Dodaj do ulubionych

Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 16:57
nie rozumiem o jakim "wyzwoleniu" mowa?
bardziej adekwatnym byloby sowo zdobycie czy zajecie
Obserwuj wątek
    • kapitan.kirk Re: Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie 27.01.07, 00:14
      A gdzie Ty w tekście widzisz słowo "wyzwolenie" ??
      pzdr
    • Gość: Picturatus Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie IP: *.one.at 27.01.07, 07:11
      Ma Pan calkowita racje.
      • 1zorro Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to jakies 27.01.07, 08:33
        bzdury! Jesli tak patrzec to Berlin tez wyzwolili...
        • kapitan.kirk Halucynacje?? 27.01.07, 10:14
          W tekscie ani razu nie użyto słowa "wyzwolenie".
          Pzdr
          • Gość: zolwik Re: Halucynacje?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 11:31
            w tekscie nie pada slowo wyzwolenie, ale jedno ze zdjec jest tak podpisane...
            miasta.gazeta.pl/katowice/51,35055,3877921.html?i=4
        • Gość: eurofanatik Re: Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to ja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.07, 16:00
          Moze sie zdziwisz ale wielu Niemcow uwaza, ze wejscie do ich kraju sil
          sowieckich i alianckich bylo de facto wyzwoleniem od rezimu hitlerowskiego.
          Byly kanclerz Schroeder, bedac zaproszonym na obchody D-Day, powiedzial, ze ta
          data oznacza dla Niemcow poczatek konca ich narodowej tragedii (parafrazuje) i
          jako taka jest dla nich data radosna.
          • albrecht1 Re: Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to ja 27.01.07, 18:30
            Gość portalu: eurofanatik napisał(a):

(...)
            > Byly kanclerz Schroeder, bedac zaproszonym na obchody D-Day, powiedzial, ze ta
            > data oznacza dla Niemcow poczatek konca ich narodowej tragedii (parafrazuje) i
            > jako taka jest dla nich data radosna.

Zwróć uwagę, że kanclerz mówił tu o dacie wejścia zachodnich aliantów. Tu mozna
            zgodzić sie, że było to wyzwolenie od totalitarnego i ludobójczego reżimu.
            Watpie jednak by tak samo odczuwano to w stosunku do wejścia wojsk sowieckich. W
            tym przypadku było to wejście z deszczu pod rynnę. Dla Niemiec częsciowe, dla
            krajów takich jak Polska całkowite.
            • Gość: eurofanatik Re: Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to ja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.01.07, 21:09
              Sowietow nie bylo przy D-Day wiec Schroeder sila rzeczy nie mogl do nich sie
              odnosic. Jednak wkroczenie wojsk sowieckich tez bylo uwazane za wyzwolenie
              przez wielu Niemcow (choc oczywiscie wiekszosc z nich wolalaby sie znalezc w
              strefach zachodnich, ze zrozumialych wzgledow).
          • chrisraf Re: Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to ja 28.01.07, 14:04
            Szejsc Eurofanatyk!

Prosze, nie myl Niemiec zachodnich z terenami zdobywanymi przez oddzialy
            sowjeckie i polskie. Dla tych Niemcow byla to tragedia. Znam osobiscie ludzi,
            ktorzy z tych stron pochodza i ktorzy milkna slyszac slowa o armii sowjeckiej
            czy polskiej.

Pozdrowienia
            • Gość: eurofanatik Re: Wyzwalanie Gliwic?Podpisy pod zdjeciami to ja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.01.07, 21:05
              Wydaje mi sie, ze nie masz zbyt duzego przygotowania historycznego bo z ta armia
              polska to raczej lipa. Fakt jest taki, ze Polacy nacierali na Niemcy i od
              wschodu i od zachodu a naduzycia ze strony polskiej nie byly czestsze niz ze
              strony brytyjskiej czy amerykanskiej. Poza tym okupacja sowiecka mimo wszystko
              pociagnela za soba mniej ofiar niz niemiecka. To jest historyczny fakt. Nota
              bene, nie liczac bezposrednich ofiar walki frontowej, sami Niemcy wymordowali
              wiecej obywateli niemieckich niz alianci i sowieci razem wzieci.
    • Gość: osman Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie IP: *.p.pppool.de 27.01.07, 11:52
      Zagadkę lokalizacji zdjęcia Nr 4 rozwiązana została na forum gliwiczanie.pl
      forum.gliwiczanie.pl/viewtopic.php?t=388&postdays=0&postorder=asc&start=140
      • Gość: walter Re: Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.02.08, 15:05
        Zdjecie nr 4 pokazuje czołg na skrzyżowaniu dzisiejszych ulic
        Zwycięstwa i Boh, Getta Warszawskiego na przeciwko istniejącego do
        końca lat 60-tych budynku w którym mieściła się apteka. W głębi
        widoczny (wysoki) budynek rozebrany ok. 1970 r., na jego miejscu
        dzisiaj znajduje się biurowiec BIPROUT-u
        • Gość: Kurt Knispel Re: Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie IP: *.eimperium.pl 30.01.09, 15:23
          "Czołg" to sowieckie działo samobieżne ISU-152.Może się uda rozszyfrować jednostkę.
    • Gość: tecktor Re: Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 20:23
      hmm....no nie wiem,bo to co sie działo w prusach wschodnich i na
      pomorzu to jest wizytówka najlepsza "hord ze wschodu".
      • bereklon Re: Gliwice 1945 - sekunda po sekundzie 04.01.09, 23:26
        dlaczego ta kamienica na placu piastów wyglądała 60 lat temu tak jak teraz

serwisy.gazeta.pl/metroon/51,43996,3877921.html?i=4
    • pr51 hmm bredzi sam nie wiem o czym 05.01.09, 14:34
      > nie rozumiem o jakim "wyzwoleniu" mowa?

Ja też nie rozumiem, bo w artykule nie ma takiego słowa. Sam to
      wymysliłeś, żeby trochę pobredzić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka