Dodaj do ulubionych

Cmentarz Hutniczy

10.06.05, 14:02
no to ja o czymś na czym się naprawdę znam :)

dobra, dobra - nie bójcie się, nie będę zanudzać - ale chciałabym poprzez
dyskusję "na szerszem forumnie" poznać inne niż własna opinie

po tym niezrozumiałym wstępie przechodzę do rzeczy:

jak niektórzy wiedzą, a innym ku wiadomości jesteśmy stowarzyszeniem
powołanym dla "Odbudowy Cmentarza Hutniczego" - hasło jak hasło, jakoś ten
punkt statutu trzeba było sformułować - ale taka prawdziwa odbudowa
cmentarza nie jest możliwa - zbyt wiele zostało zniszczone i rozkradzione, w
dodatku nie ma planu cmentarza i zachowało się dosłownie KILKA zdjęć,

poszukujemy "formuły" na to miejsce - nie zdradzę tego o czym myślę, żeby nic
nie sugerować - wdzięczna byłabym za refleksje, a generalnie zapraszam tamże -
zazwyczaj pracujemy w każdą sobotę od 10.30 - chyba że "pierze żabami"
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 20:25
      skoro jest tam tak "pusto" , może zrobić coś na kształt parku zadumy. ławki w
      alejkach , gęsta roślinność i widoczne groby. strażnik miejski na stałe.
      • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 20:50
        no tak, ławki na stałe --> strażnik na stałe niezbędny :)
        • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 21:13
          jak ci się podoba ?
          • myha1 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 21:23
            Meg, a moze zamiast alejek i ławeczek powrót do natury...
            Trawa i rozrzucone dyskretnie pnie drzew i duże kamienie - głazy, które
            tworzyłyby klimat ...
            Milczące głazy...

Tyle tylko , ze przy trawniku dużo pracy aby go utrzymać.
            Co Ty na to??

MyHa
            • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 22:06
              pni to tam jest dużo ... rosnących ;)
              musiałabyś to przy okazji zobaczyć - bo co do rozrzuconych głazów to też nie
              bardzo - wszędzie są jednak widoczne obramowania grobów, tyle że nagrobków nie
              ma - trudno więc "tak sobie" rzucać głazami ;)
              ja wiem, że nie ma prostego rozwiązania - w końcu od trzech lat kombinujemy,
              ale wierzę w burze mózgów

co do tej zadumy - to właśnie ostatnio chodzi nam po głowie "park pamięci"
              • myha1 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 22:33
                Oj Meg,
                aleś Ty wymagająąąca....
                :)))
                • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 22:52
                  tak szybko się zniechęciłaś ?
                  jeden pomysł i już ? ;)
                  • myha1 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:06
                    meg_s napisała:

> tak szybko się zniechęciłaś ?
                    > jeden pomysł i już ? ;)

Meg, zmiłuj sie !
                    Po tygodniu ciężkiej pracy chcesz jeszcze pomysłów??
                    Jeden , to o jeden za duzo!
                    :))
                    Ale...jutro?...
                    tez jest dzien , może na nowe pomysły?
            • Gość: gRegor Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.gliwice.hyperion.pl 10.06.05, 22:51
              wszystko rozsądne a przede wszystkim nic co polskie bo to miejsce nigdy polskie
              nie było.Nie piszę tego ze złośliwości tylko zgodnie z prawdą historyczną. I
              teraz się zacznie co? A może było ????zaraz się odezwą nacjonaliści spod zanku
              Giertycha. Nawet mogę przewidzieć kolejność wpisów....
              A może ci co to robią postąpią jak Ślązacy z Brzezinki w stosunku do pomnika
              Sowietów tej dzielnicy miasta?
              • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:16
                Gość portalu: gRegor napisał(a):

> wszystko rozsądne a przede wszystkim nic co polskie bo to miejsce nigdy
                polskie
                > nie było.Nie piszę tego ze złośliwości tylko zgodnie z prawdą historyczną. I
                > teraz się zacznie co? A może było ????zaraz się odezwą nacjonaliści spod zanku
                > Giertycha. Nawet mogę przewidzieć kolejność wpisów....
                > A może ci co to robią postąpią jak Ślązacy z Brzezinki w stosunku do pomnika
                > Sowietów tej dzielnicy miasta?

na tego pana mój ignor, ignor i jeszcze raz ignor - i absolutnie nie za
                powyższą treść tylko nie zapomniałam, że przy pierwszej rozmowie o cmentarzu
                nazwał mnie "starą ciotą"
                • myha1 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:20
                  Meg, ale te obramowania bez nagrobków mozna przeciez usunąć ...
                  I wtedy teren uprzatnąć i trawa>>
                  Jestem upierdliwa z tą trawą , ale ja na ogrodzie u siebie też zlikwidowałam
                  sciezki i krawężniki i naprawdę zyskał!
                  • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:26
                    to że nie ma nagrobków, to nie znaczy że te miejsca przestały być grobami -
                    zdecydowanie jestem za tym żeby podkreślać "cmentarny charakter", a nie usuwać

co robisz jutro ? może być wpadła ? nie ma to jak wizja lokalna :D
                    no i poznasz normalnych ludzi ;)
                    • myha1 Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:28
                      meg_s napisała:

> to że nie ma nagrobków, to nie znaczy że te miejsca przestały być grobami -
                      > zdecydowanie jestem za tym żeby podkreślać "cmentarny charakter", a nie usuwać
                      >
                      > co robisz jutro ? może być wpadła ? nie ma to jak wizja lokalna :D
                      > no i poznasz normalnych ludzi ;)

jeszcze ostatni tydzień nauki, egzaminy!!
                      wolna bede dopiero za 2 tygodnie i wtedy bardzo chetnie!!

Dobranoc Meg
                    • laband Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:30
                      fajnie ize werbujesz ludzi do roboty - bo na zicher pouknom tysz tego bakcyla
                      geszichty, ale prosza wos wszyskich niy wydziwiejcie za fest ze tym fridhofym --
                      Margotko jo sie wstrzymuja od tyj wymiany zdan, bo juz ech Ci moje zdanie na tyn
                      temat szkryfnou :))
                      • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:45
                        znam Twoje zdanie - ale nie wiem, co masz na myśli pisząc o "wydziwianiu"

w ostatnią sobotę oprowadzałam pięcioro Niemców, przyszli podczas kiedy tam
                        pracowaliśmy - zaprowadziłam ich też do GZUTu na naszą wystawę
                        i właśnie jedna z pań utwierdziła mnie w słuszności dotychczasowego podejścia
                        mówiąc "jak dobrze że sadzicie tu i ówdzie te kwiatki, bo wtedy nie wygląda na
                        taki zapomniany" - ten bluszcz jest naprawdę piękny i będzie nadal przeważał w
                        całości, ale w nim będą "wyspy" innych roślin no i wystające nagrobki i krzyże
                        • laband Re: Cmentarz Hutniczy 10.06.05, 23:47
                          to cos szkryfua ze kwitkami je ok, ok je tysz restaurowanie i dbanie, ale jakes
                          zmiany na nowoczesnosc (plastyki itp, usw :)) to lepiyj zapomnijcie

ps

ale wiym ize Tys je w tym temacie rozsondnym czuowiekym :)))
                      • Gość: gRegor Do meg's IP: *.gliwice.hyperion.pl 10.06.05, 23:52
                        dzienkuja za "ignora",... to za "nic to z tym cmentarzem co polskie nie było"
                        wiesz co dziołcha? jak bych mogł to bych prziszoł do wos w ta sobota i ci
                        pedzioł co myśla może nie o Tobie ale o Twoich ziomalach.(nie moga bo robia jak
                        wołu na Polsko dobrobytno woła) Ty też sie pokozałaś z piknyj strony .Tak żech
                        cie obarził ???To popotrz sie ni inksze moje wpisy a tam zoboczysz co to (ehh
                        nawet to nie to) obraza.
                        • meg_s Re: 10.06.05, 23:57
                          tak - obraziłeś mnie - bo stara to może i jestem, ale wtedy napadłeś na mnie,
                          choć nie dałam ci żadnego powodu - i nie wykręcaj teraz kota ogona - jak nie
                          umiesz normalnie przyznać się do błędu i przeprosić, to się przynajmniej nie
                          odzywaj

koniec w tym temacie
                          • Gość: gRegor pRzepraszom IP: *.gliwice.hyperion.pl 11.06.05, 00:04
                            już nie pamietom tego jak żech Ci nazdoł .....ale szere pRzepraszom ......

• meg_s Re: pRzepraszom 11.06.05, 00:09
                              jeśli szczerze - to przyjęte
                            • ballest Re: pRzepraszom 11.06.05, 00:10
                              Muszam prziznac, ze juzas roznica widzam, taki Braid, Henry(zresztom ta sama
                              osoaba), czy SSS, by se na cos takiego nie zdobouy, BRAVO !
                              • Gość: gRegor Re: pRzepraszom IP: *.gliwice.hyperion.pl 11.06.05, 00:17
                                i jak bych ci mogł na jakiś priv ( wim co sie moż obawioć richtig
                                prowokacji)posłać coś ciekawego to to zrobia.Jo siedza w Chorzowskim Ruchu bo to
                                jest jedyn richtig Ślonski Mannszaft ale dlo Gliwic kajżech siedza zrobia
                                wszystko.(siedza i żech sie rodził.)pyRsk!
                                • laband Re: pRzepraszom 11.06.05, 00:20
                                  no to es je jak jo miyndzy tymi "piastunkami" :)))

• laband Re: pRzepraszom 11.06.05, 00:17
                              mosz u mie piwo!

:)))
                              • meg_s Re: 11.06.05, 00:29
                                panowie - proszę trzymać się tematu wątku ;P
                        • meg_s PS 11.06.05, 00:35

> jak bych mogł to bych prziszoł do wos w ta sobota i ci
                          > pedzioł co myśla

"do nas" się przychodzi ciężko pracować - ballest ci to może potwierdzić,
                          prawda ballest ? ;)
                          • laband Re: PS 11.06.05, 00:41
                            :)
              • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 00:16
                > wszystko rozsądne a przede wszystkim nic co polskie

no i tu się nie zgodzę - umieszczaliśmy właśnie na nagrobku Kalidego tablicę -
                długo szukaliśmy jej oryginalnego wyglądu, lub przynajmniej treści inskrypcji -
                niestety jedyne zachowane zdjęcie było na tyle niewyraźne, że nie dało się tego
                ustalić - tak więc trzeba było coś zadecydować - imię, nazwisko daty urodzin i
                śmierci to oczywiste i niepodlegające dyskusji - ale gdybyśmy dali tylko
                napis "der große oberschlesische Bildhauer" - zmalałoby znaczenie "edukacyjne"
                monumentu - tak więc będę broniła naszej decyzji o umieszczeniu tablicy
                dwujęzycznej
                • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 00:18
                  bron, mosz ku tymu recht - ale mie na swiadka niy pozywej :)))

ps

niy przejmuj sie, fajnie to escie obsztalowali :)))
    • Gość: Nu! Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.necik.pl / *.necik.pl 11.06.05, 00:21
      Własnie sobie czytam książkę pod tytułem "Turysta: nowa teoria klasy
      próżniaczej" i znajduję w nim wiele interesujacych przemyśleń i wniosków
      na temat turystyki, "zwiedzania", zabytków i ich faktycznej roli i znaczeniu.

Jednym z wniosków, który mi się nasunął jest ten, że powinniśmy unikac
      identyfikacji CH jako ciekawostki turystycznej czy "interesującej pamiątki".

To powinno być miejsce skupienia, a nie szeroko pojętej rozrywki.

Dlatego - koncepcja "Parku pamięci" idzie w bardzo dobrym kierunku.
      • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 00:42
        niystety ale niy - Margotko mozno wytuplikujesz twoim niywoliczym robotnikom
        czamu :)
        • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 01:05
          Nu!
          > ... koncepcja "Parku pamięci" idzie w bardzo dobrym kierunku.

laband:
          > niystety ale niy - Margotko mozno wytuplikujesz twoim niywoliczym robotnikom
          > czamu :)

Ejże Szwager - nie chcę naruszać tajemnicy korespondencji, ale wykonałeś teraz
          woltę - no chyba że ten kac Ci wtedy zmącił myśli ;) - Nie polegając zbytnio na
          swojej pamięci przeczytałam jeszcze raz naszą korespondencję, jeśli pozwolisz -
          to zacytuję.

• laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 09:54
            ok, ale cos mi sie zdo ize mie niy rozumisz :)
            • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 10:00
              jo mom na mysli funkcja parku - ta sie kucie ze "cmyntorzym i stwarzo do niego
              zagrozynie - tak jak to Gregor sam szkryfnou
      • Gość: gRegor Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.gliwice.hyperion.pl 11.06.05, 00:47
        Absolutne moje "nie" dla parku pamięci!!!!!To cmentarz niemeicki i niemieckim
        musi zostać! Tak jak przypuszczałem ,Polacy będą chcieli zniszvzyć pozytywną
        niemiecką historię.Ale co tam ,panie jeden z drugim..... prowda? najpierw
        Niemiec a potym Ślonzok?
        TAK BARDZO NIENMAWIDZICIE PRAWDZIWYCH GOSPODARZY TYJ ZIEMI?
        • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 00:58
          > Absolutne moje "nie" dla parku pamięci!!!!!

nie bardzo rozumiem ten żywiołowy sprzeciw - może rozumiesz pod tym hasłem co
          innego niż ja ??

> To cmentarz niemeicki i niemieckim musi zostać!

a kto i w którym miejscu mówi że nie ? tylko że ty stawiasz akcent
          na "niemiecki" - tymczasem tam jest niewiele z CMENTARZA - i o formułę tego
          UZUPEŁNIENIA chodzi

> Tak jak przypuszczałem ,Polacy będą chcieli zniszvzyć pozytywną
          > niemiecką historię

bo zaraz zacznę kląć - ty nie wywnioskowałeś - ty sobie ZAŁOŻYŁEŚ i nie
          słuchasz co się mówi

jeśli się mylę - to powiedz, z jakich FAKTÓW wzięło się to przypuszczenie - bo
          jeżeli nie masz złej woli a faktycznie chcesz rozmawiać, to jestem pewna, że to
          tylko nieporozumienie które możemy wyjaśnić
          • meg_s PS 11.06.05, 00:59
            do wykrzyczanej końcówki na razie się nie odniosę - najpierw wyjaśnijmy
            wcześniejsze kwestie
          • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 09:04
            mam nadzieję, że noc ostudziła emocje - i powrócimy do RZECZOWEJ dyskusji
            • Gość: gRegor Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.gliwice.hyperion.pl 11.06.05, 09:32
              Chodzi mi oto ,że jeśli to jest cmentarz niemiecki to niech takim zostanie.I
              absolutnie nie zgadzam się na jakieś parki pamięci bo to kpina z ludzi ,którzy
              tam leżą.Jeśli mało tam nagrobków to trzeba pamiętać ,że kości tych ludzi tam
              leżą i leżeć będą na wieki.Na takim cmentarzu przy ul.Kozielskiej też posadzono
              trawę i poukładano ławki .a wiesz dlaczego ?? Bo w większości leżeli tam Niemcy
              i Ślązacy.(najprawdopodobmiej leżą tam do dziś gdzie pijaczki piją jabole.
              Profanacja bo o ekschumacji tamtego cmentarza nie słyszałem.) Bo tam pochowano
              zbiorowo pomordowanych przez sowietów i Polaków podczas powojennej aneksji tej
              ziemi.A może trzeba by postawić jakiś pomnik dla tych ,kobiet zabitych i
              zgwałconych ,dla tych dzieci niewinnych i starych ludzi zabitych przez
              przybyszów ze wschodu?Czemu pamięta się o Rosjanach w Brzezince a zapomina o tym
              co zrobili ich rodacy i sojusznicy polscy w naszym mieście?
              Nie oczekuję odpowiedzi bo życie odpowiedziało mi już na wiele pytań z tego tematu.
              Meg ...ilu jest takich ludzi jak ty? pięć ,dziesięć osób? Reszta najchętniej
              wsadziłaby nam jak to było w 1945-46 lufę pistoletu w usta i bum.Niejeden raz
              słyszałem pogróżki pod moim adresem tylko dlatego ,że deklaruję swoją
              przynależność do Śląska.Dlatego tak ważne jest dla mnie to ,żeby zachować
              pierwotną postać cmentarza o którym piszesz.Za wszelką cenę .Błagam nie
              zmieniajcie charakteru tego miejsca.Zachowajcie orginalną niemeicką pisownię a
              ew przy wejściu na cmaentarz dajcie opis tego miejsca po polsku. Nie róbcie nic
              na co mogliby się niezgodzić ci którzy tam leżą w spokoju.
              A jak będziecie chcieli kiedyś zająć się czymś następnym co dało by naszej
              gliwickiej ŚLĄSKIEJ ziemi ducha historii to zastanówcie się nad czymś co
              pokazało by tym co tu mieszkają ,że ci co podarowali im tą ziemię w szyderczym
              prezencie zrobili to kosztem śmierci nie tylko swojej ale też kosztem śmierci
              niewinnych Ślązaków i Niemców co tu gospodarzyli przez wieki a którzy nie mają
              nawet skrawka spokojnej ziemi pod którą mogli by spoczywać.
              My Ślązacy pamiętamy i pamięć przekazujemy naszym dzieciom o prawdzie skrywanej
              .Niech zostanie to także powiedziane dzieciom tych ,którzy nie mają odwagi
              przyznać się do tego ,że na ich rękach jest krew niewinnych gliwiczan.No ale co
              myśleć o ludziach ,którzy pozwolili sobie na pomnik Piłsudskiego w Śląskim
              mieście ,regionie tak bardzo znienawidzonym przez tego człowieka.Hipokryzja tych
              ludzi jest bezgraniczna. O tkich ludziach pisałem na końcu mojego wpisu....
              • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 09:57
                to je to co sztarouech sie Margotce wytumaczyc ze tym "parkym" - jo tysz uwazom
                ize funkcja parku sie tu roz kuci ze suowym cmyntorz a dwa to jak to sie ino
                zacznie nazywac park to zaro sie tam sueptoki zacznom w plynerze uraczac swoimi
                delicjami :(
                • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 17:33
                  myślę, że nieporozumienie bierze się "pochopnego" użycia i takiegoż odczytania
                  słowa "park"
                  ani przez moment przez myśl mi nie przeszła zmiana nazwy "Cmentarz Hutniczy",
                  ani też przez moment nie było moim zamiarem likwidowanie jakiegokolwiek
                  istniejącego grobu - wręcz przeciwnie, nikt kto przy tym nie był nie wie ile
                  wysiłku kosztuje wydźwignięcie na powierzchnię grobów zapadniętych w ziemię w
                  sposób naturalny, (bez ingerencji wrażych sił) - bez specjalistycznego sprzętu -
                  "gołymi ręcami" (ort.zam.)
                  tak samo niesłychanie łatwo jest krytykować, znacznie trudniej regularnie raz w
                  tygodniu w czasie wyrwanym pracy, rodzinie i wypoczynkowi wertować strona po
                  stronie "Wanderery" (wszystkie roczniki od 1828 do 1944) spisując wszystkie
                  rubryki "Todesfälle" i nekrologi w poszukiwaniu osób pochowanych na CH,

nie pytam co zrobić z grobami "podpisanymi" ani z grobami gdzie choć częściowo
                  zachowały się nagrobki, bo to wiem sama bez pytania
                  - ja się pytam jak eksponować te groby , których obramowania były murowane z
                  cegły i teraz się ze starości porozlatywały,
                  - pytam się jak eksponować te groby które od początku były "ziemne",
                  - pytam się jak upamiętnić te osoby o których wiemy że zostały tam pochowane,
                  - pytam się jak dodatkowo upamiętnić tych wybitnych
                  - pytam się jak i gdzie umieścić te posklejane i odrestaurowane tablice,
                  których kawałki znaleźliśmy porozrzucane po całym cmentarzu, więc nie mamy
                  pojęcia, gdzie jest ich miejsce właściwe
                  - pytam się.... mam jeszcze wiele pytań, ale na początek wystarczy

do hasła "park" wrócę za chwilę w innym miejscu
                  • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 17:52
                    polemika z tym panem nie ma sensu. on ma głęboko zakodowany obraz świata i
                    poczucie krzywdy i zniewolenia. histeryczny sposób w jaki reaguje , wyklucza
                    rozmowę. nawet "po gorolsku".
                    przykre.
                  • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 22:30
                    Margotko te poczaskane tablice narazie zbiyrejcie - jeszcze niywiymy co bydzie
                    dalyj - ajnfach cierpliwosci :)
    • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 10:21
      foto.recenzja.pl/miniatura_5659d54a837cb58752b0e4458d6ff83c.jpg
      • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 10:23
        plfoto.com/zdjecia/186238.jpg
        • ballest Re: Cmentarz Hutniczy niech zostanie Cmentarzem! 11.06.05, 10:53
          Slowo park napewno nie pasuje, ale powinien byc udostepniony choc by tylko
          czasowo, a lawek naprawde nie powinno sie stawiac!

W Niemczech sa lawki, ale tam nie ma mody picia na Cmentarzach !
          Osobiscie w Polsce sie z tym nie spotkalem, ale jak wy piszecie ze sie cos
          takiego zdarza to Wam wierze !
          MEG ma duzo zdjec z Cmentarza, wiec zrobcie ta dwujezyczna gablote i postawcie
          przed Cmentarzem, opiszcie historie tego miejsca, dlaczego taki jednorazowy
          jest, zrobcie tez plan grobow tych o ktorych wiecie kto tam pochowany byl z
          zyciorysem i co zrobil dla REGIONU, ogrodzenie, oswietlenie w nocy i ferig!
          Napisucie tam, ze jak ktos ma materialy na temat tego cmentarza, niech sie z
          Wami skontaktuje i tak sie moze nawet dalej ta Wasza IDEA rozwijac !

• laband Re: Cmentarz Hutniczy niech zostanie Cmentarzem! 11.06.05, 11:28
            jo podsunou Margotce inkszo idea - jak zacytuje sam mojego y-maila to sie
            dowiycie jako :)
            • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy niech zostanie Cmentarzem! 11.06.05, 17:43
              niestety jedynie ta (park zadumy , czy coś na ten kształt) koncepcja ma szansę
              obudzić choć trochę to miejsce. bez gołego trawnika , za to z gęstą roślinnością
              z której wyłaniałyby się pozostałe tablice. w wejściu czytelna tablica
              informacyjna o charakterze parku i jego historii. zamykany na noc , podobnie jak
              park okalający palmiarnię. przy ławkach nie obstaję namolnie , ale nic złego w
              nich nie dostrzegam.
              czynienie z tego terenu tylko i wyłącznie cmentarza , spowoduje jego definitywne
              obumarcie dla Gliwiczan. nikt prócz meneli nie zaglądnie w takie opuszczone
              miejsce.
              • sss9 Re:p. Cmentarz Hutniczy niech zostanie Cmentarzem! 11.06.05, 17:44
                park , jest oczywiście umowną nazwą.
            • meg_s Re: 11.06.05, 18:00
              laband napisał:

> jo podsunou Margotce inkszo idea - jak zacytuje sam mojego y-maila to sie
              > dowiycie jako :)

hmmm - a może dopiero chciałeś podsunąć ? ;)

cytuję:

"..> Park, hm?, park pamiynci brzmi fajnie i pomys fajny, ale czi funkcja
              > parku niy kuci sie ze funkcjom poswiynconyj ziymi?(??) Miejsce
              > pamiynci i spacyrow jaknojbardziyj, ale cza by sie zasbezpieczyc
              > coby niy straciouo owagi cmyntarza!!! - i tukej funkcja parku moge
              > sie stac niybezpiecznom chyba(?) Inkszo nazwa "miejsce pamiynci,
              > miejsce, abo cos takego..."

i moja odpowiedź:

"...Zaczynalam wlasnie od "miejsca pamieci" - ale ta nazwa taka
              jakas..."nieromantyczna" ;)
              Musze przemyslec, czy faktycznie haslo "park" moze miec jakies negatywne
              konsekwencje."

no bo to trudno nazwać ideą:

"...> A niy lepiyj przinajmiyj narazie godac od ratowania przed
              > zniszczyniym i zapomniyniym zamiast o odbudowie?"

a więc parę słów o "parku"
              powtórzę jeszcze raz - to hasło nasunęło mi się, ponieważ w tej chwili tym
              miejscem zdecydowanie rządzi przyroda - i jest taka piękna, że nie chciałabym
              ratując jedno zniszczyć drugiego

skąd hasło "park pamięci" ? - bo jeżeli kogoś już przywleczemy w to miejsce, to
              chciałabym żeby się jak najwięcej dowiedział, żeby w jakiś sposób zmusić go do
              refleksji
              ale powtórzę znowu - nie kosztem tego co jeszcze się zachowało, a poprzez
              uzupełnienia - i właśnie o pomysłach na te uzupełnienia chcę z wami rozmawiać
              • hanys_hans Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 20:44
                niykoombinujcie tela "Cmentarz Hutniczy" jes caukim na miejscu!

"Cmentarz Hutniczy - rekonstrukcja zabytkowego cmentarza"

(Z tym parkym to dejcie pokooj bo woom jeszcze stego jakis "park sztywnych"
                wyndzie i bydziecie po ptokach)
                • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 20:55
                  bardzo uprzejmie proszę - zechciejcie przeczytać to co jest napisane

Re: Cmentarz Hutniczy
                  meg_s 11.06.2005 17:33

..ani przez moment przez myśl mi nie przeszła zmiana nazwy "Cmentarz Hutniczy",
                  !!!!!
                  • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 22:33
                    margotko, Ty wiysz ize nojdalyj mi w tym wszyskim do krytykowania Ciebia, ale
                    wyraz park bych sam skasowou caukym i blank - a ze tom "zojlom medialnom"
                    przemyslauas se to, bydzie to szuo szafnonc???
                    • hanys_hans Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 23:08
                      laband napisał

> - a ze tom "zojlom medialnom"
                      > przemyslauas se to, bydzie to szuo szafnonc???

Mosz na mysli co by tam tako zojla postawic´ podobno jak u nos na Annabergu kouo
                      Haltern???

foto.nwgw.de/albums/userpics/10001/Anaberg/Nossol%20auf%20Annaberg%20bei%20Haltern/normal_DSC00047.JPG
                      • laband Re: Cmentarz Hutniczy 11.06.05, 23:14
                        niy caukym - ale jak by to Margotka chciaua richtik zrealizowac, to niychca sam
                        nic zdradzic bo by niy bouo niyspodzianki ...
                        • Gość: gRegor Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.gliwice.hyperion.pl 12.06.05, 00:50
                          sss9 -jak masz do koljnej\ osoby zwanej "panem " jakieś wyciezcki polaczku to
                          może spotkamy się gzdieś na piwie i wyjaśnię ci co to jest Ślązak.Zupełnie
                          bezsiłowo i ideologicznie .Nie obawiaj się ,nie przywiozę ze soba tłumu kibiców.
                          Rzeczowo ci wyjaśnię gorolu (bo daj sobie powiezdieć ,że jesteś GOROLEM)czemu
                          mam prawo być u siebie bo jakbyś chciał wiedzieć to mieszkanie moje tu sięga z
                          tego co zdołałem udokumentować siedem pokoleń.I nie będziesz mie uczył kundlu co
                          mam mówić na mojej ziemi.To ,że administrujesz ze swoimi ziomalami Gliwice nie
                          oznacza ,że tak będzie zawsze.Jak znasz historię to naucz się pokory.......
                          • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 09:23
                            Meg, a w jakich dwóch językach będzie ta tablica informacyjna ???
                            Ja tylko pytam, bez podtekstów :)
                            • meg_s Re: tablica informacyjna 12.06.05, 09:52
                              to nie ja pisałam że w dwóch :P

a poważnie: - tablice właściwie będą dwie - jedna przy wejściu, tę umieszcza
                              urząd miasta w ramach akcji "znakowania" zabytków, na jej treść nie mamy
                              wpływu, o ile wiem będzie to tylko nazwa i data powstania obiektu + to że jest
                              to zabytek i należy go szanować - przypuszczam że ta będzie tylko po polsku,

natomiast tablica informacyjna którą my chcemy umieścić, będzie raczej
                              trójjęzyczna - polski, niemiecki, angielski - krótka historia cmentarza w
                              powiązaniu z historią huty i dzielnicy, zastanawiam się nad życiorysami - bo
                              uważam, że gdzieś powinny być, a tablicę by już chyna "rozsadziło"
                              • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:19
                                a co z językiem " PRAWDZIWYCH GOSPODARZY TYJ ZIEMI " jak pisał tutaj gReger ?
                                • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:26
                                  w tym wypadku mosz recht i go niymosz - jo by pedziou tak - jak sie polski
                                  zredukuje we Glywicach na wielkosc jako sie nolezy tzn na 5% wtedy sama sie
                                  sorawa zauatwi, ale niywia eli tego w tym przipadku niy cza by przispieszyc jakos :)
                                  • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:28
                                    a jak byś chciał to zrobić, masz jakiś pomysł :))
                                    • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:29
                                      mom, niymartw sie :)
                                      • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:34
                                        ja się nie martwie, w przeciwieństwie do ciebie nie żyję złudzeniami :))
                                        • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:36
                                          pozyjymy i obejzymy
                                          • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:38
                                            spoko, nie doczekasz :)
                                            • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:40
                                              doczekouech sie pouonczynia niymiec i obalynia komunkizmu, to i tego sie doczekom :)
                                            • meg_s Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:41
                                              uprzejmie proszę o pisanie na temat wątku
                                • meg_s Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:29
                                  stasiek17 napisał:

> a co z językiem " PRAWDZIWYCH GOSPODARZY TYJ ZIEMI " jak pisał tutaj gReger ?

hehe - jak napisałeś że "bez podtekstów" to przeczułam ten wątek ;P
                                  • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:30
                                    jo tam nic niy godom dwa razy, ale powia ino tela - nauka mo prziszuosc :)
                                  • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:36
                                    tak sobie pomyślałem, że jak Labendowi uda się już wprowadzić w Gliwicach
                                    obowiązkowy język, to będzie problem z transkrypcją tego bełkotu
                                    • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:39
                                      powiydz to Kaszebom, onym escie dziesiontki lot to samo faflali, a od niydowno
                                      majom swoja godka ujednolicono i uczom sie jyj juz aze za tela we szkouach - no
                                      fakt, wpadli 'escie tera na inkszy pomys polonizacji, tera im zaczynocie
                                      zawiyrac te szkouy
                                      • meg_s Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:40
                                        • laband Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:41
                                          skuli tego ize lubisz Kaszebow, przistaja na ta propozyja :)
                                      • stasiek17 Re: tablica informacyjna 12.06.05, 10:48
                                        żeby zamknąć ten uboczny wątek, to uważam, że Kaszubi nie mają problemu z
                                        kodyfikacją języka ... ja im szkół nie zamykam ..... i nie mam nic przeciwko
                                        gwarze śląskiej - nawet ją lubie :))
                          • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 15:53

> sss9 -jak masz do koljnej\ osoby zwanej "panem " jakieś wyciezcki polaczku to
                            > może spotkamy się gzdieś na piwie i wyjaśnię ci co to jest Ślązak.Zupełnie
                            > bezsiłowo i ideologicznie .Nie obawiaj się ,nie przywiozę ze soba tłumu kibiców
                            > .
                            > Rzeczowo ci wyjaśnię gorolu (bo daj sobie powiezdieć ,że jesteś GOROLEM)czemu
                            > mam prawo być u siebie bo jakbyś chciał wiedzieć to mieszkanie moje tu sięga z
                            > tego co zdołałem udokumentować siedem pokoleń.I nie będziesz mie uczył kundlu c
                            > o
                            > mam mówić na mojej ziemi.To ,że administrujesz ze swoimi ziomalami Gliwice nie
                            > oznacza ,że tak będzie zawsze.Jak znasz historię to naucz się pokory.......

widzisz pan , gregor , wycieczki to u ciebie ciągle widać. skoro czujesz się
                            niewolnikiem 21-go wieku , nic po za żałosnym współczuciem ode mnie nie oczekuj.
                            wyjaśniać "co to jest Ślązak" nie musisz , bo szczególne tego dowody dajesz tu ,
                            na forum. najgorzej kiedy ktoś jest tak zideologizowany - o rozmowie nie ma co
                            marzyć. dzięki za zaproszenie na piwo , ale wybacz - biesiadników dobieram sobie
                            sam i nie kwalifikujesz się.
                            stanowczo przeceniasz swoje możliwości wytłumaczenia czegokolwiek , o
                            przekonaniu do swoich "racji" nie wspominając. twój wąsko sformatowany wizerunek
                            otaczającej cię rzeczywistości skutecznie to uniemożliwia.
                            twoje "udokumentowane" pochodzenie od siedmiu pokoleń , nazwij raczej od siedmiu
                            boleści - bo takim jesteś synem tej ziemi. twoi przodkowie nie byliby z
                            pewnością dumni z tego jak walczysz tu o schedę po nich. jesteś przykładowym
                            zaprzeczeniem wartości śląskich i tacy jak ty z pewnością nie zmienią tego
                            naszego , małego świata.
                            insynuacje dotyczące mojego pochodzenia jak i pozostałe obelgi zostawiam bez
                            stosownego komentarza. każdy czytelnik twojego ślinotoku wyrobi sobie właściwy
                            obraz jego autora.
                            • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 15:59
                              • sss9 Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 16:05
                                : )
                                z tym "panem" już skończyłem. zostałem wywołany do odpowiedzi , co uczyniłem
                                (mam nadzieję , że z gracją). i tyle. ; )
                    • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 02:50
                      laband napisał:

> a ze tom "zojlom medialnom" przemyslauas se to, bydzie to szuo szafnonc???

aaa - o tę ideę Ci chodziło :))) - fakt
                      tak jak Ci pisałam, najpierw musimy sprawdzić czy "stopień ucywilizowania
                      otoczenia" jest już wystarczający - sam pomysł świetny, a miejsce na nią tweż
                      przygotowane :)
                      • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:02
                        kaj widziaua bys te miajsce?
                        • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:09
                          w portyku na zamknięciu alei - to byłoby jedyne zadaszone miejsce
                          natomiast wczoraj zdecydowałam gdzie najlepiej będą wyglądały tablice
                          informacyjne - zaraz po wejściu na cmentarz po pierwszym szeregu grobów po
                          lewej (przy murze) jest alejka szersza od innych, na jej zamknięciu nie
                          ma "normalnego" grobu - tylko "coś" długiego i wąskiego wzdłuż muru, takie jak
                          się robi dla upamiętnienia, w tym miejscu do muru przylega budynek z zewnątrz -
                          te tablice byłyby tu dobrze eksponnowe i z wygodnym ostępem - nie ma drugiego
                          takiego miejsca
                          • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:15
                            pomys o matreiauach kere tam dosz - jak bydzie to we ciyniu to dobrze, gorzyj
                            jak bydzie klara blyndowac, bo ona wyzsko wypolo tak ze sie z czasym robi blade
                            jak kyjza :)
                            • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:26
                              masz rację - myślę że pod tym względem to też jest niezłe miejsce - najlepsza
                              by była północna pierzeja ogrodzenia, ale tam za to bezpośrednio do płotu
                              przylegają groby
                              • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:29
                                no ja, niy widza tego, to niy byda dalyj kombinowou, Ty to mosz przed oczami, te
                                miejsce, te ciynie i to kaj suonce poli a kaj niy. Inkszo rzecz to ta zojla,
                                najprzod widziouech jom ze kamiynia (i dalyj tysz jom tak widza) ale przeca je
                                jeszcze zelazo ...
                                • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:32
                                  a swoją drogą, to ciekawa jestem co to było - ta nietypowa "mogiła" ?
                                  • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:40
                                    byda musiou se to kedys obejzec - jak to wyglondo?
                                    • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:43
                                      obramowanie ma z piaskowca - jak normalna mogiła - tylko te wymiary - 90cm x 5m
                                      • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:48
                                        tak mom przed oczami zbiorowy grob po wypadku na fridhofie Zakanauym

(???)
                                        • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:48
                                          znaczy grob je na fridhofie a wypadek bou we Hucie :)))
                                          • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:54
                                            je drugo mozliwosc - to by mog byc grob ofiar ze czasow wojny (wojokow tysz chowali)
                                        • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:54
                                          też mi coś takiego chodziło po głowie - czytałam (ale teraz nie pamiętam gdzie)
                                          o wypadku w tej hucie - albo raczej słyszałam, bo z lektur raczej robię
                                          notatki - no i nie pamietam nic dokładniejszego :(
                                          • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 10:55
                                            jo nic o wypadku niy suyszou, ale prziznom sie ize niy suyszouech tys ize go niy
                                            bouo :))

ps

couki czas mie irytuje ize tak mauo danych je o tym fridhofie!
                                            • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 11:16
                                              no i właśnie tu się rodzi kolejna wątpliwość - to mogła by być mogiła
                                              poświęcona wszystkim "bezimiennym" z tego cmentarza - ale z drugiej strony
                                              historia i informacja o cmentarzu też są ważne, a wybrać trzeba - i to już, bo
                                              zależnie od funkcji różnie trzeba rozwiązać ogrodzenie w tym miejscu, a projekt
                                              ma być gotowy na środę
                                              • Gość: laband Re: Cmentarz Hutniczy IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 11:39
                                                potraktuj to jako grob zbiorowy o kerym narazie nic niywiysz - w tyn czas nic
                                                zle niy zrobisz
                                                • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 11:45
                                                  ale wtedy tracę miejsce na tablice - praktycznie jedyne sensowne
                                                  • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 11:57
                                                    a za ogrodzyniym, abo na cyntralnyj alejce? --
                                                  • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 12:04
                                                    stojąca przy centralnej alejce duża tablica psułaby (moim zdaniem) "oś widokową"
                                                    za ogrodzeniem ? hmmm
                                                    + - zachęcałaby do wejścia na cmentarz
                                                    - - bo ja wiem ? :)
                                                  • laband Re: Cmentarz Hutniczy 12.06.05, 12:15
                                                    mie by wincyj sumiynie mynczouo kebych naruszou powaga grobu :), ale wydowo mi
                                                    sie ize przi drugim wejsciu bou by na zewnontrz dobry plac i keby ta tablica
                                                    bouo zetak powia na zewnontrz to ludzie by to oglondali i kusiouo by ich wlys i
                                                    na fridhof -
    • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 15.07.05, 19:47
      jutro sobota - a może ktoś przyszedłby jednak nam pomóc ?? podoga raczej będzie

Słoneczko - jak przyszłaś nas kiedyś obejrzeć (i chyba skontrolować ;) -
      obiecywałaś że włączysz się do pomocy

Szwager - wiem że masz przede mną pietra - ale nie ukrywaj się ;)
      • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 15.07.05, 20:27
        i co ? w tym temacie cisza? jak można sobie rączki pobrudzić to nie ma
        chętnych ? ;))
        • ballest Re: Cmentarz Hutniczy 15.07.05, 21:16
          ACH JA, ;) TO JOU BOU DER EINZIGER CO SE NIGDY NIKOGO NIE BOI, PROWDA ?
          • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 15.07.05, 21:16
            i tu wyjątkowo muszę ci przyznać rację :)

ale pamiętaj - WYJĄTKOWO ;)
    • meg_s Re: Cmentarz Hutniczy 28.10.05, 15:31
      www.um.gliwice.pl/index.php?id=30/1&i=1421
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka