Dodaj do ulubionych

Operacja "Samorząd"

19.10.06, 10:25
Policja zajęła się samorzadem gliwickim :

www.dz.com.pl/
gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/659607.html
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 10:31
      jak pedziou Franek: "polują na mnie". ;)))
      • fesia Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 10:33
        sss9 napisał:

> jak pedziou Franek: "polują na mnie". ;)))

przecież nie ma wtym nic dziwnego..poluje sie tam gdzie jest zwirzyna ;))
    • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 11:15
      Zupełnie to bez sensu. Policja prowadzi jakąś akcję, o której nikt nic nie wie.
      Przynajmniej oficjalnie. Zresztą, sprawę bez precedensu, bo prewencyjne
      kontrolowanie procedur samorządowych nie należy do zadań policji. Od razu
      widać, że to jakaś obrzydliwa gra polityczna, a nie coś poważnego.
      • Gość: KL Re: Operacja "Samorząd" IP: 193.178.243.* 19.10.06, 11:26
        mieszko966 napisał:
        > Od razu
        > widać, że to jakaś obrzydliwa gra polityczna, a nie coś poważnego.

A fe! Tfu, tfu! Obrzydlistwo. Mieszki są zniesmaczone...

Mieszko, demokracja to między innymi takie mechanizmy, które poddają władzę
        pewnej kontroli. Wiara w nieomylność władzy nie jest aksjomatem w systemie
        demokratycznym.

Skoro wszystko jest w porządku to o co tyle rwetesu? Wyjdą z tej kontroli
        czyściutcy jak łza i jeszcze się ich wizerunek poprawi. Nie na zasadzie
        pochwalnych płatnych artykułów w gazetach, ale na podstawie realnej,
        niezależnej kontroli i oceny. To może być nawet bardziej przekonywujące dla
        niektorych.
        • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 11:36
          Sama kontrola już wzbudza pewne podejrzenia (niezależnie od wyniku) i na to
          właśnie jest obliczona. Takich rzeczy naprawdę nigdzie indziej się nie robi,
          dziwi więc, że akurat u nas postanowiono spróbować i to akurat przed wyborami.

Swoją drogą, chciałbym widzieć twoją reakcję, jakby tobie do domu weszła
          policja (bez żadnego nakazu) w sprawie prezwencyjnej i narobiła ci wstydu przed
          sąsiadami. Oczywiście nic by pewnie nie znaleźli, ale jaki by pozostał niesmak.

Ciekawe, czy wtedy też byś mówiła, że to jest właśnie demokracja. Gdyby to
          chociaż prokuratura albo sąd zlecił takie działania. Ale jeśli jest to
          inicjatywa samej policji to już jest chore. Dawno nie widziałem takiej
          samowolki. :-/
          • Gość: KL Re: Operacja "Samorząd" IP: *.kat.3s.pl 20.10.06, 00:02
            mieszko966 napisał:
            > Swoją drogą, chciałbym widzieć twoją reakcję, jakby tobie do domu weszła
            > policja (bez żadnego nakazu) w sprawie prezwencyjnej i narobiła ci wstydu
            > przed sąsiadami. Oczywiście nic by pewnie nie znaleźli, ale jaki by pozostał
            > niesmak.

Mój drogi, tak się składa, że miałam do czynienia z policją nasłaną przez Urząd
            Miasta w sprawie Nieżaleznego Serwisu Informacyjnego. Oczywiście nasłaną
            prewencyjnie...
    • aqua Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 11:20
      Może mi ktoś mądry powiedzieć, kto oprócz Franka startuje na prezydenta?
      • aqua Już wiem:) 19.10.06, 11:23
        .
        • pit-zeolit Re: Już wiem:) 19.10.06, 11:25
          że "Franek" wygra w cuglach.
          • aqua Re: Już wiem:) 19.10.06, 12:28
            "Franek, łowca bramek" - teraz myślę, że to hasło było na wskroś polityczne.
      • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 11:24
        Tu masz pełną listę:
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoPowiat.html?id=246601&type=0
        • betoniarz-zbrodniarz Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:02
          No to na kogo głosujemy?
          • pit-zeolit Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:10
            Ty będziesz wogóle głosował Zbrodniarzu ? Czy to ma sens ?
            • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:24
              Pewnie że ma sens. Inaczej znowu do władzy dopchają się buraki i kartofle. :-/
            • aqua Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:27
              pit-zeolit napisał:

> Ty będziesz wogóle głosował Zbrodniarzu ? Czy to ma sens ?

Jedno jest pewne, Pit, my nie będziemy głosować na tego typa:)
              • pit-zeolit Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:44
                aqua napisał:

> pit-zeolit napisał:
                >
                > > Ty będziesz wogóle głosował Zbrodniarzu ? Czy to ma sens ?
                >
                > Jedno jest pewne, Pit, my nie będziemy głosować na tego typa:)

A ja moi drodzy mam tego wszystkiego dosyć. Ile można dawać się robić w "ciula"?
                • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 12:54
                  Jak nie zagłosujesz to dopiero się dasz zrobić z "ciula". Nie dość, że będą
                  rządzić nie ci, co trzeba, to na dodatek sam będziesz temu winien. Jeśli
                  zagłosujesz to przynajmniej pozostanie ci komfort psychiczny, że zrobiłeś
                  wszystko, co w twojej mocy, żeby zapobiec tej tragedii. ;)
                  • fesia Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:01
                    Pit-zeolit napisał:

ja moi drodzy mam tego wszystkiego dosyć. Ile można dawać się robić w "ciula"?

może nich lepiej juz nie głosuje , nie będzie musiał przepraszac , że znowu
                    zagłosował poPiSowo ;)
                    • aqua Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:10
                      fesia napisała:

> Pit-zeolit napisał:
                      >
                      > ja moi drodzy mam tego wszystkiego dosyć. Ile można dawać się robić w "ciula"?
                      >
                      > może nich lepiej juz nie głosuje , nie będzie musiał przepraszac , że znowu
                      > zagłosował poPiSowo ;)

Do czego to już doszło, uważasz że nie głosując, zagłosje POpisowo???
                      • fesia Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:41
                        aqua napisał:

> Do czego to już doszło, uważasz że nie głosując, zagłosje POpisowo???

w ostatnich wyborach nikt nie głosował na PiS ( przynajmniej nie wielu sie
                        przyznaje) , a wygrali wybory. Poza tym wydaje mi się ,że dzisiejsza Polska ,
                        to w wiekszosci ci z włóczka na głowie , ale nie dlatego ze to jakoś
                        szczeglnie modne , tylko taka rzeczywistosc!!
                        • aqua Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:52
                          fesia napisała:

> aqua napisał:
                          >
                          > > Do czego to już doszło, uważasz że nie głosując, zagłosje POpisowo???
                          >
                          >
                          >
                          > w ostatnich wyborach nikt nie głosował na PiS

Dużo głosowało na PiS, dużo starszych, ale nie tylko. Ich prawo, taka jest
                          demokracja, a kto się obraża na demokrację? W tym sezonie wyborczym będzie tak
                          samo.
                          • fesia Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 14:35
                            nie chodzi o obrażanie sie na demokracje , ale o to że demokracja jest
                            ulubionym słowem polityków.
                            Ludzie, których wybieramy, i którzy mają nas reprezentować, reprezentują coraz
                            częściej wyłącznie siebie .Nie mamy nad nimi żadnej kontroli. Nawet jeśli w
                            czasie kampanii wyborczych politycy formułują programy, to nie mają one
                            znaczenia w czasie ich późniejszej działalności. Politycy odchodzą od problemów
                            gospodarczych, koncentrując się na symboliczneych problemach: religii, wierze
                            itp. . Coraz trudniej kontrolować polityków z wywiązywania się z obietnic i
                            podejmowanych przez nich działań....Wyborcy decydują: wymienić albo zostawić
                            władzę. I tylko tyle...Moim zdaniem dzisiejsza demokracja posuwa się w kierunku
                            oligarchii , jest fasadą ukrywającą rządy elit...
                            • Gość: KL Re: Operacja "Samorząd" IP: *.kat.3s.pl 19.10.06, 14:41
                              fesia napisała:
                              > Ludzie, których wybieramy, i którzy mają nas reprezentować, reprezentują coraz
                              > częściej wyłącznie siebie .Nie mamy nad nimi żadnej kontroli. Nawet jeśli w
                              > czasie kampanii wyborczych politycy formułują programy, to nie mają one
                              > znaczenia w czasie ich późniejszej działalności. [...]
                              > Moim zdaniem dzisiejsza demokracja posuwa się w kierunku
                              > oligarchii , jest fasadą ukrywającą rządy elit...

Nic dodać, nic ująć. SMUTNA PRAWDA.
                            • aqua Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 15:17
                              fesia napisała:

Moim zdaniem dzisiejsza demokracja posuwa się w kierunku
                              > oligarchii , jest fasadą ukrywającą rządy elit...

Jeśliby serio potraktować to co powiedziałaś, to można wysnuć wniosek, że
                              obecna nagonka na PiS środowisk liberalno-lewicowech jest obroną poprzednio
                              rządzących elit przed defragmentacją. Nie jest tak jak powiedziałaś, głosując
                              na jakąś partię, głosujesz na jej program. Tak samo jak głosujesz na "X" bo ci
                              się podoba, głosujesz na jego partię. Teraz wygrał PIS, potem wygra PO, potem
                              jeszcze ktoś inny. Właśnie demokracja zapobiega powstawaniu oligarchii.

Pojedyńczego posła nigdy nie da się rozliczyć, bo nie ma czegoś takiego jak
                              opinia publiczna, media regionalne, środowiska miejscowe, miejscowe autorytety.
                              Zauważ, wszystko co się dzieje, dzieje się w Warszawie. Wszyscy, cała Polska
                              analizuje, czy Kaczyński pierdnął, czy tylko popuścił. To jest smutne.

• fesia Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 21:16
                                aqua napisał:

> fesia napisała:
                                >
                                > Moim zdaniem dzisiejsza demokracja posuwa się w kierunku
                                > > oligarchii , jest fasadą ukrywającą rządy elit...
                                >
                                > Jeśliby serio potraktować to co powiedziałaś, to można wysnuć wniosek, że
                                > obecna nagonka na PiS środowisk liberalno-lewicowech jest obroną poprzednio
                                > rządzących elit przed defragmentacją.

tak to właśnie widzę.

> Nie jest tak jak powiedziałaś, głosując
                                > na jakąś partię, głosujesz na jej program. Tak samo jak głosujesz na "X" bo ci
                                > się podoba, głosujesz na jego partię.

dlatego należałoby ograniczyć władze partiom bo głównie partie są źródłem
                                wielu zjawisk korupcyjnych, a mechanizm wyłaniania reprezentantów czy wysokich
                                urzędników jest skutkiem nieformalnych układów zamiast wynikiem rzeczywistego
                                doboru osób najlepszych. Tak więc powierzając podczas wyborów władzę partiom
                                cedujemy odpowiedzialność na elity znajdujące się w głównej mierze poza kontrolą
                                publiczną. W rzeczywistości więc mamy do czynienia z przeniesieniem ośrodków
                                decyzyjnych do kierownictwa partii. Rządzą zatem partie a nie lud.
                              • stasiek17 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 21:26
                                aqua napisał:

Właśnie demokracja zapobiega powstawaniu oligarchii....

Drogi aqua, demokracja polega na kontroli i sprawnej jurysdykcji - a w III RP
                                nie działało ani jedno ani drugie.
                    • Gość: KL Re: Operacja "Samorząd" IP: 193.178.243.* 19.10.06, 13:20
                      W wyborach prezydenckich powinno się głosować na człowieka a nie na partie.
                      Zapomnieć na chwilę, że kandydaci należą do jakichś partii i ocenić ich jako
                      LUDZI i działaczy.
                      Tak mnie się zdaje.
                      • soso3 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:31
                        Gość portalu: KL napisał(a):

> W wyborach prezydenckich powinno się głosować na człowieka a nie na partie.
                        > Zapomnieć na chwilę, że kandydaci należą do jakichś partii i ocenić ich jako
                        > LUDZI i działaczy.
                        > Tak mnie się zdaje.

Mnie się wydaje, że ta reguła dotyczy wszystkich wyborów ;-)
                        pzdr,
                        S
                        • betoniarz-zbrodniarz Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 13:35
                          Tez uważam, że głosować trzeba.
                        • Gość: KL Re: Operacja "Samorząd" IP: *.kat.3s.pl 20.10.06, 00:10
                          > W wyborach prezydenckich powinno się głosować na człowieka a nie na partie.

soso3 napisał:
                          > Mnie się wydaje, że ta reguła dotyczy wszystkich wyborów ;-)

Jednak nie do końca. Prezydenta wybieramy jednego i można (od biedy) pominąć
                          fakt, z jakiej on się partii wywodzi.

Jednak wybierając radnego głosujemy na listę i siłą rzeczy popieramy całe
                          ugrupowanie. Nawet jesli się zaplątał przypadkiem przyzwoity kandydat w
                          nienajlepszym towarzystwie, to głosując na niego zwiększamy szanse całego tego
                          szemranego towarzystwa. Więc lepiej zachować czujność :)
                      • mieszko966 Re: Operacja "Samorząd" 19.10.06, 18:41
                        Nie mniej, ludzie nie przez przypadek należą do takich czy innych partii. To
                        jest jednak informacja, która wiele o człowieku mówi. Jeśli ktoś jest z PO to
                        można się domyślać, że będzie na przykład przeciwny interwencjonizmowi
                        państwowemu, że będzie likwidował koncesje i pozwolenia. Po człowieku z PiSu
                        można się z kolei spodziewać zwiększenia biurokracji (po prawo musi być
                        szanowane), centralizacji władzy, ale też zwiększenia bezpieczeństwa poprzez
                        większą ilość sankcji i bardziej widoczne działanie straży miejskiej czy
                        policji. Takie aspekty globalnego programu też trzeba brać pod uwagę, tym
                        bardziej, że tego zwykle nie pisze się na ulotkach.
    • Gość: ZyF chwala policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:40
      Fajnie jest w Gliwicach. Doszlo do tego, ze RM kontroluje policja! Zeby bylo
      jasne: chwala za to policji. Wreszcie ktos ujal sie za mieszkancami. To jest RM,
      ktora ma za nic mieszkancow, glosuje dokladnie tak jak jej kaze szef, czyli ZF.
      • mieszko966 Re: chwala policji 19.10.06, 18:43
        Nie zapominaj, że to ta sama policja, która ciemięży i zastrasza aktywnych
        obywateli jakimi są "Gliwiczanie dla Gliwic". ;)
    • bardzonielubiedrani Re: Operacja "Samorząd" 20.10.06, 00:47
      Miejmy nadzieje, ze przy okazji wyjda klamstwa Frankiewicza dotyczace tirow. W
      sposob haniebny oklamywal i oklamuje ludzi i ministerstwa, z wojewoda wlacznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka