Dodaj do ulubionych

usg tarczycy

06.10.10, 22:55
Witam, właśnie jestem w trakcie diagnozowania "tarczycy". Zrobiłam usg i czekam na wyniki hormonów. Usg wygląda tak:
płaty tarczycy symetryczne, lewy niejednorodny echogenicznie -bez guzków, prawy niejednorodny echogenicznie-widoczne dwa guzki: obwodowo izechogeniczny 9,7mm, oraz w górnym biegunie hipoechogenizny 5,5mm, w badaniu dopplerowskim nieunaczynione.
W obu płatach rozsiane obszary osłabionej echogeniczności o charakterze nacieków limfocytarnych- obs w przebiegu choroby Hashimoto, celem weryfikacji s. BAC
płat lewy 53mmx15mmx16mm, płat prawy 53mmx16mmx15mm

Umówiłam się już do endo. czekam na wyniki hormonów (tsh,ft3, ft4, atpo, atg i trab). Zastanawiam się tylko, czy zrobić biopsję jeszcze przed wizytą u endo. i mieć już komplet dokumentów, czy czekać z tym dopiero do wizyty i być może okaże się, że nie będę musiała jej robić. Co o tym sądzicie? Bardzo liczę na Wasze doświadczenie i jakieś podpowiedzi smile

Obserwuj wątek
    • stapelia Re: usg tarczycy 07.10.10, 09:12
      witaj na forumsmile
      obraz usg wskazuje na hashimoto. Badania zrób koniecznie ale z biopsją bym się wstrzymała.
      a jak się czujesz?
      co cię skłoniło do badań?
      • apolonia2010 Re: usg tarczycy 07.10.10, 13:48
        Czuję się fatalnie, zaczęłam szukać co mi jest, gdy doszły zaburzenia widzenia. Okulista, neurolog i w końcu usg tarczycy i bingo. Hormony tarczycy robiłam w przeciągu 5 lat trzy razy i za każdym razem były w normie, niestety interpretował je lekarz rodzinny i ginekolog i nie widzieli nic niepokojącego. TSH nigdy nie miałam wyżej niż 1,88, FT3 i FT4 w normie. Zrobiłam sobie tutaj test na niedoczynność tarczycy i wyszło mi aż 35 punktów.
        • czupakabra27 Re: usg tarczycy 07.10.10, 19:44
          Apolonia_zbadaj sobie poziom witaminy B12 z krwi. Przy brakach mogą być zaburzenia widzenia. Ja tak mam takie objawy od lat a dopiero teraz wyszło na to, że ta wit jest niska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka