka jak na takie foru > m, > ale ja zabrałam głos w tej jednej, konkretnej sprawie i w tym przypadku uważam, > > że sprawa jest oczywista: > > 1. opactwo na Ołbinie fundował wojewoda Bolesława Krzywoustego, jak by nie było > > króla Polski > 2. bulla dotyczyła spraw związanych z tym konkretnym klasztorem > 3. w czasie kiedy została wydana - Wrocław należał do Polski > > reasumując - dokument powinien znaleźć się we Wrocławiu > > podkreślam jeszcze raz - moja opinia dotyczy tej konkretnej sprawy > Mysle ze problem nie mozna ograniczyc do jednej "tej konkretnej sprawy" , oraz ze nie da sie stosowac w muzealnictwie czy archiwacji zasady terytorialnosci w sensie strictum. Wtedy Skarb Priamosa musialby wrocic do Turcji , wiekszosc muzeow i archiwow Europy stala by zionac pustkami... Jezeliby zas stosowac zasade , ze wszystkie dobra kultury ktore powstaly i byly wlasnoscia regionu za czasow kiedy Wroclaw nalezal do Polski - oddac nalezy Polsce - to nalezaloby wszystkie dobra kultury ktore powstaly i byly wlasnoscia regionu za czasow kiedy Wroclaw nie nalezal do Polski - odebrac z Polski (zasade ta mozna by rozszerzyc , i zastosowac na terytorium calej dzisiejszej Polski...) - to doszloby do bardzo ciekawych wynikow. Wiec - albo , albo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 11:02 Dyc Wroclaw to je Slonsk , a ze terozki prawie coki Slonsk je w Polsce , to to je blank inkszo inkszosc . Reszta Twojyj wypowiedzi je sluszno ino niczego niy rozwionzuje - bo niy moze . Ale trefne spostrzezynie . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: bulla biskupa Anzelma 08.09.01, 15:40 Gość portalu: hinz&kun napisał(a): > Mysle ze problem nie mozna ograniczyc do jednej "tej konkretnej sprawy" , oraz > ze > nie da sie stosowac w muzealnictwie czy archiwacji zasady terytorialnosci w > sensie strictum. > Wtedy Skarb Priamosa musialby wrocic do Turcji > Oczywiście, że tak, Brama Pergamońska też, wyposażenie grobów faraonów - do Egiptu wyposażenie kościoła NMP na Piasku z Warszawy do Wrocławia czym innym jest obraz czy rzeźba tworzone przez artystę do wyposażenia konkretnego miejsca czy obiektu, czym innym obraz czy rzeźba tworzone przez niego na sprzedaż, aukcje sztuki straciły by sens Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: bulla biskupa Anzelma 07.09.01, 23:20 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > tu sie ukrywa nasza tolerancyjna nacjonalistka jeśli ja Twoim zdanmiem się ukrywam - to co robi ktoś kto zmienia nicki > zajrzy pod: > https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=SWIAT&wid=230394&aid=230394 zajrzałam - dmiesz w wielką trąbę, a my tu o konkretnej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: *.pppool.de 07.09.01, 23:33 no i znowu cholernie informacyjne podejscie: > a my tu o konkretnej sprawie o jakiej sprawie?, jakie masz zdanie w temacie i dlaczego? nie chce mi sie przegladac calego forum, ale podejrzewam, ze caly czas operujesz takimi niekonkretami moze tak przyblizylabys nam twoje zdanie w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg 07.09.01, 23:40 przecież odpowiedź dla Szwagra jest konkretna, czego jeszcze nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.01, 23:46 Wasze teksty szkryklaliscie w tym samym czasie - bezto te niyporozumiynie . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ecik Re: bulla biskupa Anzelma IP: 64.124.150.* 08.09.01, 10:20 Mojim zdaniym bulla biskupa Anzelma powinna wrocic do BRESLAU, tym samym downe historyczne nazwy miejscowosci slonskich powinne tysz wrocic nazot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: 62.67.5.* 08.09.01, 10:23 Fajny temat zaczelas, Meg, ta Bulla pochodzi z 1263 roku a wiec Wroclaw sie wtedy nie nazywal juz Vratislavia tylko Breslau,a wiec 1. dominowalo wtedy mieszczanstwo niemieckie. 2. Piastowie Slascy wtedy juz jezykiem polskim nie wladali. 3. Dlaczego Polska sie wczesniej nie starala o ta BULLE , tylko zaczela krzyczec jak Niemcy wystapili do departamentu stanu o jej zwrot. POLAK MADRY PO SZKODZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ecik Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: 64.124.150.* 08.09.01, 10:30 Mojim zdaniym bulla biskupa Anzelma powinna wrocic do BRESLAU, tym samym downe historyczne nazwy miejscowosci slonskich powinne tysz wrocic nazot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 11:07 Wszysko prowda .Ino kero nazwa by potym miala byc , to je czasami problym - mogymy sam na proba przedyskutowac nazwa Wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: 212.162.14.* 08.09.01, 13:50 Hartmut, Byc moze powinna ona wrocic do Wroclawia, ale mnie tylko wkurza ze Polska sie o nia nie starala , ale jak Niemcy zrobily wniosek o zwrot, to znowu wielki lamentus.Byle NIEMCOM NIE DAC.To jest ta nienawisc do Niemcow, ktora dyskwalifikuje Polske na Arenie miedzynarodowej szczegolnie jesli chodzi o staranie sie o wejscie do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: *.pppool.de 08.09.01, 13:57 to samo wpadlo mi genau do gowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: bulla biskupa Anzelma vs. meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 20:40 Gość portalu: Ballest napisał(a): > 3. Dlaczego Polska sie wczesniej nie starala o ta BULLE , tylko zaczela > krzyczec jak Niemcy wystapili do departamentu stanu o jej zwrot. dyrekcja Archiwów Państwowych stara się o zwrot Vellum od 1992 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 13:31 na problym mozna by spojrzec z inny strony. Zakladajac, ze zajecie niemieckich muzeow i innych instytucji bylo aktem sprzecznym z prawem - coraz glosniejsze sa glosy zadajace od polski przed wejsciem do EU zniesienia ustaw sprzecznych z prawami i konwencjami miedzynarodowymi - i ze Niemiecka Fundacja Pruskich Dóbr Kultury jest prawna nastepczynia muzeow, Vellum jest prawnie wlasnoscia nie miasta ale tejze instytucji - nawet, gdyby byla napisana w jezyku polskim. Swidczylby o tym takze stempel pruskiego archiwum. Warunkiem jest w tym momencie prawne nabycie wlasnosci przez archivum pruskie na tym dokumencie - co jest raczej poza dyskusja. Inny przyklad: Polskie muzeum posiada obraz slynnego francuskiego impresjonisty, zakupiony prawnie na aukcji np. W Londynie w roku 1901. Francja domaga sie w roku 2001 zwrotu tego dziela z uzasadnieniem, ze jest dorobkiem narodu francuskiego i miasta paryza. Czyli nalezy oddac? W tym miejscu chcialbym podkreslic, ze wazna jest podstawa prawna. Polskie przepisy opieraja sie na chwiejnych podstawach - i z duzym prawdobodobienstwem beda musialy zostac zrewidowane. Dlaczego niemcy placa caly czas jekies odszkodowania. Chyba gdzies czytalem, ze dotychczas zaplacono 480 miliardow DM (abo bylo to wiynci?). do roku 2020 placone sa francji odszkodowania wynikajace z traktatu wersalskiegi (sic!). A mogli przeciez powiedzeic: zrzekamy sie prawa do naszych dobr kulturowych, ktore po wycenie wchodza do puli odszkodowan.... Inny aspekt: Dlaczego naraz sa takie objekty dorobku kulurowego narodu niemiec wazne dla polski? Zawsze byly? To dlaczego na slasku zdewastowano (prawie) wszystkie zamki, ktore nie ucierpialy w czasie wojny - a bylo ich w porownaniu z innymi landami duzo wiecej. Albo czesi, ktorzy zrownali z ziemia ok. 900 miejscowosci szczycacych sie wielowieczna historia? Mienie poniemieckie? - ktore nalezy zrownac z ziemia? Dlaczego to co zostalo, wziela w pewnym momencie warszawa? Dlaczego bulla do wroclawia a nie np. Do warszawy? Jak to widzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 13:55 jeszcze mi cos do glowy wpadlo po obejrzyniu forum "WROCLAW" - w nawiazaniu do tych zniszczonach zamkow na slonsku. odnoszam wrazenie, ze glownym powodem afery je strach! problymu by niy bylo, jakby tej calyj bulli niy bylo. ona i tak nikogo niy interesuje. problymu niy bylo by tyz, jakby ja polska dostala i jak ty zamki zarozl zniszczyla jako mienie poniymiecky. Glowny problem je strach przed precedensem - i wtym momencie dorobil sie wszystky mozliwy teorie i sieje propaganda (na poziomiy tyj, co jom znomy ze szkol, z czasow komuny i z instytutu slonskygo) aby do tygo precedensu niy dopuscic. w przypadku zamknietych granic (jak za komuny) takol propaganda byla latwol do przeprowadzynia. Ale w momenciy, kedy trza respektowac prawo miyndzynarodowe pojawiajom se problymy. to bydom jeszcze ciekawy czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 14:38 Ciekaw jestem czy Hartmut slyszal o Jalcie( II WS) oraz tego spotkania konsekwencjach? Czy nazwa Poczdam( II WS) bije w mozgownicy historycznym dzwonem? Uzgadnialo i podpisywalo sie tam Akty Prawne, ktore sa tym prawem do dzisiaj. Granice Niemiec zmienily sie takze na zachodzie, z Francja i to o ladny,pokazny kasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 15:00 granice nie zmienily sie w jalcie tylko przy 2+4. Do tego czasu ziemie niemiec wschodnich znajdowaly sie pod polska administracja! ale nie granice sa wazne - tylko prawa czlowieka (polska jako jedyny (albo jeden z dwoch) krajow nie ratyfikowala dotychczas protokolow uzupelniajacych do konwncji praw czlowieka. Takze wewnetrzne przepisy i ustawy polskie - o ktorych juz wspominalem - nie maja z "wielka czworka" nic do czynienia. Ta sprawe bedzie musiala polska przed wejsciem do unii sama "wybiglowac". Takze wypedzenie (nie jak w wyborczej to nazwano "przymusowa wedrówka ludów" bedzie musialo zostac wyjasnione. Niemcy nie posli sobie dobrowolnie, tak jak probuja przedstawic to niektorzy historycy. Wypedzenie rozpoczelo sie jeszcze przed jakimi kolwiek ustaleniami w tej sprawie - z tego samego powodu, z ktorego wybuchly powstania slaskie - aby stworzyc precedens i udowodnic, ze niemcy i tak sobie juz poszli. wracajac do twej wypowiedzi - co chcesz przez to powiedziec? jakie znaczenia ma to w z rozpatzrywana w watku sprawa? znam to podejscie z podstawowki - ale mozne nam przyblizysz twoje zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 14:59 Mam klopoty(mialem?) z klawiatura, nie moglem skonczyc listu. Zastanawia mnie Twoj pomysl jakoby to muzea, na ziemiach po 1945 polskich, byly nielegalnie zajete. Jakie to przepisy i prawo lamano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: 62.67.5.* 08.09.01, 15:05 Hartmut, Ta sama sprawa z tym odszkodowaniem dla bylych robotnikow przymusowych w Reichu, jou ci to wyciongnam, to sie przeczytosz. Ganba do calej Polski. Ten watek sie nazywou: Polak madry po szkodzie. Z innej beczki, bylech w naszym zakladzie w Olesnicy (nowy programm wprowadzic ? ) Choc mnie bardzo swietnie tam przyjeli, to mi te frelki powiedzialy (24 i 26 ) ze nie tylko nienawidzom Niemcow to takze Slonzokow.Musze ale przyznac, ze mnie cudownie ugoscily i u nich zech tej nienawisci niewidziol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 15:06 np ustawy i dekrety wywlaszczeniowe i o pozbawieniu obywatelstwa np. z 28.2.45, 6.5.45, 3.1.46 i 8.3.46. Byly one juz wtedy bezprawne wg. konwencji w Haag z 1907 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 15:09 jezeli prawa czlowieka znacza wienci, niz slowka w mowach niedzielnych, to nalezy ty ustawy jak najszybci zlikwidowac. Podonie jak dekrety benesza z republiki czeskyj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 15:49 Pyrsk ! Suchejcie Pierony . To o czym godo Hartmut to je czysto prowda ino je jedne ino . Ajnfachowe ludzie we polsce se z tego sprawy niy zdajom i to niy ich winy . Tako juz je polityka Polsko . Keby ale o tym zapomniec to zostowo jeszcze ta sprawa spomnianego sam kajs strachu - to je chyba nojwoznie4jsze i to je to co moze w powionzaniu z niyswiadomosciom spoleczynstwa polskego stwarzac problymy niy ino Polsce w drodze do Europy ale i nom wszyskim . Mysla ze cza nom sam se to poleku wzionc . Hartmut niy powiniynes mozno konsek wiyncyj pomalu to sam niykerym wyklarowac (np sam tym frelkom- przeca je to normalnie by nic niy interesowalo) . Mysla jednak ze sprawa niy ma stravcono , bo coroz to wiyncyj Polokow zaczyno kapowac kaj tyn pies je pogrzebany . Ciekawy artykel od Jezioranskego je na www.Slonsk .de Pyrsk ! Szwager Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Jeziranski - do schwagra! IP: *.pppool.de 08.09.01, 19:56 > Ciekawy artykel od Jezioranskego je na www.Slonsk .de szwager, ty zes tygo niy godol powaznie, abo? to je propaganda do kwadratu: artykul przekazuje - historycznol nieprawda (o powojnym nazewnictwie, ze czygos takygo niy ma na calym siwecie - jak ktos godol jenzyym wiynkszosci: Gegenprziklad: Südtirol - kazdy südtirolczyk godol po wlosku, a podwojny szildy majom; przikladow je wiynci), - prapaganda (np. niy mazoldny rownosci miyndzy ofiarami), - i momentami formuowany je w formie grozby (mniejszosc niymiecko mol se dostosowac, bo w przeciwnym wypadku...) przy bletrowaniu znold jol wydanie "SLAZAK-Gazeta Ludowa" wydanol 21.5.1920 w Mor. Ostrawie po polsku- ciekawi artykul o plebiscycie i powstaniach pt. "polacy dalej poburzaja" a tak nebenbei: godol wom cos Bromberger-Bluttsontag, abo czi wy wiecie, ze od powstania panstwa polskygo (II RP) polscy ksiynza katoliccy zachyncali do ja! do robiynia porzondku z niymcami. Tak jak po wojniy - moja tanty - siostra zakonnol moze o tym porosprowiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 20:48 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > Inny przyklad: > Polskie muzeum posiada obraz slynnego francuskiego impresjonisty, zakupiony pra > wnie na aukcji np. W Londynie > w roku 1901. Francja domaga sie w roku 2001 zwrotu tego dziela z uzasadnieniem, > ze jest dorobkiem narodu > francuskiego i miasta paryza. o jakim muzeum i obrazie wspominasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 20:59 mein Gott, czy ty nigdy nie mialas do czynienia z prawna abstrakcja, z przykladami -nazwy sa rzecza uboczna - wazne jest wydarzanie. moze zmienimy jezyk - w innym moge to bardziej precyzyjnie wyjasnic Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen 08.09.01, 21:54 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > mein Gott, czy ty nigdy nie mialas do czynienia z prawna abstrakcja, z przyklad > ami -nazwy sa rzecza uboczna - > wazne jest wydarzanie. moze zmienimy jezyk - w innym moge to bardziej precyzyjn > ie wyjasnic rozumiem z tego, że wyobraziłeś sobie taką sytuację na przyszłość? jeśli tak, to moja poprzednia odpowiedź nadal pasuje - są dzieła związane nierozerwalnie z miejscem, dla którego powstały i dzieła tworzone "na sprzedaż" należące do kultury ogólnoświatowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 22:12 są dzieła związane nierozerwalnie z miejscem, dla którego powstały i dzieła tworzone "na sprzedaż" należące do kultury ogólnoświatowej oświatowej ????????????????? moze inaczej, istnieje cos takiego jak prawo do wlasnosci. W karcie praw podstawowach unii europejskiej pod § 17 (prawo do wlasnosci): kazdy ma prawo do posiadania przez niego nabyta wlasnosc, do uzywania jej, do dyspozycji nia (takze sprzedazy - kazde dzielo w historii swiata zostalo przez kogos zlecone, zamowione lub zaplacone, chyba ze mamy na mysli kradziez, ale to juz inna dzialka - wszystko napisano w prawie cywilnym - wyciagi znajdziesz takze w internecie) oraz do przekazania w spadku. Nikomu nie mozna odebrac jego wlasnosci .... itd. (nie mam az tyle czasu zeby wszystko tlumaczyc, bo akurat pracuje). Znajdziesz w kazdym badz razie w internecie w prawie wszystkich jezykach. pieczatka archivum pruskiego swiadczy jednoznacznie o wlascicielu. jezeli nie mozna udowodnic, ze instytucja ta nie nabyla Vellum w niedobrej wierze, to w tym aspekcie sprawa jest jednoznaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:31 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > moze inaczej, istnieje cos takiego jak prawo do wlasnosci. W karcie praw podst > awowach unii europejskiej pod § > 17 (prawo do wlasnosci): kazdy ma prawo do posiadania przez niego nabyta wlasno > sc, do uzywania jej, do > dyspozycji nia (takze sprzedazy - kazde dzielo w historii swiata zostalo przez > kogos zlecone, zamowione lub > zaplacone, chyba ze mamy na mysli kradziez, ale to juz inna dzialka - wszystko > napisano w prawie cywilnym - > wyciagi znajdziesz takze w internecie) oraz do przekazania w spadku. Nikomu nie > mozna odebrac jego > wlasnosci .... itd. (nie mam az tyle czasu zeby wszystko tlumaczyc, bo akurat p > racuje). Znajdziesz w kazdym > badz razie w internecie w prawie wszystkich jezykach. > > pieczatka archivum pruskiego swiadczy jednoznacznie o wlascicielu. jezeli nie m > ozna udowodnic, ze instytucja ta > nie nabyla Vellum w niedobrej wierze, to w tym aspekcie sprawa jest jednoznaczn > a. naczelna zasada obowiązująca w archiwistyce mówi, że dokument powinien być tam gdzie powstał, w dodatku dyrektor niemieckiego Archiwum Federalnego podpisał z dyrektorem polskich Archiwów Państwowych w 1992 roku memorandum potwierdzające zasadę terytorialności w obrocie archiwalnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 22:35 czytej dali wyborczl - to zdanie tyz jol juz przeczytol i? czymu je inaczi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:37 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > czytej dali wyborczl - to zdanie tyz jol juz przeczytol > i? czymu je inaczi? no właśnie, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: bulla biskupa Anzelma - pare przemyslen IP: *.pppool.de 08.09.01, 22:38 niy czytej nigdy bezkrytycznie! tego jol se tyz nauczol. o wymianie DM na PLN tyz moc bzdur napisali, ftory sie rzeczywistosci niy oparly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut CIEKAWY ARTYKUL! IP: *.pppool.de 08.09.01, 15:44 znalazlem w Rzeczpospolitej ciekawy artykul Moze kogos zainteresuje i rzuci troche swiatla na niektore problemy przyjemnej lektury http://arch.rp.pl/a/rz/1999/09/19990925/199909250009.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Hej Saskia IP: *.pppool.de 08.09.01, 16:39 abo meg_s, ale od te saski to mi tak jokojs twojym oportunizmym zalecialo - no ale moze se mylam. ale do rzeczy: fajnie, ze robisz reklama na innych forach i szukosz posilkow - jol by jednak bol ciekawi twojygo zdania. co o tym myslisz? jak to je z tym strachem i prawdom obiektywnom? czi dziennikarz maljcherek moze miec racja? jak to bylo z tym polskym breslau w czajsie wydania Vellum? jak to je z tymi prawami czlowiyka? jol juz downo z zodnom frelkom z slonska niy korespondowol i by mie taky meinungi interesowaly pozdrowienia i Glück auf Hartmut PS. niy szukom zaczepki, interesujom mie yno meinungi i rzeczowol dyskusja. Takol gra - fto mol lepszy argumynty, tyn wygrywol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Hej Saskia IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 16:57 Pyrsk ! Jak tak paczysz , to mosz 99,99999 % recht . Ino czi aby to wszyske wiedzom , to je tyn problym - pra ? Dobra , a teroz bez smiychu . Co powiysz o tym artiklu od Jezioranskego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Hej Saskia IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 18:05 Bardzo milo sie z Hartmundem dyskutuje i miejmy nadzieje ze zostanie z nami na tym Forum troche jeszcze dluzej.Obawialem sie przez jakis czas, ze beda to tylko teksty typu"oddawajcie i przepraszajcie". Tak zaczal na tym forum. Nie jest jednak tak zle, chce On tylko przyjechac pod moj dom w Gliwicach(Gliwice) czolgiem Leopard III i zaprosic sie na herbate. W Jalcie nastapil podzial Europy i ustalono granice. Na jakiej planecie naszego Systemu Slonecznego odbylo sie spotkanie 2+4 o ktorym nikt nic nie wie? Europe wschodnia i polodniowa dzielili Roosvelt, Churchill i Stalin. Polakow sie nikt o nic nie pytal. Mysmy, dzieki uprzejmosci Wechrmachtu nie istnieli jeszcze jako niepodlegle panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Saskia IP: *.pppool.de 08.09.01, 18:34 sorry, nie wiedzialem, ze wyrazam sie az tak niejasno! ale myslalem, ze pewna baze, pewne minimum mozna na tym forum wymagac. sorry, jezeli znowu kogos urazilem. ale do rzeczy pod pojeciem "2+4" ,mialem na mysli umowe z 12.9.1990 (czyli przed prawie 11 laty) o wzajemnym sasiedztwie i zjednoczeniu niemiec, ktora teraz, wzglednie w najblizszym czasie (byla zawarta na lat 10) bedzie na nowo uzgadniana i ratyfikowana. prawdobodobnie w jej kontynuacji ustalone bedzie podwojne nazewnictwo miejscowosci na slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Hej Saskia IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 18:55 Przyjmuje Twoje przeprosiny. Nie wiedzialem, ze wsrod nas dwoch jest tylu niekumatych. Wyjechalem i opuscilem moj kochany polski Slask duzo wczesniej niz ta wspomniana przez Ciebie Umowa.Wybaczysz mi chyba moja ignorancje na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Hej Saskia IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 19:27 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > sorry, nie wiedzialem, ze wyrazam sie az tak niejasno! > ale myslalem, ze pewna baze, pewne minimum mozna na tym > forum wymagac. sorry, jezeli znowu kogos urazilem. > > ale do rzeczy > pod pojeciem "2+4" ,mialem na mysli umowe z 12.9.1990 > (czyli przed prawie 11 laty) o wzajemnym sasiedztwie i > zjednoczeniu niemiec, ktora teraz, wzglednie w > najblizszym czasie (byla zawarta na lat 10) bedzie na > nowo uzgadniana i ratyfikowana. prawdobodobnie w jej > kontynuacji ustalone bedzie podwojne nazewnictwo > miejscowosci na slasku. > > Zweisprachige Schilder bald in Polen? Nach Ansicht der CDU gehören in Polen in den Gebieten mit deutscher Minderheit (Schlesien, Pommern, Masuren, Ostbrandenburg; die offiziellen alten Provinzbezeichnungen bis 1945; Anm. d. Verf.) die alten deutschen Gemeindenamen auf die Ortsschilder. Ferner fordert die CDU/CSU-Fraktion durch eine geplante Resolution die Rückgabe alter deutscher Kulturgüter sowie die Beseitigung der polnischen Sperre gegenüber Deutschen, nach der EU-Osterweiterung ihnen sofortigen Immobilienbesitz zu verwehren. Damit es nicht wie 1998 zu einem großen Streit durch gegenseitige Resolutionen zwischen beiden Ländern kommt, werde die SPD nach Ansicht einer Abgeordneten gegen den Antrag stimmen. Meine Meinung Sogar in der sorbischen Gegend im Spreewald, in vielen Ländern Europas (z.B.Baskenland,Wales,Süddänemark,Südtirol) wird den Minderheiten das Recht auf ihren eigenen Ortsnamen durch offizielle Ausschilderung gewährt. Polen MUSS sich dem anschliessen! (In Israel, BiH ist die Ausschilderung sogar dreisprachig!!!) Zum Thema Grundstücks- u. Immobilienerwerbseinschränkung für Deutsche (nicht für andere EU-Bürger!) ist zwar das Gespenst einer deutschen Aufkaufwelle zu sehen,aber das Verbot nicht i.O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Hermann IP: *.pppool.de 08.09.01, 19:37 das wollte ich gerade auch schreiben, aber du warst schneller bin ganz deiner Meinung Glück auf Hartmut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Hej Saskia IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 19:42 Jak umiesz Hermann czytac po Polsku to i chyba pisac. Jezeli masz troche odwagi osobistej i inteligencji w tym zakutym lebku to witamy Cie na tym polskojezycznym Forum. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Kidd (od kindniycia chyba) IP: *.pppool.de 08.09.01, 19:44 czy ty musisz caly czas prowokowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Hej Saskia IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 19:59 Gość portalu: kidd napisał(a): > Jak umiesz Hermann czytac po Polsku to i chyba pisac. Jezeli masz troche > odwagi osobistej i inteligencji w tym zakutym lebku to witamy Cie na tym > polskojezycznym Forum. ---kidd--- Deutsch-polnische Beziehungen Union: Polen braucht zweisprachige Schilder Bundestagsfraktion plant Resolution Die CDU/CSU-Bundestagsfraktion will zum 10. Jahrestag des deutsch-polnischen Nachbarschaftsvertrags am 17. Juni einen Antrag einbringen, der die Beziehungen zu belasten droht und einen neuen "Krieg der Resolutionen" wie 1998 auslösen könnte. Der CDU-Bundestagsabgeordnete Arnold Vaatz bestätigte am Dienstagabend bei einer Podiumsdiskussion zum deutsch-polnischen Verhältnis, seine Fraktion werde unter anderem folgende Forderungen stellen: zweisprachige Ortsschilder in den Siedlungsgebieten der deutschen Minderheit, umgehende Rückgabe deutscher Kulturgüter und den polnischen Verzicht auf Übergangsfristen beim Recht Deutscher, nach der EU-Erweiterung Immobilien in Polen zu erwerben. Ein polnischer Journalist berichtete, entsprechende Gerüchte sorgten bereits für Unruhe in Polen, Sejm-Marschall Plazynski habe energischen Protest angekündigt. Die SPD-Abgeordnete Angelika Schwall-Düren sagte, der Antrag werde keine Mehrheit im Bundestag finden. Zum Jahrestag sollten die Gemeinsamkeiten betont werden, nicht das Trennende. Im "Krieg der Resolutionen" hatte der Sejm 1998 eine kontroverse Bundestags-Resolution zur Vertreibung mit einer scharfen Gegenresolution beantwortet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Hej Saskia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 20:46 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > abo meg_s, ale od te saski to mi tak jokojs twojym oportunizmym zalecialo - no > ale moze se mylam. ach, przebóg, jam rozpoznan, to pewnie te "Gumisiowe" zwroty czemu mnie obrażasz, mówiąc że nie mam zasad? > ale do rzeczy: > fajnie, ze robisz reklama na innych forach i szukosz posilkow odsyłanie na inne fora celem uzyskania dodatkowych informacji (nie kto inny jak ty też mnie odsyłałeś na forum "Świat"), a szukanie posiłków to dwie różne sprawy - w którym zdaniu wołałam kogoś na pomoc, a może masz omamy? > PS. > niy szukom zaczepki, ja też a konkretnie powtórzę do znudzenia - dzieło sztuki, które powstało dla ozdoby danego miejsca, jak i dokument ściśle dotyczący danego miejsca, powinny się właśnie tam znajdować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Saskia IP: *.pppool.de 08.09.01, 20:54 Gość portalu: meg napisał(a): > Gość portalu: Hartmut napisał(a): > > > abo meg_s, ale od te saski to mi tak jokojs twojym oportunizmym zalecialo > - no > > ale moze se mylam. > > ach, przebóg, jam rozpoznan, to pewnie te "Gumisiowe" zwroty > czemu mnie obrażasz, mówiąc że nie mam zasad? > > > ale do rzeczy: > > fajnie, ze robisz reklama na innych forach i szukosz posilkow > > odsyłanie na inne fora celem uzyskania dodatkowych informacji (nie kto inny jak > > ty też mnie odsyłałeś na forum "Świat"), a szukanie posiłków to dwie różne > sprawy - w którym zdaniu wołałam kogoś na pomoc, a może masz omamy? > > > PS. > > niy szukom zaczepki, > > ja też > a konkretnie powtórzę do znudzenia - dzieło sztuki, które powstało dla ozdoby > danego miejsca, jak i dokument ściśle dotyczący danego miejsca, powinny się > właśnie tam znajdować bron Boze, jak juz wczesniej wspomnialem, bardzo chetnie bym z toba prozmawial na rozne tematy. Odmiennosc zdan zawsze mnie przyciagala. Pod oportunizmem wcale nie mam na mysli braku zdania tylko twoja przekore. No i troche mnie twoja "dwulicowosc" w sensie drugiego wulgo "saskia" zaintrygowala. ale Wasza Przesławność pewnie wybaczy, jezeli mialbym sie mylic ;-) sa w prawdzie rozne aspekty i punkty widzenia jednej sprawy ale prawda jak matka jest tylko jedna. Nie nalezy jej naduzywac i przeginac ... . W tym miejscu wpada mi nazwisko prof. Marek do glowy z pozdrowieniami und Glück auf Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Hej Saskia 08.09.01, 22:02 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > jak juz wczesniej wspomnialem, bardzo chetnie bym z toba prozmawial na rozne te > maty. Odmiennosc zdan zawsze mnie przyciagala. jesteś na gliwickim forum chyba od niedawna - przejrzyj wątki, które ostatnio "spadły" na dół, niektóre naprawdę były ciekawe, ja włączę się w dyskusje w pełni dopiero jak mi założą stałe łącze, (mam nadzieję do końca miesiąca),bo na razie tracę fortunę > No i troche mnie twoja "dwulicowosc" w sensie drugiego wulgo "saskia" zaintrygo > wala. ponieważ pod "Litwinem" "zwietrzyłam" Ballesta, a ten dopiero jest mistrzem w zmienianiu nicków - stąd ten żart, a wrocławiaków nie chciałam dezorientować, bo zwykle odzywam się tam na poważnie > sa w prawdzie rozne aspekty i punkty widzenia jednej sprawy otóż to! Niestety często emocje biorą górę i wyjaśnianie swoich racji drugiej stronie spotyka się od razu z inwektywami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Saskia IP: *.pppool.de 08.09.01, 22:18 zapomnialas "jednoa prawde"! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Hej Saskia 09.09.01, 01:38 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > jak juz wczesniej wspomnialem, bardzo chetnie bym z toba prozmawial na rozne te > maty. Odmiennosc zdan zawsze mnie przyciagala. zapytaj Raphaela, czy Ci pozwoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Saskia IP: *.pppool.de 09.09.01, 01:43 niy rozumiam - zawsze musicie zagadkami. niy idzie to tak jak w biblii: ja, ja -ni,ni? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Hej Saskia 09.09.01, 01:46 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > niy rozumiam - zawsze musicie zagadkami. niy idzie to > tak jak w biblii: ja, ja -ni,ni? zajrzyj na wątek "Robimy porządek", ale jeszcze raz proszę o wybaczenie "wyrazu" - zazwyczaj nie używam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Hej Saskia IP: *.pppool.de 09.09.01, 01:51 no ja, trocha go rozumia - mie (sorry za uzywaniy "-") tyn mesco tyz trocha zdynerwowol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut szwager, hilfe IP: *.pppool.de 08.09.01, 19:01 pieronie schwager, dej mi geanauen namiar na tygo jezioranskygo - tak bletrujam i bletrujam tyn slonsk.de i nic niy umiam znejsc, no moc jol znold, ale niy tygo jezioranskygo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: szwager, hilfe IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 21:01 Masz pieronski recht, ze chce cos sprowokowac z tym, jak mu tam Hermannem, ale po polsku, bo to polskie Forum. To on tu wlazl, nie ja do niego. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Kitt IP: *.pppool.de 08.09.01, 21:06 po pierwsze, co to ma wspolnego z slonsk.de, po drugie, dlaczego sie czepiasz jezyka? jezeli ktos potrafi po polsku czytac i rozumiec, ale nie potrafi pisac... chcesz mu zabronis? dlaczego? bo "polska dla polakow?" albo masz inny powod. po twoim IP dochodze do wniosku, ze nadajesz z zagranicy - moze sie myle. ale jezeli tak by mialo byc, dlaczego nie ma cie tu? Gruß Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Kitt albo moze Kidd ? IP: *.server.ntl.com 08.09.01, 21:50 Drogi Hartmundzie: o watku Slask.de, nie wiem nic. Chyba to dlatego, ze wszystko bylo po niemiecku w listach. Masz racje, czepiam sie jezyka bo nic po Niemiecku nie rozumie. Forum to jest zalozone przez polska gazete, w polskim kraju i tu sie po Polsku mowi. Taka to juz kolej rzeczy. Jak ktos sie wtrynia z niemieckim,hiszpanskim albo francuskim, to jest to wysoce denerwujace. Nie wziolem poprawki na to, ze w "D" ludzie rozumieja wszystkie Europejskie jezyki i na jakimkolwiek Forum, u Ciebie w kraju, wszystko hula bez problemow. Twojemu koledze nie moge zabronic niczego, moge i to napewno domagac sie aby po Polsku pisal. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Kitt albo moze Kidd ? IP: *.pppool.de 08.09.01, 21:53 musze cie kolejny raz rozczarowac. na slonsk.de uzywane sa oba jezyki, tak wiec duzo rzeczy morzesz zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 21:34 Gość portalu: kidd napisał(a): > Masz pieronski recht, ze chce cos sprowokowac z tym, jak mu tam > Hermannem, ale po polsku, bo to polskie Forum. To on tu wlazl, nie ja do > niego. ---kidd--- Übersetzung für ~~~kidd~~~ Bilingual signs soon in Poland?In the opinion the CDU belongs in Poland in the areas with German minority, Silesia, Pomerania, Masuren, Ostbrandenburg; the official old province-names until 1945; comment d. Verf.) the old German community-names on the Ortsschilder. Furthermore, the CDU/CSU-Fraktion demands the return of old German cultural assets as well as the elimination of the Polish barrier opposite Germans through a planned resolution, after which EU- Osterweiterung them to deny immediate real estate-property.So that doesn''t cause a big dispute like 1998 mutual resolutions between both countries, the SPD will vote in the opinion a deputy against the proposition. My opinion even in the sorbic area in the Spree-forest, in many countries Europe (z.B.Baskenland,Wales,Süddänemark,Südtirol), the right is granted the minorities on her/its/their own place-name by official signposting.Poland MUST itself him/it connects!, In Israel, BiH even participates three-language-y the signposting!!!) To the topic of property - u. real estate-acquirement-restriction for Germans, not for other EC-citizens!) doesn''t admittedly participate the ghost of a German Aufkaufwelle to sehen,aber the prohibition i.O German-Polish relationships union: Poland needs bilingual signs parliamentary group, resolution plans the CDU/CSU-Bundestagsfraktion wants to the 10. Anniversary of the German-Polish neighborhood-contract at the 17. June a proposition, that threatens to incriminate the relationships and could cause a new " war of the resolutions " like 1998, brings. The CDU-Bundestagsabgeordnete Arnold Vaatz confirmed on the Tuesday evening with a stage-discussion to the German-Polish relationship, his/its parliamentary party will put among other things following demands: bilingual Ortsschilder in the settlement-areas of the German minority, prompt return of German cultural assets and the Polish relinquishment on transition-periods with the right German, to acquire real estates after the EC-expansion in Poland. Already provided a Polish journalist of reported, corresponding rumors for unrest in Poland, Sejm-Marschall Plazynski has announced energetic protest. The SPD-delegates Angelika Schwall-Düren said, the proposition will find no majority in the Bundestag. To the anniversary, the mutualities should be emphasized, not the separating. In the " war of the resolutions ", the Sejm had answered a controversial Bundestags-Resolution 1998 to the expulsion with a sharp counter-resolution. MfG Hermann. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 21:39 Personen, die öffentlich deutsch sprechen, müssen festgenommen werden Woiwodschaftskomitee der polnischen.-Arbeiter-Partei („PPK") Kattowitz, den 2. August 1947. Abteilung-Selbstverwaltung Streng vertraulich. An alle Kreis und Stadt-Komitees der PAP (PPR) im Gebiet der Woiwodschaft Schlesien -Dombrowa. Die Aussiedlungsaktion für Deutsche tritt in ihre Endphase. Die deutsche Masse wurde grundsätzlich entladen - ausgesiedelt, doch hat sich eine ziemlich ansehnliche Zahl von Deutschen getarnt und sich als Polen ausgegeben, wodurch sie Belege ihrer polnischen Volkszugehörigkeit erlangten. Um diese Deutschen zu entlarven und sie aus den Grenzen des polnischen Staates auszuweisen, ist eine enge Zusammenarbeit der gesamten Bevölkerung mit den Verwaltungsbehörden unerläßlich. Um die Reste dieser geheimen Deutschen zu liquidieren, müssen wir die Partei- Aktivisten mobilisieren und zusammen mit ihnen sofortige Aktionen nach folgenden Richtlinien angehen: l. Sich der deutschen Sprache, außer in einem notwendigen Ausnahmefall, zu bedienen, muß als Beweis der deutschen Volkszugehörigkeit angesehen werden. Wir wollen die deutsche Sprache nicht durch Anwendung von Strafen liquidieren, weil wir damit in der Konsequenz, das Deutsche in eine tiefere konspirative Tätigkeit drängen würden. Statt dessen, müssen wir feststellen und in Listen die Personen erfassen, die sich öffentlich oder privat der deutschen Sprache bedienen und diese, als Deutsche, aus der polnischen Gesellschaft ausschließen, das heißt, sie aus den Grenzen des polnischen Staatsgebietes ausweisen. 2. Es gehört zur Bürgerpflicht, Personen, die als Deutsche vom polnischen Repatriierungsrecht Gebrauch machten und nach Polen einwanderten, oder auch während der Jahre 1945-46 aussiedelten, die polnischen Repatriierungsmissionen irreführten und auf diese Art nach Polen eindrangen, wie auch Deutsche, die sich vor der Aussiedlung versteckten, den Behörden zu melden. 3. Auch gehört es sich, Personen zu melden, die deutschen Kriegsgefangenen gegenüber Mitleid bezeigen, ihnen Fürsorge oder auch materielle Hilfe zukommen lassen. Insbesondere sollte man sich mit den Personen befassen, die Gefangenen die Flucht ermöglichen oder Fluchthilfe leisten. 4. Man sollte sich auch für den Geist der Familien und Personen interessieren, die den Deutschen gegenüber Sympathie bezeigen und unter dem Einfluß der deutschen Untergrundbewegung stehen. Diese Sympathie kommt zum Ausdruck: im Gebrauch der deutschen Sprache, im Lesen deutscher Bücher an öffentlichen Orten, der Pflege deutscher Soldatengräber, der Wahrung deutscher Aufschriften in privaten Wohnungen, auf Bildern, Wandbehängen, Verzierungen, Küchengeschirr und ähnlichem. Peinlich ist ebenfalls die Tatsache, daß polnische Familien deutsche Grabaufschriften auf den Grabsteinen ihrer nahen Toten dulden. Tatsächlich haben wir es hier mit Überresten des Deutschtums zu tun, gerade diese stellen uns bloß und zeugen von der Verständnislosigkeit und schädlichen Teilnahmslosigkeit unseres Volkes. In oben angeführten Fällen, hat jeder Bürger nicht nur das Recht, sondern vor allem die Pflicht, unverzüglich zu reagieren. Ein, an öffentlichem Ort deutschsprechendes Einzelwesen, ist pflichtmäßig festzunehmen und der nächstliegenden Volkspolizeiwache (posterunek MO oder ÜB) oder allgemeinen Behörden des Staatsapparates zuzuführen (Starosteien, Stadtverwaltungen). Im Verhalten gegenüber den, in Punkt 4 beschriebenen Anzeichen, ist eine Aufklärungsaktion zu entwickeln, mit deutlichem Unterstreichen, daß diese Art von Auftreten, beziehungsweise Benehmen, der Würde eines Polen Abbruch tut. Im Ganzen ist die Aktion so durchzuführen, daß ohne viel Aufhebens, ohne Massenversammlungen und Presseecho, höchste Effekte erzielt werden. Jedoch die Nachricht über diese Aktion, sollte über aktive Mitglieder der Gesellschafts - und Berufsorganisationen, Betriebsräte usw. in jedes polnische Haus und zu jedem Bürger gelangen. In dieser Angelegenheit erhielten MO und UB und die allgemeinen Behörden des Staatsapparates, spezielle Verordnungen und Instruktionen. In dieser Aktion ist ein beträchtlicher Kraftaufwand der gesamten Gesellschaft enthalten, insbesondere unserer Partei, die eine Spitzenpartei - und Führend in allen Gemeinschaftsarbeiten ist. Das Woiwodschaftskomitee der Polnischen Arbeiterpartei (KW PPR) ist überzeugt, daß die Mitglieder unserer Partei dieses Ziel hundertprozentig realisieren, für das Wohl unseres Vaterlandes. Jeder aktive Parteigenosse muß in dieser Aktion Kontrolleur sein - bei den Kreiskomitees der PPR sind Kommissionen ins Leben zu rufen, die für die Durchführung obiger Aufgabe verantwortlich sind. In der Zeit bis zum 30. September dJ. sind uns ausführliche Informationen zu übermitteln über durchgeführte streng vertrauliche Versammlungen mit der Beschreibung der projektierten Handlungsmethoden. Für die Ausführung oben genannter Aufgabe, mache ich die Ersten Sekretäre der Kreiskomitees verantwortlich. Unsere Parole: Wir geben nicht eine einzige polnische Seele ab und lassen nicht einen Deutschen in Polen, soll uns führende Leitlinie bei dieser Arbeit sein. Möge die Beseitigung der Reste des Deutschtums, die Krönung der Tat des Schlesischen Aufständischen sein, sowie Genugtuung für alle Polen, die für das Polentum Schlesiens litten, kämpften und starben. Erster Sekretär des KW PPR /-/ Ochab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.pppool.de 08.09.01, 21:42 dej to po polsku, jak mosz to w tyj sprache do dyspozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 21:46 Osobnika mówiącego publicznie po niemiecku należy zatrzymać Dokument przechowywany jest w Archiwum Akt Nowych (mikrofilm 2152/ 5. sygn. 295/X - 40. k 26.27). Wojewódzki Komitet PPR Katowice, dnia 2 sierpnia 47 r. Wydział Adm. Samorządowy Poufne! Do Wszystkich Powiatowych i Miejskich (miast wydziel.) Komitetów PPR na terenie Woj. Sl.-Dbąrowskiego Akcja wysiedleńcza niemców wchodzi w końcową fazę. Masa niemiecka została zasadniczo rozładowana - wysiedlona, jednak dość poważna liczba niemców zakonspirowawszy się, udając Polaków, uzyskała dowody przynależności do narodowości polskiej. Aby tych niemców ujawnić i wydalić z granic Państwa Polskiego konieczne jest współdziałanie całego społeczeństwa z władzami administracyjnymi. W celu zlikwidowania resztek zakonspirowanych niemców musimy zmobilizować aktywistów partyjnych i przystąpić z nimi do natychmiastowego działania według następujących wytycznych: 1/ Posługiwanie się językiem niemieckim, poza jakąś wyjątkowo usprawiedliwioną potrzebą, musi być uważane za jeden z dowodów niemieckiej przynależności narodowej. Nie chcemy likwidować języka niemieckiego przez stosowanie kar, ponieważ w konsekwencji zepchnęlibyśmy niemczyznę do głębszej konspiracji. Musimy natomiast ustalić i ująć w ewidencję jednostki posługujące się publicznie lub prywatnie językiem niemieckim, i jako niemców wyeliminować ze społeczeństwa polskiego - to jest wydalić z granic Rzeczpospolitej. 2/ Jednostki, które bądz to jako niemcy przyjeżdżający do Polski na prawach polskich repatriantów bądz też jako wysiedleni w latach 1945-1946 przez wprowadzenie w blad polskich Misji Repatriacyjnych przenikneli do kraju i niemców ukrywających się przed wysiedleniem należy z obowiązku obywatelskiego ujawnić. 3/ Należy także ujawnić osoby darzące współczuciem niemieckich jeńców wojennych i udzielające im opieki i pomocy materialnej. Szczególnie należy się zająć osobami, które umożliwiają względnie ułatwiają jeńcom ucieczkę. 4/ Należy zainteresować się objawami sympatii dla niemców i duchem rodzin i jednostek pozostających pod wpływem niemieckiego podziemia. Sympatia ta wyraża się używaniem języka niemieckiego, czytaniem książek niemieckich w miejscach publicznych, pielęgnowaniem grobów niemieckich żołnierzy, zachowaniem napisów niemieckich w mieszkaniach prywatnych, na obrazach, makatkach, ozdóbkach, naczyniach kuchennych itp. Przykrym jest także fakt, że polskie rodziny tolerują niemieckie napisy na nagrobkach cmentarnych swoich bliskich zmarłych. Faktycznie mymy do czynienia ze szczątkami niemczyzny i one właśnie kompromitują nas i świadczą o niezrozumiałej a szkodliwej bierności naszego społeczeństwa. W wypadku wyżej przedstawionych każdy obywatel ma nie tylko prawo, ale przede wszystkim obowiązek natychmiastowego reagowania. Osobnika mówiącego w miejscu publicznym po niemiecku należy z obowiązku zatrzymać i odprowadzić do najbliższego posterunku MO lub UB lub władz administracji ogólnej (starostwa. Zarządy Miejskie). W stosunku do przejawów określonych w pkc. 4 należy rozwinąć akcję uświadamiającą, z wyraznym podkreśleniem, że tego rodzaju postępowanie, względnie zachowanie się uwłacza godności Polaka. Całość akcji należy tak zorganizować, aby bez rozgłosu, bez masowych zebrań i echa na łamach prasy, osiągnąć największe efekty. Wiadomość jednak o tej akcji winna dotrzeć przez aktywnych członków organizacji, społecznych, zawodowych, rad zakładowych itd. do każdego domu polskiego i do każdego obywatela. W sprawie tej MO i UB i władze administracji ogólnej otrzymały specjalne zarządzenia i instrukcje. W akcji tej jest poważny wysiłek całego społeczeństwa, a szczególnie naszej Partii, która jest partią przodującą i przewodniczy we wszystkich pracach społecznych. KW PPR jest przekonany, że cel przez członków naszej Partii zostanie w 100% zrealizowany, dla dobra naszej Ojczyzny. Każdy aktywny PPR-owiec musi być kontrolerem w tej akcji - przy Powiatowych Komitetach PPR należy powołać do życia Komisje, które będą odpowiedzialne za wykonanie powyższego zadania. W terminie do dnia 30 września br. należy nam przesłać szczegółowe informacje o odbytych poufnych zebraniach z podpisem projektowanych metod działania. l. Sekretarzy Powiatowych Komitetów czynię odpowiedzialnymi za wykonanie wyżej podanego obowiązku. Niechaj hasło nasze: Nie oddamy ani jednej duszy polskiej i nie pozostawimy ani jednego niemca w Polsce, będzie przewodnią wytyczną w tej pracy. Niechaj zlikwidowanie resztek niemczyzny będzie ukoronowaniem dzieła powstańca śląskiego, będzie satysfakcją dla wszystkich Polaków, którzy za polskość Sląska cierpieli, walczyli i umierali. I. Sekretarz KW PPR /-/ Ochab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 21:52 Bitte schön Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:26 Gość portalu: Hermann napisał(a): > Personen, die öffentlich deutsch sprechen, müssen > ................................................. > Erster Sekretär des KW PPR /-/ Ochab przeczytaj sobie do kompletu "Mein Kampf" - to podobny sort Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Nur für ~~~kidd~~~ und meg_s IP: *.pppool.de 08.09.01, 22:33 no ja, ale tyn ciolek niy bol niymcym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Nur für ~~~kidd~~~ und meg_s IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 00:50 Dzieki Hermann, troche wiarygodnosci w moich oczach nabierasz. Dzieki za pol angielski a potem angielski tekst. A teraz, kto ma to tlumaczyc? Nie podwazam autentycznosci dokumentu, przez Ciebie zalaczonego. Wszystko w nim klika na swoje miejsca. Jest to niestety, historyczna prawda. Tak bylo. Bylo tez tak samo dla calej Polski. Nazywalo sie to Komunistyczny Terror. Informacja Wojskowa oraz Urzad Bezpieczenstwa nie mialy litosci dla Slazakow jak i dla Polakow. O tych ostatnich, to moze nawet niedbasz. Ktos wojne rozpetal i ten sam ktos ja przegral. Miliony za milionem zabitych,przeogromne cierpienie zwyklych ludzi. Obozy smierci, terror okupanta na przestrzal Europy, wiecej i wiecej. Wszystko to i wiecej jest w kontakscie Twojego listu. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Nur für ~~~kidd~~~ IP: *.pppool.de 09.09.01, 01:05 i zas miyszosz pojycia - kedy w koncu przestaniecie myslec w kategoriach "jedny ofiary byly mniej ofiarami jak ty inny" - kazdol ofiara bala ofiarom za duzo - niezaleznie z ktorej strony. Trzeba w koncu prawdzie spojrzyc w oczy. Polska tyz nie je narodem barankow. nie chce mi sie tak pozno wymiyniac przykladow, ale jeszcze przed hitlerem miyszali. Powstania slonsky, terror przeciwko niymcom z ambon, bromberger bluttsontag itd. z hitlerem tyz posli na zaolzie (münchner Abkommen 1938) i dali by wspolpracowali, jakby se roosvelt nie wmiyszol - yno po to, zeby miec powod do wojny i wzionc wply na anglia, ktoryj stellun wzglednie dazenia do mocarstwa mu sie niy podobaly. ja wiela biolych plam, co som pomalu odkrywany- ale trza se interesowac. wiedza z podstawowki i liceom je niczym innym jak propagandom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Nur für ~~Hartmut IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 01:32 Ucieszyl mnie Twoj ostatni post. Troche zrozumienia w nim jest realiow. Oby tak dalej, mlody czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: Nur für KIDD IP: *.pppool.de 09.09.01, 01:41 suchej heini, powiysz dzisiej cos konstruktywnygo, abo bydziesz dali fandzolol? trocha ci pomogam - juz taki polenfresser jol niy je co powiysz na artykul Majchrka z rzeczpospolityj? dom ci zogar link: http://arch.rp.pl/a/rz/1999/09/19990925/199909250009.html PS. prosba - niy melduj se, jak niy mosz nic do powiydzenia - bez ciebie tyz bajtragi bydom pisany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: Nur für Hertmut IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 02:02 Chce czlowiek wprowadzic Huna(germanskie plemie) do kultury Anglo-Saskiej(dwa plemiona) i ma problemy. O jakims Majcherku sprawy chca toczyc. Nie ma u mnie czasu na tego typu czytania. Moze Ty mnie oswiecisz wlasnym zdaniem na ten temat? Jezeli oczywiscie masz wlasne zdanie, w odroznieniu od wyuczonych. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: alles nur für katz IP: *.pppool.de 09.09.01, 02:11 dugo zes myslol, schade, schade. czytac chyba tyz niy poradzisz - no ja, nie kazdy musi byc wyksztalcony - ludzi do roboty tyz cza! a z tym oswiecyniym to niyprzesadzej - szkoda energjy - mozna jom bardzi effizient einsetzen wypij to swojy toniy piwo i geh schlafen - chyba ze mosz naprawdy cos konstruktywnygo do zameldowania also, Heini - gute nacht Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: alles nur für katz IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 02:41 Melduje, ze nie mam nic ciekawego do zameldowania. W tym obozie jest mi bardzo dobrze i chcialbym tu byc przez nastepne dziesiec lat. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: alles nur für katz IP: 212.162.12.* 09.09.01, 02:51 A za co siedzisz ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: alles nur für katz IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 03:14 Drogi Ballest: nie siedze "za", siedze "dla", bardzo istotna roznica. Jest mi bardzo dobrze i chcialbym tu pozostac przez nastepne, dziesiec lat. ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: alles nur für katz IP: *.pppool.de 09.09.01, 03:17 yno mi se tu niy rozmnazej - dopij piwo i idz schlafen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: alles nur für Fuhrer IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 03:26 Ja Wohl Main Fuhrer!!! (przepraszam za zla gramatyke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: alles nur für Fuhrer IP: *.pppool.de 09.09.01, 03:29 ist dir erlaubt! zurücktreten! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: na marginesie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 03:18 młody człowiek wyjechał dobrowolnie do Związku Radzieckiego i po jakimś czasie pisze do rodziny : "jest mi tu dobrze, jest mi tu bardzo dobrze, jest mi tu tak dobrze, że dobrze mi tak" to oczywiście Kidd, nie ma związku z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: na marginesie IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 03:35 Tak meg, nie ma to zwiazku z ZSRR, ma to zwiazek z Dachau. Jest to jedno z ogniw "czarnego humoru" dla "Goebelsow"(bez obrazy) ---kidd--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: na marginesie IP: *.pppool.de 09.09.01, 03:40 hmmm. niveau na forum maleje z kwadratem wartosci wsakzywanej przez moj Funkuhr - ciekawe spostrzezenie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: na marginesie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 03:49 Gość portalu: Hartmut napisał(a): > hmmm. niveau na forum maleje z kwadratem wartosci wsakzywanej przez moj Funkuh > r - ciekawe > spostrzezenie.......... jeszcze nie śpisz? - żeby Ci nie zaszkodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: na marginesie IP: *.pppool.de 09.09.01, 03:51 sorry kidd, jol zapomniol, ze niy wiysz, co to je kwadrat..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: klaps do spania? IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 04:00 Zostawic na chwile dziecko samemu. Juz to bylo w lozeczku,opieke zaniedba sie na 10 min. i problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: klaps do spania? IP: *.pppool.de 09.09.01, 04:02 ti, kidd twojy problymy rodzinny nos niy obchodzom - wez se nianka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kidd Re: klaps do spania? IP: *.server.ntl.com 09.09.01, 04:28 Nie jestes tak zly Forumowiczu Hartmunt, jak sie piszesz. Mam nadzieje, ze za Twojej mamy pozwoleniem, bedziemy sie na tym Polskim Forum jeszcze potykac. Ide teraz do moich zwierzat, za godzine trzeba doic. Mleko nie jest tak biale jak w Haimacie i tluste tez nie. Okropnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: klaps do spania? IP: *.pppool.de 09.09.01, 04:29 erstens: sehr lange Leitung! dej se to przez kogos przetumaczyc po drugy: do mlyka niy dolywol se wody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: klaps do spania? IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.01, 12:05 Psziszli rous ze powiotu tacy panowie i pytajom pamponia kidda, wiela mu krowa dziynnie mlyka dowo? - A bydzie z 7 litrow! - A co z tym robicie? - 3 litry w doma zostajom 7 spszedowomy spoudzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager YNTLICH ZECH JE SAM NAZOT IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.01, 20:22 Pyrsk ! www.Slonsk.de Index Brücke nicht Zündstoff Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: jezioranskol propaganda IP: *.pppool.de 09.09.01, 21:37 juz jol czytol, ale to je schrott hoch 2! obejrzi moj baeitrag pod: https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=94&wid=234117&aid=238479 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: jezioranskol propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.01, 23:05 Tera mi je wszysko klar - widza ze my sie niy calkym zrozumieli . Ciekawe moze cos byc a niy cza sie z tym przeca zgodzac . Prawie te fragmynty keres tam szkryknol to i jo tak (rzecz oczywista widza jak ty ) . To mie nojwiyncyj niypokoi jak se pomysla o prziszlosci pokolyn kere sie majom porozumiywac . Niby na jakyj podstawie . Sam niy ma zodnyj rownowagi i to niy moze do niczego dobrego doprowadzic . Ale artykel je trocdym ciekawy (prawie skiz tego) PS Malo refleksja mi sie zawsze wcisko przi tym temacie . Take powiedzynie . Pryndzyj sie Polok z Niymcym dogodo jak Slonzok z keryms z nich . Co o tym powiysz ? Jo musza pedziec ze to czynsto gynsto sztimuje . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: jezioranskol propaganda IP: *.pppool.de 09.09.01, 23:47 > Pryndzyj sie Polok z Niymcym dogodo jak Slonzok z keryms z nich . Co o tym powiysz ? Jo musza pedziec ze to czynsto gynsto sztimuje . to mosz recht. ale to wynikol w piyrwszym rzyndzie z Reedukation niemcow przez amerykanow - no i- mom ciekawol ksionzka z umow miyndzynarodowich a raczi z umow co zostaly niymcom dany do podpisania i co majom je do czygos zobowionzywac - do momentu az strona dajonca do podisania powiy, ze niy maja znaczynia ;-( ale do tymatu: my som - czasmi mom taki eindruck - persona non grata, ktorol zodnym niy pasuje. A najmniyjszym zadosuczyniyniym bylaby przi 2+4 nasza obecnos przi stole. niy o nos bez nos! tak to je tyz tera - ponod naszymi glowami. bo ci co verhandlujom, niy som direkt dotkniynci. ale na to tyz idzie wejs einfluß! tak jak poloki trza prowadzic "praca u podstaw" - niymiecky i slonsky organizacjy studyncky, ras, szyrzyniy naszy kultury, praca w samorzondach i gminach, wymuszaniy praw czlowiyka, public relation a jak trza sondy miyndzynarodowy. muszymy se sami pomoc, naszy dzieci uczyc jol je voll zuversichtlich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: jezioranskol propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 00:02 Stowiosz mie sam w gupiyj sytuaci , bo sie pieronowo zgodzomy . Jo je jednak pomimo optymizmu i nadzieji kej sie rozlazi o sprawy slonske , polny ukrytego pezymizmu - niy je zech zicher jako to w tym Sztrazburgu sie skonczy . Z czego wyplywo Twoj optymizm ? Mysla ze to sam i inkszych zaciekawi . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: jezioranskol propaganda IP: *.pppool.de 10.09.01, 00:04 niy mom dzisiej za moc czasu, ale moze to tak jak w pokerze - ile idzie przegrywac...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hartmut Re: jezioranskol propaganda IP: *.pppool.de 10.09.01, 00:05 inni se "sprawiedliwosc dziejowol" wymysleli, ale mozy my bydymy mieli szczynsi jy dozyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: jezioranskol propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 00:13 Moralnie to my juz wygrali ,egal co tyn sond by niy pedziol . I tyn poczontek juz je . Tera cza nom ino coroz to wiyncyj Pieronow do kupy zbiyrac . PS Tego juz niy idzie przegrac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: jezioranskol propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 00:55 o tym tekscie Jezioranskego je ciekawo wypowiydz na Echo Slonska Znojdziesz je jak wleziesz na linki od www.slonsk.de (szkryknol to Nepomuk) Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś