Dodaj do ulubionych

po 100 zł. na mieszkańca i tramwaj uratowany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 16:43
A może nie zważać na Frankiewicza tylko zrobić ogólnospołeczną zrzutkę na
tramwaje tak jak to proponuje Profesor Berezowski? Wystarczy, że każdy
mieszkaniec Gliwic dałby po 100 złotych i byłoby na remonty torowisk i na nowe
tramwaje. Bez łaski magistrackich.
Radny mógłby wnieść na RM projekt ekstra opodatkowania mieszkańców. PiS na
pewno go poprze bo to rozsądni ludzie, a resztę można przekonać jak się
wystraszą gniewu wyborców.

Sprawa warta przemyślenia bo Gliwice nie stałyby się wiochą a 100 złotych to
nic. Parę piw.
Obserwuj wątek
    • Gość: asia cegielki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 18:55
      Swietny pomysl: cegielki na tramwaj!
      • Gość: w imieniu babci- z Re: cegielki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:08
        > Swietny pomysl: cegielki na tramwaj!

dla mnie 100zl to bardzo duzo, ale niech frankiewicz udlawi nimi, ale na tramwaj odejme se nawet od ust i dam.
    • Gość: Arczi !!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:12
      Szanowna Anno to Ty daj 200 bo mi tramwaj jest w ogóle niepotrzebny. I dorzuć mi
      jeszcze pieniądze na remont samochodu po jeździe po torowisku. Zlikwidować!
      • st-ach kiedyś w Sejmie RP utworzona akcję chrytatywną 17.05.09, 19:45

> Szanowna Anno to Ty daj 200 bo mi tramwaj jest w ogóle niepotrzebny. I dorzuć m
        > i
        > jeszcze pieniądze na remont samochodu po jeździe po torowisku. Zlikwidować!

Kiedyś w Sejmie RP- rok dwa temu- utworzona akcję charytatywną na jakiś szczytny cel. Punktem zbiórki była zamknięta skarbona, a ofiarodawcy i wielkości składanych ofiar były anonimowe. Po zakończeniu akcji okazało się że złotówek (PLN) w sumie nie zebrano nawet tyle, ile jest w polskim sejmie posłów.

Ty nie dasz, bo jak się "w posły" ktoś raz przymierzył, to już te szlify parlamentarzysty posiadł.

Ja bym ci jeszcze dorzucił za to, że miałeś do szkoły pod górkę, a że miałeś to już nie musisz udowadniać, bo to wychodzi jak wiecheć z butów.
      • Gość: asia Re: !!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:25
        > Szanowna Anno to Ty daj 200 bo mi tramwaj jest w ogóle niepotrzebny.
        To won z powrotem na wies do Zernik, tam tramwaj nie jezdzi. Po Gliwicach bedzie
        jezdzil, Frankiewicz nawet jeszcze o tym nie wiem. Zostanie odwolany jeszcze
        predzej niz Karwowski.
    • filip_kessel Re: po 100 zł. na mieszkańca i tramwaj uratowany 17.05.09, 21:02
      100 zł * 200 000 mieszkańców (optymistycznie) daje 20 mln zł.

teraz cytat:

"Zabrze na remont ponad trzech kilometrów torów (na ul. Wolności, Bytomskiej i 3
      Maja) przeznaczy 16 mln zł, drugie tyle będzie pochodziło z europejskiego
      funduszu spójności."

czyli 20 mln starczy na remont 2 km torów.

gratuluje pomysłu.

40,5 mln zebrano na WOŚP w całej Polsce. Jakbyś zebrała 100 razy mniej na
      ratowanie tramwaju to bym ci naprawdę pogratulował i dorzucił to 100 zł
      • Gość: wyborca Czyscie ludzie powariowali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:30
        ŻF was okrada z waszych wlasnych pieniedzy na budowe Podium dla Wieczorka, a wy
        sie bedziecie skladac na tramwaj! Wasze pieniadze juz sa w kasie miasta na
        remont tramwaju!
        • Gość: kat sqrwiel oczywiście że pieniądze są nasze, ale chodzi o ZFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 23:00
          > ŻF was okrada z waszych wlasnych pieniedzy na budowe Podium dla Wieczorka, a wy
          > sie bedziecie skladac na tramwaj! Wasze pieniadze juz sa w kasie miasta na
          > remont tramwaju!

chodzi o to zeby info szlo w swiat, ze framkiewicz niszczy nasze miasto razem z nami, do czego jestesmy w stanie doplacić w dobie swiatowego kryzysu ze by sie tylko tego sukisyna pozbyc i najlepiej zapuszkowac w jakims kryminale na bezludnej wyspie gdzie nie ma dostepu cywilizacji.
          • Gość: wyborca Re: oczywiście że pieniądze są nasze, ale chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 23:53
            na bezlu
            > dnej wyspie gdzie nie ma dostepu cywilizacji.
            Taka wyspa juz niedluga beda Gliwice.
    • Gość: anna związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:38
      Podobno trwają rozmowy z działaczami związkowymi na temat wprowadzenia takiego
      dodatkowego podatku na ratowanie tramwaju. To bybył cios w Frankiewicza.
      Wstępnie byłoby to 100 złotych na osobę, czyli kwota symboliczna przy
      statystycznych zarobkach 2500. Rodzina 4 osobowa muaialaby więc zapłacić tylko
      400 złotych a wiecej przecież wydaje na piwo i kino.

Jesli okaże się, że utrzymanie tramwaju wymaga większych nakładów, mozna by
      pieniądze z płatnego parkowania w Gliwicach dać na tramwaje. Stawka 10 złotych
      za godzinę i uratujemy nasze kochane miasto przed barbarzyństwem magistrackich.
      • Gość: solat Re: związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:40
        A dlaczego nie zabrac Frankiewiczowi naszych pieniedzy, ktore chce wydac na Podium!
      • Gość: AndrzejD związki zawodowe wysłać do Korei Płn IP: *.eimperium.pl 17.05.09, 21:55
        Gość portalu: anna napisał(a):
        > Jesli okaże się, że utrzymanie tramwaju wymaga większych nakładów, mozna by
        pieniądze z płatnego parkowania w Gliwicach dać na tramwaje. Stawka 10 złotych
        za godzinę

...łapy precz od moich pieniędzy ! Prędzej wyniosę się z tego miasta niż zapłacę
        wam 10PLN/h parkowania czy inny podatek.
        W 2 razy większych Katowicach godzina kosztuje 1.5PLN
        Widać że socjalizm macie genetycznie we łbach zakodowany-zabrać bogatszym i
        rozdać biednym, czyli innymi słowy równo podzielić biedę.
        Jak czytam takie pomysły, to mimo że mam pewien sentyment do komunikacji
        szynowej jestem za tym żeby to co nie rentowe jak najszybciej zamknąć.
        Zamiast wymyślać równie idiotyczne pomysły, wymyślcie jak skutecznie wywalić
        Frankiewicza i jego nieudolną ekipę z UM i znaleźć na to miejsce bardziej
        kompetentnych ludzi.
        Sądząc jednak po waszych postach na tym forum to mam prawie pewność że w waszym
        wykonaniu jest to absolutnie niemożliwe.
        • Gość: wyborca Re: związki zawodowe wysłać do Korei Płn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 22:02
          Nie denerwuj sie, przeciez widzisz, ze to prowokacja. A pieniadze trzeba zabrac
          Frankiewiczowi i dac na tramwaje zamiast na debilne Podium. Skoro cale
          wojewodztwo bedzie korzystac z Podium (tak chetnie prezydenci innych miast
          buduja te hale w Gliwicach), to niech dadza na to pieniadze. To nie bedzie
          obiekt, ktory ma sluzyc tylko Gliwicom.
      • Gość: kumor Re: związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 23:04
        > Jesli okaże się, że utrzymanie tramwaju wymaga większych nakładów, mozna by
        > pieniądze z płatnego parkowania w Gliwicach dać na tramwaje. Stawka 10 złotych
        > za godzinę i uratujemy nasze kochane miasto przed barbarzyństwem magistrackich.

ale Frąckiewicz oplat za parkowanie wprowadzic nie chce, pomimo ze nie ma innego wyjscia skoro nie buduje się zadnych parkingow od 18 lat.
        te 18 lat to lata stracone dla miasta Glwice, a jedynie Frąckiewiocz z Garbowieckim dorobili się nieźle.
      • Gość: JA Re: związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.09, 14:22
        To że statystyczna płaca to 2500 zl nie znaczy, że większość tyle
        zarabia. Dla mnie przy zarobkach 1600 zl ta stówa to dużo a poza tym
        nie widzę powodu dla którego miałabym ją wydać na tramwaj, którym
        nie jeżdzę zamiast na własne przyjemności. Jeżdzę autem i mam gdzieś
        wasz tramwaj a torowiska niszczą drogi.
        • Gość: asia Re: związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 15:31
          Jeżdzę autem i mam gdzieś
          > wasz tramwaj a torowiska niszczą drogi.
          Won z miasta!
          • Gość: JA Re: związki zawodowe poprą taki podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:30
            Sama idz won. Jakbym korzystała to bym zapłaciła - nie jeżdżę to nie
            czuję sie zobligowana do wydawania MOICH pieniędzy na CZYJEŚ
            potrzeby.
    • Gość: zdzich Lepiej sie zlozyc na taczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:54
      Bedzie taniej i prosciej.
    • quilheure Sio od naszej kasy 18.05.09, 22:05
      Te racjonalizatorka od siedmiu boleści odczep się od naszej kasy! Zupełnie jak
      władza lub zus do wyciągania łapska po kasę to pierwsi.

Z waszym poparciem (referendalnym na przykład) nie uzbieracie na metr torowiska.
      Potrzebna jest niewyobrażalna kasa , kwota która nie mieści się w ograniczonym
      umyśle "anny"...
    • Gość: maria Re: po 100 zł. na mieszkańca i tramwaj uratowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 01:04
      Ja się chętnie zgodzę na taki obowiązkowy podatek i popieram radnego
      Berezowskiego, żeby wniósł odpowiednią inicjatywę. A jak ktoś nie chce płacić to
      niech się wyprowadzi na wieś.
      • Gość: JA Re: po 100 zł. na mieszkańca i tramwaj uratowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 09:48
        Czasy kolektywu bezpowrotnie minęły - niech płacą ci co tym
        tramwajem jeżdżą! Od pieniędzy reszty społeczeństwa won! Nie jestem
        filantropem i nie zamierzam wydawać moich ciężko zarobionych
        pieniędzy na tramwajofilów. Jak was nóżki będą boleć od chodzenia na
        piechotę to wracajcie na wieś, tam jest wszędzie blisko.
        • Gość: mr. Brooks Re: po 100 zł. na mieszkańca i tramwaj uratowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 09:52
          Popieram - nie wiem dlaczego kilka osób tutaj uparcie utożsamia
          TRAMWAJ z MIASTEM. Miasto bez tramwaju nadal będzie stało. Nie
          wyciągajcie łap po CUDZE pieniądze.
        • Gość: Ooo pytanie IP: *.tsi.tychy.pl 19.05.09, 12:02
          odpowiedz sobie na pytanie dlaczego nowoczesne miasta, nawet w Polsce wydają
          grube miliony na komunikacje zbiorową. Przypomnę Ci, że w GOP'ie wydatki miast
          na komunikację zbiorową w przeliczeniu na mieszkańca są dużo niższe niż w innych
          miastach Polski. Efekty widać gołym okiem, a Frankiewicz jeszcze chce
          zaoszczędzić. Iście innowacyjna droga do rozwoju miasta. Zwijamy infrastrukturę
          w imię rozwoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka