Dodaj do ulubionych

naloty na sieci komputerowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 21:11
czy slyszal ktos o organizowanych nalotach policji na sieci komputerowe??
takie zdarzenia mialy miejsce w rudzie slaskiej, rybniku, sosnowcu... czy
naszemu miastu tez to grozi?????
Obserwuj wątek
    • Gość: Nu! Re: naloty na sieci komputerowe IP: *.bmj.net.pl 27.11.03, 22:53
      Próbowałem podpytać tu i ówdzie, ale nikt nic
      konkretnego nie powiedział (na forach gw).

[Ciekawiło mnie mianowicie, czy to, że w jakiejś sieci osiedlowej
      ktoś udostępnił katalog z softem oznacza, że
      automatycznie policja może uzyskać zezwolenie na rewizję w
      mieszkaniach wszystkich użytkowników sieci... Z artykułu w GW
      na to by wychodziło... Jest to bulwersujące.]

Nu!
      • Gość: tashi Re: naloty na sieci komputerowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 11:16
        Tu nie chodziło o to, że "ktoś" udostępnił, tylko chodziło o wew. server FTP z nielegalnym oprogramowaniem, postawiony przez firmę, która dostarczała internet, do którego mieli dostęp wszyscy zainteresowani. Policja pewnie poszła do tych., którzy się na ten server logowali (admin musiał udostępnić ich dane) a nie do wszystkich w sieci.
        Poza tym, jeśli masz włączone otoczenie sieciowe i udostępniasz jakiekolwiek nielegalne pliki to jest to równoznaczne z rozpowszechnianiem nielegalnego oprogramowania, co jest w Polsce przestępstwem i co jest ścigane przez policję.
        O ile mnie wiadomo (ale radzę to sprawdzić) samym posiadaniem (w odróżnieniu od rozpowszechniania, także poprzez otoczenie sieciowe) przez szeregowych użytkowników policja się na razie nie interesuje. Szuka "piratów" - "rozpowszechniaczy". To było powodem nalotu na firmę w Rudzie.
        • macpor Re: naloty na sieci komputerowe 28.11.03, 15:58
          Kumpel mi taki link podesłał - trudno mi powiedzieć na ile podawane tam
          informacje są rzetelne.
          republika.pl/podstep/naloty/
          • Gość: uuufff Re: naloty na sieci komputerowe IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.03, 18:09
            Ludzie w zyciu najgorsza jest histeria ! Jakie naloty ? Jakoś nikt nic
            dokladnie nie wie. Nikt nikogo nie zna kto miał tę rewizję w domu. Jakis debli
            puscił plotę i się narobiło. Jak Wy sobie to wyobrażacie ? Policja chodzi po
            domach i tak sobie wchodzi i sprawdza co kto ma na kompie? Przeciez to bzdura !
            Pocztajcie sobie post wyżej dobry link tłumaczący wszystko i te linki ponizej :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=9318905&a=9336958

www.radio.com.pl/jedynka/sygnaly/default.asp?ivID=2019
            Nara
            • Gość: stalin Re: naloty na sieci komputerowe IP: 212.106.166.* 01.12.03, 22:36
              witam
              slyszalem, ze ponoc juz podobna akcje przeprowadzili na sikorniku. ponoc na 120
              uzytkownikow domowych skasowali 90ciu. skasowali ich na 200zl + czterokrotna
              wartosc windowsa ktorego uzywali.
              i prosze nie najezdzac na mnie, bo nie jestem w 100% tego pewien, slyszalem to
              od paru osob, ale zadna nie jest ta 'poszkodowana', wiec moze byc to plota[!]

wiecej informacji na ten temat mile widziany ;)
              • Gość: tom Re: naloty na sieci komputerowe IP: 62.111.239.* 05.12.03, 21:13
                Po pierwsze że ma żadnych nalotów w Gliwcach, po drugie nie kontroluje sie
                prywatnych użytkowników którzy nie byli powiązani w jakis sposób z piratami, po
                trzecie kontrola w rudzie śląskiej była bo ktoś niemiły złożył donos i policja
                musiała to sprawdzić i tylko dlatego Po czwarte śmieszne są te plotki że ktoś
                tam miał nalot i dostał kare od ręki, jeśli już dostanie jakos grzywne to po
                wielomiesiecznym procesie w sądzie bo tylko on może taką nałożyć, ale jeszcze
                nie słyszałem aby w Polsce jakiś sad dał kare za samo posiadanie. Podsumowujac
                nie ma sie czego bac a wszelkie plotki są rozpowszechniane przez ludzi
                handlującymi oprogramowaniem takim jak windows na szczęscie już wszystko powoli
                cichnie bo kto miał sie nabrac juz to zrobił i pobiegł do sklepu, reszta jest
                bardziej rozsadna i nie bierze do siebie tych bezsensownych doniesień.
                To co sie stało na Ślasku jest ostreżeniem dla wszystkich, że internet ma też
                swoje wady gdy znajdzie sie kilku któzy chcą zarobić na cudzym nieszczesciu
                pozdrawiam
                • macpor Re: naloty na sieci komputerowe 06.12.03, 10:48
                  Przy całym tym medialnym szumie nie powinniśmy zapominać o dwóch rzeczach:
                  - jednak warto kupować legalne programy, uczciwiej to i pewniej
                  - "małemu-miękkiemu" warto by było utrzeć nosa za praktyki monopolistyczne i
                  arogancje w stosunku do tych, którzy już kupili ich "produkty".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka