IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 03:44
czy jesteście podatni na reklamę?
czy natrętnie podsuwane obrazki i hasła mogą wpływać podświadomie na wybory,
nawet jeśli głośno nie przyznajemy się do ulegania?

moim zdaniem ulubione ostatnio hasło reklamowe (szlag mnie trafia, zawsze kiedy
je słyszę): "MUSISZ to mieć" powtarzane zgodnie z zasadą starej ...
propagandy ma wyjątkowo szkodliwe działanie
Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: Reklama IP: *.necik.pl 01.02.02, 22:03
      Na mnie reklamy typu "musisz to mieć" mają bardzo silne działanie, tylko, że
      odwrotne. Szlag mnie trafia w sekundzie, odpowiadam głośno "nic nie muszę" i
      towar tak reklamowany omijam dużym łukiem. Nienawidzę być przymuszana. Jak mi
      się coś każe, to wymyślę 100 powodów by tego nie robić. Poproszona, na głowie
      stanę, aby prośbę spełnić. Cała moja rodzina tak reaguje na ten typ reklam.
    • Gość: Jimi Re: Reklama IP: *.czarnecki.silesianet.pl 01.02.02, 22:31
      Lubię reklamę z pomysłem - dowcipną, nie do końca serio (takowych nie
      zauważyłem wśród środków czyszczących, proszków itp.)

Bardzo lubię np. serię reklam piwa "Tyskie" Może dlatego, że lubię tę markę od
      lat i reklama czy jej brak nie decydują o moim wyborze. Może działa tu
      mechanizm odwrotny - lubię reklamę tego co lubię?

Moim zdaniem reklamy "Frugo" to też dzieło nieprzeciętne w swojej klasie. Mam
      na myśli szczególnie tę w której przeprowadzany jest "wywiad" z chłopakami
      strzelającymi z pestek ;))) "Ludzie to nie wiedzą jaki siły drzemią w naturze"
      Bomba !!:))) Poza tym lubię Frugo i przyznaję, że takie reklamy na pewno w
      jakimś na mnie stopniu oddziaływują.

Lubię też reklamy dyskretne - tak jak reklama Opla (Astry chyba) kojarzycie?? -
      tę z samochodem przemierzającym górskie serpentyny i opadającym ramiączkiem ;))
      Najlepsze w niej jest zakończenie - i tu znowu ciekawie bo jeszcze inaczej:
      produkt ten jest właściwie poza moim zasięgiem, ale sama reklama bardzo mi się
      podoba.

Lubiłem też reklamę (chyba Fanty - za którą wcale nie przepadam) ale pomysł
      wygrania całej, narastającej muzyki do reklamy na butelkach puszkach i innych
      tego typu rekizytach był świetny - tym bardziej, że bez jednego słowa do końca.
      (Jeżeli to nie była Fanta - poprawcie mnie)

Widać, że

1. Na pewno reklama może skłonić do podjęcia takiej a nie innej decyzji ( w
      końcu od tego jest)
      2. można lubić reklamę dla samej reklamy (nie przepadając za produktem, lub
      mając go de facto poza zasięgiem)
      3. Można lubić reklamę bo lubi się reklamowany produkt (no tak... tylko co było
      pierwsze - jajo czy kura??)
      4. Pewnie można też lubic produkt, nie przepadając za jego reklamą

P.S. Reklama typu - "musisz to mieć" nie działa na mnie w żaden sposób - wręcz
      mnie rozśmiesza ;)) Reaguję mniej więcej tymi słowami co Ee ale generalnie
      spływa to po mnie

Pozdrówka
      • emma1 Re: Reklama 02.02.02, 19:29
        Zarabiam pieniadze na reklamie i naprawde jest to ciezko wymyslec cos
        orginalnego, dowcipnego do kazdego przemawiajace, szczegolnie jak przychodza
        klijenci, ktorzy nie maja zielonego pojecia, ale duzo forsy w kieszeni i ktorym
        sie wydaje, ze sa tacy dowcipni i jednorazowi... Potem powstaja tego typu
        slogany jak np: MUSISZ TO MIEC.

Ostatnio zrobilam blad, zamiast Aschemittwoch (Asche - popiol, Aschemittwoch -
        sroda popielcowa) napisalam Arschemittwoch, co w zasadzie nic nie znaczy, tyle
        tylko, ze Arsch znaczy..... delikatnie mowiac dupcia. I nikt tego nie zauwazyl
        i tak zostalo to wydrukowane - az mam stracha w poniedzialek isc do roboty bo
        watpie ze ludzie wzieli to za dobry geg reklamowy....

• meg_s Re: Reklama 02.02.02, 20:21
          emma1 napisał(a):

> Ostatnio zrobilam blad, zamiast Aschemittwoch (Asche - popiol, Aschemittwoch -
          > sroda popielcowa) napisalam Arschemittwoch, co w zasadzie nic nie znaczy, tyle
          > tylko, ze Arsch znaczy..... delikatnie mowiac dupcia

jednym słowem: "środa do dupy"?
          • hanys_hans Reklama - Werbung! 02.02.02, 20:36
            www.elwry.de.tf
            • meg_s Re: Reklama - Werbung! 02.02.02, 20:54
              hanys_hans napisał(a):

www.elwry.de.tf - dostałeś moją pocztę?

• hanys_hans Re: Reklama - Werbung! 03.02.02, 00:15
                meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
                >
                > www.elwry.de.tf - dostałeś moją pocztę?
                >
                Dostouech. Piykne dziynki!
                • Gość: Ballest Re: Reklama - Werbung! IP: 62.27.136.* 03.02.02, 00:29
                  emma , Emma !!!!

Ros zamiast Dr.Frühauf Klinik tos napisala Dr. Friedhof Klinik a teraz
                  Arschemittwoch.
                  Nastepnym razem zamiast karfreitak napiszesz Karl Freitag
                  • Gość: nerw Re: Reklama - Werbung! IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 00:31
                    niy ma Ci ganba jom nerwowac - przeca ona sie zaro zymsci
                    • Gość: Ballest Re: Reklama - Werbung! IP: 62.27.136.* 03.02.02, 00:35
                      Emma a reklama, ta tam juz uostudy narobiola.
                      • Gość: forman Re: Reklama - Werbung! IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 00:38
                        to bych chciou widziec - kule szkoda, co jyj sam niyma
                        • Gość: Ballest Re: Reklama - Werbung! IP: 62.27.136.* 03.02.02, 07:48
                          Uodni chop pedziou, ze uona zawsze rano przidzie
                          • emma1 Re: Reklama - Werbung! 03.02.02, 10:09
                            Ballest, a Ty co o tej porze w internecie? Spac nie umiesz, to idz do kosciola
                            i pomodl sie ..... Ty juz wiesz o co....
                            • ballest Re: Reklama - Werbung! 03.02.02, 10:52
                              Emma, jou bou w kosciele i modlou uech se, ale nie mysl, ze za ciebie, uot
                              siostry syn miou bardzo ciezki wypadek samochodowy, lezy w uni-klinice.
                              Ten wypadek pokazywali we wszystkich nachrichtach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka