Dodaj do ulubionych

Przewodnik po okolicy - krótkie migawki

10.06.05, 13:03
zainspirowana sąsiednim wątkiem :)

przedostatnio pojechałam na krótką niedzielną wycieczkę do Jemielnicy - i
zauroczył mnie po drodze gotycki kościółek w Centawie - nietypowy dla tych
okolic, bo z kamienia, a nie cegły, otoczony kamiennym murem z niesamowitym
stropem kasetonowym
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:10
      a oto ilustracja :)

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Centawa1.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Centawa2.jpg
      • stasiek17 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:15
        zainspirowany poszukałem i znalazłem:

www.wodip.opole.pl/~lozawadzkie/polish/gminy/zabytki/centawa.html
        Jego fundatorką była szlachcianka Magdalena Centawska. Świątynia została
        zbudowana z łupanego kamienia wapiennego. Pierwotnie przykryta była gontem.
        • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:18
          potwierdzam ostatnie zdanie - naprawdę warto zobaczyć - tym bardziej, że od
          Rachowic droga w kierunku Jemielnicy jest "prosta jak strzelił" - nie sposób
          nie trafić
          • betoniarz-zbrodniarz Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:19
            meg, jakim aparatem cyfrowym robisz te fotki?
            • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:23
              cieniutkim :( ale i tak go kocham :D
              Olympus-Camedia C-350
          • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:22
            i ostatnia migawka dla potwierdzenia "klimatu" - a następny obiekt jutro (nie
            mogę się za szybko "wystrzelać" z tematów ;)

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/2205/6.jpg
            • sss9 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:30
              a czy masz , meg fotki z Mosznej ?
              • sss9 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:33
                to taka dalsza okolica , ale pięknie tam !
              • betoniarz-zbrodniarz Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:35
                ładne, mur wygląda jak skóra :-))
              • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:36
                nie byłam w Mosznej - a to błąd - no i mam temat na następną wycieczkę :D
                • sss9 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 14:54
                  meg_s napisała:

> nie byłam w Mosznej - a to błąd - no i mam temat na następną wycieczkę :D

tam przydałby się aparat z mocnym zoom'em. albo teleobiektyw. jest w oknie wieży
                  taki ciekawy szczegół... ; )
                  • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 15:28
                    sss9 napisał:

> tam przydałby się aparat z mocnym zoom'em. albo teleobiektyw. jest w oknie
                    wieży taki ciekawy szczegół... ; )

zamurowana ostatnia dziewica?

mam niezłego zooma w Canonie lustrzance, a teleobiektyw w starej Practice -
                    mogę wziąć cały sprzęt :)
                    • sss9 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 15:49
                      bardzo gorąco... ; )
                      zamek ma oprócz bajkowego klimatu i kojącego otoczenia także i tę zaletę , że
                      można w nim podleczyć zszarpane nerwy w ramach ubezpieczenia NFZ. : )
                  • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 14.06.05, 09:06
                    sss9 napisał:

> tam przydałby się aparat z mocnym zoom'em. albo teleobiektyw. jest w oknie
                    wieży taki ciekawy szczegół... ; )

HA !!!
                    znalazłam nie szukając :)
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=672&w=24871939
                    :))))
                    • sss9 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 14.06.05, 09:12
                      niezły , prawda ? szkoda , że bez zooma.
            • Gość: ballest Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 13:36
              "potwierdzam ostatnie zdanie - naprawdę warto zobaczyć - tym bardziej, że od
              Rachowic droga w kierunku Jemielnicy jest "prosta jak strzelił" - nie sposób
              nie trafić"

Oj to jak Ty tam jedziesz przez Rachowice ?

www.pilot.pl/index.php3?Z_CITY_NAME=centawa&form_t=1&lang=de
              --

pyrsk

ballest
              • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 10.06.05, 13:41
                Gość portalu: ballest napisał(a):

> Oj to jak Ty tam jedziesz przez Rachowice ?

oj bardzo prosto
                z Zabrza do Gliwic - wyjeżdżam na Sośnicowice (pałac) - dalej do Sierakowic
                (kościółek) - trochę się cofam, skręcam w las na Rachowice (kościółek), dalej
                Rudziniec (kościółek i pałac) przecinam linię A4 w Chechle (pod wiaduktem) no i
                prościutko do Jemielnicy przez Centawę
            • stasiek17 Re: Centawa 10.06.05, 13:38
              Dzięki Meg, to dobry pomysł na Niedzielę, jak tylko nie będzie lało, to biorę
              moją Frau i jedziemy. Może przy okazji wypatrzymy jakieś ładne miejsce na
              siedlisko. Powiedz Meg, sporo jeździsz po okolicy, gdzie byś wybudowała mały
              domek na starość :))
              • meg_s Re: Centawa 10.06.05, 13:43
                np w Boniowicach (w bok od linii Pyskowice-Tarnowskie Góry) - jest tam jedno
                piękne miejsce z widokiem, ale dom już stoi ;) - pewnie obok też by się coś
                znalazło
              • meg_s Re: Centawa 10.06.05, 13:50
                stasiek17 napisał:

> Dzięki Meg, to dobry pomysł na Niedzielę, jak tylko nie będzie lało, to biorę
                > moją Frau i jedziemy

no to jeszcze obrazki na zachętę, żebyście dojechali do samej Jemielnicy :)

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Jemielnica.jpg
                www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/2205/9.jpg
                • stasiek17 Re: Centawa 10.06.05, 14:02
                  no to jedziemy :))
                  • Gość: ballest Re: Centawa IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 14:17
                    Jesli chcesz budowac dom, kieruj sie nie tylko laddnym widokiem.
                    Jednym z najwazniejszych kryteriow jest mozliwosc szybkiego dojazdu do
                    autostrady, sa szkoly w okolicy, jakie sa mozliwosci sportu , jest las w
                    poblizu, jest kapielisko, korty tenisowe, boiska sportowe , jakie jest
                    polaczenie autobusowe itd.!

Ja np. mieszkam 10 minut autem do Flughafen Frankfurt, do centrum miasta tez
                    mam 12 minut autem, pod domem jest przystanek autobusowy, kolo mnie (100m) sa
                    korty tenisowe, zarowno Halowe jak i na dworze, w tym samym rejonie sa boiska
                    sportowe, jest kapielisko w odleglosci 100 metrow, - do Autostrady mam 3 minuty
                    autem, do centrum Handlowego moze 500 m, do pracy 8 minut autem, podstawowka i
                    gimnasium w odleglosci 150 m, a mieszkam na polanie w lesie;), tzn, osiedle sie
                    tam znajduje !

Moze cos takiego trudno w Gliwicach znalezc, ale zaznacz sobie kryteria , i
                    zaznacuz ktoree sa K.O. kryteriami!

Zycze fajnego szukania !

;)

--
                    pyrsk

ballest
                    • stasiek17 Re: Centawa 10.06.05, 14:24
                      zapomniałeś o szpitalu po drugiej stronie ulicy i sąsiadce pielęgnarce :))
                      cała reszta sie zgadza.
                      • Gość: ballest Re: Centawa IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 10.06.05, 14:30
                        Moze nie wierzysz, zaklad pielegniarski jest dokladnie 20 metrow od domu a do
                        szpitali mam moze 5 minut autem !

Nigdzie ani slowkiem nie oklamalem, nawet z ta pielegniarka nie;)

;)

--

pyrsk

ballest
                        • stasiek17 Re: Centawa 10.06.05, 14:35
                          no to dobrze trafiłeś :)
                          mój znajomy twierdzi, że na starość zamiast domu na wsi, powinno się szukać
                          apartamentu z winą obok szpitala, a i tak nie masz gwarancji czy cie obsłużą na
                          czas.
                  • Gość: Ramon Re: Centawa IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 14:21
                    wasz opis mojich stron rodzinnych czyta sie jak reportasz Columca po odkryciu
                    Ameryki;-)
                    To co sie na codzien widywalo stalo sie codzienne, dlatego jest to dlamnie
                    bardzo interesujace jak te wioski poprzez innych sa widziane.
                    • meg_s Re: do Ramona 10.06.05, 14:45
                      przy okazji ostatniego zwiedzania jechałam przez Słupsko - i bardzo chciałam
                      zrobić specjalnie dla Ciebie zdjęcie - ale nie miałam się gdzie zatrzymać -
                      albo zakręt, albo czyjś wjazd
                      ale czeka mnie jeszcze wizyta w Toszku (nie konsultacje, o nie nie -
                      cd "pleneru" ;) to się poprawię :)
                      • laband Re: do Ramona i Margotki 10.06.05, 22:53
                        niywiym eli sie symnom zgodzicie - mie tyn kosciou we Cyntawie pieronym
                        przipomino tyn ze Sobiszowic !
                        • meg_s Re: do Ramona i Margotki 10.06.05, 22:58
                          nie zgodzę się :) ale skojarzeń nie bronię ;)
                          • sss9 Re: kiedy kontynuacja ? 12.06.05, 13:55
                            : )
                          • laband Re: do Ramona i Margotki 12.06.05, 22:52
                            a wez ino ta wieza skroc :)
                            • laband ps 12.06.05, 22:53
                              jak mi pokozauas piyrszy roz tyn bild ze tym krzizym to bouech praie ze zicher
                              co to som sobiszowice
    • sloneczko1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 19:34
      meg-s jeżeli pozwolisz to wybiorę się w którąś niedzielę z Tobą w nasze
      okolice,będzie mi bardzo miło
      • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 20:05
        chętnie :)
        niech no tylko się jakaś sensowna pogoda zrobi :)
        • Gość: Wasz Marjanek Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 20:32
          Hallo Margotka,
          zawsze bardzo ciekawiom mje Twoje posty. I tym razem berdzo interesujonce.
          Moga Ci postawic pytanie? Twoje zainteresowanie kulturom Sloska jest
          z "urzyndu" - to jest - robisz to zawodowo - abo "spolecznie". Bo musza
          pedziec - zadko trefio sie tak zaangazowanych wtych sprawach ludzi na Slonsku.
          (znom takigo jednego profesora od muzyki z Katowic - i jak widza, co lon mo z
          tego zaangazowanio(njy mysla tukej o stronie finansowyj - ino i uznaniu
          zaangazowanio, to robi mi sie go zol).
          Pyrsk !
          Wasz Marjanek
          • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 20:49
            hehe - ja mam z tytułu tych zainteresowań głównie wydatki i brak czasu na
            pracę "dla chleba" ;)) ale mam też wiele przyjemności i czasami taką
            satysfakcję jak po wydaniu "Przewodnika" :)
            Teraz poważnie - jest to zainteresowanie często zbieżne z moim zawodem, kiedy
            trzeba nowy obiekt "wpasować" harmonijnie w istniejące otoczenie, lub przy
            okazji rewaloryzacji obiektów niekoniecznie uznanych za zabytek, ale
            posiadających walory takiego zabytku. A sentyment do "staroci" miałam od
            zawsze :)
            • Gość: Ramon Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 12.06.05, 21:17
              Hallo Meg,
              sorry przeoczylem.
              Dzieki zes pamietala i uwazaj na zakretach w Slupsku, bo tam jusz niejeden
              wylecial;-)
              Z Centawa niemoze sie Slupsko porownac, ale ma tesz swoje (dla mnie) urocze
              zakatki:-)
              • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 22:40
                było już dziś co nieco o Chudowie - to pozwolę sobie dorzucić i swoje 3 grosze

www.gliwiczanie.pl/Reportaz/Chudow/chudow.htm
                (przepraszam, że zdjęcia trochę długo się ładują)

właściwie pasowałoby to też do wątku "Atrakcje na lato" - bo napewno nie
                opuszczę tegorocznego Jarmarku Średniowiecznego :)
                • laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 22:55
                  no to mozno nom go jakos szczegolnie zareklymujesz, bo juz tela razy o niym
                  spominauas a jo daylj niywia co cie tam tak ekstra cingnie :)
                  • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 12.06.05, 23:45
                    trzeba się wczuć w te "klimaty" - tego się nie da opowiedzieć :P
                    • nelena Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 13.06.05, 14:23
                      Z ciekawością czytam ten wątek.proszę o jeszcze,nieprawdaz słoneczko,że takie
                      wyprawy wspolne są świetnym pomyslem,nie to co przemyslenia przy kompie n/t
                      spotkań np.na festynie w Rudzińcu...???
        • Gość: nelena Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:18
          Słoneczko i meg_s,udanej wycieczki,licze na relacje!
    • laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 13.06.05, 09:32
      Jemielnica ma wiatraki

Beata Łabutin 10-06-2005 , ostatnia aktualizacja 10-06-2005 21:26

Niecodzienny widok przedstawiają trzy wielkie wiatraki, które stanęły na polu
      Joachima Smiatka z Jemielnicy. Wieże wiatraków sięgają 30 metrów, a rozpiętość
      ich skrzydeł wynosi blisko 26 metrów

Na razie kolosy ważące po 22 tony każdy stoją jeszcze martwe, ale za miesiąc
      ożyją, a prąd, jaki wygenerują - oczywiście przy dobrym wietrze - popłynie do
      domu pana Joachima, pioniera w tej dziedzinie pozyskiwania energii w naszym
      województwie.

Swoje wiatraki sprowadził z Danii. Są używane, dlatego płacił za każdy tylko
      około 80 tys. zł, a nie ponad 150 tys. dolarów.

Wydał sporo, ale jest przekonany, że inwestycja zwróci się najdalej w ciągu
      półtora roku. Wiatraki będą bowiem produkowały energię o mocy 150 kilowatów
      każdy, co starczy nie tylko do zasilenia domostwa pana Joachima i jego tartaku.
      Prądu będzie na tyle dużo, by móc go sprzedawać i na tym zarobić. Ale nie tylko
      to jest dla Smiatka ważne.

- Zawsze uważałem, że trzeba dbać o ekologię - mówi. - Obojętnie, czym bym nie
      palił, węglem, olejem czy gazem, to i tak produkuję tlenek węgla, który dostaje
      się do atmosfery - mówi. - A przecież chodzi o to, żeby chronić środowisko, więc
      trzeba wykorzystywać ekologiczne sposoby i zasoby. Najprościej byłoby postawić w
      środku Polski elektrownię atomową i cześć. Tyle że nie tędy droga.

A gdy już o drodze mowa, to ta prowadząca do ustawienia wiatraków w Jemielnicy
      była bardzo wyboista. - Starania o odpowiednie zezwolenia trwały dwa lata - mówi
      pan Joachim. - Nie wszyscy sprzyjali naszemu przedsięwzięciu, ale w końcu się
      udało.

Na razie wokół wiatraków wre praca; trzeba położyć kable i przygotować miejsce
      pod transformator, który jest niezbędny, by prądy płynący do domostw był stabilny.

Pomysł postawienia wiatraków pojawił się po raz pierwszy na Opolszczyźnie w
      gminie Kamiennik w 2001 roku. Miało ich tam stanąć 40 - wysokich na 70 metrów, o
      rozpiętości skrzydeł 50 m. Jednak firma, która była zainteresowana inwestycją,
      wycofała się. W jej miejsce pojawiła się kolejna, która ma ambicje, by rozpocząć
      prace przy elektrowni wiatrowej w przyszłym roku.
      miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,2761579.html
      • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 13.06.05, 14:39
        widziałyśmy te wiatraki, są przy samej drodze - chciałam dołączyć fotkę, ale to
        Eewa robiła - przez okno, ja prowadziłam :)
        • laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 13.06.05, 14:46
          a godouech uawzej na zakryntach!!!

ps

kole mie je ich juz setki, a ze okna tysz prawie pora ich widza :)
    • Gość: nelena do meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:16
      Super,że o takich miejscach piszesz,popieram,ze są przepiękne,sama chetnie
      wyruszam,jak tylko czas pozwala.Pozdrawiam!!!
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:13
      dziś "wyskoczyłam" do Kozłowa - tamtejszy kościółek jest niemal tak samo
      wiekowy jak ten w Centawie
      część murów również z kamienia - ale o jakże innej fakturze
      wnętrze "nie wykazuje cech stylowych" ;) - za to zachowane są ładne witraże z
      1928 roku
      z tego samego roku pochodzi drewniana wieża

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Kozlow1.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Kozlow2.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/Kozlow3.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/StAnna.jpg
      i okolice też piękne :)

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/pole.jpg
      • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:21
        piękne zdjęcia, chyba tam jeszcze mój rower mnie nie zawiózł?:))
        • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:27
          a to niedaleko :) - i okolice chyba w sam raz na rower
          • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:28
            meg_s napisała:

> a to niedaleko :) - i okolice chyba w sam raz na rower

a jaki to kierunek?

• sloneczko1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:36
            z Gliwic na Brzezinkę ,a na skrzyżowaniu na Sośnicowice,znam Kozłów i
            polecam,jest bardzo piękny,na tamtejszym cmentarzu leżą moi bliscy
            • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 19.06.05, 18:42
              kiedyś byłam w tamtych stronach , to może i w Kozłowie byłam ?
              Ale chętnie sie wybiorę..
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 25.06.05, 09:24
      tym razem blizuitko - wyjeżdżamy Tarnogórską i zaraz za opłotkami Gliwic -
      Szałsza

www.gliwiczanie.pl/Albumy/kosciolki/Szalsza_1.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Albumy/kosciolki/Szalsza_2.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum//guide/Szalsza.jpg
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 02.07.05, 09:19
      następna trasa "prosto jak strzelił"
      wystarczy "wsiąść" na ulicę Toszecką - i jechać cały czas prosto - nigdzie nie
      skręcać, a droga kończy się dosłownie pod pałacem w Brynku

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/brynek.htm
      wrócić można już bardziej okrężnie np przez Zbrosławice - ale te pokażę innym
      razem
      • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 02.07.05, 09:28
        piękne te zdjęcia Meg...
        fajnie by było mieszkać w takim pałacu..koniecznie z "obsługą" :)))
        • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 02.07.05, 09:29
          myha1 napisała:

> piękne te zdjęcia Meg...
          > fajnie by było mieszkać w takim pałacu..koniecznie z "obsługą" :)))

jest tam cały internat chłopaków Technikum Leśnego ;)
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 08:15
      tym razem żadna nowość - chyba każdy wie że do Rud zawsze warto pojechać :)
      zwłaszcza w pogodny dzień - (na zdjęcia może jednak o ciut wcześniejszej
      porze ;))

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/R1.jpg
      wnętrze kościoła ma niepowtarzalny nastrój

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/R2.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/R3.jpg
      nowego blasku nabierają kaplice

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/R4.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/R5.jpg
      a w niedziele od 14.00 udostępniona jest galeria w surowych wnętrzach klasztoru

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/g1.jpg
      odkrywki archeologiczne

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/g2.jpg
      i ciekawe wystawy - każdy znajdzie coś interesującego

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/g3.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/g4.jpg
      www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/g5.jpg

• Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 10:18
        jerona!, tyn TV nojwinkszy ze lewyj zajty, to moj jeszcze ze lat 60!!! :)))

ps

ale tyn fragmynt uwazom za najlepsze wszkryfnincie jake od lat natrefiouech na
        temat Glywic:

"Sierżant Garcia - korpulentny funkcjonariusz MO urzędujacy w centralnym punkcie
        Gliwic (budka MO na skrzyzowaniu Strzody Zwycięstwa), postrach kierowców - z
        jednym wyjatkiem:

Ksiecia Pana (M. Ogiński) - "zawodowy" kawaler jeżdzący DWK kabriolet, na widok
        którego sierżant Garcia zatrzymywał ruch, aby księciu drogę utorować.
        Książę Pan - postac strasznie charakterystyczna. Wysoki, szczupły, z nosem jak z
        dowcipów o arystokracji. Podejrzewam, ze miał kłopoty ze wzrokiem i z tego
        powodu nosił głowę wysoko zadartą. Prowadzał łaciatego kota na smyczy.
        To DKW (czarno-kremowy z brezentowym dachem i czerwonymi siedzeniami) to chyba
        jeden z pierwszych samochodów w prywatnych rękach w Gliwicach."

no i kto to jeszcze pamiynto???

:)))

• meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 14:26
          niesamowita pamięć wzrokowa :)
          • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 14:35
            ha, pamiyntom jeszcze te czasy jak sie zuotko na kabel ze antyny dowauo! :)))

wiysz czamu?
            • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 14:36
              nie mam pojęcia
              • Gość: przedwczorajszy sz Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 14:43
                poprawiou sie obraz (jakosc obrazu) - niykedy jedyn z bajtli jezdziou ze zutkym
                opo kablu a reszta mu godaua jake pouozynie je nojlepsze :)))

to bouy czasy!!!
                • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 15:06
                  acha, chyba sie tyn telewizor mianowou Neptun, napis bou z przodku kole gaukow i
                  bou tak dosc rozciongniyncie szkryfniynty :)))
                • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 17:51
                  Gość portalu: przedwczorajszy sz napisał(a):
                  > to bouy czasy!!!

to se ne wrati Pane Hawranek :))

...i całe szczęście :)
                  MyHa
                  • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 18:47
                    :))

myha to ty szesdziesionte lata pamiyntosz?
                    • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 18:57
                      Gość portalu: szwager_ze_laband napisał(a):

> :))
                      >
                      > myha to ty szesdziesionte lata pamiyntosz?

maaasz,,:) a jak myślisz ??
                      :))))

• Gość: szwager_ze_slonska Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 20:33
                        po oczach to powia ze pamiyntosz, ale po usmiychu to powia ze niy :)))
                        • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 05.09.05, 21:39
                          Gość portalu: szwager_ze_slonska napisał(a):

> po oczach to powia ze pamiyntosz, ale po usmiychu to powia ze niy :)))

...czy te oczy mogą kłamać ?
                          ...chyba nie :)))
                          • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:17
                            wiedziouech :)))
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 07:23
      na rozgrzewkę w ten chłodny poranek - nietrudna zagadka :

gdzie się znajdują te obiekty

1. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr1.jpg
      2. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr2.jpg
      3. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr3.jpg
      • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:18
        przeca wiysz ze zodyn niy mo zielonego pojyncia :)))
      • ramon6 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:19
        Pniow?
        • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:28
          niestety - w Pniowie pozostało tylko na wzgórzu miejsce po kościółku

www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr4.jpg
          dla ułatwienia zagadki dodam, że wczoraj jechałam do Rybnika :D
          • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:31
            Palowice, Belk, Wielopole?
            • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:33
              bingo !

tyle, że Wielopole pierwsze ;)
              • meg_s Re:ooops 06.09.05, 11:34
                Bełk drugi, a Palowice trzecie :)
                • Gość: szwager ze laband Re:ooops IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:44
                  padouch w tyj kolejnosci ino od zadku :))
              • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:34
                wiysz jak zgoduech

"Kosciouki drewniane na slasku" :)))
          • ramon6 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:37
            poddaje sie!
            Bylem tylko raz w zyciu w Rybniku, gdzie bylem swiadkiem handlowania golymbiami
            na wolnym handlu po slasku. Musial byc bardzo ciekawy dialog, bo po prawie 30
            latach sobie ta okolicznosc przypominam.
        • Gość: szwager_ze_laband Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:41
          sam cosik ze Pniowa:

schlesien.nwgw.de/galerio/Szwagrowe_Atelier/Matka%20Bosko%20z%20Pniowa.jpg
      • rico-chorzow Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:35
        meg_s napisała:

> na rozgrzewkę w ten chłodny poranek - nietrudna zagadka :
        >
        > gdzie się znajdują te obiekty
        >
        > 1. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr1.jpg
        > 2. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr2.jpg
        > 3. www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/guide/dr3.jpg

No,łatwe,św.Wawrzyniec albo St.Laurentius w Chorzowie na górze Redyna;)))
      • annak12 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 13:57
        meg_s napisała:

> na rozgrzewkę w ten chłodny poranek - nietrudna zagadka :
        >
        > gdzie się znajdują te obiekty
        >

Chyba dla nas wakacje też się skończyły;)))
        Tak dobrze znowu poczuć się...:)
        A najważniejsze, ciepłem znowu powiewa:)
    • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:44
      nawiasem mówiąc - trzy z czterech wspomnianych kościółków nie stoją na swoim
      miejscu :)

kościół w Wielopolu pochodzi z Gierałtowic, do Palowic przeniesiono kościół z
      Leszczyn, a ten chorzowski tak naprawdę jest knurowski :)

to następna zagadka - w Przyszowicach były dwa drewniane kościółki - obydwa się
      zachowały, ale nie w Przyszowicach - wiecie dokąd trafiły ?
      • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:46
        jedyn w Borowyj Wsi
        • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:47
          drugi do Istebnyj
          • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 11:48
            gynau na Kubalonka :)))
            • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:50
              wygrał Pan ..... ale nie mam pomysłu co :)

zdjęcia obydwóch kościółków jutro - bo trochę muszę pozarabiać :D
              • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 11:53
                i jeszcze na koniec, też na razie bez zdjęć - wiecie że w Zabrzu były 3, a
                zachowały się dwa drewniane kościoły ?
                • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:03
                  Margotko, ÜPrzyszowice i Zabrze Makoszowy bouy downiyj juz fest powionzane przz
                  wuascicieli :)))
                • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:11
                  tyn na Porymbie je richtik ciekawy
                  • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:15
                    Poręba-Zaborze - masz rację - ale dwa pozostałe to Mikulczyce - kościół pw Św.
                    Wawrzyńca przeniesiony został do parku w Bytomiu i tam niestety spłonął, a
                    drugi - ewangelicki stoi nadal w Mikulczycach
                    • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:20
                      Margotko jako frwelce ze Zabrza powia ci jako synek ze Glywic, ize Zabrze
                      powstauo w gliwickich lasach, i tukej mom pytanie
                      • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:26
                        coś mi mgliście kołacze "Sardbre" czy podobnie - cokolwiek to znaczy

:))))))))))
                        • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:31
                          "Kraj był zasiany pojedynczymi zagrodami, mało zaludniony, a cala okolica
                          Górnego Śląska była nader pusta i leśna, nikt nie osiedlał się w niej, nie dbał
                          (...). Tedy Bolesław II, król Polski, któremu Śląsk jako cześć Polski należał,
                          starając się o zaludnienie kraju, począł rozdawać szlachcie i prostemu ludowi
                          dziedzictwa i folwarki, szlachcie przestrzenie pustych gruntów na własność, a
                          pospólstwu pod uprawę dzierżawna (...). Powstało zaś Zabrze tym sposobem, ze
                          dworzanin Mieczysław Zabrzeski wybawił króla Bolesława podczas polowania w
                          obszernych lasach gliwickich z pazurów okrutnego niedźwiedzia, za co król z
                          wdzięczności darował wybawicielowi swemu tak wielki obszar ziemi, jakby w jednym
                          dniu zdołał na koniu objechać. Zabrzeski dosiadł rumaka i objechał wielka
                          przestrzeń (...). Na wzgórzu wybudował sobie warowny zamek, tamże osiadł i
                          założył mała osadę, która podług imienia pana nazwano "Zabrzem".

Tyle stara legenda przytoczona przez Karola Miarkę w powieści "Żywcem zamurowana".

• meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:41
                            no to jeszcze jedna wersja - najstarsze z obecnych dzielnic Zabrza są
                            Biskupice - i dla nich powstająca osada była "Za brze"-giem Bytomki

;)
                            • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:42
                              www.zabrzanin.de/Zabrze%20foto/beka.JPG
                              • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:57
                                a teraz to dopiero zagadka !!!!

jedno ze zdjęć z powyższej strony wygląda jak robione prawie z mojego okna -
                                więc to musi być znajomy sąsiadów :D
                                • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 13:14
                                  jak mie juz downo tymu w twojyj bramie "nhustac" chcieli, to przeca i to je
                                  myjglich :)))
                          • rico-chorzow Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 13:14
                            Gość portalu: szwager napisał(a):

> "Kraj był zasiany pojedynczymi zagrodami, mało zaludniony, a cala okolica
                            > Górnego Śląska była nader pusta i leśna, nikt nie osiedlał się w niej, nie dbał
                            > (...). Tedy Bolesław II, król Polski, któremu Śląsk jako cześć Polski należał,
                            > starając się o zaludnienie kraju, począł rozdawać szlachcie i prostemu ludowi
                            > dziedzictwa i folwarki, szlachcie przestrzenie pustych gruntów na własność, a
                            > pospólstwu pod uprawę dzierżawna (...). Powstało zaś Zabrze tym sposobem, ze
                            > dworzanin Mieczysław Zabrzeski wybawił króla Bolesława podczas polowania w
                            > obszernych lasach gliwickich z pazurów okrutnego niedźwiedzia, za co król z
                            > wdzięczności darował wybawicielowi swemu tak wielki obszar ziemi, jakby w jedny
                            > m
                            > dniu zdołał na koniu objechać. Zabrzeski dosiadł rumaka i objechał wielka
                            > przestrzeń (...). Na wzgórzu wybudował sobie warowny zamek, tamże osiadł i
                            > założył mała osadę, która podług imienia pana nazwano "Zabrzem".
                            >
                            > Tyle stara legenda przytoczona przez Karola Miarkę w powieści "Żywcem zamurowan
                            > a".
                            >
                            > :)))

Ach,tego BolesławaII!,który "zapomniał" zapłacić czynsz(zins) Czechom za Sląsk.
                            • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 13:14
      • rico-chorzow Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:06
        meg_s napisała:

> nawiasem mówiąc - trzy z czterech wspomnianych kościółków nie stoją na swoim
        > miejscu :)
        >
        > kościół w Wielopolu pochodzi z Gierałtowic, do Palowic przeniesiono kościół z
        > Leszczyn, a ten chorzowski tak naprawdę jest knurowski :)

No,prawda,wiesz ile razy był przeniesiony?
        >
        > to następna zagadka - w Przyszowicach były dwa drewniane kościółki - obydwa się
        >
        > zachowały, ale nie w Przyszowicach - wiecie dokąd trafiły ?
        • meg_s Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 12:13
          > No,prawda,wiesz ile razy był przeniesiony?

nie - ???

"...Kościół Św. Wawrzyńca, stojący obecnie przy ul. Lwowskiej w rejonie
          kulminacji tzw. Góry Wyzwolenia, zbudowano w 1599 r. w Knurowie, w miejscu
          starszego wczesnogotyckiego. Z pierwszego kościółka do dziś zachowały się w
          Muzeum Archidiecezjalnym w Katowicach trzy gotyckie rzeźby: Pięknej Madonny,
          św. Anny Samotrzeciej oraz św. Wawrzyńca. W związku z rozpoczęciem budowy
          nowego kościoła, decyzją rady parafialnej kościół zamknięto w 1926 r., a w 1935
          r. zdemontowano go i przeniesiono do Chorzowa.

Kościół zbudowano z drewna modrzewiowego na podmurówce, w konstrukcji zrębowej,
          z belek łączonych na zamek płetwowy („jaskółczy ogon”). Od północy przylega do
          niego zakrystia, a od południa - kruchta. Przyziemne części ścian nawy i
          prezbiterium osłonięte są wysuniętym, gontowym zadaszeniem. Ściany nawy i
          prezbiterium oszalowane są gontem. Do nawy od zachodu dobudowano w 1599 r.
          wieżę na planie kwadratu, nakrytą ostrosłupowym hełmem.

Wnętrze kościoła utrzymane jest w stylu barokowym. W głównym ołtarzu, barokowym
          z poł. XVII w. umieszczony jest olejny obraz patrona kościoła św. Wawrzyńca.
          Ołtarze boczne - Matki Boskiej Różańcowej, św. Barbary i Męczeństwa św.
          Wawrzyńca - posiadają formy typowe dla ludowej odmiany późnego baroku..."

Edward Wieczorek - "Krajoznawca górnośląski"

• Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 12:33
            u mie stoi data 1936 jako data przeniesiynia na gora Wyzwolynia (?)
            • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 15:47
              całkiem podobny do tych ze zdjęć stoi kościółek w Koszęcinie ...może z tego
              samego okresu ?
              • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 16:16
                www.republikasilesia.com/Oberschlesien-BW/ldolv/bildergalerien/holtzkirchen/hkoschentin.htm
                • myha1 Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki 06.09.05, 16:19
                  Gość portalu: szwager napisał(a):

> www.republikasilesia.com/Oberschlesien-BW/ldolv/bildergalerien/holtzkirchen/hkoschentin.htm

taaak , to właśnie ten...często jeżdżę w tamte strony :)
                  • Gość: szwager Re: Przewodnik po okolicy - krótkie migawki IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.05, 16:20
                    hm, znaczy wystympujesz we "Slonsku" :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka