Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników.

08.02.13, 23:26
Postanowiłam zrobić badania ze strachu, bo dziwne rzeczy działy się ze mną przez jakiś czas..
Chcę oszczędzić Wam opisów, podam po prostu wyniki, jeśli ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy są dobre będę bardzo wdzięczna, jeśli to będzie potrzebne mogę też napisać później co moim zdaniem było lub jest nie tak..

TSH 1,407 norma: 0,350 - 4,940
FT4 0,96 ng/dl norma 0,70 - 1,48
OB 2 norma: 2 - 15

prosiłam również o FT3 bo tak przeczytałam gdzies na forum, ze dobrze zrobić wszystko na raz, ale lekarz odmówił,
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników. 09.02.13, 11:24
      Podane wyniki są bardzo prawidłowe, lekarz powiedziałby pewnie, że są ładne smile
      Z tej strony nie widzę podstaw do obawy o tarczycę.

Jeśli masz problem z brakiem skierowania na badanie, to zawsze można dopłacić w labku i zrobić z jednego pobrania kilka oznaczeń, w tym jedne ze skierowaniem, a inne "na życzenie", czyli z pełną odpłatnością. Samo fT3 kosztuje 15-90 zł, cena zależy od miejsca, gdzie robisz badanie, ale jeśli badasz tarczycę, to należy zbadać całą trójkę z jednego kłucia, jak teraz dorobisz fT3, to wynik będzie oderwany od poprzednich i przez to niezbyt sensowny.

Jakie miałaś dolegliwości? Dlaczego podejrzenie padło na tarczycę?
      • brak.slow Re: Proszę o interpretację wyników. 09.02.13, 12:04
        od kilku lat wypadają mi dość mocno włosy, tzn w moim mniemaniu mocno, wiem, ze ludzie mają gorsze problemy, ale włosów jest mniej niż kiedys, a preparaty na włosy (tabletki, wcierki, płyny)nawet te z apteki nie pomagają jakoś spektakularnie. zauważyłam, że potrafią mi wypaść nawet młode włosy takie mające po 9 - 15 cm (cebulka jest i końcówka nigdy nie podcięte to widać)

-uczucie zmęczenia, ale domyślam się, że mogło być spowodowane pracą i nieregularnym trybem zycia. najgorszy jest tylko ten ogarniający mnie smutek, jakiś złe myśli ciągle, zwątpienie w sens tego co robie i po co jestem. nawet nie chce mi się umawiać z nikim, wręcz doprowadza mnie do szału że ktoś dzwoni i czegoś chce.

jakiś rok dwa temu miewałam dziwne uczucie jakby mi serce kołatało, w takich momentach robiło mi się trochę zbyt ciepło. krótki epizod i potem wszystko OK. teraz to się też czasami zdarza ale juz raczej rzadko.

mam 27 lat,

• anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników. 09.02.13, 17:59
          Proponuję ginekologa i kontrolę hormonów pozostałych.

Nastrój - albo długotrwałe przemęczenie (co również może odbijać się na kondycji włosów), albo stan depresyjny...

W każdym razie musisz kontynuować diagnostykę i przyjrzeć się trybowi życia.
        • djpa Re: Proszę o interpretację wyników. 09.02.13, 19:50
          Ale autorka wątku ma dość niskie fT4 jak na swój wiek.
          FT4 34.62% [ wynik 0.97, norma (0.7 - 1.48)]
          Osobiście w jej wieku z wyższym fT4 nie miałam sił na nic, miałam pełnoobjawową niedoczynność tarczycy.
          Autorko wątku, zrób objawowy test na niedoczynność tarczycy (link u góry forum).
          Warto sprawdzić, czy to nie jest anemia, która jest podobna do niedoczynności tarczycy, czyli zbadać ferrytynę.
          Warto zbadać witaminę D3 - szacuje się, że 95% Polek ma jej za mało. A D3 wpływa nie tylko na kości. Na samopoczucie, nastrój też, są osoby, które pozbyły się depresji po uzupełnieniu D3.
          Być może warto zrobić usg tarczycy.
          • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników. 09.02.13, 21:56
            Zgadzam się z Djpa. Podane wyniki nie wykluczają problemu z tarczycą. Radzę zrobić USG tarczycy i koniecznie ferrytynę. Powinno się wtedy dużo wyjaśnić w temacie tarczycy lub anemii.
            • czupakabra27 Re: Proszę o interpretację wyników. 10.02.13, 12:06
              No i przeciwciała atpo i atg koniecznie.
        • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników. 10.02.13, 15:49
          No to jesteśmy w domu.

Wypadanie włosów pojawia się z wielu przyczyn, równie dobrze niedobór hormonów, anemia, stresy, ciąża, czy niewyspanie. Dlatego zrób rozszerzoną morfologię. Zbadaj całą trójkę tarczycową jeszcze raz, p.ciała tarczycowe atpo i atg, elektrolity, ferrytynę plus wit. B12 i D3, a zrób dodatkowo usg tarczycy. I podaj nam wyniki.

Lekarz to był internista, czy endokrynolog? Internista nie każde badanie może zlecić, niektóre tylko specjalista, albo... sam pacjent "na życzenie" czyli 100% płatne. Pewnie ten lekarz widząc twój poziom tsh i fT4 ("wszystko w normie") uzna, że wyniki są śliczne i nie ma co "szukać sobie chorób smile

A dolegliwości i nawet te "dobre" wyniki pasują do ch. Hashimoto, jednak wykluczyć czy potwierdzić to można mając więcej danych.
          • brak.slow Re: Proszę o interpretację wyników. 11.02.13, 00:29
            dobrze.., tak jak piszesz Ty i dziewczyny wyżej postaram się w miarę możliwości szybko zrobić kolejne badania, jestem trochę przerażona tym, że jednak można się tu czegoś doszukać. wyniki interpretował internista, ale tak jak obserwuję - lekarz po lekarzu widzi wszystko w różowych barwach: "wyniki w normie, może sobie pani ograniczy trochę stresy, może trzeba się uspokoić" gdyby to było takie łatwe, wszyscy chodziliby po tym świecie zdrowi.

test z forum postaram się zrobić jutro.

• brak.slow Witajcie 09.05.13, 22:52
      Witajcie, w końcu udało się zrobić kolejne badania, zrezygnowałam tylko z jednego platnego, jakies przeciwciala przeciwjądrowe, a ponadto kobiety same zapomnialy o progesteronie, ale reszta jest i przedstawia się następująco (nie ma rowniez TSH, ale było robione miesiąc wczesniej w tym samym laboratorium):

FT3 2,87 norma 1,71 -
      • brak.slow Re: Witajcie 09.05.13, 22:54
        przepraszam
        Testosteron jest 37,67 norma 10,83 - 56,94

a badania przeciwciał opisane jw
        czyli wynik <1,0 i jakaś wartość końcowa np 5,61...
        proszę o pomoc
        • patria5 Re: Witajcie 10.05.13, 08:19
          no ale nie zrobiłaś tych badań, które Ci polecały dziewczyny z forum w kierunku niedoborów i anemii ...
          • brak.slow Re: Witajcie 10.05.13, 09:25
            owszem, bo lekarz ich nie dał.....
            • patria5 Re: Witajcie 10.05.13, 11:18
              no to cóż można Ci jeszcze napisać... Twoje wyniki nie wykluczają problemów z tarczycą, ale też ich jednoznacznie nie potwierdzają
              większość forumek dodatkowe badania robi na własny koszt i na własne zlecenie
      • dar.ja Re: Witajcie 10.05.13, 08:33
        brak.slow napisała:

> FT3 - 58%
        > FT4 - 34,62%
        > Anty TPO <1,0 5,61
        > Anty TG <1,0 4,11
        > Prolaktyna 28, 50 1,90
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka