Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc - wyniki

16.10.10, 10:07
Witajcie! Proszę o pomoc w interpretacji moich wyników (nie przyjmuję od ponad roku żadnych leków):

anty-TPO 6,83 IU/ml (norma <34) a półtora roku temu anty-TPO 7,9 IU/ml (norma <34 IU/ml)
anty-TG 55,3 IU/ml (norma <115) a półtora roku temu anty-TG 254,4 IU/ml (norma <115 IU/ml) (!)
TSH 3,500 mU/l (norma 0,27 - 4,2) a półtora roku temu TSH 1,555 uIU/ml (norma 0,35 - 5,50 uIU/ml)
FT3 5,09 pmol/l (norma 3,1 - 6,8) a półtora roku temu FT3 3,44 pg/ml (norma 2,3 - 4,2 pg/ml)
FT4 17,96 pmol/l (norma 12 - 22) a półtora roku temu FT4 1,02 ng/dl (norma 0,89 - 1,76 ng/dl)
prl 636,2 mU/l (norma 127 - 637) 21 dc
prl po 30 min 6252 mU/l
po 60 min 6715
po 120 min 3627
żelazo w normie

Przez moment (po tych wynikach sprzed półtora roku) brałam euthyrox 0,25 mg. Po kolejnym nieudanym zabiegu in-vitro w czerwcu 2009 przestałam go brać.

Moje wyniki chyba sporo się różnią, zastanawiają mnie różnice w wynikach przeciwciał. Proszę doradźcie jak interpretować te zmiany...? Wcześniej stwierdzono u mnie hashimoto... czy teraz to nie wygląda znaczniej inaczej...?
Obserwuj wątek
    • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 16.10.10, 11:15
      Przeliczyłam obecne wyniki procentowo i chyba nie jest źle:

FT4 59.60% [ wynik 17.96, norma (12 - 22)]
      FT3 53.78% [ wynik 5.09, norma (3.1 - 6.8)]
      82.19% [wynik 3.5, norma (0.27 - 4.2) ]

W porównaniu z wynikami sprzed półtora roku:
      FT4 14.94% [ wynik 1.02, norma (0.89 - 1.76)]
      FT3 60% [ wynik 3.44, norma (2.3 - 4.2)]

Nie wiem jednak co to oznacza..... sad
      • anka.83 Re: prośba o pomoc - wyniki 18.10.10, 15:47
        obecne wyniki nie są złe, ale jak planujesz ciążę, to nie wiem, czy organizm Twój (masz hashimoto) bedzie w stanie doprodukować ilość dodatkową dla dziecka.

Dlaczego przestałaś brać euthyrox? Sama z siebie czy lekarz wycofał?
        Jakie jest Twoje samopoczucie? Zrób ten test:
        www.chorobytarczycy.eu/test

Martwią Cię przeciwciała, raz w normie, raz powyżej - to akurat nic dziwnego w tej chorobie, czase jest ich bardzo dużo, czasem niewiele, zależne to jest od wielu czynników (choroby, stres, odżywianie, generalny tryb życia i in.)

"żelazo w normie". Żelazo to badanie nie do końca wiarygodne, lepiej zrobić ferrytynę (poczytaj więcej w dziale FAQ o tym, dlaczego lepiej ferrytynę zamiast żelaza badać:
        docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_67fq2gqgdv).
        Hashimimoto to choroba w tej chwili nieuleczalna. Możesz mieć stany łagodnego przebiegu (ostatnie wyniki) naprzemiennie ze stanami zaostrzenia, ale o wyleczeniu obecnie nie ma mowy (medycyna nie umie w obecnych czasach leczyć chorób autoimmunologicznych, łagodzi/leczy tylko ich obajwy i/lub skutki uboczne).
        • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 19.10.10, 10:45
          Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź!
          Lek przestałam brać, bo trzech zabiegach invitro, ciągłych badaniach, skrajnie różnych opiniach lekarzy, miałam wszystkiego dość.... ale w końcu muszę się za siebie wziąć i choć trochę spróbować zapanować nad swoim zdrowiem smile
          Test zrobiłam i bardzo wyraźnych objawów jest 20, jak wzięłam pod uwagę te również mniej oczywiste, jest ich 38...
          Zastanawiam się jeszcze nad prolaktyną, czy jest jakiś związek pomiędzy prolaktyną a tarczycą...?
          • djpa Re: prośba o pomoc - wyniki 19.10.10, 11:13
            Zastanawiam się jeszcze nad prolaktyną, czy jest jakiś związek pomiędzy prolaktyną a tarczycą...?

Jest, często przy niedoczynności tarczycy prolaktyny jest za dużo i/lub jest jej za dużo po teście z M (Ty to miałaś).

Prolaktynę powinno się zbadać na początku cyklu (1-3 dc czy jakoś tak), unikając stresu, seksu i drażnienia sutków 2 dni przed badaniem.

Masz sporo objawów niedoczynności tarczycy, dlatego myślę że warto najpierw wrócić do Euthyroxu, do takiej dawki, abyś miała jak najmniej lub wcale objawów z forumowego testu. Jak objawów nie będzie, to dopiero sprawdziłabym jeszcze raz prolaktynę. Powinna być lepsza smile Poza tym, mając tyle objawów niedoczynności, nie jest się w stanie zajmować się małymi dziećmi - uwierz mi, przerabiałam to.

Warto sprawdzić ferrytynę, B12, D.
            • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 19.10.10, 11:24
              Dziękuję Wam, jesteście ogromnie pomocne smile
              Teraz muszę trafić do dobrego lekarza. Rozumiem, że w takim przypadku nie zbija się prolaktyny, tylko leczy niedoczynność i wyregulowanie tarczycy powoduje obniżenie prolaktyny...?
              Rzeczywiście przyznaję, że kiedyś miałam więcej cierpliwości do dzieci (mam dużo maluchów w rodzinie) i wydawało mi się, że to kwestia wieku....
              • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 21.10.10, 20:52
                Proszę pomóżcie!

Jestem po wizycie u miejscowego endo (na wizytę w Medicoverze czekam jeszcze miesiąc...). Pani doktor stwierdziła na podstawie ostatnich wyników, że nie mam hashimoto...

Kazała mi zrobić jeszcze parę badań, ale:

1. podwyższoną prolaktynę zaleca zbijać bromergonem - czy rzeczywiście...???
                2. kazała wykonać rezonans przysadki z kontrastem - czy jest sens...?
                3. zaniepokoiło ją podwyższone DHEA 19,02 ng/ml (norma 1,30 - 9,80), DHEAS i androstendion mam w normie - mam brać przez tydzień dużą dawkę dexametazonu i na początku i na końcu tygodnia zrobić ponowne badania samego DHEA. Uznała, że może będzie potrzeba wprowadzenia na stałe małej dawki dexametazonu...... Nie wiem czy powinnam się tym truć.....

Zupełnie nie wiem co o tym myśleć i co robić....
                • junkersica Re: prośba o pomoc - wyniki 21.10.10, 20:57
                  A zrobiła Ci usg tarczycy?
                  • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 21.10.10, 21:03
                    Zleciła mi usg tarczycy, będę robiła.
                    Mam usg tarczycy sprzed prawie dwóch lat: "W obrazie USG gruczoł tarczowy typowo położony, niepowiększony, o obniżonej, jednorodnej echostrukturze, bez wyraźnych zmian ogniskowych. Przepływ w tarczycy w normie. Wymiary, prawy płat ok 21x18x42mm, lewy ok 18x15x37mm. Cieśń ok 2,5mm. Węzły chłonne szyjne niepowiększone."
                    • anka.83 Re: prośba o pomoc - wyniki 21.10.10, 21:40
                      rezonans przysadki bym zrobiła, potem USG tarczycy koniecznie. Nastepnie skonsultowłabym wyniki z drugim lekarzem. Jeżeli oboje to dobrzy lekarze ich zalecenia będą się pokrywały, to powinnaś ich posłuchać. Ale zrób tą ferrytynę, ok?

Ktoś Ci kiedys euthyrox przepisał, to znaczy, że z tarczycą nie było zawsze w porządku. Kto Ci go przepisał? Może warto do tego lekarza zgłosić sie ponownie?

Na starym USG mialaś obniżoną echogeniczność, poza tym ponad normę antyTG - to nie jest ladny wynik. Zrób jeszcze raz USG.

Co do prolaktyny, to jeżeli jest to spowodowane nieleczoną tarczycą, to zbijanie specjalnie Ci nie pomoże.

• m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 21.10.10, 21:41
                      obliczyłam objętość tarczycy - 12,933 (przy mojej wadze 53 i wzroście 164 to chyba ok...)
                    • aga_nie Re: prośba o pomoc - wyniki 22.10.10, 07:20
                      USG sprzed 2 lat nie pokazuje jak obecnie wygląda tarczyca. Mi przez niecałe 2 lata tarczyca zmalała prawie o połowę. W pierwszym USG nie było żadnych zmian w tarczycy ale w kolejnym już wygląd typowy dla hashimoto i wielkość dużo mniejsza.

Warto zrobić USG i porównać, czy coś się zmieniło, echostruktura, czy są zwapnienia, jak wyglądają przepływy, wielkość.

Pozdrawiam,
                      Agnieszka
                      -------------------
                      aga_mama_zosi to ja
                      • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 22.10.10, 15:13
                        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Zapisałam się już na usg, rezonans, nawet do dietetyka smile i na dodatkowe badania krwi (ferrytyna, vit B12 i D).
                        • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 28.10.10, 10:24
                          Jestem po usg. Lekarz wykonujący stwierdził, że z tarczycą wszystko ok.

Wym. płat prawy 20x11x54mm lewy 17x1248mm. Wg moich obliczeń objętość 10,83ml czyli mniej niż przy ostatnim usg i poniżej normy, jeżeli ta norma to 13ml (ważę ok 53 kg, wzrost 164 cm).

Dodatkowo lekarz stwierdził: poniżej dolnego płata oraz w okolicy nadobojczykowej pojedyncza zmiana niemal bezechowa, bez wyraźnej wnęki naczyniowej o wym. 5x3mm - nieprawidłowy węzeł chłonny? torbielka? Wskazane badanie kontrolne.

Czy taka tarczyca rzeczywiście jest ok....?
                          • anka.83 Re: prośba o pomoc - wyniki 28.10.10, 15:26
                            Zmniejsza się - więc nie jest ok. Powinien to zobaczyć endokrynolog (porównanie poprzedniego i obecnego USG).

A to cudo co Ci znaleźli to niestety nie umiem się wypowiedzieć dokładnie, ale bezechowe to najczęściej płynowe, a nie lite, więc chyba nie ma powodów do obaw. Mimo wszystko też do kontroli u endokrynologa.
                            • djpa Re: prośba o pomoc - wyniki 28.10.10, 16:15
                              Na Pomorzu każą leczyć na niedoczynność tarczycy kobiety w wieku rozrodczym mające TSH powyżej 2.0.
                            • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 28.10.10, 16:20
                              Dziękuję smile Jeszcze parę badań i w drugiej połowie listopada mam wizytę u endo...
                              • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 22.11.10, 11:14
                                Jestem po wizycie u dr Chojnowskiego. Stwierdził, że moje wyniki są prawidłowe i że jestem zdrowa... Chociaż uznał, że "może trochę" w badaniu palpacyjnym moja tarczyca wskazuje na stan zapalny... Kazał jednak tylko powtórzyć TSH w marcu (za 4 mc...). Na moje pytanie, czy mam się przyzwyczaić do swojego złego samopoczucia, zaproponował mi wizytę u psychologa lub psychiatry... Nie wiem co mam teraz zrobić.... Choć zapisałam się do psychologa i z diagnozą mam zamiar ponownie wybrać się do dr Chojnowskiego smile

Ja już naprawdę miałam nadzieję, że przyczyną niepowodzeń w zajściu w ciążę i mojego złego samopoczucia jest choroba tarczycy, a tak znowu nic nie wiem..... sad

Czy powinnam wybrać się jeszcze do innego endo...? Rzeczywiście te moje wyniki nie wyglądają źle, chociaż TSH mogłoby być niższe....
                                • anka.83 Re: prośba o pomoc - wyniki 22.11.10, 12:28
                                  Zobacz tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,118807761,118807761,Niekonczaca_sie_historia_junior_.html
                                  Facet miał TSH i pozostałe wyniki lepsze teoretycznie, niż Ty, a leczenie otrzymał.
                                  Chcesz mieć dzieci, poszukaj dobrego lekarza, choćby i na drugim końcu Polski.

• m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 22.11.10, 14:35
                                    Dziękuję. Tylko gdzie ja znajdę dobrego endo...? Dr Chojnowski jest polecany na forum...
                                    • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 17.12.10, 12:19
                                      W końcu trafiłam na porządnego lekarza smile Dr Piotrowska w Dantexmed. Zrobiła wywiad, kazała powtórzyć jeszcze parę badań i w styczniu ma mi dobrać dawkę leku. I nie wysyłała mnie do psychiatry... wink A swoją drogą to byłam u psychologa i nie mam depresji... smile
                                      Bardzo dziękuję za Wasze rady!
                                      • anka.83 Re: prośba o pomoc - wyniki 17.12.10, 12:22
                                        kiss Powodzenia w leczeniu i potomków robieniusmile
                                        • m-a-la Re: prośba o pomoc - wyniki 20.12.10, 12:58
                                          Dziękuję bardzo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka