Dodaj do ulubionych

co dalej? wyniki

24.03.13, 13:23
Witam

Proszę o pomoc w interpretacji badań :
(21.03.2013)

FT4 25.97% [ wynik 1.13, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 35.00% [ wynik 2.84, norma (2 - 4.4)]

TSH 1,08 norma 0,27-4,20

Ferrytyna 58,01 (norma 13-150)

Żelazo 98,0

od 1,5 roku przyjmuję Euthyrox 25 (wyniki 07.2011 TSH 2,22, ft4 1,08 ft3 2,71) od miesiąca w dn.pt-pon. biorę nieco większą dawkę 31,25
od 8 miesięcy przyjmuję żelazo, kwas foliowy, wit.B (przed leczeniem anemii ferrytyna niewiele ponad dolną granicę normy.., więc jest duża poprawa)

czy mam zwiększać dawkę Euthyrox-u?

najbardziej uciążliwe dolegliwości - osłabienie, bóle, mrowienie rąk i nóg, sztywność kręgosłupa, uczucie braku równowagi, niestabilność nastroju

Będę wdzięczna za rady, najwyraźniej u mnie objawy niedokrwistości i niedoczynności się nałożyły i chyba straciłam nadzieję, że może być lepiej..
Obserwuj wątek
    • mami-016 Re: co dalej? wyniki 24.03.13, 14:29
      Witam,

co do wyników tarczycowych pewnie się zaraz dziewczyny wypowiedzą.
      Ja bardziej się zastanawiam nad tymi dolegliwościami - czy masz może grupę krwi B? Bo to typowe objawy dla tej grupy. Ewentualnie gr.0 ze względu na niedoczynność. Napisz, to moze cos doradzę
      • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 24.03.13, 14:54
        dokładnie tak, mam grupę krwi B, nie sądziłam, że również to ma znaczenie.. smile

dodam, że wskazanie na hashimoto mam od 2004 r. (wysoki poziom przeciwciał w USG wole z guzkami), choroba się rozwijała, a do kolejnych zmian po prostu stopniowo się przyzwyczajałam...

• mami-016 Re: co dalej? wyniki 24.03.13, 15:06
          Grupa B ma skłonność do anemii. Tak samo drętwienie, mrowienie rąk typowe dla grupy B. Następna rzecz to problemy z kościami, uczucie jakby "mięso odchodziło do kości".
          Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć, napisz na maila, to coś więcej napiszę.
          pozdrawiam
          mami-016@gazeta.pl
    • djpa Re: co dalej? wyniki 24.03.13, 15:14
      A czy badałaś witaminę B12 i witaminę D? Od takich niedoborów mogą być drętwienia.
      Osobiście nie wierzę we wpływ grupy krwi na kręgosłup, anemię i tarczycę wink
      Dawkę E przydało by się zwiększyć, ale to do uzgodnienia z lekarzem.
      • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 24.03.13, 15:31
        kiedyś czytałam, że osoby z grupą krwi B częściej zapadają na choroby autoimmunologiczne, więc może jest jakaś skłonność tym uwarunkowana smile
        wit. B przyjmuję ( na początku leczenia seria zastrzyków), ale masz rację, będę musiała sprawdzić i wit.D też..
    • pies_z_laki_2 Re: co dalej? wyniki 25.03.13, 11:08
      Masz bardzo niskie wyniki wolnych hormonów, zapewne dawka do podniesienia.
      Czy badałaś się przed czy po łyknięciu hormonu?
      Czy robiłaś przerwę między łykaniem suplementów (żelazo, witaminy) a oznaczaniem ich we krwi?
      • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 25.03.13, 21:48
        badanie robiłam przed łyknięciem tabletki hormonu,
        nie robiłam przerwy w przyjmowaniu suplementów przed samym badaniem, w lutym miałam ok. 2 tyg. przerwy - nie brałam wit. b-complex, ale żelazo i kwas foliowy biorę ciągle..
    • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 06.06.13, 21:11

Trochę aktualności - dwa miesiące temu ograniczyłam dość drastycznie gluten - efekty były od razu widoczne - przestałam tyć i puchnąć; teraz trochę wróciłam do pieczywa tradycyjnego, ale przekonana tą pierwszą próbą będę się starała ograniczać potrawy zawierające gluten, jednocześnie zaczęłam przyjmować selen w tabletkach, teraz zamieniłam je na orzechy brazylijskie, o których wyczytałam na forum.

Zwiększyłam eutyrox na 31,25 przez 4 dni w tygodniu, po ok. półtora miesiąca TSH 1,17 (niestety nie mam wyniku, został w przychodni, więc nie mogę podać normy).

Czy zwiększenie z 1,08 na 1,17 mimo zwiększenia dawki euthyrox-u oznacza postępującą niedoczynność?

Badań pozostałych hormonów nie robiłam, ale je pewnie zrobię - samopoczucie nie da się określić jako zadowalające..
      Ale mój lekarz nie zaleca dalszego zwiększania dawki..twierdzi, że taka mała dawka i tak niewielkie jej podwyższenie faktycznie nie wpływa na mój stan..

Przerwałam przyjmowanie żelaza - niedługo podam wyniki ferrytyny i żelaza.
      Pozdrawiam
      • djpa Re: co dalej? wyniki 07.06.13, 08:48
        2 lata temu mój syn po podniesieniu dawki o 6.25 dwa razy w tygodniu przestał się jąkać, zrobił się spokojniejszy, grzeczniejszy i szczęśliwszy, radośniejszy, lepszy apetyt, koncentracja uwagi. Endo nawet nie wspominałam, bo mi pewnie nie uwierzyła twierdząc, że to za mała dawka, ale cała rodzina i przedszkole było świadkiem smile

Myślę, że to zależy od organizmu, są tacy dla których i mała zmiana dawki wiele zmienia.
        Takie mała wahania TSH niewiele znaczą. 31.25 to malutka dawka.
    • mama_dorota Re: co dalej? wyniki 07.06.13, 11:23
      Ja nie w temacie wątku, ale odnośnie glutenu, o czym pisałaś u kogoś innego. Jeśli gluten ci nie służy, a nie chcesz przejść całkowicie na dietę b/g, to zrezygnuj pszennego i mieszanego na żytnie i orkiszowe, ale miej świadomość, że żytniego bez mąki pszennej praktycznie nie uda się upiec (jedyny żytni jaki znalazłam to chrupki żytni z lidla), a orkiszowego piekarnie też nie zrobią bez dodatku zwykłej mąki, bo byłby za drogi. W każdym razie takie pieczywo powinno być bardziej znośne dla organizmu. Żyto i orkisz mają po prostu mniej glutenu, własnie dlatego się do nich mąkę pszenna dodaje - aby ciasto lepiej się trzymało. Sama trochę rożnego chleba w życiu upiekłam, stąd ta wiedza.
    • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 12.06.13, 22:31
      wyniki z 06.06.13

ferrytyna 59,38 norma 13-150

żelazo 102 norma 33-193

cukier 92 norma 70-99
      • co-dalej-2013 co dalej? wyniki 28.06.13, 19:31
        Podaję kolejne wyniki 27.06.13, proszę o rady dot. ewentualnego zwiększania Eutyrox-u (obecna dawka od miesiąca 29)

TSH 1,33 norma 0,27 - 4,20

FT4 31.17% [ wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 35.00% [ wynik 2.84, norma (2 - 4.4)]

ferrytyna 75,49 norma 13 - 150

żelazo 88 norma 33-193

wit. B12 523,60 norma 191-663
        Potas 4,10 norma 3,50- 5,10

w morfologii ma zawsze poniżej normy Eozynofile
        podawane są dwa wyniki
        pierwszy 0,02, norma 0,10 - 0,50
        drugi 0,3, norma 1 - 7

a ty razem ponad normę są Monocyty
        pierwszy wynik 0,69, norma 0,20 - 1
        drugi wynik 11, norma 2-10

może ktoś wie co jest tego przyczyną?

z góry dziękuję za wszelkie uwagi..
    • co-dalej-2013 co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpretację 30.06.13, 15:36
      Witam

Mam wynik wit. D3 metabolit 25(OH) 12,10 ng/ml

mam nadzieję, że ktoś przeczyta moje wpisy i się wypowie;
      chyba będę powoli zwiększać dawkę tyroksyny.., czy może poczekać na uzupełnienie wit. D3 - chyba mam jej dużo za mało.. (?)
      • djpa Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 30.06.13, 15:57
        Tak, witaminy D3 masz dużo za mało, bo normy są od 30 w górę, a przy chorobach tarczycy w angielskojęzycznych artykułach piszą, że powinno D3 być więcej niż samo dno normy.

Hormony tarczycy interpretuje się widząc przede wszystkim objawy. Zrób test forumowy, poczytaj swoje zapiski i sama będziesz wiedziała, czy dawka jest OK czy za mała. Wyniki pokazują, że dawkę spokojnie można zwiększyć (gdyby tak mówiły objawy), bo jeszcze długa droga aby wyszły poza górną normę laboratoryjną.
        • co-dalej-2013 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 30.06.13, 16:21
          Dziękuję,
          test zrobię ponownie i wydrukuję, żeby pamiętać i sprawdzić, czy za jakiś czas będzie lepiej, objawy, które teraz mi najsilniej dokuczają, to zmęczenie, słabe mięśnie, bóle stawów, wieczne niewyspanie, ale to też dziś wyczytałam, że te same może powodować niski poziom D3..
          poza tym niskie ciśnienie, w czasie ostatnich upałów skurczowe 99-120, brak tchu, zawroty głowy..
          od dwóch tygodni pracuje w pomieszczeniu tylko klimatyzowanym ( bez otwieranych okien) i bardzo źle się czuję.., w pierwszym tyg. musiałam wziąć dzień wolny, lepiej było dopiero w ostatni piątek, gdy było chłodniej i nie musiałam ani razu wychodzić na zewnątrz..
          czy to może wynikać z tego, co piszą o niedoczynności, że są problemy z wykorzystaniem tlenu przez organizm?
          żelazo i ferrytyna nie są już takie złe, więc chyba powinno być lepiej..
          • djpa Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 30.06.13, 17:25
            Niedoczynność to choroba dożywotnia, więc moim zdaniem warto sprawdzić jak się czuje i jakie dolegliwości mijają przy wynikach na wyższym poziomie normy, warto uzupełniać braki, zapisywać sobie dawki i samopoczucie. Po jakimś czasie będzie najlepszą specjalistką w poznaniu własnego organizmu smile
            • co-dalej-2013 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 30.06.13, 17:41
              djpa napisała:

> Niedoczynność to choroba dożywotnia,

- sądziłam, że już się z tym pogodziłam, ale chyba wciąż nie, no ciągle łudzę się, że to co mówią lekarze - jedna tabletka rano - jest realne...
              zastanawiam się, czy usunięcie operacyjne tarczycy pozwoliłoby na jakieś ustabilizowanie hormonów, czy w przypadku hashi, kiedy przeciwciała będą w dalszym ciągu wytwarzane, usunięcie (prawdopodobnie nie całej tarczycy) może dać szansę na poprawienie jakości życia.. - wiele osób, w tym niektórzy lekarze sugerują takie rozwiązanie...

• djpa Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 30.06.13, 17:51
                Nawet jeśli nie masz tarczycy, to i tak zapotrzebowanie na hormony jest różne i zależy od wchłaniania, czasu zjedzonego śniadania, temperatury otoczenia, trybu życia, różnych sytuacji życiowych. Moim zdaniem tabletka tak do końca nie zastąpi własnej tarczycy. To zawsze jest jednak proteza. Ale da się z nią żyć zupełnie dobrze smile
          • pies_z_laki_2 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 01.07.13, 12:51
            > czy to może wynikać z tego, co piszą o niedoczynności, że są problemy z wykorzystaniem tlenu przez organizm?

Co więcej, ten tlen jest spalany w każdej komórce organizmu, czyli w mitochondriach... Może coś ciekawego znajdziesz na ten temat, podrzucisz nam, proszę smile

D3 do uzupełniania dużymi dawkami leczniczymi, daruj sobie Vigantoletten w tabletkach, a poproś o receptę na krople, albo kup w kapsułkach bez recepty, ale duże dawki, znajdz na górze przyklejony wątek o witaminie D3 i dawkowaniu (świeże zalecenia polskich i zagranicznych medyków, żeby nie było, że coś zmyślam tongue_out).
            • co-dalej-2013 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 01.07.13, 19:51
              niestety znalazłam tylko ogólne zdanie na ten temat ( link), które mi pasowało do tego, co mi tłumaczyła lekarz neurolog - tylko że u mnie miało to być związane z anemią (niedokrwistością) i tym, że tlen nie jest wystarczająco szybko transportowany do komórek, więc skoro wyniki mam dużo lepsze, to nie powinnam mieć już problemów z zadyszkami, uczuciem jakby w powietrzu było za mało tlenu, a bywa nawet gorzej niż w ubiegłym roku, więc chyba coś musi być na rzeczy - to nie tylko niedobory żelaza we krwi i w tkankach..

www.niedoczynnosctarczycy.medserwis.pl/index.php?t=14&id_t=4710
              jeśli na coś jeszcze trafię - oczywiście wrzucę;

dzięki za info o D3, będę się kontaktować z lekarzem, ale póki nie zdobędę recepty kupię te kapsułki, żeby zacząć od jutra..
              pozdrawiam
              • pies_z_laki_2 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 02.07.13, 02:51
                Zadyszka i łapanie oddechu? A lipidogram robiłaś? Obstawiam wysoki cholesterol... (mam, nagle i niespodziewanie, i nic z tym się nie da zrobić, dieta lekka i śródziemnomorska nie pomaga... a leków nie chcę...).
                • co-dalej-2013 Re: co dalej?dalsze nowe wyniki-proszę o interpre 02.07.13, 21:54
                  nie pozostaje mi nic innego jak tylko zacytować Benedykta Korczyńskiego z "Nad Niemnem" -
                  " niech jeszcze i to..."
                  sprawdzę po urlopie, na razie zaczynam połykać D3
                  smilesmile
    • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 20.07.13, 20:39
      Witam

kończy się mój urlop, a ja nie czuję się wypoczęta.. od dwóch tyg. biorę wit. D3 (1000 j.m.) i dopiero dziś miałam czas żeby poczytać o jej uzupełnianiu - jak ze wszystkim - długa droga przede mną..
      od miesiąca mierzę ciśnienie - wciąż mam niskie, a puls czasami wysoki np. dziś po śniadaniu i wypiciu kawy 98/68 puls 98 - trochę się zaniepokoiłam - samopoczucie nie jest miłe.., czy komuś wiadomo dlaczego tak się u minie dzieje? smile
      oczywiście stałe zawroty głowy, momentami nasilające się, ból w kręgach szyjnych, głowy, ramienia, niezborność ruchów rąk (ciągle coś rozlewam.. smile i nóg

dawka tyroksyny od 01.07 wt.-czw. 29,16 pon.-pt. 31,25

będę zwiększać na stałe na 31,25 i dopiero wtedy zrobię kolejne badania hormonów,
      dziś znalazłam na forum informację, że niski poziom wit. D może powodować, że suplementacja hormonów nie jest skuteczna.. sad

.."nie lubię nie wiedzieć" smile

• pies_z_laki_2 Re: co dalej? wyniki 24.07.13, 02:20
        > od dwóch tyg. biorę wit. D3 (1000 j.m.) i d

Chyba żartujesz? Przy takim wyniku łykasz dawkę dla niemowlęcia? 800 jednostek to prewencyjna dawka D3 przepisywana każdemu niemowlakowi, a ty masz niedobory!!!

> wit. D3 metabolit 25(OH) 12,10 ng/ml

Może jednak poczytaj materiały przyklejone na górze głównej strony forum... Szkoda kasy i czasu, niby coś robisz (łykasz D3), a skutek tego będzie tylko jeden, niedobory się utrzymjaą, a może nawet pogłebią...

Dawka tyroksyny 31,25? Jak to liczysz, co i jak dzielisz?
        • ola33333 Re: co dalej? wyniki 24.07.13, 05:58
          jest lato, wystawiaj sie na slonce, cale cialo przynajmniej na pol godziny, najlepiej w poludnie, bez smarowania sie kremem z filtrem, organizm jest wtedy w stanie wyprodukowac do 20.000 jednostek witaminy D na dzien. Pisalam o tym w moim watku. Sama czekam wlasnie na wyniki badan, zeby zobaczyc na ile to naslonecznianie u mnie jest skuteczne.
          • pies_z_laki_2 Re: co dalej? wyniki 27.07.13, 14:23
            Ola, masz rację ale tylko w przypadku osób zdrowych... U Hashi ten mechanizm nie działa tak doskonale... i stąd mamy mnóstwo niedoborów... i dlatego duże braki musimy uzupełniać suplementacją, a nie wystarczy nam słonko, czy wątróbka... Też tego żałuję...
            • co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 28.07.13, 15:41
              wiem, wiem, że moje dylematy dot. dawek mogą być potraktowane jak żart, ale jeśli słyszę od lekarzy, żeby więcej tyroksyny nie zwiększać, a zwiększam..;
              zalecenie co do D3 jest na ok. 500 j.m. ( udało mi się przekonać lekarza, że skoro mam kapsułki 1000, to przy nich zostanę), a tak naprawdę to od ponad tygodnia biorę 2x1000, więc i tak "samowolka" smile
              no i się zwyczajnie boję, nie czuję się dobrze (choć trochę lepiej niż np. tydzień temu, czy to możliwe, że to dzięki łykaniu D3? smile), a muszę pracować, nie mogę chodzić na zwolnienia, poza tym nie mam za bardzo kogo o nie prosić..
              czytam sukcesywnie wszystko o uzupełnianiu D3, co jeśli chodzi o kwestię wapnia i magnezu powstrzymuje mnie przed przyjmowaniem większych dawek.. wapń miałam co prawda w normie, ale przecież to nic nie znaczy, zwłaszcza, że od początku roku miałam problemy z zębami..za jakiś czas sprawdzę oba i wit. D3, nie wiem, czy przed badaniem robić jakąś przerwę w przyjmowaniu kapsułek....

mam problemy z przełykaniem i już nie mogę patrzeć na tabletki, dlatego magnez zamieniłam na rozpuszczalny, to niewiele, ale zawsze coś...
              jeśli chodzi o wystawianie na słońce, to też nie jest takie proste, kiedy się pracuje, a na urlopie nie wiem dlaczego, nawet krótkie przebywanie na słońcu powodowało niestety nasilenie sztywności kręgosłupa i migreny oraz niestety zmęczenie.., a też jak się bierze leki przeciwbólowe i rozluźniające mięśnie, to ze słońcem trzeba ostrożnie..
              dziękuję za Wasze zainteresowanie i uwagi - dodają mi odwagi i motywują, żeby się nie poddawać - fajnie jest wstać i mieć wrażenie, że jest się zdrowym, choćby miało ono trwać tylko kilka minut smilesmile
              od tygodnia połykam też omega3, ale zamierzam zamienić je na kapsułki z olejem lnianym;
              na niskie ciśnienie zjadam coś z solą himalajską ( nigdzie nie znalazłam ile zawiera jodu, ale myślę, że bez przesady, poza tym zawiera całe mnóstwo innych minerałów smile
              no a w ciągu dnia mam sobie kupić w aptece jakieś cukierki z kofeiną..

dora

...wszystko jest trudne nim stanie się proste..

• co-dalej-2013 Re: co dalej? wyniki 28.07.13, 15:49
          pies_z_laki_2 napisała:

> Dawka tyroksyny 31,25? Jak to liczysz, co i jak dzielisz?

1x25 plus 1/4 tabl. tj. 6,25, razem 31,25
          • co-dalej-2013 Re: co dalej? nowe wyniki 24.08.13, 21:57
            Witam
            mam kolejne wyniki, tym razem zrobiłam bez ft3 o fT4

MG: 36.59% [wynik 0.81, norma (0.66 - 1.07) ]
            OB: 46.15% [wynik 8, norma (2 - 15) ]
            ALT: 84.85% [wynik 28, norma (0 - 33) ]
            ASP: 65.63% [wynik 21, norma (0 - 32) ]
            CHOL. CAŁK.: 46.67% [wynik 150, norma (115 - 190) ]
            TRIGLICERYDY: 31.33% [wynik 47, norma (0 - 150) ]
            PARATHORMON: 78.16% [wynik 54.08, norma (15 - 65) ]
            TSH: 32.32% [wynik 1.54, norma (0.27 - 4.2) ] - jak widać rośnie mimo nieznacznego podwyższania Eutyrox-u.., zwiększam dalej b. powoli - 3 dni 31,25, 4 dni 37,5

z wit. D3 jest trochę lepiej, mam 23,10 ( w ciągu niespełna 2 miesięcy wzrosła o 11 jednostek z 12,10)

jednak moja kondycja jest b.kiepska, brak siły, zmęczone mięśnie, bolące stawy, problemy z równowagą, koordynacją ruchów, przełykaniem, zapisałam się do gabinetu polecanego tutaj neurologa - zobaczymy

kilka tygodni temu robiłam test na niedoczynność, wynik to 30 pkt. sad
            nieprędko zrobię kolejny raz - raczej u mnie nie będzie szybkich zmian..

pozdrawiam ciepło i proszę o wpisy, szczególnie jeśli ktoś wie coś o wysokim poziomie parathormonu przy poziomie MG i wapnia w normie (teraz go nie badałam, ale w czerwcu wapń całkowity był 2,39 przy normie 2,15 do 2,50)

• co-dalej-2013 Re: co dalej? nowe wyniki 24.08.13, 22:00
              zapomniałam podać

Cholesterol HDL 52
              LDL 88,60
            • natder Re: co dalej? nowe wyniki 24.08.13, 23:01
              Twój wapń w badaniu jest w normie ponieważ jest to wapń uwalniany dzięki wysokiemu parathormonowi z Twoich kości.
              Witamina d3 leży i kwiczy - tym 1000 czy 2000j. niewiele zdziałasz.
              Proponuję zaopatrzyć się w d3 w dużej dawce - 5000j. rano do śniadanka albo 2 razy dziennie po 2000j. razem z wapniem. Poczytaj jak suplementuje się d3, magnez i wapń przy tężyczce utajonej, jak obliczyć sobie dawkę dla siebie.
              Badanie magnezu możesz sobie darować, ono rzadko pokazuje wartości poniżej normy.
              • co-dalej-2013 Re: co dalej? nowe wyniki 24.08.13, 23:15
                dzięki, tak właśnie przypuszczałam;
                jutro idę na wizytę do nowego neurologa, prawdopodobnie będę badana w tym kierunku, więc myślę, że właściwe leczenie wreszcie ustawi mi lekarz..
                bez wapnia nie chciałam zwiększać dawki D3, a mam zalecenie, żeby magnezu nie brać do czasu badania (próba tężyczkowa)
                • natder Re: co dalej? nowe wyniki 24.08.13, 23:20
                  Koniecznie napisz po próbie jaki jest wynik badania i co zalecił lekarz.
                  Magnez bierze się w dawce ok. 6mcg/kg ciała, do tego wapń w dawce dwa razy wyższej.
                  Skąd jesteś i kto Cię będzie prowadził?
                  • co-dalej-2013 Re: co dalej? nowe wyniki 25.08.13, 00:03
                    adres gabinetu doktor Toruńskiej w W-wie znalazłam już w ub. roku (nie wiem, czy jest tam jedynym lekarzem, zapisałam się na najbliższy wolny termin), ale wtedy poszłam do innej przychodni - tam gdzie miałam bliżej, teraz znalazłam tę lekarz na forum w polecanych, nie mogę już czekać na terminy w NFZ, poza tym, nie wiadomo na kogo się trafi..., więc się tam wybieram...

• natder Re: co dalej? nowe wyniki 25.08.13, 11:45
                      Ach no to jesteś w dobrych rękach.
                      Jeśli możesz zdawaj proszę relację z leczenia także tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
                      • co-dalej-2013 Re: co dalej? nowe wyniki 08.09.13, 16:40
                        Przepraszam za milczenie.., jestem na tej samej dawce wit. D3, plus magnez w dwóch dawkach - największych w postaci rozpuszczalnej (375 mg), gdyż nie przełknę dużych tabletek..
                        Dodam jeszcze tylko, że droga może jest długa i ciężka, ale trzeba szukać lekarzy, którzy uważają podobnie jak chyba większość z nas, że szkoda czasu na chorowanie, jeśli można coś jeszcze dla siebie zrobić..
                        Niedługo kolejna wizyta, może kolejne badania, kiedy będę znała jakieś konkrety w sprawie niedoborów ( ew. tężyczki), napiszę.

takie nowe motto gdzieś podpatrzyłam, pozdrawiam smile :

"W życiu nie chodzi o to, by przeżyć burzę, ale o to, by tańczyć w deszczu.”
                        - Richard Paul Evans (z książki Stokrotki w śniegu)

• co-dalej-2013 nowa era 28.10.13, 21:18
                          Witam po długiej przerwie.
                          Spowodowana ona była operacją neurochirurgiczną odbarczenia - dolegliwości były zbyt silne aby mogły być spowodowane niskim poziomem wit. D3, czy Hashimoto.., albo guzkami tarczycy (problemy z przełykaniem), dzięki rezonansowi został u mnie wykryty zespół Arnolda - Chiari będący wadą rozwojową. Jednak zanim zostałam skierowana do neurochirurga, mimo zgłaszanych objawów, które nie pozwalały mi już na pracę, usłyszałam znane wielu z nas słowa "taka pani uroda".. smile Na szczęście w gabinecie nie byłam sama i nie daliśmy się odesłać bez wskazania kierunku dalszego postępowania, a już za tydzień byłam operowana..
                          Nie będę wchodzić w szczegóły, to co jest ważne, to fakt, że ustąpienie wszystkich dolegliwości nastąpiło w pierwszym tygodniu po operacji. Teraz miałam trochę ćwiczeń rehabilitacyjnych, niekiedy boli mnie jeszcze tylko lekko bark.
                          Od operacji minęło nieco więcej czasu niż miesiąc, więc nie mogę jeszcze w pełni ocenić swojej kondycji fizycznej, z psychiczną jest dużo lepiej, choć zdarzają się dni z nastrojem "poniżej poziomu morza" smile
                          Moje aktualne wyniki to
                          TSH 61.58% [wynik 2.69, norma (0.27 - 4.2) ]

ft3 11,25% wynik 2,27 norma 2 - 4,40
                          ft4 33,77% wynik 1,19 norma 0,93 - 1,70

Czytałam, że TSH może wzrosnąć po operacji (NIE TARCZYCY).
                          Czy ktoś może ma takie doświadczenia?

Na razie na stałe wprowadzam dawkę Eythyroxu 37,5
                          Przyjmuję też magnez od tygodnia mniejszą dawkę - 2x100mg.

• natder Re: nowa era 28.10.13, 21:25
                            Nastrój będzie lepszy jak poziom hormonów podniesie się z podłogi wink
                            • co-dalej-2013 Re: nowa era 28.10.13, 21:27
                              natder napisała:

> Nastrój będzie lepszy jak poziom hormonów podniesie się z podłogi wink

a ja już myślałam, że jak tłok dziwnych nazwisk mi się zmniejszył o dwa, to będę zdrowa smilesmile
                              • natder Re: nowa era 28.10.13, 21:30
                                Podnosiłabym dawkę Euthyryxu po 6 mikro aż do 50-tki, 37,5 niewiele w Twoim stanie zmieni smile
                                • co-dalej-2013 Re: nowa era 28.10.13, 21:43
                                  37,5 to właśnie dawka po podniesieniu o 6 na stałe (ostatnio brałam tyle przez trzy dni w tyg. w pozostałe o 6 mniej, ale będę powoli podnosić dalej).
                                  • co-dalej-2013 marzec.. 03.03.14, 22:54

....Żeby się nieco pochwalić podaję wyniki hormonów (tylko w procentach) z 29.01

TSH 15,84%
                                    FT3 46,84%
                                    Ft4 44,83%

od grudnia jestem na stałej dawce euthyroxu 44
                                    wygląda na to, że regularne jedzenie orzechów brazylijskich (po dwa dziennie) jest skuteczne.
                                    Czy sądzicie, że powinnam jeszcze podnosić dawkę, czy na razie mogę poczekać?

Pozdrawiam,

• muktprega1 Re: marzec.. 04.03.14, 18:54
                                      No to ładnie, a jak Ty się czujesz? I na jakim równym poziomie obydwa! Samopoczucie nadąża za wynikami? wink
                                      jeśli czujesz się lekko niedoczynnie, to możesz podnieść o 12 myślę, albo 6, a TSH ile wynosiło liczbowo? TSH nie przelicza się na % smile
                                      • co-dalej-2013 Re: marzec.. 04.03.14, 19:33

No tak, ciągle się uczymy smile TSH 1,224 (norma 0.550-4,780) - pierwszy raz spotkałam się z takimi dokładnymi danymi, ale może dlatego, że to wyniki ze szpitala..
                                        Samopoczucie do tej pory nadążało, ale na początku lutego miałam znów jakiś zabieg w krótkiej narkozie i tak właśnie czuję, że chyba czas podwyższać, dużo śpię i nastrój często mierny i kiepska odporność na stres...

FT4 44.83% [ wynik 1.28, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 46.84% [ wynik 3.19, norma (2.3 - 4.2)]

• djpa Re: marzec.. 04.03.14, 20:06
                                          Po narkozie mogą być zawirowania hormonów, mogło spaść fT3...
                                          • co-dalej-2013 Re: marzec.. 05.03.14, 21:03
                                            być może, a na początku kwietnia czeka mnie kolejna, ale mam nadzieję, że to już koniec będzie..
                          • co-dalej-2013 Re: nowa era 29.10.13, 09:43
                            > Moje aktualne wyniki to
                            > TSH 61.58% [wynik 2.69, norma (0.27 - 4.2) ]
                            >
                            > ft3 11,25% wynik 2,27 norma 2 - 4,40
                            > ft4 33,77% wynik 1,19 norma 0,93 - 1,70
                            >
                            > Czytałam, że TSH może wzrosnąć po operacji (NIE TARCZYCY).
                            > Czy ktoś może ma takie doświadczenia?
                            >
                            > Na razie na stałe wprowadzam dawkę Eythyroxu 37,5
                            > Przyjmuję też magnez od tygodnia mniejszą dawkę - 2x100mg.

Dziś dostałam wynik wit. D3, który wynosi 26,40 a więc teraz uzupełnia się wolniej.,., miałam zrobić przerwę, ale chyba jednak jeszcze pozostanę na jakiś czas na dawce 2x1000..
                            • muktprega1 Re: nowa era 29.10.13, 23:08
                              > > ft3 11,25% wynik 2,27 norma 2 - 4,40
                              > > ft4 33,77% wynik 1,19 norma 0,93 - 1,70

obydwa hormony masz niziutko, ja na Twoim miejscu podniosłabym... gdzie im do zalecanych 60-80% zakresu norm

> Dziś dostałam wynik wit. D3, który wynosi 26,40 a więc teraz uzupełnia się w
                              > olniej.,., miałam zrobić przerwę, ale chyba jednak jeszcze pozostanę na jakiś c
                              > zas na dawce 2x1000..

Czy u Ciebie norma tez zaczyna się od 30? Jeśli tak, to wskazaniem jest zażywanie 5000 jednostek dziennie smile
                              • co-dalej-2013 Re: nowa era 14.11.13, 22:21
                                Gdy lekarz (polecana na forum doktor Toruńska, powiedziała, żebym zrobiła przerwę i skontrolowała, nieśmiało zapytałam czy jeśli będzie w okolicach 30, to mam zrobić przerwę, potwierdziła, że 30 jest ok i tyle smile
                                • co-dalej-2013 c.d. 29.11.13, 23:18
                                  Witam

Od 14.11 jestem na dawce 43,75
                                  TSH 1,85 (27.11) więc chyba idę w dobrym kierunku smile
                                  Plan jest taki - uzyskać receptę na dawkę 50 Euthyroxu;
                                  przerwa w suplementowaniu żelaza i D3 (badania kontrolne łącznie z ferrytyną w styczniu);
                                  TSH i oba ft za miesiąc; zwiększenie dawki do 50.

pozdrawiam

Wszystko jest trudne zanim stanie się proste..
                                  Fuller Thomas

Cierpliwość i czas mogą zdziałać więcej niż siła i gwałtowne działanie.
                                  Fontaine Jean de La
                                  • co-dalej-2013 Re: c.d. 29.11.13, 23:24
                                    tsh: 40.20% [wynik 1.85, norma (0.27 - 4.2) ]
                                    (w procentach)
                                • muktprega1 Re: nowa era 30.11.13, 10:49
                                  Widzisz ta dawka 30 dotyczy cytuję za Koleżanką z:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,145610342,Re_Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
                                  "To przestarzała norma (od 30) z czasów gdy sądzono że wit. d wpływa tylko na kości, ostatnio publikuje się mnóstwo badań dot. witaminy d i okazuje się że *optymalny* poziom niezbędny to prawidłowego działania innych spraw na które wpływa wit.d (mięśnie, ukł. nerwowy, immunologiczny) jest znacznie wyższy, laboratoria na zachodzie podobno zaczynają już podwyższać dolne granice normy; moja neuro mówi, że mam mieć min. 50 ng/ml [125 nmol/L], a najlepiej w okolicach 70-80."

a w artykule pisze:
                                  thyroid.about.com/b/2010/09/30/vitamin-d-important-thyroid.htm
                                  W skrócie: przy niedoczynności tarczycy, jeśli masz niski poziom witaminy D, leczenie hormonami tarczycy może być nieoptymalne lub nie przynosić rezultatów. Poziom wit. D w danej komórce musi być odpowiednio wysoki, żeby hormon tarczycy odpowiednio na nią "zadziałał". Tarczycowi pacjenci muszą być "nasyceni" D3 - co oznacza poziom co najmniej 50 - 60 lub powyżej."

i ja w to wierzę i dlatego po osiągnięciu najniższej normy jak u Ciebie ok 30% i wyżej - nadal sobie dążę i mam zamiar dojść do wysokich norm smile
                                  • co-dalej-2013 Re: nowa era 30.11.13, 15:18
                                    Dziękuję za tę pierwszą część, na te informacje nie natrafiłam wcześniej i ujęcie kwintesencji. Będę rozmawiać o tym ze swoją lekarką..
                                    Sama trochę się obawiałam podwyższać dawkę D3, bo czytałam o tym, że przy większych trzeba suplementować wapń... a neurolog mi tego nie zaleciła.
                                    Wyczytałam też, że badanie poziomu wapnia we krwi nie daje potrzebnej informacji (czy nie ma niedoboru), a tego zjonizowanego nie robią u mnie w przychodni, muszę zapytać w lab. Diagnostyki..
                                    Sama nie potrafię przeliczyć ile ewentualnie powinnam go brać..
                                    Czy Twoja neurolog jest z W-wy? polecasz ją gdzieś?
                                    Teraz jestem w czasie rekonwalescencji po operacji, więc nie potrafię jeszcze ocenić swojej kondycji, z nastrojami (gdyby nie bieżące sprawy, które nie pomagają..smile byłoby całkiem nieźle, mięśni nie nadwyrężam, ale chyba rzeczywiście mogłoby być lepiej.. wciąż szybko się męczą, a układ immunologiczny - poproszę o skierowanie na usg tarczycy, żeby zobaczyć co tam się dzieje i może zrobię sobie przeciwciała tak dla wiedzy, bo robiłam je tylko dwa razy wiele lat temu w czasie diagnozowania hashi.

• co-dalej-2013 spadło żelazo i ferrytyna :) 24.03.14, 21:18
                                      Witam
                                      Jak pisałam wcześniej udało mi się wyrównać ft3 i ft4, TSh 1,22, ale dość nisko spadły :

żelazo: 16.88% [wynik 60, norma (33 - 193) ]
                                      ferrytyna: 23.45% [wynik 45.13, norma (13 - 150) ]
                                      D3 23,80
                                      zaczynam suplementować wszystko..
                                      D3 rano 1000, wieczorem 2000
                                      B complex solgara 1 tabl.
                                      folik 2 tabl. rano
                                      żelazo mam tylko tabletki po 20 mg - na razie biorę dwie dziennie zanim zdobędę receptę na Sorbifer
                                      no i Magne B6 max 2x 1 tabl.

Dziś robiłam EKG - w opisie rytm zatokowy 46/min - bradykardia...
                                      Czy ktoś ma wiedzę, czy przyczyna to raczej niedoczynność, czy niedokrwistość, czy raczej choroba niedokrwienna serca..
                                      Jestem przed zabiegiem pod narkozą (mam się zgłosić do szpitala 31.03) - czy mogą go przesunąć z powodu tej dzisiejszej niskiej pracy serca??

Euthyroks zwiększam od ubiegłego weekendu - trzy dni dawka 44, cztery dni dawka 50, czy to jest dobry moment, czy lepiej wrócić do 44, a może już codziennie brać 50, skoro po operacji zapotrzebowanie wzrasta..
                                      Będę wdzięczna za każdą opinię.

Pozdrawiam

• muktprega1 Re: spadło żelazo i ferrytyna :) 25.03.14, 08:48
                                        > Euthyroks zwiększam od ubiegłego weekendu - trzy dni dawka 44, cztery dni dawka
                                        > 50, czy to jest dobry moment, czy lepiej wrócić do 44, a może już codziennie b
                                        > rać 50, skoro po operacji zapotrzebowanie wzrasta..

ostatnie wyniki miałaś poniżej połowy norm, więc jak najbardziej zostań na 50, moim zdaniem za jakiś czas trzeba będzie dorzucić następną 6 smile

D3, ferrytyna uzupełnia się ok roku lub dłużej, a potem dba się o poziom dawkami podtrzymującymi - 2000 np w jesienio-zimie

> Jestem przed zabiegiem pod narkozą (mam się zgłosić do szpitala 31.03) - czy mo
                                        > gą go przesunąć z powodu tej dzisiejszej niskiej pracy serca??

mogą....
                                      • pies_z_laki_2 Re: spadło żelazo i ferrytyna :) 26.03.14, 18:31
                                        >D3 rano 1000, wieczorem 2000

> Szkoda czasu i wątroby!!! Kup sobie dawkę 5 tys. jednostek w jednej kapsułce z olejem i łykaj do maja 1 x dziennie, w lecie zrób przerwę, jesienią zbadaj poziom D3 i albo znowu 5 tys dziennie, albo podtrzymująco 1 x dwa dni.
                                        > Folik dwa razy dziennie? Dlaczego?
                                        > B Complex to znaczy ile tam jest czego? Jeśli dojelitowo, to Hashimotki tego niemal nie przyswajają, lepiej przyjmować B12 w kroplach albo tabletkach podjęzykowo.
                                        > Żelazo - zacznij od dzisiaj pić pokrzywę, napar albo sok, no i buraczki, natka, wszystkie zielone liściowe, chociaż trochę podniesiesz poziom żelaza, w dodatku naturalnie smile
                                        • co-dalej-2013 Re: spadło żelazo i ferrytyna :) 26.03.14, 19:40
                                          - obiecuję, że się poprawię w sprawie D3 smile
                                          - napisałam :
                                          "folik 2 tabl. rano"
                                          a brałam go w takiej dawce zaleconej razem z B complex przez neurologa

Ta B complex chyba u mnie się sprawdziła, w czerwcu miałam 523,60 (norma 191-663), teraz nie badałam (ale poprzednio też suplementowałam bez sprawdzania poziomu B12, sprawdziłam jedynie z własnej ciekawości)..

sok z pokrzywy piję, na razie drugą porcję, po pierwszej była niestety jakaś mała przerwa.., buraczki, natka, papryka, sałaty różnego typu, wszystko jadam na przemian lub łącznie smile to chyba u mnie za mało m.in. z powodu obfitych miesiączek - może się naprawią po zabiegu i będę szybciej uzupełniać niedobory..

Dziękuję za wskazówki.
                                          D.

• co-dalej-2013 wyniki ostatnie 08.05.14, 23:01
                                            25.03 - na dawce 50 Euth.

TSH 0,746 (norma 0,550-4,780)

FT3: 45.26% [wynik 3.16, norma (2.3 - 4.2) ]
                                            FT4: 56.32% [wynik 1.38, norma (0.89 - 1.76) ]

na razie chyba pozostanę bez zmian smile
                                            Pozdrawiam
                                          • muktprega1 Re: spadło żelazo i ferrytyna :) 09.05.14, 08:51
                                            >Ta B complex chyba u mnie się sprawdziła, w czerwcu miałam 523,60 (norma 191-663)

a zrobiłaś wtedy przerwę dwutygodniową w suplementacji B??
                                            • co-dalej-2013 Re: spadło żelazo i ferrytyna :) 09.05.14, 19:35
                                              o ile pamiętam, to chyba nawet dłuższą, potem nie brałam jej do końca roku - teraz kończę opakowanie i pewnie sprawdzę czy jest ok.
                                              • co-dalej-2013 cd 09.05.14, 19:40
                                                przypomniałam sobie, że wtedy to już nie brałam solgara, ale taki preparat na podtrzymanie poziomu firmy CalVita, miałam też preparat żelaza - lekarka tak właśnie mi powiedziała, że one są na podtrzymanie poziomu, ale nie na uzupełnianie niedoborów..
                                                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka