Dodaj do ulubionych

Cieszę się, smucę, pytam ....

08.09.09, 13:04
Od wczoraj w Galerii Miejskiej MPIK w Gliwicach, Rynek 4-5 odbywa
się wystawa portretów podopiecznych Gliwickiego Ośrodka Adaptacyjno -
Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej.

Tytuł wystawy: Cieszę się, smucę, pytam ...

Wystawa czynna od 7 do 26 września 2009 roku. W październiku wystawa
przeniesie się do Palmiarni Miejskiej (od 5 do 31 października)

Więcej informacji na:
www.goar.pl
Informacja o wystawie w postaci pliku PDF:
www.goar.pl/wystawa/info.pdf
Sądzę, że warto wybrać się na tę wystawę, aby zobaczyć i poczuć coś
szczególnego. Zobaczyć osoby niepełnosprawne (głównie dzieci) w ich
codziennym życiu. Autorzy zdjęć stworzyli piękną galerię zdjęć
(również sposób prezentacji jest naprawdę ciekawy) swoich
wychowanków. Całości dopełnia prezentacja multimedialna z rzutnika
na jednej ze ścian - dodatkowo całości towarzyszy dźwięk zabaw i
gier dzieci w ośrodku.

Jesteśmy na ogół przyzwyczajeni do 'egzotyczności' osób
niepełnosprawnych - wiemy, że istnieją, ale niewielu z nas styka się
z nimi na codzień, widzi ich życie codzienne. Ta wystawa daje być
może niepowtarzalną szansę, aby spojrzeć na tych ludzi pod zupełnie
innym kątem.

Trafiłem tam dość przypadkowo - zostałem dłużej niż planowałem. Tych
emocji nie da się wyrazić słowami. To warto i trzeba zobaczyć
.

Jestem pewien, że nikt nie pozostanie obojętny na to co zobaczy,
usłyszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: nina Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.eimperium.pl 08.09.09, 14:27
      tez tam wczoraj byłam, zdjęcia są niesamowite, na pewno warto zobaczyć. o ile
      wiem, to dziś lub jutro będzie w itv.gliwice.pl relacja z tej wystawy.
      • Gość: byłem Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.pasjo.net 09.09.09, 13:38
        Byłem, widziałem. Brak słów. Genialne!!!!
    • Gość: kibic Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.gl.digi.pl 09.09.09, 16:54
      Ciekawie to wygląda - myślę, że brakuje takich imprez nie tylko w Gliwicach.
      Pierwszy raz coś takiego widziałem. Miejscami ostre, ale przemawia do wyobraźni.
      Podziwiam odwagę rodziców tych dzieci, że zgodzili się na wystawienie fotografii
      swych dzieci na widok publiczny. Myślę, że to wymaga odwagi, ale również
      ogromnej miłości.
      Kibicuję temu projektowi. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądać w Palmiarni.
    • Gość: rafi Warto! IP: *.zabrze.net.pl 10.09.09, 00:21
      Byłem tam w poniedziałek. Zresztą nie tylko - byłem w obsłudze technicznej
      sprzętu, więc z całą prezentacją zapoznałem się dość dokładnie już w piątek -
      rzekłbym, że wręcz na pamięć znam kilkadziesiąt slajdów :)
      Mimo to z uwagą i przyjemnością oglądałem slajdy również w poniedziałek podczas
      oficjalnego otwarcia wystawy.
      Myślę, że choć ilość odwiedzających (których było mnóstwo) mocno zagłuszyła
      ścieżkę dźwiękową do slajdów, to jednak możliwość oglądania podopiecznych z jaką
      uwagą oglądają siebie i swoich przyjaciół, czy to na slajdach, czy też na
      obrazach na ścianach - jak się cieszą tym pokazem - to przeżycie dodatkowe.
      Samą ścieżkę dźwiękową warto jednak przynajmniej we fragmencie odsłuchać -
      dlatego warto wybrać się do galerii obecnie, gdy zapewne ilość zwiedzających
      spadła - usłyszycie tam fragmenty autentycznych gier, zabaw, mini-wywiadów z
      dziećmi z gliwickiego GOAR'u.
      Niektórzy odwiedzający ucieszą się tym pokazem, część pewnie zapłacze, spora
      część odwiedzających będzie zapewne zamyślona. Nikt jednak nie zostanie obojętny.
      Jak napisali organizatorzy wystawy [...] Tym, co dostrzegamy w naszych dzieciach
      i dorosłych podopiecznych pragniemy podzielic sie z kadym, kto chciałby przez
      chwile zatrzymac sie, aby znalezc i poczuc szczególny urok i głebie jaka niesie
      fotograficzne swiadectwo ludzkich emocji[...].
      Całość na stronie gliwickiej GOAR (plik
      PDF)

Zachęcam do obejrzenia wystawy, bo warto.
    • Gość: kibic Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.09, 08:54
      faar napisał:

> Od wczoraj w Galerii Miejskiej MPIK w Gliwicach, Rynek 4-5 odbywa
      > się wystawa portretów podopiecznych Gliwickiego Ośrodka Adaptacyjno -
      > Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej. [...]
      > Informacja o wystawie w postaci pliku PDF:
      www.goar.pl/wystawa/info.pdf
      Chciałbym faar, zebys mnie choć raz dobrze zrozumiał. Ja nie neguję tego rodzaju wystaw bo uważam, ze są nam b.potrzebne, ale robienie taniej propagandy p.Jajszczok i magistratowi, uważam za niesmaczne.
      Tym bardziej, ze rzeczywistość u nas jest trochę inna:
      katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/18543,matki-opiekujace-sie-niepelnosprawnymi-dziecmi-beda,id,t.html
      A wiec faar, jeżeli ta wystawa pomoże tym nieszczęśliwym matką w zebraniu tych 100tys. potrzebnych podpisów, to będziesz mógł piać o jakimś tam sukcesie, czego ci z całego serca życzę.
      • faar Re: Cieszę się, smucę, pytam .... 10.09.09, 19:30
        Gość portalu: kibic napisał(a):

> Chciałbym faar, zebys mnie choć raz dobrze zrozumiał.
        Najpierw Ty zrozum co ja tu napisalem. Potem pisz. Tak bedzie lepiej - przede
        wszystkim dla tych dzieci i dla Osrodka, ktorego to wszystko dotyczy.

> Ja nie neguję tego rodzaj u wystaw bo uważam, ze są nam
        > b.potrzebne, ale robienie taniej propagandy p.Jajszczok i
        > magistratowi, uważam za niesmaczne.

Niesmaczne jest to, ze przypiales sie do mnie, a tak naprawde splaszczyles
        temat. Nie interesuje mnie, ze gdzies wsrod organizatorow jest p.Jajszczok.
        Pieknie jesli pomaga. Nie ja jej jednak zrobilem reklame, a raczej Ty starasz
        sie to uwypuklic. Calkowicie szczerze bylem zaskoczony, co Ty z tym magistratem.
        Nie zauwazylem p.Jajszczok w tym wszystkim ani magistratu. Dopiero po Twoim
        poscie rzeczywiscie znalazlem potwierdzenie tego co napisales na stronie
        goar.pl. Naturalnie pewnie bedziesz wiedzial swoje. Twoja sprawa.
        Dla mnie to nieistotne, ze pani Jajszczok pomaga przy realizacji tej wystawy. To
        tylko dobrze o niej swiadczy - bez wzgledu na pobudki (ktore wcale nie musza byc
        niskie - jeszcze to sprawdze jaki jej udzial tej Pani). Gdybys Ty bral w tym
        udzial tez bym nie myslal o tym w kontekscie, co przez to chcesz osiagnac. Po
        prostu wazne jest dobro tych dzieci, tego osrodka. Ci ludzie pokazuja, ze sa, ze
        istnieja, ze nie sa tylko i wylacznie pozycja w kosztach gliwickiego magistratu,
        ale pelnia wazna role w zyciu tego miasta zajmujac sie, rehabilitujac osoby
        niepelnosprawne.

Twoj link, ktory podales jest bardzo zlym przykladem, bo sprowadza dyskusje do
        poziomu wlasnie budzetu i wydatkow, ktore trzeba zwiekszyc. Nie tedy droga. GOAR
        przez te akcje moim zdaniem wskazuje, ze nie pieniadze sa w tym wszystkim
        najwazniejsze, ale czlowiek. Co wiecej - przypomina, ze niepelnosprawni to
        ludzie tacy jak my ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Prosilbym wiec, abys w miare mozliwosci nie odzywal sie w tym watku i nie
        probowal mnie flekowac. Pozwalasz sobie na to na innych watkach. Tutaj postaraj
        sie kierowac dobrem tych dzieci, tego osrodka. Pomysl, ze uderzajac we mnie moze
        i sprawia Ci to satysfakcje, ale nie robi nic dobrego, a tylko zlego dla calej
        sprawy.
        Jesli chcesz sie spierac na temat tej sprawy - zaloz watek - tam mozemy
        podyskutowac i sie poklocic. Tam mozesz starac sie dojsc do tego, kto i z jakich
        pobudek pomaga dzieciom niepelnosprawnym. W tym watku - prosze - tego nie rob.
        Dla zasady. Bardzo prosze i z gory dziekuje.
        • Gość: kibic Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.09, 22:27
          faar napisał:

> > Ja nie neguję tego rodzaj u wystaw bo uważam, ze są nam
          > > b.potrzebne, ale robienie taniej propagandy p.Jajszczok i
          > > magistratowi, uważam za niesmaczne.
          >
          > Niesmaczne jest to, ze przypiales sie do mnie, a tak naprawde splaszczyles
          > temat.

Wiesz dobrze, ze w mojej krótkiej wypowiedzi posłużyłem sie konkretami, ale widoczne moja wypowiedź, dla ciebie była za krótka i znowu nic nie zrozumiales, z stąd kolejny wybuch twojej nadwrażliwości z serią pouczeń i prowokacyjnych aluzji w moją stronę.
          Rozczaruję cię faar, ale z uwagi na mój szacunek dla tej wystawy i rozpaczliwej akcji u prezydenta w Warszawie rodziców tych dzieci niepełnosprawnych nie podejmę twojego awanturniczego wezwania.
          • faar Re: Cieszę się, smucę, pytam .... 11.09.09, 23:32

> Rozczaruję cię faar, ale [...] nie podejmę twojego
            > awanturniczego wezwania.

Dziękuję.
            • Gość: kibic Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.09, 23:38
              > Gość portalu: kibic napisał(a):
              >
              > > Rozczaruję cię faar, ale [...] nie podejmę twojego
              > > awanturniczego wezwania.
              >
              > Dziękuję.

Typowa faar-owska manipulacja Gratuluję;-)
              • faar OT 11.09.09, 23:44

> > Gość portalu: kibic napisał(a):
                > >
                > > > Rozczaruję cię faar, ale [...] nie podejmę twojego
                > > > awanturniczego wezwania.
                > >
                > > Dziękuję.
                >
                > Typowa faar-owska manipulacja Gratuluję;-)

Zdaje się miałeś już nie podejmować dyskusji?
                Wyciąłem tylko to co nie miało znaczenia dla sprawy i podziękowałem z góry za
                nie kontynuowanie wymiany ze mną zdań w tym wątku.
                • Gość: kibic Re: OT IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.09, 00:03
                  >
                  > Zdaje się miałeś już nie podejmować dyskusji?
                  > Wyciąłem tylko to co nie miało znaczenia dla sprawy i podziękowałem z góry za
                  > nie kontynuowanie wymiany ze mną zdań w tym wątku.

:-)))
    • Gość: piękne Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 11:37
      na początku chciałem napisać super, ale pomyślałem, że to byłoby głupie, bo to
      co tam jest to nie jest super; to jest ciekawe, interesując, zmuszające do
      refleksji, ale nie super w znaczeniu, że niby fajne, co nie zmienia faktu, że
      wystawę po trzykroć warto zobaczyć!!!!!!!!!!
    • faar materiał TV: Cieszę się, smucę, pytam .... 11.09.09, 13:49
      Dla tych, którzy dotychczas nie byli na wystawie :)

www.telewizja.gliwice.pl/artykul.php?id=2185
      Mniej więcej to połowy kroniki jest informacja o wystawie prac, tak że sporo do
      oglądania choć moim zdaniem materiał z tv gliwice nie oddaje tego, co można
      zobaczyć na miejscu. Namawiam więc i gorąco zachęcam do odwiedzenia wystawy.
    • Gość: oberwaniec Re: Cieszę się, smucę, pytam .... IP: *.eimperium.pl 12.09.09, 13:32
      wystawa pierwsza klasa :) gratuluję :)
      • faar Re: Cieszę się, smucę, pytam .... 12.09.09, 17:17
        Gość portalu: oberwaniec napisał(a):

> wystawa pierwsza klasa :) gratuluję :)

Gratulacje należą się GOAR'owi za tę b.odważną akcję. Miejmy nadzieję, że nie
        jest to ostatni raz :)

Napisz coś więcej o swoich odczuciach. Bardzo mnie ciekawi jak ludzie reagują na
        tę wystawę. Co szokuje, co wzrusza, co denerwuje (możliwe, że i tak ludzie
        zareagują)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka