Dodaj do ulubionych

zapalenie tarczycy u 7-latki

10.10.13, 13:19

zapalenie tarczycy u 7 latki
rybeczka1 15.08.13, 11:10 Odpowiedz
Witam
Od niedawna mam zdiagnozowane Hashimoto, teraz niedoczynność tarczycy, jako dziecko nadczynność tarczycy. Ze względu na kilka dolegliwości u mojej córeczki miała robione USG tarczycy. Wyszedł jej obraz początkowego zapalenia tarczycy w nawiasie ( obraz odpowiadający Hashimoto?). Miała mieć wizytę prywatną w tą sobotę, ale lekarza nie będzie niestety i czekamy do 5 października.
Objawy:
-od ok.roku wzmożona potliwość, "pot koński", zapach po prostu nie do zniesienia,
-suchość skóry, zwłaszcza kolanka i okolice łydki,
- pojawiły się suche płaty skóry we włosach, po olejku rycynowym zniknęły,
- stała się nerwowa, wybuchowa, łatwo płacze
- mimo że widać po niej zmęczenie, nie może przestać skakać, biegać, nie potrafi nawet zjeść spokojnie, zawsze była ruchliwa, ale nie pobudzona jak teraz.
Re: zapalenie tarczycy u 7 latki
rybeczka1 15.08.13, 11:17 Odpowiedz
Zrobiłam jej też badania z krwi, niby nic im nie można zarzucić, ale może ktoś z Was miał podobny problem z dzieckiem.
Re: zapalenie tarczycy u 7 latki
rybeczka1 15.08.13, 11:29 Odpowiedz
Oto wyniki z kalkulatorem i już widzę, że ft4 jest niskie:

FT4 15.15% [ wynik 0.9, norma (0.65 - 2.3)]
FT3 69.17% [ wynik 3.46, norma (1.8 - 4.2)]

TSH: 16.59% [wynik 1.221, norma (0.35 - 5.6) ]
Anty TPO: 89% [wynik 53.4, norma (0 - 60) ]
Anty TG: 25% [wynik 15, norma (0 - 60) ]

Re: zapalenie tarczycy u 7 latkiIP: *.cable.smsnet.pl
Gość: zdrowie 15.08.13, 16:13 Odpowiedz
Zapytaj się na tym forum

forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
Tu, gdzie piszesz są tylko informacje o funkcjonowaniu forum.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: zapalenie tarczycy u 7-latki 10.10.13, 21:06
      Hashimoto jak drut! A bierze tyroksynę? W jakiej ilości? Bardzo potrzebuje tyroksyny
    • djpa Re: zapalenie tarczycy u 7-latki 11.10.13, 09:27
      Rybeczko,
      Ta norma na fT4 u Twojej córki FT4 15.15% [ wynik 0.9, norma (0.65 - 2.3)] wydaje mi się bardzo szeroka. Dolną normę trzeba by przemnożyć niemal przez 4 aby dojść do górnej normy. Czyli Twoja córka mogłaby mieć 2 razy więcej fT4 i nadal zmieścić się w tej normie.

Jakie są w tym lab normy dla dorosłych?

Brzydki zapach potu - tu warto też nerki sprawdzić, zrobić podstawowe badanie moczu, na które zlecenie może dać pediatra.

Co powiedziała endo na wizycie?
      • rybeczka1 Re: zapalenie tarczycy u 7-latki 11.10.13, 19:48
        Nie dostała tyroksyny, endokrynolog kazała na razie obserwować, jedynie D3 1000 raz dziennie. Ma wizytę w grudniu, wtedy nowe usg i trójka tarczycowa. Trochę mnie uspokoiła, ale z drugiej strony mam w rodzinie przykład, gdzie wszyscy lekarze twierdzili,że bratanicy nic nie jest, że to tylko nadopiekuńcza matka wymyśla problemy, a potem wychodzenie z choroby trwało kilka lat.
        • rybeczka1 Re: zapalenie tarczycy u 7-latki 11.10.13, 19:50
          Niestety nie mam norm dla dorosłych z tego laboratorium, ja robiłam swoje w szpitau, a córcia w ośrodku, w którym przyjmuje endokrynolog.
          • muktprega1 NORMY DLA DZIECI 11.10.13, 21:10
            Kiedyś wypisałam sobie z wątku niżej normy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html

ale patrzę, że zupełnie inne są niż podane przez Ciebie
            • rybeczka1 Re: NORMY DLA DZIECI 11.10.13, 22:10
              W linku wklejonym przez Ciebie znalazłam informację o laboratoriach DIAGNOSTYKA , w tej sieci dziecko miało robione badania:
              cytuję:
              To ja może podam normy FT3 i FT4 w innych jednostkach. Pochodzą z laboratorium Diagnostyki (LuxMed korzysta i wiele innych firm)

FT3
              0-5 dni: 1,73-6,3 pg/ml
              5dni-3mies: 1,95-6,4 pg/ml
              3-12mies: 2,15-5,83 pg/ml
              1-6lat: 2,41-5,50 pg/ml

FT4
              0-5 dni: 0,86-2,29 pg/ml
              5dni-3mies: 0,89-2,20 pg/ml
              3-12mies: 0,92-1,99 pg/ml
              1-6lat: 0,96-1,77
              • rybeczka1 Re: NORMY DLA DZIECI 13.10.13, 09:47
                Ale sama widzę, że tutaj takiej normy nie ma jaką ma moja córcia, spisałam ją oczywiście z wyników Diagnostyki, jakie dziecko dostało.
                Mam jeszcze pytanie, czy jesli ma Hashimoto to dobrym pomysłem będzie podawanie jej tranu, czy jej pomoże, czy zaszkodzi?
                • rybeczka1 usg dziecka 13.10.13, 10:39
                  Z poprzedniego wątku nie wkleiłam opisu USG dziecka:
                  Oto USG córeczki:
                  prawy płat : 8x10x21
                  lewy płat:8x10x19
                  cieśń: 2,1
                  objętość: 1,6 ml(norma do 5,5)
                  Obraz ultrasonograficzny tarczycy odpowiada zaczynającemu się przewlekłemu zapaleniu (podejrzenie choroby Hashimoto). Tarczyca o niezbyt jednorodnej, nieco obniżonej echogeniczności.
                  Czy nie za mała, Ania ma 130 cm wzrostu, waży 27 kg, za 2 miesiące skończy 7 lat, dotąd jej rozwojowi nic nie można zarzucić. Bystra aż nadto i pyskata, zaczęła mówić bardzo wcześnie.
                  Kłopotów zdrowotnych oprócz anginy z paciorkowcem 4 lata temu z powikłaniami nie było.
                  Przy anginie pojawiły się szmery koło serca i przyspieszone tętno, echo serca wykluczyło zapalenie wsierdzia i kardiolog kazała monitorować serduszko ze względu na moja przeszłość kardiologiczną.
                  • djpa Re: usg dziecka 13.10.13, 21:22
                    Wydaje mi się, że bardzo mała jest ta tarczyca Twojej córki, a normy na fT4 podejrzenie szerokie.
                    U nas jest tak:
                    Syn, lat prawie 8 bierze Euthyrox, rok temu 120cm wzrostu i tarczyca 2.5ml.
                    Córka zdrowa, w wieku 5 lat 110cm wzrostu i tarczyca 2.5ml.
                    Ja, Hashimoto, tarczyca 4ml i bardzo zniszczona.
                    Mąż zdrowy, tarczyca elegancka 18ml smile
                    • djpa Re: usg dziecka 13.10.13, 21:28
                      Piszę o tych normach, bo syn niemal od urodzenia bierze Euthyrox i normy do wyników fT4 jakie miał były typu 10-24, 9-22, dla dorosłych 9-19. Córka zdrowa miała fT4 w badaniach jak dotąd fT4 u góry normy, czyli np. 19 przy normie do 22 lub 17 przy normie do 19. Syn najlepiej się czuje i rozwija gdy ma fT4 na podobnym poziomie jak córka, a zdrowy mąż też miał niemal identyczne fT4 jak córka (tylko raz udało mi się go namówić na badania).

Tranu się nie boję, sobie i dzieciom daję. To produkt naturalny, na pewno jakiś tam jod ma, ale nie jakoś za dużo. Sól też ma przecież jod. Tran daję z uwagi na kwasy Omega-3 i D3. Wiem, że olej lniany też ma Omega-3, ale dzieciom i mi olej lniany nie smakuje, a tran tak.
                      • rybeczka1 Re: usg dziecka 14.10.13, 20:13
                        Kobietki, dziękuję Wam serdecznie, poczekam jeszcze do tego grudnia i mam nadzieję, że to nie za długo, bo ta minimalna tarczyca mnie przestraszyła. Nie ma u nas alternatywy jeśli chodzi o endokrynologa dziecięcego, jest tylko jeden, a następny w Krakowie 150 km od nas. Ale jak trzeba będzie to oczywiście i tam pojadę. Co do tej obecnej na razie słyszę same pochlebne opinie, ale ona wielkości tarczycy w ogóle nie skomentowała.
                        • djpa Re: usg dziecka 14.10.13, 20:49
                          Czekajcie do grudnia. Wtedy także i Ty i rodzina będziecie widzieli co i jak z samopoczuciem córki. smile
                          • rybeczka1 wielkość tarczycy 14.10.13, 21:05
                            znalazłam jeszcze taki post odnośnie wielkości tarczycy, napisany kilka lat temu przez Rostedę:
                            Z ksiazki "Choroby tarczycy" - Tadeusz Gorowski
                            "Przyblizone wymiary plata wynosza: wysokosc 4cm, szerokosc 2cm, grubosc (tj.
                            wymiar przednio tylny 2-3cm." Czyli 4x2x2-3 = 16 - 32cm.
                            Z ksiazki "Leben mit Hashimoto" - Brakebusch,Heufelder
                            Kobiety 13 - 18ml = (cm)
                            Mezczyzni - 15 - 25ml
                            Dzieci:
                            Do 4 lat <3ml
                            Do 6 lat <4ml
                            Do 10 lat <6ml
                            Do 12 lat <10ml
                            Do 14 lat <10ml
                            To sie zmienia w zaleznosci od wieku, plci, i wielkosci (wzrost i waga) badanego.
                            U dzieci wielkosc jest taka sama u dziewczynek i chlopcow.
                            Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka