Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

30.12.13, 17:30
Dzisiaj odebrałam wyniki:
TSH 2,68
Po przeliczeniu na kalkulatorze:
FT4 minus -7,2% (mój wynik 11,28) norma to 12-22
FT3 36,49% (mój wynik 4,45) norma 3,1-6,8
Proszę pomóżcie mi rozszyfrować moje wyniki..

Pozdrawiam
Maja

Dodam, że w kwietniu br. moje wyniki wynosiły:
TSH 3,58
FT4 12,77
FT3 5,7
Wyraźna tendencja spadkowa.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 18:03
      Wyniki (oba) pokazują na niedoczynność tarczycy.
      A jak objawy? Robiłaś test przypięty w nagłówku forum? Leczy się ludzi, a nie wyniki wink
      • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 18:25
        Tak, robiłam. Mój wynik to 31. Od dawna źle się czuję.. strasznie bolą mnie stawy: bioder, łokci, nadgarstków, kolana, ciągle piecze mnie gardło, boli głowa. Przytyłam ok 6kg, pocę się bardziej niż kiedykolwiek, męczę.. Brałam sporo antybiotyków na to gardło z podejrzeniem chlamydii, jak się okazuje niepotrzebnie.. Poza tym stany obniżonego nastroju, sucha, łuszcząca się skóra w uszach. Dzisiaj wpadłam na pomysł, żeby zrobić badania na tarczycę. Zrobiłam jeszcze Anty TPO, ale jest w normie (21,74, a norma do 35) i Anty TG, tego wyniku jeszcze nie mam.. Teraz muszę znaleźć dobrego endokrynologa.
        • kiki9402 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 18:38
          polecam zbadać poziom wit. D3, jak radzą dziewczyny wielokrotnie na forum - okazało się, że miałam duży niedobór, a odkąd zaczęłam brać codziennie duże dawki mój nastrój bardzo się poprawił smile
          • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 18:49
            Przy nie leczonej od dłuższego czasu niedoczynności dobrze jest też zbadać ferrytynę (nie żelazo) i witaminę b12. To bardzo typowe niedobory u kobiet z niedoczynnością. Te 2 badania nie są drogie, d3 niestety tak, ale warto poszukać labu z niższymi cenami, bo na forum spotykamy rozstrzał w cenie na d3 od 45 do ponad 100 zł.
            • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 19:01
              Może uda mi się poprosić, żeby te dwa badania zrobili z tej samej surowicy, z której dzisiaj robiono mi badania.. Dziękuję Ci za podpowiedź. Ja jestem na początku drogi dot. niedoczynności i nie mam w tym temacie dużego doświadczenia smile Ale cieszę się, że w końcu się zdiagnozowałam. Od lipca robię przeróżne badania dot. reumatyzmu, RZS, dny moczanowej, ANA, anty CCP, test Elisa na boleriozę (o dziwo wyszedł pozytywny w klasie M, jednak test potwierdzający Western Blot wyszedł ujemny), posiew z krwi, oczywiście morfologia, CRP, OB. Wszystkie badania są w normie, a o tarczycy zapomniałam. Robiłam w kwietniu, ale ponieważ wyszły wyniki w normie, to się tym nie zajęłam, a już wtedy FT4 było na pograniczu normy. Sama ciekawa jestem jak długo mam tą chorobę..
          • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 18:49
            Kiki, robiłam i jest w nomie, dolna granica ale w normie - 33,4( norma to 30 - 100)
            • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 19:32
              Ostatnio wzrosła wśród lekarzy świadomość jak ważna jest witamina d3 i nawet zdrowmy, bez niedoboru zaleca się przyjmowanie dziennie 1000 j witaminy. Wg wikipedii niedobory ma 90% białych kobiet. Nie jesteśmy stworzeni do siedzenia całymi dniami w domach i biurach smile.
              • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 19:54
                Tak dokładnie, ja łykam te 1000 codziennie. Ostatnio pani doktor nie chciała przepisać mi antybiotyku, ponieważ nie znała mojego obecnego stanu D3, powiedziała, że jeśli mam niedobór, to antybiotyk przeze mnie przeleci.. smile Na szczęście jest w normie smile
                • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 20:22
                  Jeśli chodzi o D3, masz w niskich granicach, na Twoim miejscy łyknęłabym 5000 jednostek nie czekając na nic przez miesiąc a potem 3000 przez jakiś czas smile
                  D3 jest bardzo potrzebna przy niedomogach tarczycy.
                  Co do badań zrób koniecznie USG z objętością lub 3 wymiarami (dowiedz się przed czy na takie możesz liczyć) no i a-TG przy okazji też, niektórzy mają a-TPO a inni "tylko" lub razem a-TG smile
                  Jestem pewna, ze powitamy Cię w naszym klubie wink
                  • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 20:37
                    Dziękuję za sugestie.. Muszę wybrać się na usg faktycznie. A-tpo jest ok, a A-tg wynik najprawdopodobniej będę miała jutro. A ja troszkę się cieszę, że w końcu się zdiagnozowałam smile Bo już 4 opakowania docsycykliny wzięłam na boleriozę sad Nie wspomnę ile wcześniej przyjęłam antybiotyków na gardło (podejrzenie chlamydiae), bo ciągle bolało i boli mnie gardło.. Chyba już zawitałam w Waszym klubie smile
                  • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 22:43
                    Muktprega ma rację. D3 naprawdę bardzo powoli się uzupełnia. Aby zbadać jaki mamy faktycznie poziom po suplementacji trzeba odstawić witaminę na 2 tygodnie i dopiero badać. Tak więc jeśli bierzesz codziennie 1000 i brałaś je przed badaniem, to wynik właściwy byłby pewnie poniżej normy, a jeśli nie, to i tak jest bardzo niski.
                • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 22:41
                  Bez przesady. Startując z d3 z wynikiem 9 brałam w ciągu 2 lat przynajmniej 2 razy antybiotyk i działał jak trzeba. Teraz jestem dopiero na granicy normy i co mam zrobić przy ewentualnej anginie? Czekać aż się poziom d3 podniesie?
                  • wolanka23 Re: Proszę o interpretację wyników 30.12.13, 23:05
                    Bardzo Was prosze o pomoc w interpretacji wyników badań, które odebrałam w dniu dzisiejszym. Szukam przyczyny złego samopoczucie, które meczy mnie od ponad miesiąca. Główne objawy to drzenie całego ciała (nasila się po wykonaniu banalnych czynności), odczucie osłabienia w kończynach przy minimalnym zmęczeniu, uderzenia goraca naprzemiennie z zimnem, zawroty głowy, osłabienie, męczliwość, poddenerwowanie, wypadanie wlosów... Szukam... miedzy innymi wykonałam badanie tarczycy. Oto wyniki:

TSH 0,63
                    FT3 5,07 (norma 3,5-6,5)
                    FT4 18,09 (norma 11,5-22,7)
                    Coś czytałam o przeliczaniu wartości % ale nie wiem jakie powinny byc prawidłowo

anty TPO <10
                    anty TG <20

Bede wdzieczna za wszelka pomoc
                    • kociubinska_hermenegilda Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 01:00
                      Myślę, że powinnaś założyć swój wątek. Zarówno Twój potencjalny, jak i ten obecny będą dzięki temu czytelne. Kalkulator znajdziesz na stronie. To tak na przyszłość- na chwilę obecną- wyniki masz całkiem, całkiem:
                      Ft3 - 52%
                      Ft4 - 59%.
                      Zrób test na niedoczynność, znajdziesz go na górze strony. Ten test bardzo otwiera oczy na wiele problemów. Twoje objawy rzeczywistoście niepokojące.
                      • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 10:51
                        Witaj Hermenegilda, dziękuję za odpowiedź.. Tak robiłam test na niedoczynność i wyszedł mi na poziomie 31 pkt. A co do moich wyników, to są dużo gorsze. Na podstawie kalkulatora wyszło FT4 minus 7,2%, a FT3 36,49%. Moje wyniki FT4 to 11,28 (norma 12-22), FT3 4,45 (norma 3,1-6,8), TSH 2,68 (0,27-4,2)..
                      • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 10:55
                        Sorki Harmenegilda, myślałam, że piszesz do mnie w sprawie moich wyników, ale właśnie zauważyłam, że nie wink
                    • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 11:05
                      Wolanka, wyniki tarczycy masz ok, ale zrób sobie jeszcze test. Myślę, że mogłabyś wybrać się ewentualnie do neurologa. Może on Ci coś podpowie, a przede wszystkim zbada.. Być może to nerwica, ale lepiej się upewnić. Warto zrobić podstawowe badania krwi, może masz za niską hemoglobinę.
                  • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 10:59
                    Jasne, że trzeba wziąć antybiotyk jak trzeba. Jak sama zauważyłaś lekarze od niedawna zaczęli przywiązywać wagę do D3. Oczywiście, że przed badaniem brałam witaminę i biorę nadal. Więc może wynik nie jest miarodajny.
                    • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 11:03
                      Na pewno jest troszkę zawyżony, więc powinnaś traktować siebie jak osobę z niedoborem. Muktprega dała ci dobrą radę. Ja uzupełniam d3 dawkami 5000j i to wcale nie jest dużo. Nawet w wikipedii piszą, że trudno przedawkować d3, ale jeśli już, to:

"Do przedawkowania witaminy D podawanej doustnie dochodzi rzadko, ponieważ wymaga podawania przewlekle dużych dawek tej witaminy – ok. 50 tys. j.m. na dobę lub więcej."

Lekarze nie pozbyli się jeszcze zabobonnego lęku przed zatruciem witaminą d3, a już stwierdzono, że w badaniach, które dały taka podstawę był błąd. Tak samo jest z opalaniem. Straszyło się nas rakiem skóry, a wpędzono społeczeństwo w osteoporozę, bo filtry ograniczają syntezę d3 o 98%!!!
                      • md283 Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 11:09
                        Masz rację, ostatnio byłam u lekarza i powiedziałam mu że biorę D3 2000j, to zdziwił się bardzo, że tak dużą dawkę biorę, ponieważ on jest dużo większy ode mnie i bierze 1000. Stwierdził, że taka ilość D3 wypłukuje wapń z moich kości i pewnie dlatego stawy mnie bolą.. Więc zmniejszyłam do 1000.. Ale chyba jednak wrócę do większej dawki.
                        • mama_dorota Re: Proszę o interpretację wyników 31.12.13, 11:55
                          D3 wypłukuje wapń z kości? To chyba parathormon jest za to odpowiedzialny, a on wzrasta, gdy d3 jest za mało.
                          Ostatnio ktoś pisał także o tym, że potrzebna jest również witamina K, ale nie rozpiszę się, bo jeszcze nie wiem, w czym rzecz.

Moja endo też się zdziwiła, że tyle biorę, nawet przestraszyła, ale dzięki temu dostałam skierowanie na darmowe badanie smile. No i znów się zdziwi, gdy dostanie wynik w dolnej granicy normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka