Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

08.08.13, 16:00
Badanie z dnia:

Wszystkie badania krwi były wykonywane między godziną 8-9 rano.

12 marzec 2012
TSH 3,05 mlU/l
FT3 3,33 pg/ml 40,86 % - z kalkulatora
FT4 1,23 ng/dl 38,96 % - z kalkulatora
dawka Eutyrox 0,50 zażyta przed badaniem krwi, bez sniadania

17 kwiecień 2013
TSH 1,68 mlU/l
dawka Eutyrox 0,75 zażyta przed badaniem krwi, bez śniadania

7 sierpień 2013
TSH 3,06 mlU/l
FT3 3,18 pg/ml
FT4 1,27 ng/dl
ATPO 273,5 U/ml
Przed badaniem w tym dniu nie brałam tabletki ani nie spożywałam śniadania. Po badaniu zażyłam dawkę 0,75 eutyroxu, tak jak przez parę miesięcy wstecz.

Moje pytanie jest następujące :
Chciałabym uzyskać optymalny poziom TSH do zajścia w ciążę czyli ok 1-2 mlU/l. I nie wiem czy uzyskałam ten poziom czy nie. Nie wiem którym wynikiem mam się sugerować- tym z zażyciem tabletki przed badaniem czy wynikiem TSH bez zażywania tabletki przed badaniem.

Czy przeciwciała aTPO wskazują na chorobę hashimoto i czy to jest dobry wynik do zajścia w ciążę?

Będę bardzo wdzięczna za interpretację wyników.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • mami-016 Re: Proszę o interpretację wyników 08.08.13, 17:52
      Witaj,

sugerować się należy zawsze ostatnim wynikiem. Ja osobiście radzę robić badanie bez brania euthyroxu (zażyć dopiero po badaniu). Tsh utrzymywać ok. 1 albo i poniżej - w przypadku ciąży. A jakie normy FT3 i 4 albo jak to procentowo wygląda? Moim zdaniem zbyt duże TSH ale byli tacy, którzy przy wyższym TSH zachodzili w ciążę i było ok, tylko czy jest sens ryzykować?
      • kolba.kukurydzy Re: Proszę o interpretację wyników 08.08.13, 18:21
        Witam,
        7 sierpień
        FT3 3,18 pg/ml- procentowo - 31,72 %
        FT4 1,27 ng/dl - procentowo - 44,16 %

Poprzednie wyniki które podałam wyżej były procentowo do siebie zbliżone.
        • kolba.kukurydzy Re: Proszę o interpretację wyników 08.08.13, 18:26
          Nie wiem czy dobrze rozumiem - gdybym zaczęła zażywać zwiększoną dawkę by obniżyć TSH to FT3 i FT4 uległoby jeszcze bardziej dysproporcji? Przeczytałam gdzieś, że oba powinny być procentowo zbliżone do 40 % i FT3 powinno być większe niż FT4...
          • mami-016 Re: Proszę o interpretację wyników 09.08.13, 10:24
            Jak się weźmie wszystkie te wyniki razem, to widać, że jesteś jeszcze w niedoczynności: TSH w górnej granicy i FT3 i 4 poniżej 50%. Ja bym jeszcze nie próbowała z ciążą ale tylko dlatego, że miałam przykre doświadczenie z poronieniem (gdzie TSH było 2,03) i przy następnej ciąży pilnowałam żeby TSH nie przekroczyło 1 i było wszystko ok.
            Może jeszcze ktoś coś podpowie? Może jestem zbyt ostrożna ale jest to chyba uzasadnione. Co do ciąży służę radą, jestem świeżo po, więc na bieżącosmile.
            Możesz na maila: mami-016@gazeta.pl
            • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 09.08.13, 11:16
              Napisałam m/w to samo, tylko gdzieś mi się to zawieruszyło.
            • kolba.kukurydzy Re: Proszę o interpretację wyników 09.08.13, 19:21
              Dzięki, jak będę miała jakieś pytania to skorzystam z Twojej pomocy smile
          • qwerty090 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.13, 01:11
            kolba.kukurydzy napisał(a):

> Przeczytałam gdzieś, że oba powinny być procentowo zbliżone do 40 %
            > i FT3 powinno być większe niż FT4...

Powinny mieć min. 40 a najlepiej i po 70, a z FT3 na odwrót - nie powinno być wyższe od FT4
            Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale jestem raczej pewna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka