Dodaj do ulubionych

wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie:)

17.04.13, 12:30
18.03 wycięto mi płat tarczycy
przy wypisie dostałam Euthyrox 50 i biorę 1 tabl. na czczo

minęło 4 tygodnie od operacji, wczoraj zrobiłam badania i wyniki sa takie:
TSH 1,081 (normy 0,81-1,45)
FT3 2,45 (normy 1,71 -3,71)
FT4 1,02 (normy 0,70-1,48)
wapń całkowity 2,27 (normy 2,15-2,55)
fosfor 0,94 (normy 0,81-1,45)

Jestem laikiem, nigdy w życiu wcześniej nie leczyłam się z powodu tarczycy, wyniki zawsze miałam mieszczące się normach. Teraz też - na moje oko.
A co Wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie: 17.04.13, 13:25
      Sainiri,
      Wpisz ten powyższy post do swojego starego wątku, OK?
      Wyniki interpretuje się wraz z samopoczuciem, więc od razu napisz, jak się czujesz smile
      • sainiri Re: wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie: 17.04.13, 13:37
        mój poprzedni (jedyny!) wątek na tym forum to była prośba o wsparcie przed operacją
        o niczym więcej nie pisałam, w szczególności o wynikach.

Samopoczucie - puchną mi ręce i nogi, w nocy zdarza mi się pocić konkretnie, mam niską temp. ciała (rzędu 36,3) i skąpe miesiączki.
        Poza tym czuję się oksmile
    • sainiri dostałam novothyral 75 19.04.13, 10:46
      byłam wczoraj u endokrynologa i po analizie moich wyników obecnych i porównaniu ich z dawnymi zalecił Novothyral 75, na początku po 1/4 tabletki i równocześnie 1/2 Euthyroxu 50, mam rozpisane dawkowanie ze zmianami na dłuższy czas, zmierza wszystko do odstawienia Euthyroxu, po którym mam niefajne obrzęki.
      Wczoraj do nicy czytałam forum i martwię się strasznie, ze rozhuśta mi się gosp. hormonalna i do końca życia będę mieć z tym problemy...sad
      • djpa Re: dostałam novothyral 75 19.04.13, 12:18
        Myślę, że warto dać szansę samemu Euthyroxowi, ale w większej dawce. Tak, aby fT4 było wyżej normy. Wtedy fT3 też powinno urosnąć. Tym bardziej, że idzie lato, nie warto wchodzić w Novothyral, nie sprawdziwszy dobrze Euthyroxu na większej dawce.

Porozmawiaj z lekarzem ogólnym o Twoich wątpliwościach. Moim zdaniem słusznych. Niech ogólny da receptę na Euthyrox. Receptę na Novo masz, możesz wykupić, ale poczekać do momentu, aż będziesz przekonana o konieczności Novo smile
        Nic na siłę smile
        Zawsze można poczekać kilka miesięcy i do sprawy wrócić np. wczesną jesienią.
        I jeśli już wprowadzać Novo, to adekwatnie do samopoczucia i wyników lab, a nie rozpiski lekarza wink U mnie taka rozpiska się nie sprawdziła. Lekarz kazała mi przejść od razu z Euthyroxu na Novo, a w praktyce okazało się, że zamiana ćwierci E na ćwierć Novo jest najlepsza, a pół Novo to już duża nadczynność i fT3 powyżej normy.

Większość ludzi jeśli już bierze Novo, to w połączeniu z Euthyroxem, gdyż naturalna proporcja wytwarzania hormonów tarczycy fT4:fT3 przez tarczycę wynosi jak 10:1, a w Novo jest stosunek 10:2. Czyli za dużo T3 w stosunku do T4. Poza tym T3 z tabletki wchłania się świetnie nawet z jedzeniem, a wchłanianie T4 waha się w zależności od towarzyszy w jelitach smile Dlatego Euthyrox stosujemy na czczo.
        • sainiri Re: dostałam novothyral 75 19.04.13, 15:24
          hm...
          nie znam się kompletnie na tym wszystkim, bo tak jak pisałam, nigdy w życiu nie leczyłam się z powodu tarczycy.
          więc wzięłam dziś 1/4 novo i 1/2 E. i .... umieram....
          czuję sie fatalnie, jakbym za jakąś szybą się znalazła i świat był gdzieś obok. Chce mi się spać, wewnętrznie się trzęsę, drżą mi ręce, robię okropne głupoty (nawet nie napiszę, jakie), no koszmarsad

Endo podejrzewał obrzęki z powodu Euthyroxu, ja się na tym nie znam, więc zrobiłam jak wczoraj kazał...
          nie wiem, co będzie dalej, ale po dzisiejszych moich wyczynach może być cieżko....
          sad
          • djpa Re: dostałam novothyral 75 19.04.13, 16:42
            Nie bierz Novo jeśli tak na Ciebie działa! Obrzęki zapewne znikną jeśli fT4 pójdzie w badaniach do góry. Wtedy fT3 też powinno pójść do góry, a jeśli nie pójdzie, to dopiero wtedy będzie czas na Novo.
            Idź do rodzinnego, poproś o Euthyrox, ale więcej niż 50.
            Wszystkiego się nauczysz smile Na forum pomożemy smile
            • sainiri Re: dostałam novothyral 75 19.04.13, 17:04
              FT4 ma pójść w górę? wynik mam 1,02, norma do 1,48 i ma iśc w górę???
              Nie rozumiem tegosad
              siedzę i ryczę i jestem bezradna. Boję się, że przez głupią operację będe mieć straszne problemy... Wcześniej funkcjonowałam normalnie...
              • djpa Re: dostałam novothyral 75 19.04.13, 20:54
                Tak, bo fT4 1 nie jest nawet w połowie normy. Najlepiej mieć i fT3 i fT4 w okolicach góry lub trochę powyżej połowy normy, bo wtedy czujemy się najlepiej.
                Głowa do góry, będzie lepiej!
                Hormony tarczycy mają ogromny wpływ na psychikę. U Ciebie w organizmie trwa burza hormonalna po wycięciu. Ale każda burza się kończy, a każdy wieczór jest obietnicą poranku smile Będzie lepiej na pewno!
              • pies_z_laki_2 Re: dostałam novothyral 75 20.04.13, 18:14
                sainiri napisała:
                > FT4 ma pójść w górę? wynik mam 1,02, norma do 1,48 i ma iśc w górę???
                > Nie rozumiem tegosad

No jasne, że nie rozumiesz. Nic dziwnego. Nie jest nam łatwo jednym rzutem oka stwierdzić ile tego jest a ile ma być, żeby było dobrze.
                A jeszcze w rozchwierutaniu hormonalnym... wcale się nie dziwię, że się miotasz...

Powoli i po kolei. Zapisz sobie (i nam smile) dokładne dawki T4 i T3, nie pól czegoś, a ćwiartkę czegoś innego, bo to się plącze i wprowadza chaos.
                Czyli:
                - brałaś ile T4?
                - masz brać ile T4 i ile T3?
                Przeliczaj sobie wyniki badania wolnych hormonów na procenty, będzie ci łatwiej zobaczyć, czy wynik jest wysoki, czy niski. I bez paniki, będzie dobrze smile
                • stapelia Re: dostałam novothyral 75 20.04.13, 22:10
                  Widzę ze byłaś u dr Bwink ja juz po ordynacji leczenia go poznaje. Cóż on sie tak zakochał w tym novo to ja nie wiemwink ja bym zwiększyła sam euthyrox i dała mu szanse, organizm sie nasyci hormony poprawia i poczujesz sie lepiej. Ja tez sie tak złe czułam po novo- znerwicowana roztelepana i wróciliśmy do samego euthyroxu i jest gitwink zawsze z nim można pogadać nie upiera sie przy swoim.
                  • stapelia Re: dostałam novothyral 75 25.04.13, 08:36
                    I jak sie czujesz?
                    • sainiri Re: dostałam novothyral 75 25.04.13, 21:28
                      aj, lepiej...
                      w 3-cim dniu brania Novo zaczęłam się czuć jak człowiek.
                      ale nie zwiększyłam dawki, jak kazał dr B., bo... się boję.... Od 3 dni miałam już brać 2x 1/4 tabletki.
                      zaczekam jeszcze trochęsmile
            • muktprega1 Re: dostałam novothyral 75 18.07.13, 13:54
              Myślę,ze od djpa dostałaś najlepszą z możliwych wersję, gdybyś ją zastosowała, byłabyś być może w innym punkcie swojego życia. Ja bardzo dawni pozbyłam się ślepej ufności w endokrynologów szczególnie, większe znaczenie ma dla mnie praktyka Koleżanek i ich doświadczenie niż "teorie" endo.
    • sainiri Re: wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie: 15.07.13, 11:53
      dziś wizyta i nowe wyniki, 3 mies. po poprzednich, i tak:
      TSH 0,127 (normy 0,350-4,940)
      FT3 2,96 (normy 1,71-3,71)
      FT4 0,97 (normy 0,70-1,48)

Biorę od prawie 3 m-cy Novo 3/4 tabl. dziennie (w częściach, czyli 1/2 rano i 1/4 w południe) i 1/2 tabl. Euthyroxu 50 rano na czczo, mimo że wedle zaleceń Euthyrox miałam wycofać całkowicie, bo bez niego nie żyję po prostu, śpię na stojąco, jestem nieprzytomna....
      • natder Re: wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie: 15.07.13, 13:01
        Ja jestem w szoku.
        Ty najprawdopodobniej nie potrzebujesz Novo, to nie jest cudowny lek "na obrzęki" a obrzęki nie są od Euthyryxu tylko od niskiego poziomu hormonów.
        Miałaś przed operacją dobry poziom hormonów i dobre samopoczucie i dziewczyny dobrze radzą - trzeba było dać Euthyryxowi czas, przede wszystkim zwiększać dawkę i co 4 tyg. robić badania i cierpliwie czekać.
        Twoje wyniki procentowo:
        TSH - jak bierzesz Novo to wynik jest niemiarodajny, możesz sobie spokojnie odpuścić to badanie bo wskazuje na nadczynność gdy tymczasem:
        FT4 34.62% [ wynik 0.97, norma (0.7 - 1.48)]
        FT3 62.50% [ wynik 2.96, norma (1.71 - 3.71)]
        FT3 jest większe od FT4 - w związku z tym, jesteś w niedoczynności i nie masz prawa czuć się dobrze. Organizm potrzebuje więcej l-tyroksyny, czyli FT4.
        Jak sądzę, obrzęki nie zniknęły?

Ja jestem półtora roku po operacji i choć mam problemy z przemianą FT4 w FT3 nie zamierzam wprowadzać FT3 dopóki nie uzupełnię wszystkich niedoborów - wtedy, jak już będę wiedzieć, że nic więcej nie mogę zrobić dołożę do Euthyryxu czyste FT3.
        U Ciebie obstawiam, że suplementacja FT3 jest w ogóle nie potrzebna, nie miałaś kłopotów z hormonami przed operacją i teraz organizm dałby sobie radę tyle, że potrzebował trochę czasu. Musisz nauczyć się cierpliwości - w tej chorobie bierzemy hormony, suplementy i czekamy..., badamy się i dalej bierzemy hormony i suplementy i znów czekamy... aż dojedziemy do takiego poziomu hormonów, że czujemy się dobrze.

Ja bym zrobiła badanie poziomu ferrytyny, wit. d3 i b12 i powoli wycofała się z Novo zwiększając dawkę Euthyryxu - ale ja nigdy nie robiłam tego więc może w tej kwestii jak to zrobić żeby nie odczuć tego zbyt mocno poradzą Ci dziewczyny, które z Novo zrezygnowały.

W głowie mi się nie mieści jak można osobie, która nigdy nie miała problemów hormonalnych kazać suplementować się Novothyralem kiedy jest tak krótko po operacji. Nie potrzebowałaś syntetycznego FT3 tylko zwiększenia dawki FT4. Ft4 powinno być na poziomie min. 50%, wiele dziewczyn czuje się ok. gdy FT4 jest na poziomie ok. 75-80%. I wtedy obserwujemy ile mamy FT3 - powinno być go ciutkę mniej. Ale jeśli jest go dużo mniej np. FT4 80% A ft3 -40% i nie ma anemii, niedoborów minerałów i witamin - to wtedy można rozważyć opcję wprowadzenia syntetycznego FT3.
        Pan doktor bawi się Twoim zdrowiem i samopoczuciem i ma chyba sponsorowane wczasy od producenta Novo. Po prostu MASAKRA!
    • sainiri jestem załamana:( 15.07.13, 18:51
      byłam u słynnego, jak mówi mój maż legendarnego, dr N.

wyniki mam idealne stwierdził, jestem zdrowa i właściwie nie potrzebuję Euthyroxu wcale. No ale żeby nic nie odrosło może lepiej 1 tabl. podawać, choć sprawa jest dyskusyjna.
      Objawy - jeśli jakieś mam - nie wynikają z problemów z tarczycą, bo wynik jest idealny i basta.

I pierwsza kwestia, która spowodowała, że cała się zjeżyłam:
      dr: - a czemu tylko 1 płat usunięty?
      ja: - bo drugi był całkiem ok
      dr: - no tak, ale nie wiadomo, co będzie w przyszłości, trzeba było oba usuwać.....

taaaaa.......
      zaraz sobie palnę w łeb, ryczeć mi się chce jak nie wiem co....
      sad((
      • natder Re: jestem załamana:( 15.07.13, 19:10
        Kochana, mleko się rozlało! Tu nie ma co rozpaczać tylko trzeba ogarnąć się i do przodu, do przodu!
        Gdyby mnie pozostawiono połowę tarczycy skakałabym do góry ze szczęścia!
        Pamiętaj, że własna tarczyca i własne hormony to coś o czym na tym forum wszyscy marzą a Ty masz, aż pół, więc nie płakaj smile
        Na razie organizm szaleje, wycięto Ci pół gruczołu i ta połóweczka tarczycy nie daje rady wyprodukować tyle hormonu ile potrzebujesz - ale to nie znaczy, że się to nie zmieni.

A skąd pan dr wie, że drugi płat też trzeba będzie usunąć? Wywróżył to ze szklanej kuli? Następny kierujący się teorią, że najlepiej wyciąć wszystko bo łatwiej wtedy ustawić hormony.
        Z tym, że nie mają pojęcia, co znaczy niedoczynność nagła, spowodowana wyrwaniem z ciała jednego z najważniejszych organów.
        Mnie wyrwano cały i wierz mi, wiem co mówię.
        Myślę, że pół tarczycy to lepsze niż nic smile

A wiesz, że takim jak ja, na kikutach też rosną guzy? Mam wyciętą całą tarczycę i zero pewności czy kiedyś tam nie będę się musiała reoperować. Razem ze mną reoperowana była babeczka, której tarczycę usunięto prawie 20 lat temu. Na kikucie właśnie urósł guzek - i mimo, że nie ma już tarczycy musiała się kolejny raz operować.
        Także - na razie nie jest źle, masz pół tarczycy, Twojej własnej. A martwić się będziesz dopiero wtedy, kiedy trzeba będzie się martwić, a nie teraz, na zapas!!
        Przypominam Ci, że nie miałaś problemów z hormonami - i tego trzymałabym się kurczowo, z całej siły. Połowę zapotrzebowania na hormony pokryje Twój własny gruczoł a Ty musisz mu tylko troszkę pomóc.
        Wróć pomalutku do Euthyryxu - napisz jeszcze, ile aktualnie ważysz to sobie policzymy ile hormonu powinnaś mniej/więcej zażywać mając te swoje pół motylka.
        • sainiri Re: jestem załamana:( 15.07.13, 19:50
          ważę jakieś 64-65 kg
          • natder Re: jestem załamana:( 15.07.13, 20:22
            Zapotrzebowanie na tyroksynę to ok. 1,6-1,8 mg. na każdy kg ciała.
            Jeśli więc ważysz 64-65 kg to gdyby wycięto Ci wszystko dawka wynosiłaby 104-117mg.
            Skoro masz połówkę tarczycy 50-60mg Euthyryxu powinno wystarczyć ale czasem zdarza się, że ktoś potrzebuje więcej gdyż słabo przyswaja sztuczną lewotyroksynę albo mniej - po prostu trzeba się samemu przetestować. Duże znaczenie ma np. czy uprawia sie sport - wysiłek fizyczny zwiększa zapotzrebowanie na tyroksynę. Jak żyjesz spokojnie to dawka 50-60 mg. powinna to być w miarę optymalna dla Ciebie.
            Napisz jeszcze dokładnie ile FT4 z Euthyryxu i Novo przyjmujesz teraz codziennie?
      • pies_z_laki_2 Re: jestem załamana:( 18.07.13, 09:36
        > byłam u słynnego, jak mówi mój maż legendarnego, dr N.

A kto to taki? Wpisz go proszę na listę lekarzy, których należy unikać jak ognia!!! Zresztą tego twojego dr B też bym unikała, bo jesteś kolejną już pacjentką, której pan dr robi kuku swoimi pomysłami....

Wracając do dr N, to powinien natychmiast iść na leczenie psychiatryczne! On chyba sobie żarty robi! Idealne... To niech sobie wytnie połówkę tarczycy i zacznie funkcjonować na pół gwizdka, a potem pogadamy tongue_out

> Biorę od prawie 3 m-cy Novo 3/4 tabl. dziennie (w częściach, czyli 1/2 rano i 1/4 w
        > południe) i 1/2 tabl. Euthyroxu 50 rano na czczo, mimo że wedle zaleceń Euthyrox miałam
        > wycofać całkowicie, bo bez niego nie żyję po prostu, śpię na stojąco, jestem
        > nieprzytomna....

Następny dr bez sensu. Już coś przeczytał, ale jeszcze nie wie, że Novo nie każdemu dobrze robi, że Novo trzeba umieć dawkować... No i pewnie uczy się na tobie... Żal...

Wybacz, że mało konstruktywnie, ale rzeczowo to już dziewczyny napisały smile Mnie się tylko ulało ze złości na konowałów....
        • ola33333 Re: jestem załamana:( 19.07.13, 06:50
          mi tez wycieto pol tarczycy (mozesz moj watek poczytac). Mlodej dziewczynie, ktora jeszcze nawet dzieci nie ma a bardzo chce miec, tez wycieto pol, mimo ze miala w zachowanej polowce 3mm guzka. Obie bylysmy operowane w znanym centrum w Niemczech specjalizujacym sie w operacji tarczyc.

Ja tak sobie mysle, ze jak bede grzecznie lykac hormony i utrzymywac TSH tak jak mi zalecono w zakresie 0,5 do 1, to powinno byc dobrze. Tak na zdrowy rozum to chyba dobrze miec choc nawet i pol swojego organu.

Poza tym zauwaz, ze nawet gdyby ci wycieto cala tarczyce, to jakies resztki i tak zawsze zostaja, bo inaczej bylyby zagrozone przytarczyce. Te resztki mozna zlikwidowac tylko przez jodowanie jodem radioaktywnym, ale to sie robi tylko u pacjentow z rakiem.
          Na tych resztkach tarczycy u pozostalych pacjentow tez sie moga zrobic guzki, wiec podstawa to utrzymywanie organizmu w rownowadze hormonalnej i to zeby sie te posiadane resztki tarczycy (czy tez te zachowane pol) sie nie przepracowywaly.

Na starosc to i tak wiekszosc spoleczenstwa chyba i tak ma cos z tarczyca, ale seniorow sie juz raczej nie operuje, a nawet jesli, to tak sobie mysle, ze medycyna za 20 - 30 lat tez moze juz inaczej wygladac. Mojej ciotce usuwano tarczyce 20 lat temu, ma blizne chyba na 15cm, teraz robi sie 3-4cm. Dzis jest tez neuromonitoring, zeby nie uszkodzic nerwu od strun glosowych. Za 10 - 20 lat pewnie cos nowego jeszcze wymysla.

Tak wiec sie nie martw na zapas, tylko zmien lekarza, bo nie suplementuje sie T3 bez sprawdzenia czy aby na pewno organizm ma problemy z przetwarzaniem T4 w T3.
          O wiele za malo czasu uplynelo od Twojej operacji, zeby to stwierdzic.
          Dziwie sie, ze nie zalecil ci dawki tyroksyny 75 - taka dawke dostalam ja i ta druga dziewczyna ze szpitala. Byc moze bedzie trzeba u mnie jeszcze podwyzszyc, ale na pewno nie dadza mi od razu T3. Podejrzewam, ze producent Novotyralu chyba sponsoruje tego lekarza, ktory Ci to przepisal.

No nic, znajdz dobrego lekarza, ktory ci lepiej dawke ustawi i nie martw sie na zapas smile

Pozdrawiam
          Ola

• ola33333 Re: jestem załamana:( 19.07.13, 07:11
            zauwaz jeszcze, ze proporcje T4 do T3 powinny byc okolo 10 do 1.
            W Novothryralu 75 jest:

T4 75
            T3 15

wiec o wiele za duzo T3 i za malo T4.

Ja bym stopniowo redukowala Novothyral i wracala do czystego T4.
            • stapelia Re: jestem załamana:( 25.07.13, 23:33
              U B byłaś czy u N w końcu? O N mało sie tu mówi więc zaszła literowka chyba. Kurde No nie wiem co sie z tym gościem stałouncertain taki mądry człowiek a teraz ciagle sadzi takie klocki. Ja mam pol tarczycy i chwała bo normalnie zaszlam w ciążę i czuje sie dobrze na dawce 75mg. Ale tez kilka razy slyszalam ze szkoda ze calej prof nie wycial bo nie wiadomoco bedzie. Novo nie znioslam latalam po nim po ścianach. Ale poszłam do B i przedyskutowalismy kwestie i nie upierał sie ze novo jest dla mnie. Sponsorowany raczej nie jest - jeśli juz to przez austriacka t3smile
              • sainiri Stapelia 26.07.13, 09:52
                byłam u Nazima,

piszę legendarny, bo 3/4 Krakowa i okolic tylko jego jednego poleca, nikogo więcej....
                Żałuje, że mu nie powiedziałam jak mój wujek kiedyś jednemu lekarzowi na pierwszej wizycie: "dziękuję panie doktorze, byłem u pana dwa razy: pierwszy i ostatni"

wycofałam Novo, jestem tylko na Euthyroxie 50.
                • stapelia Re: Stapelia 26.07.13, 15:09
                  aaa czyli jednak dobrze myślałam w pierwszej wersji - ja u niego tez byłam pierwszy i ostatni raz - ponoć dobrze robi biopsjęsmile
                  A u Bobrowskiego byłaś też czy nie? to już tak z ciekawości pytamsmile
                  • sainiri Re: Stapelia 26.07.13, 16:42
                    u Bobrowskiego byłam w kwietniu, miesiąc po operacji.
                    On mi dał Novo.
                    Teraz nie byłam. chwilowo mam dość lekarzysad
                    • stapelia Re: Stapelia 26.07.13, 23:03

• kwietniowka2011 Re: wyniki po operacji - bardzo proszę spójrzcie: 28.08.13, 18:16
      nie za często tu zaglądam i dopiero dziś trafiłam na Twój wątek
      ja miałam operację z powodu guza w lipcu 2012 - też mi usunięto jeden płat w całosci, z drugiego niby mieli wyłuskać dwa małe guzki, ale w sumie to też mi dużo wycięli
      ciągle mam nieunormowane hormony, własciwie tylko tsh, bo moja endo nic poza tym nie sprawdza uncertain
      jak się teraz czujesz? jak Ci wyszły wyniki histo?
      jakby co pisz do mnie na gazetowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka