Dodaj do ulubionych

Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total?

11.07.10, 08:36
Jak mylsicie, czy mi to nie zaszkodzi. Mam problemy z oczami , suche zmeczone
słabe, psuje mi sie szynko wzrok, choć jesem po laserowej korekcji wady
wzroku. Wada mi wraca i dość szybko. Lekarka mi zapisała krople i do tego te
tabletki a to link do nich
www.aptekadomowa.com/nutroftotalkaps30szt-p-4761.html
Tam jest olej rybi i nie wiem, czy to jest tran taki z jodem, czy tylko olej
rybi. NIe znam sie na tym, poniewaz mam hashimoto, nie chce łykac jodu.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 11.07.10, 09:23
      Cześć Katis!

A jak tam Twoje hormony? Zajrzałam właśnie do Twojego wątku i ostatnie wyniki są z kwietnia.

Na Twoim miejscu nie brałabym tego specyfiku.
      Jeden powód to ten nieszczęsny olej rybi.
      A drugi powód to moje kiepskie doświadczenia z takimi suplementami.
      Sama brałam "Doppel herz aktiv na oczy z luteiną", który zawiera luteinę, cynk, wit. A + E + C, czyli podobnie jak w Twoim leku.

Też mam podobne problemy z oczami, są wręcz dni (chociaż już dawno się to nie zdarzyło), że nie mogę siedzieć przy kompie, czytać z powodu słabych i piekących oczu.

Wiąże się to z ogólnym pogorszeniem samopoczucia, zatem jest to "od tarczycy", jak zresztą można przeczytać w tym artykule:
      www.doz.pl/czytelnia/a1433-Zmeczone_oczy_zespol_suchego_oka

Napiszę Ci jak poprawiłam stan swoich oczu smile
      1. brałam wit. A+E (na receptę), którą przepisała mi lekarz rodzinny. Efekty w postaci zwiększonej ostrości widzenia był już po pierwszej tabletce.
      2. Jak potrzebuję używam sztucznych łez, obecnie Systane ULTRA . Ostatnio był wątek na forum n/t:
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,113424266,113441469,Re_tarczycowcy_maja_czesto_problemy_z_oczami.html
      3. W w/w wymienionym linku podaję link do przepisu na sok
      • katis1 Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 11.07.10, 18:13
        Dzięi harmoniak za wskazówki,zastosuje sie do nich, bo to co piszesz widze,ze ma
        sens. Co do oczu, na dzień dzisiejszy te suche oczy az tak mnie nie meczą, ale
        jakies 2 tygodnie temu było żle, i czułam tez sie źle, ale możze to dlatego,że
        brałam antybiotyk na zatoki i ogólnie po nim miałam taki objawy jakbym wpadła w
        niedoczynnośc, ale wróciłam do żelaza i selenu i na dzień dzisiejszy czuje sie w
        miare ok, tylko znów mam bóle kostek i skurcze nóg( nie brałam przez miesiąc
        magnezu -czyzby skutki?)Ogólnie to od kwietnia zmieniło sie to,że wróciłam do
        dawki 100 bo na tej 75 to myślałam,że umre, to był koszmar, juz nawet chciałam
        iść na zwolnienie lekarskie bo nie byłam w stanie pracować. Po zmianie dawki 5
        dni bólu głowy, ale potem minął i ogólnie poczułam sie o wiele lepiej, łykałam
        też żelazo 2 razy dziennie tardyferon i ten selen. Antybiotyk skończyłam brać 25
        czerwca i od tej pory żelazo biore raz dziennie bo wysiadł mi żołądek.Boli mnie
        bardzo z rana.Podsunełas mi pomysł z tym siemię lnianym kiedys mi na żołądek
        pomagał i do tego przeciez ma te dobre kwasy.Wyniki robiłam teraz w piątek, ale
        naarazie mam tylko TSH- 0.97 , reszta jutro.Mam nadzije,ze bedą jakies lepsze
        niz ostatnie. Za to wyniki mojej córeczki sie pogorszyły znów ma TSH 4,2 ,
        bierze taka mała dawke 6 mg ( mała ma 4,5 roku) to miała byc dawka
        podtrzymująca, ale chyba jest za mała. Mam z mała problemy bo popadła w jakies
        fobie, boi sie chyba wszystkiego -naszego psa, robaków, much, dzieci w
        przedszkolu , koszmar i podsypia mi za dnia.Ta jej lekarka to jakas dziwna
        babka, jakby sie bała leczyć mojej córeczki, ale może jakoś wyjdziemy na
        prostą.Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam.Acha a gdzie kupujesz te orzechy
        brazylijskie,jakoś nie moge ich spotkac w naszym rejonie.
        • dzedlajga Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 11.07.10, 19:26
          Acha a gdzie kupujesz te orzechy
          > brazylijskie,jakoś nie moge ich spotkac w naszym rejonie.

Spróbuj poszukać w hipermarketach, u mnie są w Realu, w innych nie sprawdzałam
          • junkersica Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 11.07.10, 22:30
            W carrefourze też są smile
            Co do tych oczu, ja mam (jak się okazało 3 dni temu) przewlekłe zapalenie spojówek, wykryte przez 3 z rzędu okulistę. Objawia sie to identycznie jak u Was, czyli suchość, pieczenie, pogorszenie widzenia - wszystko okresowo.
            Luteinę biorę w tabletkach optiker duo - mam nadzieję, ze te nie szkodzą wink Mojej mamie, ktora bierze je od dwóch lat, bardzo pomogly.
            Do tego, co napisała Harmoniak dodam jeszcze, ze na oczy fantastycznie działają jagody.
        • harmoniak Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 12.07.10, 18:51
          Mam z mała problemy bo popadła w jakies
          fobie, boi sie chyba wszystkiego -naszego psa, robaków, much, dzieci w
          przedszkolu , koszmar i podsypia mi za dnia

To wygląda na objaw niedoczynności. Sama przy złych wynikach byłam bardzo bojaźliwa. Może nie bałam się much, ale innych rzeczy tak smile

Brazylijskie kupuję na targowisku, gdzie są "luzem". Widziałam je też w Piotrze i Pawle (też luzem), poza tym w większych marketach można te orzechy znaleźć.

Opcją jest też zamówienie przez Internet.
    • ekukiku Re: Czy hashimotki mogą zażywac nutrof total? 28.07.10, 09:28
      Mam do Ciebie pytanie katis1, dotyczące laserowej korekcji wzroku. Dawno miałaś
      zabieg? Jak przebiegało gojenie?? Jaką miałaś wadę przed i po? Czy miałaś jakieś
      problemy przy hashimoto?
      • katis1 Do Ekukiku 28.07.10, 22:03
        Czesc. Operacje miałam 7 lat temu. Wtedy nie leczyłam sie na hasimoto,
        prawdopodobnie je juz mialam, ale nie było takich yrażnych objawów i nie
        wiedziałam o chorobie. Miałam wade +5. Operacja trwa krótko bo około 20 minut,
        dostaje sie krople znieczulające, na oko zakładaja takie cos by nie zamykjać
        oka. Sam laser pracuje krótko bo 2 minuty, potem oko przelewaja jakby wodą i
        jest takie niemiłe uczcie jakby Ci szczoteczka czyscili oko.Ale to nie boli.
        Lewe oko nie goiło mi sie dobrze, musiałam jeżdzic z nim i chcieli mi poprawiać
        i robic znów zabieg, jakaś ropa mi podchodziła ale w końcu zagoiło sie. Przez 2
        miesiace widziałam nie wyraźnie, potem sie unormowało. Miałam tez ten
        swiatłowstręt i niestety on mi nie minął a z czasem sie pogorszyło- po ciązy (
        ale to moze i zasługa hashi)Po operacji przestałam nosić okulary i tak było do
        zeszłego roku. Niestety wzrok zaczał mi sie spowrotem psuć. Ogólnie mam
        ostatnimi czasy bardzo słabe oczy i przemęczone. Okulista jest troche zaskoczona
        ,ze wada mi tak szybko powraca. Ostanio porozmawiałysmy sobie i powiazała to z
        Hashi, z tym,ze prawdopodobne niedobory witamin pryczyniły sie do takiego
        osłabienia oczu. Ja lecze sie dopiero od roku. w 2005 urodziłam dziecko i hashi
        dało mi popalić juz w ciąży, a po ciązy było juz tylko coraz gorzej.
        Zdiagnozowałam sie własciwie sama, ale dopiero w 2009 roku.Nie wiem, czy w ogóle
        zezwola na operacje przy hashimoto, wypełnia sie taka ankietę o chorobach,
        podobno zespół suchego oka jest przeciwskazaniemm do zabiegu.W tej chwili nosze
        okulary na komputer i do czytania, na dzień dzisiejszy jeszcze widze o niebo
        lepiej bez okularów niz przed zabiegiem, ale nie wiem co bedzie za kolejne 7
        lat.Operacja spowodowała tez astygmatyzm na lewym oku, i trosze to jest
        problemowe , bo nie darady dobrać mi szkieł, bym patrząc tylko tym lewym okiem
        widziała wyrażnie i ostro. na szczescie prawe oko nadrabia i ogólni jest ok.CZy
        ty masz zamiar wybrać sie na taka laserową korekcję wady wzroku?
        Jak masz jakies pytania to pisz na priv.
        • ekukiku Re: Do Ekukiku 29.07.10, 10:41
          Dzięki za odpowiedź. Ja idę 18 sierpnia na laserową korekcję prawego oka. Na
          razie tylko jedno oko, żeby zobaczyć jak będzie się goić.
          Hashimoto mam od trzech lat. Choroba przebiega w miarę spokojnie, tzn. biorę
          leki, co trzy miesiące chodzę na kontrol do endokrynologa i tyle. Okulistka
          powiedziała, że na 95% wszystko będzie dobrze, że może się przy hashi dłużej
          goić. Powiedz mi, czy żałujesz że zrobiłaś korekcję? Czy warto?
          • katis1 Re: Do Ekukiku 29.07.10, 23:24
            Hej. Ja nie żałuje, bo mimo wszystko widze lepiej niz przed zabiegiem. Choć nie
            ukrywam,ze boję sie, co bedzie dalej. Każdy przechodzi inaczej takie zabiegi.
            Mysle,ze teraz juz by mnie nie zakwalifikowali do zabiegu. Ja mam tą suchość
            oczu nasilająca sie przy szwankowaniu hormonów tarczycy i swiatłowstręt a po
            zabiegu te objawy są bardzo nasilone.Wiec nie wiem jakbym to wytrzymała .po
            zabiegu oczy bolą pięką i ma sie uczucie piasku w oczach. Potem długo miałam tą
            suchosć i raziło mnie światło, potem sie to unormowało, ale po ciazy gdy
            niedoczynnośc tarczycy zaczeła mi na dobre wylazic, te objawy znów mi sie
            nasiliły. Zrób jedno oko i zobaczysz jak to u ciebie wygląda, poczekaj jednak z
            drugim tak ze 3, 4 miesiące.Jak wszystko bedzie ok, to zrobisz drugie.Czy warto
            zrobic zabieg? Hmm Trudno na to odpowiedzieć.
            Nie wiadomo ile bedziemy miec szczescia i jak sie wszystko potoczy, jedni sa
            zadowoleni i nic im niedolega, ale inni maja skutki uboczne no efekt halo.Wybór
            należy do Ciebie.Masz wade + czy - , bo - lepiej sie koryguje niz + i mniej jest
            z nimi problemów.Pozdrawiam.
            • ekukiku Re: Do Ekukiku 02.08.10, 11:39
              Mam wadę minusową, mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok. Dzięki za informacje.
              Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka