Dodaj do ulubionych

Poproszę o interpretacje moich wyników

07.02.10, 10:48
Moje najnowsze wyniki badań. Proszę o ich interpretację.
TSH - 1,559 (0,55-4,78)
Ft3 - 3,55 (2,30-4,20)
Ft4 - 1,28 (0,89-1,76)
Przeciwciała TGAb - 339,3 (<60).

Opis z USG:
Tarczyca połozona typowo, nieco powiększona.
L - 19x14x55 mm (obj.7,6ml)
P - 19x16x54 mm (obj.8,6ml)
cieśń do 6 mm.
Echostruktura tarczycy jest dyskretnie niejednorodna. W obrębie
cieśni znajduje
się normoechogeniczny guzek o wym. 11x11x5mm. Przepływ miąższowy nie
jest
podwyższony, w obrębie guzka wzmożonej perfuzji nie stwierdzono.

Przyjmuję 2 razy dziennie selen po 100 mikrojednostek.

Ostatnio niezbyt dobrze się czuję. Jestem ospała. Czy to może mieć z
moimi wynikami? Dość znacząco się zmieniły ostatnio....

Poprzednie moje wyniki były takie:
TSH - 0,418 (norma 0,27-4,2)
TGAb - p/c. p.tarczycowe - 1121 przy normnie do 115
ft4 - 14,8 (norma 9,0-20,0).
Obserwuj wątek
    • szafirowa_burza Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 07.02.10, 12:42
      Witaj!
      Twoje wyniki:
      ft3 65,79%
      fT4 44,83%

fT3>fT4 o 20% swiadczy o tym, że chyba wchodzisz w niedoczynność, stad
      to pogorszenie samopoczucia - czas na włączenie Euthyroxu!

Ja, przy ft3>ft4 odstawiłabym selen, wrócisz do niego, gdy wyrównasz
      hormony. Teraz selen, który poprawia przemiane T4 w T3 jest Tobie
      niepotrzebny.

Tarczyca o objetości 16,2 nie jest powiekszona(norma dla kobiet 13-
      18ml) a w porównaniu do poprzedniego usg (20ml) zmalała - jest to
      efekt "pracy" wysokich przeciwciał.
      Guzek powyzej 1cm2, to chyba kwalifikuje sie juz do biopsji.

> Ostatnio niezbyt dobrze się czuję. Jestem ospała. Czy to może mieć z
      > moimi wynikami? Dość znacząco się zmieniły ostatnio....
      Mysle, że to na pewno ma związek z Twoimi wynikami. Powinnaś jeszcze
      sprawdzić poziom ferrytyny i b12, w Hashi częste są niedobory i to
      może być także przyczyna gorszego samopoczucia.
      • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 07.02.10, 21:44
        A niedoczynność nie jest wtedy jak ft4>ft3?
        • szafirowa_burza Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 07.02.10, 22:07
          Jak ft4>ft3 to jest zła przemiana T4 w T3.
          • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 11.02.10, 20:20
            Byłam u 2 lekarzy.
            Jeden kazał mi przyjmować tyroskynę w dawce 12,5, drugi - 25. Skąd
            takie rozbieżności? Wiem, że to sa małe dawki, ale jakby nie było
            jedna 2 razy większa od drugiej.
            Dostałam też skierowanie na biopsję. Jak długo czeka się na wynik
            histopatologiczny?
            • stapelia Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 11.02.10, 20:39
              około tygodnia - 10 dni. Zacznij zażywać te 12,5 a potem możesz przejść na 25smile
              • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 11.02.10, 20:58
                A tą biopsję teraz lepiej wykonać czy odczekać chwilę od momentu
                rozpoczęcia leczenia eutyroxem?
                • stapelia Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 11.02.10, 21:18
                  czas nie ma znaczenia.Biopsja pokazuje co w guzku siedzi.
                  • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 14.02.10, 20:04
                    Stapelia, a mogłabyś mi wytłumaczyć co to znaczy że guz jest
                    normoechogeniczny? i że w obrębie guzka wzmożonej perfuzji nie
                    stwierdzono.
                    Bardzo boję się tej biopsji i wyników.
                    • stapelia Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 14.02.10, 20:36
                      hmm normoechogeniczny tzn o prawidłowej echogeniczności heheh - jeny nie wiem
                      jak to wytłumaczyć ale to dobrze. przy hashi np jest obniżona
                      echogeniczność.Fale ultradźwiękowe z usg docierają do narządów wewnętrznych,
                      które w różny sposób pochłaniają lub odbijają wiązkę ultradźwięków, co po
                      analizie komputerowej odbierane jest jako ciąg ciemniejszych lub jaśniejszych
                      punktów. Zebrane razem na monitorze tworzą zarys badanego narządu.I takie
                      normalne odbicie fal jest normoechogeniczne.
                      Wzmożona perfuzja to szybszy przepływ krwi przez tarczycę zdarza się np w
                      nowotworach - u ciebie tego nie ma więc dobrze. Nie bój się - złe wyniki są
                      naprawdę bardzo rzadkie.
                      • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 23.02.10, 19:12
                        Zaczęłam brać eutyrox. Poki co min dawka: 12,5 co dwa dni, od marca
                        będzie codziennie. Moje objawy skórne i uczucie zimna minęły. Co
                        jakiś czas pęka mi głowa, jak np. dziś. Czy możliwe żeby to było od
                        selenu? Biorę po 100 mikrogram codziennie. Znaczy się, tak mam
                        zalecone, ale ostatnio jakoś tak w kratkę go biorę i coś mi się
                        wydaje, że te bóle głowy pojawiają się w dniu, w którym go wzięłam.
                        Muszę to jeszcze sprawdzić, ale może tak być?
                        • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 24.02.10, 20:30
                          hello???? czy ja aż tak przynudzam???
                          • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 24.02.10, 20:39
                            Nie, nie przynudzasz.

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale chyba u niektórych selen wywoływał ból
                            głowy... nie jestem pewna. Poszukaj może na forum hashimoto. Może powinnaś
                            zmienić selen?

A może to od euthyroxu? Mnie bolała głowa przy wprowadzaniu tego leku.
                          • szafirowa_burza Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 24.02.10, 21:10
                            Podziel sobie ten Euthyrox i bierz 6,25 codziennie, moze źle
                            reagujesz na wprowadzenie hormonu.
                            Na forum Hashimoto często czytałam,że po selenie boli głowa,
                            szczególnie po selenie drożdżowym. Ja biorę 1 tabletkę Cefasel 100
                            nutri i bardzo go polecam, jest bezzapachowy, bezsmakowy i
                            bezgłowobólowy big_grin big_grin big_grin
                            • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 25.02.10, 21:43
                              Selen, ktory przyjmuje nie zawiera drożdży (solgar). Ale spróbuje go
                              zmienić na inny.
                              Mam jeszcze pytanie. Zanim zaczęłam przyjmować tyroksynę piłam na
                              czczo wodę z sokiem z cytryny lub olej z wiesiołka. Czy muszę to
                              odstawić przy tyroksynie?
                              • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 26.02.10, 10:15
                                Może nie odstawić, ale zachować przynajmniej 30 minut od tyroksyny przed
                                zażyciem tych specyfików.
                                • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 07.03.10, 19:15
                                  Jestem na dawce tyroksyny 12,5 (od ok. 2 tygodni). Większość
                                  objawów, które miałam zniknęły do dziś. Dziś znowu zaczęłam się
                                  drapać i sięgnęłam po kocyksad Czy to możliwe, żeby mój organizm już
                                  zaczął domagać się wyższej dawki? Piszecie, że uregulowanie hormonów
                                  trwa od 4 do 6 tygodni...
                                  Czy przy takich wynikach (z lutego) i rozpoczęcia leczenia tyroksyną
                                  mogę zacząć starać się o potomstwo?
                                  • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 08.03.10, 09:59
                                    Czy to możliwe, żeby mój organizm już zaczął domagać się wyższej dawki?

Tak.

Piszecie, że uregulowanie hormonów trwa od 4 do 6 tygodni...

Nie. Piszemy, że BADANIA można robić po upływie co najmniej 4-6 tygodni od ostatniej zmiany dawki. Uregulowanie hormonów może trwać kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

Czy przy takich wynikach (z lutego) i rozpoczęcia leczenia tyroksyną mogę zacząć starać się o potomstwo?

Uważam, że powinnaś poczekać, aż ustabilizują Ci się wyniki, żeby uniknąć niepotrzebnego stresu w ciąży.
                                    • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 09.03.10, 19:47
                                      Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc i doradztwo. Dzięki Wam
                                      dowiedziałam się więcej o swojej chorobie i jestem jej bardzej
                                      świadoma.
                                      • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 28.04.10, 20:58
                                        Moje najnowsze wyniki z kwietnia przy eutyrox 12,5:
                                        TSH - 1,116 (0,55-4,78)
                                        FT3 - 3,77 (2,30-4,20)
                                        FT4 - 1,22 (0,89-1,76).
                                        Przeciwciała ATg - 343,5 (<60)
                                        ATPO - 54,1 (<60)
                                        • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 28.04.10, 20:59
                                          Po przeliczeniu na procenty wyszło mi ft4 na poziomie 37,5% a ft3 na
                                          poziomie 77,4%.
                                          Co teraz?
                                          • stapelia Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 28.04.10, 21:05
                                            a samopoczucie jak?
                                            • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 28.04.10, 21:12
                                              Jest lepiej, niż w lutym, zanim zaczęłam brać euthyrox. W mniejszym
                                              stopniu, ale nadal czuję się zmęczona i senna, zwłaszcza wieczorami.
                                              • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 29.04.10, 08:54
                                                Dawka jest do zwiększenia o 12,5 lub 25, zdecydowanie. TSH pozostawia jeszcze
                                                trochę zapasu. W przypiętych linkach jest info na ten temat.
                                                • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 05.05.10, 20:23
                                                  Co masz na myśli pisząc, że tsh pozostawia zapas? Chodzi o granicę
                                                  normy, czy o granicę 1?
                                                  • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 05.05.10, 20:38
                                                    Granicę normy, wręcz niżej (0.04 --> patrz przypięty link o TSH).
                                                  • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 14.06.10, 18:55
                                                    Witajcie,
                                                    Wczoraj zrobiłam test i wyszły dwie kreski
                                                    No i teraz zastanawiam się co dalej. Wizytę u endo mam za 2
                                                    tygodnie. Czy w związku z moim stanem powinnam się udać do niej
                                                    wcześniej, czy mogę spokojnie poczekać do swojej wizyty? Oprócz
                                                    euthyroxu biorę selen po 100mikro dziennie. Powinnam go natychmiast
                                                    odstawić, czy czekać do wizyty?
                                                  • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 15.06.10, 20:26
                                                    Selen możesz brać.

Ostatnio wyniki miałaś takie sobie, więc proponuję Ci wykonanie badań hormonów
                                                    tarczycy. Wizyta u endo chyba może poczekać.

Gratulacje i oby wszystko było dobrze smile
                                                  • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 21.06.10, 19:40
                                                    Dziś odebrałam wyniki badań. Oto one:
                                                    ft4 -1,17 (0,89-1,76)
                                                    ft3 -3,57 (2,3-4,2)
                                                    tsh -0,7 (0,55-4,78)
                                                    Co teraz? Jak myślicie o ile powinnam zwiększyć dawkę?
                                                    Dlaczego pomimo zwiększania dawki ft4 wciąż spada?
                                                  • harmoniak Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 22.06.10, 09:10
                                                    Czy ciąża jest pewna?

Tak czy siak te wyniki wskazują, że trzeba podnieść dawkę - bezpiecznie o 12,5. Ile obecnie bierzesz?

FT4 32.18% [ wynik 1.17, norma (0.89 - 1.76)]
                                                    FT3 63.50% [ wynik 3.57, norma (2.3 - 4.3)]

> Dlaczego pomimo zwiększania dawki ft4 wciąż spada?
                                                    Kiedy zwiększyłaś?
                                                  • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 22.06.10, 18:20
                                                    USG potwierdzające ciążę mam mieć 06.07. Na podstawie testu
                                                    ciążowego twierdzę, że jestem w ciąży.
                                                    Do tej pory (od końca kwietnia do teraz) byłam na dawce 25.
                                                    Wizytę u endo mam 29.06.
                                                  • chichicha Re: Poproszę o interpretacje moich wyników 22.06.10, 18:26
                                                    USG potwierdzające ciążę mam mieć 06.07. Ciążę stwierdziłam na
                                                    podstawie testu ciążowego.
                                                    Do tej pory (czyli od końca kwietnia) byłam na dawce 25.
                                                    Wizytę u endo mam za tydzień i mogłabym już zwiększyć dawkę...
    • harmoniak Ciąża 22.06.10, 19:34
      USG potwierdzające ciążę mam mieć 06.07. Na podstawie testu
      ciążowego twierdzę, że jestem w ciąży.
      Do tej pory (od końca kwietnia do teraz) byłam na dawce 25.
      Wizytę u endo mam 29.06.

FT4 32.18% [ wynik 1.17, norma (0.89 - 1.76)]
      FT3 63.50% [ wynik 3.57, norma (2.3 - 4.3)]

Zapotrzebowanie na hormony tarczycy wzrasta w ciąży, zatem FT4 będzie Ci dalej spadać. Tak jak pisałam, mogłabyś zwiększyć dawkę o 12,5
      • chichicha Re: Ciąża 29.06.10, 21:18
        Byłam dzis na wizycie u endo. Zwiększyła mi dawkę teraz będę brać
        37,5. Pytałam o witaminy w ciąży i selen.
        Witamin narazie mam nie brać, potem mi włączy, tylko że bez jodu, bo
        jod będę brała osobno. Powiedziała, że ta ilość, która jest w
        witaminach dla ciężarnych to zbyt duża dawka jak dla mnie (ze
        względu na obecność przeciwciał) i może tylko pogłebić moją
        niedoczynność. I że ten jod będę brać ze względu na dziecko, bo
        będzie mu potrzebny.
        Selen mam brać.
        Moja gin-endo nastomiast kazała brać witaminy z jodem, a odstawić
        selen, bo nie zna jego wpływu na dziecko.
        I kogo posłuchac?
        • harmoniak Re: Ciąża 30.06.10, 08:20
          Endo brzmi bardziej sensownie.
          • chichicha Re: Ciąża 05.07.10, 21:14
            Zrobiłam dziś badania i moje wyniki są nastepujące:
            ft4 - 1,36 (0,89-1,76) czyli 54,2%
            tsh - 0,309 (0,55-4,78) czyli poniżej normy.
            Powinnam podnieść dawkę, czy zostać przy 37,5 i powtórzyć badania za
            2-3 tygodnie?
            • chichicha Re: Ciąża 05.07.10, 21:17
              Acha, zapomniałam dodać, że czuję się dobrze, nawet nie jestem już
              tak senna i zmęczona jak w ubiegłym tygodniu, ale nie wiem czy to
              kwestia tarczycy czy mojego odmiennego stanusmile
              • harmoniak Re: Ciąża 06.07.10, 08:26
                zostać przy 37,5 i powtórzyć badania za
                2-3 tygodnie
                • chichicha Re: Ciąża 21.07.10, 17:13
                  Najnowsze wyniki na dawce 37,5:
                  ft3 - 3,47 (1,71-3,71) - 88%
                  ft4 - 1,61 (0,7-1,48) - 117%.
                  Dziwnie wysokie. Co teraz?
                  • harmoniak Re: Ciąża 21.07.10, 17:31
                    Czy badania były bez tabletki?
                    Jeśli tak, to dawkę trzeba obniżyć. 12.5?
                    Jak się czujesz?
                    • chichicha Re: Ciąża 21.07.10, 18:01
                      Badania oczywiście robiłam na czczo, przed tabletką. Czuję się w
                      miarę dobrze. Czasem miewam duszności i zawroty głowy, ostatnio
                      jestem jakby mniej śpiąca, ale dość szybko się męczę.
                      Kurdę, przed ciążą brałam 25 i byłam w sporej niedoczynności, ft4 mi
                      spadało pomimo zwiększania dawki. Nic z tego nie rozumiem...
                      • chichicha Re: Ciąża 21.07.10, 18:15
                        Badania robiłam w innym laboratorium niż zwykle i tak teraz patrzę
                        sobie na normy i widzę, że są zawężone w porównaniu do tych z innego
                        laboratorium. Może w ten sposób da się wyjaśnić taką dużą różnicę w
                        wynikach badań.
                        • harmoniak Re: Ciąża 22.07.10, 21:15
                          Trudna sprawa.

Zwiększenie tylko o 12.5 nie powinno dawać takiego skoku hormonów. Jakie masz
                          ciśnienie, tętno?
                          • chichicha Re: Ciąża 22.07.10, 22:55
                            Z reguły takie książkowe. Ostatnio jak miałam mierzone to było ciut
                            za niskie.
                            • chichicha Re: Ciąża 28.07.10, 22:21
                              Mam wyniki badań z dnia dzisiejszego:
                              ft4 1,44 (0,89-1,76) 63%
                              ft3 4,4 (2,3-4,2) 110%
                              Co o tym sądzicie? Nie biorąc pod uwagę poprzednich, sprzed
                              tygodnia.
                              • harmoniak Re: Ciąża 29.07.10, 18:23
                                Wg mnie dawka do utrzymania i kontrola za 2-4 tyg.
                                • chichicha Re: Ciąża 06.09.10, 21:01
                                  Harmoniak, a co sądzisz o moich najnowszych wynikach?
                                  Moja endo, u której byłam w sierpniu kazała zmiejszyć dawkę, 6 dni - 25 mikro, 7 dnia - 50. Oto moje wyniki po 4 tygodniach (z września):
                                  ft4 - 1,5 (0,89-1,76)
                                  ft3 - 3,97 (2,3-4,2)
                                  tsh - 0,011 (0,55-4,78)

Oprócz tego zrobiłam jeszcze:
                                  magnez - 1,7 (1,7-2,4)
                                  ferrytyna - 64 (10-291)
                                  B12 - 517 (211-911).

Moja gin (która też jest endo) zasugerowala, że powinnam jeszcze zmniejszyć dawkę...
                                  Badania robiłam w piątek (zwiększoną dawkę przyjmowałam w niedzielę).
                                  • harmoniak Re: Ciąża 08.09.10, 18:53
                                    A jak się czujesz?
                                    I proszę przelicz wyniki na %
                                    www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
                                    Ferrytyna bez rewelacji, tak samo magnez (chyba przyda się go podnieść).
                                    B12 super.
                                    smile
                                    • chichicha Re: Ciąża 08.09.10, 20:30
                                      ft4 - 70%
                                      ft3 - 88%
                                      Wg mnie jest w porządku. Tylko, że badanie robiłam 5 dni po wyższej dawce. Ciekawe jak by wyszło, gdybym zrobiła dzień lub 2 po.
                                      Czuję się dobrze. Wcześniej przed obniżeniem dawki czułam kołatanie serca i taka jakby pobudzona byłam. Do tego chudłam. A teraz już tak nie mam. Mam sporo energii, tylko czasem silne bóle głowy mnie dopadają i wtedy jestem dętka.
                                      • katis1 Re: Odnośnie magnezu. 08.09.10, 20:56
                                        Ja chciałam sie wtrącić w twój watek i napisac cos o magnezie.Dobrze by było,zebys zaczeła łykać jakiś magnzez oczywiście najlepsze sa wodoroasparaginiany ewentualnie cytryniany. To są składniki szczegółowe magnezu, pierwszy to np Filomag, a drugi magnefar. Magnez typu -rozpuszczalny ze zdrowitu i większośc na rynku to weglan magnezu który jest słabo wchłaniany przez organizm. Wyczytałam to ostanio, sama wczesniej nie wiedziałam. Teraz własnie testuje Filomag. Odnosnie ciązy - miałam poziom magnezu poniżej normy i niestety to daje bardzo przykre objawy , typu skurcze nóg ,rąk i nie tylko. Mi spuchły ręce i zdretwiały i nie mogłam ich zgiąć do końca. Pan dokotr sie skapnął jak juz było bardzo żle i dopiero wtedy zaczełam łykac magnez. Życze dużo zdrówka dla Ciebie i dzidzi. Acha niedobór magnezu wpływa na samopoczcie- gorsze oczywiście i ogólne rozdraznienie , i zmeczenie organizmu.
                                        Pozdrawiam.Pa
                                      • harmoniak Re: Ciąża 09.09.10, 09:21
                                        Wyniki są całkiem OK, no, może przydałoby się ciut więcej T4.
                                        Ale czujesz się dobrze, więc radzę zrobić wyniki za 4 tyg. albo przy gorszym samopoczuciu.
                                        • chichicha Re: Ciąża 12.10.10, 22:01
                                          Bardzo proszę o pomoc. Byłam dziś u swojej endo z wynikami na dawce 25mg. Oto one:
                                          tsh 0,012 (0,55-4,78)
                                          ft4 1,17 (0,89-1,76)
                                          ft3 3,23 (2,3-4,2)
                                          Pani dr kazała zmiejszyć dawkę do 12,5 - powiedziała, że w ciąży weszłam w nadczynność spowodowaną wysokim stężeniem hCG. Do jej objawów należą m.in. mdłości i przyspieszona akcja serca.
                                          Jestem zupełnie zdezorientowana, bo o ile tsh jest zaniżone to ft4 jest bliżej dolnej granicy normy, więc nie wiem już sama jak to jest z tą moją nadczynnością...
                                          • jurmik Re: Ciąża 12.10.10, 22:12
                                            Coś mi tu nie pasuje - ciąża się rozwija, powinnaś dostać większą dawkę, tymczasem przy niezbyt wysokim FT4 jeszcze masz zmniejszyć dawkę? A przecież Twoją tarczycę atakują przeciwciała i utrudniają jej pracę, to skąd masz mieć potrzebne hormony? W ciąży TSH nie jest najważniejsze, a nadczynność wg definicji to jest zbyt duża ilość FT4 i FT3 w organizmie - a Ty ptrzecież nie masz za dużo.
                                            Ja bym na pewno nie zmniejszyła dawki. A może warto zapytać innego endokrynologa lub gina - oni też nieraz dobrze się orientują.
                                          • chichicha Re: Ciąża 13.10.10, 09:43
                                            Konsultowałam to z inną endo i z moją gin, która też jest endo i mi też kazały zmiejszyć dawkę. Przeciwciała ATg w ciąży spadły mi do ok. 130 (przed ciązą miałam 343,5 przy normie <60) . ATPO też mi spadły z 54 do 34 przy normie <60. Powiedziały, że mam w dobrym stanie tarczycę, bo nie ma dużych przeciwciał i jej nie atakują w dużym stopniu. A niskie tsh oznacza, że mam w organizmie za dużo hormonu tylko jakiś problem z jego przemianą. Zmiejszenie dawki jest po to, żeby móc przy następnej wizycie wprowadzić jod, który jest potrzebny dla dziecka.
                                            • aga_mama_zosi Re: Ciąża 13.10.10, 15:46
                                              Jacyś dziwni są Twoi lekarze, czy oni nie wiedza, że ciąza i HCG powoduje spadek TSH i wówczas wcale nie oznacza to nadczynności?
                                              W ciąży TSH ma prawo być na bardzo niskim poziomie i tylko gdybyś FT3 i FT4 miała powyżej normy to można by mówić o nadczynności.
                                              Ja na Twoim miejscu szybko zwiększyłabym dawkę leku, bo poziom wolnych hormonów masz niski a dziecko ich potrzebuje, bo nie ma własnej tarczycy (tzn. nie doczytałam w którym tygodniu ciąży jesteś)
                                              Ja ostatnio trafiłam do lekarza, który widząc moje TSH 0,005 oraz wolne hormony wcale się nie przestraszył tego TSH i na kolejną wizytę zlecił mi tylko FT3 i FT4 (jestem w 6 tygodniu ciąży).

Pozdrawiam,
                                              Agnieszka
                                              • chichicha Re: Ciąża 13.10.10, 17:34
                                                Jestem obecnie w 21 tc. Z jakiego jesteś miasta? Chętnie bym się wybrała do Twojego endo, bo wiem jakie to ważne.
                                              • chichicha Re: Ciąża 13.10.10, 17:41
                                                Skąd masz lekarza? Chętnie bym skondultowała moje wyniki jeszcze z kimś innym
                                                • aga_mama_zosi Re: Ciąża 13.10.10, 19:30
                                                  Co prawda mieszkam koło Warszawy ale u lekarza byłam w Łodzi. Dr Krzysztof Zasada, przyjmuje w Lux Medzie na ul. Milionowej. Dodatkowy plus jest taki, że przyjmuje w soboty i nie trzeba długo czekać na wizytę (nie to co w Warszawskim Lux Medzie)
                                                  Na razie jestem bardzo zadowolona z wizyty i mam nadzieję, że nadal będę ale dopiero raz u niego byłam. Zlecił mi badania FT3, FT4, USG tarczycy, i kolejną wizytę mam za 3 tygodnie, żeby odpowiednio szybko zareagować i podnieść dawkę. Pisałam już jakie mam TSH, wolne hormony mam koło 70-80% normy.

Pozdrawiam,
                                                  Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka