Dodaj do ulubionych

Mała tarczyca - 3 ml

07.06.13, 09:59
Witam serdeczniem
mam pytanie czy orientuje sie ktos co oznacza, że tarycza jest taka mała? od pół roku mam problemy z tarczycą. W grudniu na usg pojemnosc byla ok 30 ml i teraz biore Eutyrox 50 i ostatnie wyniki pojemnosc obu płatów 3 ml i maly guz (1 cm). Lekarz kazał mi sie pilnie skontaktowac i troche sie martwie.
Obserwuj wątek
    • niedu Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 10:41
      Witaj na forum!
      Bardziej doświadczone dziewczyny pewnie będą później, więc odpisuję na miarę możliwości, bo pewnie siedzisz, jak na szpilkach.

Dobrze, że lekarz każe się pilnie skontaktować, bo tarczyca się bardzo zmniejszyła i pewnie trzeba będzie zwiększyć dawkę. No i pewnie zrobić badania wszystkich hormonów (TSH, FT3, FT4) i przeciwciał (atyTG, antyTPO i TRAb); czy jeszcze jakieś inne badania, to tego już nie wiem.

Na temat guzów wiem niewiele.

Doprecyzuj jeszcze, proszę, czy te 3ml to każdy płat ma po 3 ml czy oba płaty razem?
      • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 10:47
        W tej sytuacji ja bym sobie już przeciwciała podarowała, bo jeśli wynik USG jest prawidłowy, to i bez pobierania krwi na przeciwciała widać, że coś tarczycę "zjadło". Ale lekarz może zlecić.

Oprócz badań zasugerowanych przez niedu zachęcam do zrobienia testu na niedoczynność tarczycy i zachowanie gdzieś wyniku, najlepiej z objawami, jeszcze lepiej wraz z wynikami hormonów. Przyda się w przyszłości do porównania.
        • mama_dorota test 07.06.13, 10:48
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • xagatka Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 11:29
        Łącznie mają 3 ml. Prawy 1,1 ml a lewy 1,4 ml.
        • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 11:56
          Czyli w zasadzie nie ma tarczycy...Dzięki Bogu można z tym żyć i czuć się jak zdrowy człowiek, tylko trzeba się trochę doszkolić z własnej objawologii i euthyroxologii wink.
    • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 10:49
      Tak sobie jeszcze myślę ... było 30, a jest 3. Albo takie tempo zanikania, albo zwykła literówka na wyniku. N ale takie różnice są wyczuwalne palpacyjnie, nie tylko dla lekarza, ale i dla pacjenta. Czujesz to?
      • xagatka Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 11:28
        Tak zdecydowanie wyczuwalne. Nie jest to błąd. Ponieważ w styczniu miałam bardzo powiekszona tarczyce i podejrzewali ze to z powodu guza. Zrobiłam wszystkie badania na hormony i przeciwciała. Przeciwciała wyszły mi ok i nie wskazywało na zadna z chorób. Miała zabużonia poziomy tylko hormonów ale po tej dawcw Eutoryxu wszystko wrocilo do normy. Dziś też odebralam wyniki hormonów i są. W miedzyczasie miałam też robione jeszcze jedno usg (w kwietniu) i objętość była ok 8 ml i nie wielki guz ponizej 1 cm. Ale dzisiejsze wyniki są dla mnie dziwne i troche sie nie pokoję. A moja lekarka może mnie przyjąć dopiero we wtorek wieczorem.
        Dziękuję bardzo za pomoc
        • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 11:53
          To podaj wyniki hormonów z normami, najlepiej w przeliczeniu na %. Wcześniejsze też, jak masz.
          • xagatka Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:32
            grudzień 2012
            TSH (s) 0,005 uU/ml norma 0,27 - 4,2
            fT4 30,59 pmol/l norma 12 - 22
            ft 3 12,23 pmol/l norma 3,1 - 6,8

styczeń 2013
            TSH (s) 0,008 uU/ml norma 0,27 - 4,2
            fT4 15,79 pmol/l norma 12 - 22
            ft 3 4,98 pmol/l norma 3,1 - 6,8
            Kalcytonina < 2 pg/ml norma < 11,5

Wyniki dzisiejsze
            TSH 2,28
            ft4 12,24

• mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:37
              Nie znam się na tym dogłębnie, ale wg mnie wygląda na to, ze w grudniu przeszłaś zapalenie tarczycy, stąd jej powiększenie i wysokie poziomy hormonów (uszkodzenie tarczycy skutkuje wypłukiwaniem się z niej hormonów), ale potem zniszczony organ produkował już coraz niej t3 i t4, stąd ten poziom u ciebie spada.

Ile masz lat? Czy niedawno urodziłaś dziecko? Taka sytuacja jest dość częsta po porodzie.
            • harmoniak Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:38
              Te wyniki w połączeniu z obrazem USG wskazują moim zdaniem na bardzo intensywny proces zapalny tarczycy, z początkową nadczynnością w grudniu, teraz idziesz w stronę niedoczynności. Przy prawie braku tarczycy i patrząc po spadku FT4 i wzroście TSH spodziewałabym się, że niedoczynność będzie się pogłębiać, dlatego trzeba koniecznie podnosić dawkę Euthyroxu.

Nie piszesz jak się czujesz. Z ciekawości, miałaś jakiś stres w grudniu lub przed?
            • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:38
              Dopiszę jeszcze, że w uwagi na ft4 blisko dolnej granicy ja osobiście już teraz podniosłabym dawkę. Rozsądny endo pochwali pacjenta za taką "samowolę", nierozsądny - do zmiany.
              • xagatka Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:46
                Czuję się właśnie ostatnio gorzej- następną wizytę miałam mieć dopiero w lipcu. Ale właśnie z tego względu że ostatanio jest mi strasznie zimno stwierdzialam ze wybiorę sie na badania wcześniej.
                Początkowo rzeczywiście (w listopadzie) diagnoza była stan zapalny tarczycy z rozegłym guzem (na całym płacie prawym. Przy kolejnym badaniu usg okazalo sie ze guz nie jest taki duzy a ma jedynie 0,8 cm. Był nawet etap ze chcieli mi usunąć tarczycę (teraz to juz nawet nie ma czego usuwaćsmile Przy ostatnim usg wyszło ze guz sie troche powiększył. Zastanawiam sie tylko czy tarczyca moze powrócic do swoich rozmiarów.
                Mam 2 dzieci ostatnio urodziłam 3,5 roku temu. Mam 35 lat.
                A co do stresów rzeczywiście ostatni rok było troche cieżkisad
                • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 07.06.13, 12:53
                  Przy małych dzieciach potrzeba dużo energii, a jej poziom w niedoczynności tarczycy mocno spada.
    • xagatka Re: Mała tarczyca - 3 ml 09.06.13, 23:09
      Zastanawiam sie tylko czy tarczyca może wrócić do swoich normalnych rozmiarów?
      • mama_dorota Re: Mała tarczyca - 3 ml 10.06.13, 08:56
        Nie liczyłabym na to, ale ja się znam tylko na swojej chorobie - Hashimoto, a w tym przypadku może ją przywrócić do normalnych rozmiarów tylko cud.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka