Dodaj do ulubionych

agencje nieruchomości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 12:09
Zastanawia mnie fakt, za co tak właściwie biorą pieniądze pośrednicy
nieruchomości ??
Za co my klienci im płacimy? (pomijając sporządzenie umówy, którą sama moge
sobie napisać i wydrukować :s )- za to, że mimo, iż zgłosiłam się do biura
(biur!) nieruchomości, i przedstawiłam swoje oczekiwania wobec nieruchomości,
jaką chciałabym kupić, to i tak Ja sama mam tych nieruchomości szukać, (bo
praktycznie wszystkie są wystawiane na np. gratce i innych portalach z
ogłoszeniami) i się do nich zgłaszać i prosić o umówienie w celu oględzin ??
to chyba jakaś parodia ! skoro płace te 3% prowizji w sumie dostają 6% (3%
sprzedający i 3% kupujący) to chyba ich obowiązkiem jest wyszukiwanie jak
najciekawszych dla klienta ofert! a tu nic - zero - null - panie łaskę robią,
że udzielają informacji odnośnie już nie aktualnych ogłoszeń.

Szlag mnie trafia, ze mimo iż nie mam za wiele czasu więc min po to sie
zgłaszam do agenta , to i tak ja sama muszę przeglądać zamieszczane przez nich
ogłoszenia i jeszcze potem płacić prowizje ..

Pomijam fakt zamieszczania ogłoszeń, które wyglądają jak prywatne a telefon
odbiera ... agencja.
Wstyd.
Obserwuj wątek
    • Gość: niedoszla klientka Re: agencje nieruchomości IP: *.gl.digi.pl 13.08.06, 15:29
      Oj masz rację ! Ja i moja rodzina przez ostatnie 5 lat można powiedzieć z 4 razy
      dokonywaliśmy transakcji zakupu nieruchomości. Ciężko było coś znaleźć (najpierw
      małe mieszkanko kilka lat temu, potem zmiana na duże). Za każdym razem ta sama
      historia - agencje natychmiast dobijają się z tysiącem świstków, ale potem nie
      oferują dobrych usług. Nawet nie znają ofert na rynku, kiedy mówi się, że to czy
      tamto mieszkanie chce się obejrzeć. To samo przy sprzedaży - żądają umów z
      chorymi paragrafami, a klientów najchętniej przyprowadizliby za miesiąc. Jak sam
      któryś zażąda chyba. Mam tylko jedną agentkę w Gliwicach po tylu latach, którą
      mogę polecać. Reszta to w większości nieporozumienie za grube tysiące złotych.
      Ale ! z doświadczenia wiem, że świetnie da się kupić i sprzedać bez agencji !
      Więc może zostawmy agencjom rynek naprawdę prestiżowych nieruchomości, a
      zwyczajne mieszkanka po prostu oferujmy i kupujmy bez pośrednictwa. Polecam!
    • Gość: klient agencje nieruchomości to kartel w G-cach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:41
      wszystko przez niepisana umowe miedzy agencjami. Umowili sie miedzy soba ze
      biora 3% i czesc. Gdyby byla wieksza konkurencja (wiecej agencji), to moze
      ktoras by sie wylamala (tj w W-wie np, prowizja jest 2-2.5%, ale mozna sie
      potargowac, czasem zejda do 1.5%). A tak mamy jak mamy.. Placimy kase za
      niewiadomo co, bo jakosc uslug pozostawia wiele do zyczenia. Ostatni kupowalem
      nieruchomosc i malo co nie poszlo na noze, miedzy mna a sprzedajacym, z okazji
      niedomowien pani z Agencji, nie mowiac juz o sutuacji u notariusza, gdzie wyszlo
      z worka, ze kobieta z agencji na niczym sie nie zna, a szczgolnie na umowach
      kupna-sprzedazy. Zenada. Agencja miesci sie na Barlickiego, ku przestrodze.
      • sss9 Re: agencje nieruchomości to kartel w G-cach 17.08.06, 13:15
        wysokie prowizje, to zmora, ale czasem udaje się je obejść - czy to poprzez
        obniżenie ceny nieruchomości o jej wysokość, czy w ogóle eliminując z transakcji
        pośrednika. ;)
        inna irytująca sprawa to nieusuwanie z ofert lokali, które już od dawna mają
        nowych właścicieli. tego jest naprawdę sporo.
        • Gość: adi Re: agencje nieruchomości to kartel w G-cach IP: 192.85.110.* 18.08.06, 09:31
          Zawsze można się dogadać.Niedawno sprzedałem dom i mimo że w umowie było 2% dla
          agencji dogadałem się że będzie 1%.W końcu lepiej mniej niz nic.....
    • Gość: rolnik Re: agencje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 17:48
      a`propos..
      mam do sprzedania działkę budowlaną pod Gliwicami prawie 5 tys. m.kw. ogrodzona,
      zadbana, z mediami. GG 6128236
      • palec1 Re: agencje nieruchomości 18.08.06, 18:12
        Halo, poprosze o kontakt na palec1@gazeta.pl, dzieki.

GG, to dla mnie (jeszcze)
        niestety "terra incognita" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka