tej-ta 20.10.13, 03:01 Możecie powiedzieć czy sa oddzielne normy dla wyników badan tsh/ft4/ft4 przy stosowaniu eutyhyroksu w zależności od wieku? Inny powinien być wynik u młodej osoby i inny dla starszych ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djpa Re: wiek, a norma tsh 20.10.13, 21:12 Z tego co kojarzę, nie ma różnych norm na TSH w zależności od tego czy bierze się Euthyrox czy nie. Z tego co czytałam: TSH mają wyższe małe dzieci, im dziecko młodsze tym wyższe TSH może mieć i to jest OK. U dzieci przysadka czasami potrafi być nadgorliwa i produkuje więcej TSH niż potrzeba, ale tak ma być. Dzieci rosną i potrzebują hormonów tarczycy. Często laboratoria, szczególnie te większe, podają normy na TSH w zależności od wieku dziecka i wtedy wyraźnie widać, że górne normy na TSH u dzieci są wyższe. Jeśli chodzi o dorosłych, to tu nie ma różnych norm na TSH w zależności od wieku. Jest jednak zalecenie, aby kobiety w wieku rozrodczym miały TSH poniżej 2.0-2.5 - chodzi o wykluczenie obniżonej rezerwy tarczycy w razie ciąży. Słabsza tarczyc może sobie świetnie dawać radę bez ciąży, ale w ciąży już niekoniecznie i mogą być problemy. Z wiekiem oś przysadka tarczyca podwzgórze się starzeje i czytałam, że osoby starsze mogą mieć TSH poniżej normy, a nadczynności nie mieć wcale. Poza tym TSH jest wrażliwe na leki, na porę dnia i jest wydzielane pulsacyjnie. Więc wynik TSH - norma na TSH nie jest jedynym słusznym wyznacznikiem stanu człowieka i pracy jego tarczycy. W ulotkach niemieckiego odpowiednika Novothyralu jest napisane, że TSH spada poniżej normy przy przyjmowaniu tego leku. Chodzi tu o wpływ T3 na przysadkę. Niektórzy lekarze uważają, że przyjmowanie Euthyroxu również wpływa na oś przysadka podwzgórze tarczyca i nie należy wyniku TSH interpretować tak samo u osoby stosującej Euthyrox co u osoby nie przyjmującej tego leku. Zdrowa tarczyca produkuje hormony całodobowo, a tabletka daje je raz na dobę w dużej dawce i to też może mieć wpływ na TSH. Odpowiedz Link
muktprega1 Djpa 20.10.13, 21:29 Jak przejrzyście i zwięźle napisałaś Koleżanko na temat TSH, a ja poszukując czegoś na ten temat trafiłam na (z odnośnikami do źródeł): commed.pl/norma-tsh-zapoznaj-sie-z-tym-vt78561.html Odpowiedz Link
tej-ta Re: wiek, a norma tsh 21.10.13, 02:24 Dzieki za info. Tak sie nad tym zastanawiam bo słyszałam od lekarza ze przy braniu euthyroxu tsh nie powinno przekraczać 1. Czy to fakt czy mit? O co tu chodzi? Jakie macie mieć wyniki (tsh,ft4,ft3)przy braniu euthyroxu? Ustala to jakoś z wami lekarz? Pomijam ustalenia o samopoczuciu psychicznym, chociaż ważne nie są u mnie dobrym barometrem. Odpowiedz Link
djpa Re: wiek, a norma tsh 21.10.13, 06:35 Lekarz prawdę mówi. To co lekarz mówi nie jest normą laboratoryjną, ale zaleceniem Można je znaleźć w książce "Jak żyć z Hashimoto". W tej książce zalecają także, żeby razem z TSH badać fT3 i fT4 jeśli się ma Hashimoto. I zwracać baczną uwagę na samopoczucie Odpowiedz Link
tej-ta Re: wiek, a norma tsh 22.10.13, 23:20 Jeju czyli jak to jest ? Coś konkretniej można się dowiedzieć. W książce pisze czy przy braniu euthyroxu ma się mieć tsh do 1 i ft4 do...? ft3do... ? Niezależnie od wieku i płci? Czy tylko tak na samopoczucie i pi razy drzwi. Zastanawia mnie czemu tsh ma nie przekraczać 1? Odpowiedz Link
ola33333 Re: wiek, a norma tsh 22.10.13, 23:37 przejrzalam moje wyniki i zawsze byla tam norma TSH obowiazujaca generalnie dla doroslych, bez roznicowania wieku. Za to dla dzieci jest inaczej. Moja corka miala badane TSH zaraz po urodzeniu i w wyniku pisalo, ze norma TSH dla dzieci do 4 doby zycia jest <20. Niestety nie znam norm dla dzieci starszych, ale gdzies je kiedys widzialam w necie, nie pamietam jedank gdzie. Odpowiedz Link
djpa Re: wiek, a norma tsh 23.10.13, 11:38 Normy laboratoryjne na TSH są jedynie z rozgraniczeniem wieku: dorosły - dziecko - małe dziecko - niemowlę - noworodek. Innych wiekowych rozgraniczeń nigdy nie widziałam. Czasami, sporadycznie lab podają normy na TSH dla kobiet w ciąży, z reguły są one niższe. Ale czytałam, że w Niemczech, Australii, USA we wszystkich lub w większości labów norma TSH dla dorosłych jest do 2.5. Co innego zalecenia. One mówią tyle, że młode osoby powinny mieć TSH poniżej 2.0-2.5, że biorąc Euthyrox TSH najlepiej aby było około 1.0 lub mniej, że biorąc Novothyral TSH może być za niskie, że w ciąży też TSH może być za niskie. Moim zdaniem ważniejsze od TSH jest to jak się czuje, objawy Leczy się człowieka, a nie sam wynik TSH. Odpowiedz Link