Dodaj do ulubionych

Czy to niedoczynność? - prośba o interpretację

08.08.12, 11:30
Witajcie!
Trafiłam na to forum poprzez forum o staraniach, gdyż już 11 miesiąc bezskutecznie staram się o dziecko. Lekarze z NFZ nie chcą przepisywać skierowań na badania przez upływem roku, więc dwa miesiące temu zrobiłam sama kontrolnie badania hormonów tarczycy, tak na wszelki wypadek i dlatego, że moja mama ma nadczynność. Ponieważ wyniki były w „widełkach” uznałam, że są ok., a wizytę u gin-endo mam dopiero pod koniec września.
Trochę poczytałam to forum, zrobiłam sobie internetowy test na niedoczynność i jestem mocno zaniepokojona.

Wyniki:
tsh 1,96 (0,4-4) za wysoko przy staraniach?
ft3 5 (4.-8.3) 23,26% za nisko?
ft4 12.67 (10,6-19.4) 23,52% za nisko?
Poprzedni wynik tsh z maja 2011 to 2,03 (0,4-4,0)

Zrobiłam internetowy test na niedoczynność i przede wszystkim (od zawsze):
-wypadają mi włosy w dużej ilości (ale specjalnie ich nie ubywa), od roku łamią mi się paznokcie,
-budzę się senna i zmęczona i często czuje się tak cały dzień (ale się spinam i funkcjonuję, dotąd myślałam, że to moje niskie ciśnienie na to wpływa),
-jest mi ciągle zimno, zazwyczaj ubieram się cieplej niż inni.

Miewam też stany subdepresyjne (nie cały czas, gdy mam problemy), teraz jak nie mogę zajść w ciąże to już w ogóle mogę się w sekundę rozpłakać i jestem w słabej kondycji psychicznej.
Poza tym mam podwyższoną prolaktynę. W 2004 roku miałam 92 w normie 5-15, przez 7 lat brałam Bromergon (polecenie ginekologa), ale obecna lekarka kazała mi odstawić. I faktycznie prolaktyna spadła bez leków, najpierw do 24 (norma do 25), w następnym cyklu do 16,4 (to samo laboratorium).

Powinnam się martwić i szukać dobrego endokrynologa? Zrobić dodatkowe badania (antygeny, usg tarczycy) i dopiero udać się do lekarza? Po lekturze forum mam wizje, jak lekarze odprawiają mnie z kwitkiem, twierdząc, że wyniki są w normie, a czuję, że powinnam działać.

Mam 27 lat.

P.S. W „najważniejszych linkach” punkty 3, 4 i 6 mi nie działają („We're sorry. This document is not published.)
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Czy to niedoczynność? - prośba o interpretacj 08.08.12, 22:29
      Bromergon obniża ilość produkowanej przez przysadkę prolaktyny. Ponieważ TSH również jest produkowane w przysadce, Bromergon może obniżać TSH. Mogło tak być u Ciebie, bo mimo TSH w okolicach 2.0, wolne hormony masz bardzo niskie jak na młodą osobę. Kiedy odstawiłaś Bromergon? Jeśli niedawno, są szanse, że TSH jeszcze Ci urośnie i może się wyklaruje czy to niedoczynność czy też nie.

Myślę, że z powodu choroby Twojej mamy, podwyższonej prolaktyny i wyniku testu, warto abyś zrobiła usg tarczycy. Najlepiej u kogoś, kto robi to dobrze, razem z wielkością tarczycy. Niektórzy lekarze endo mają u siebie usg i na miejscu robią usg tarczycy.

Ponieważ planujesz ciążę, zachęcam Cię do zrobienia sobie badania:
      - ferrytyny. To zapasy żelaza. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju ciąży. Badanie żelaza to co innego, nie o tym piszę. Ferrytyna ma też wpływ na pracę tarczycy, a przy niskiej ferrytynie wypadają włosy - objawy niedoczynności i anemii w dużym stopniu pokrywają się.
      - witaminy D3. 92% kobiet w Polsce ma tej witaminy za mało. Poczytaj: hashimoto.pl/choroba-hashimoto/-witamina-d
      • pies_z_laki_2 Re: Czy to niedoczynność? - prośba o interpretacj 09.08.12, 11:40
        A robiłaś kiedyś p.ciała atpo i atg? Razem z usg tarczycy dadzą pełniejszy obraz twojego problemu.

Może wydębisz skierowanie od endokrynologa / ginekologa? Bo internista chyba nie ma uprawnień sad A jeśli nie dostaniesz skierowania "na ubezpieczalnię" to sugerowałabym zrobić te badania z własnej kieszeni.
        • hydrangea7 Re: Czy to niedoczynność? - prośba o interpretacj 11.08.12, 16:21
          Dzięki za odpowiedzi. Nie sądzę, żeby Bromergon wpłynął na mój wynik TSH, bo ostawiłam go w styczniu, a badania robiłam w czerwcu. Poprzedni minimalnie wyższy wynik TSH, czyli 2,03 jest z maja zeszłego roku, jak jeszcze brałam Bromergon.
          Na pewno zrobię w przyszłym tygodniu ferrytynę, może jeszcze anygeny i "pochwalę" się wynikami.
          Na wizytę u gin-endo muszę jeszcze poczekać, bo jest na urlopie.
          • hydrangea7 Re: Czy to niedoczynność? - prośba o interpretacj 16.08.12, 11:06
            Odebrałam wyniki badań i kompletnie nie wiem, jak je odczytać, więc proszę mądrzejsze głowy o pomoc.

Ferrytyna 51,66 ng/ml, zakres ref. 13-150

anty-TG 20,03 IU/ml, zakres ref. max. 115 (nie ma min.)

anty-TPO <0,8 IU/ml, zakres ref. < 8,0
            • pies_z_laki_2 Re: Czy to niedoczynność? - prośba o interpretacj 17.08.12, 10:10
              P.ciała masz nisko (w normie), problem zaczynałby się, gdyby atg było powyżej 115, a atpo powyżej 8.

Ferrytyna mogłaby być wyzej, ale dramatu nie ma, dodaj natkę pietruszki, czy inne zioła, wątróbkę, cz. porzeczkę i suszone morele do codziennej diety, być może się poprawi i bez kropelek czy tabletek.

Czyli zostaje nam tylko usg tarczycy. Wyniki "tarczycowe" nie potwierdzają problemu z tarczycą, chociaż dolegliwości sugerujące niedoczynność masz. Można mieć niedoczynność bez wysokich p.ciał, a we wczesnym etapie poziom hormonów tarczycowych też może być całkiem niezły, ale równie dobrze (matko jedyna, sama nie wierzę, że to mówię!) to może być "nie od tarczycy" (jak zbyt często mawiają nam endokrynolodzy...). Ale w takim razie skąd te objawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka