Dodaj do ulubionych

Intepretacja wyników

29.01.14, 12:16
Z choroba tarczycy (w 2008 roku stwierdzono u mnie GB) bujam się kilka lat- po kilkumiesięcznym leczeniu kilka lat temu (wtedy wszystko doszło do normy- ale leki odstawiłam sama bez konsultacji z lekarzem) zaniedbałam tarczyce no i efekty są następujące:
TSH-0,005 (norma 0,270-4,200)
Ft3-15,81 (norma 2,00-4,40)
Ft4- 5,13 (norma 0,93 do 1,70)
Co po przeliczeniu na procenty daje:

FT4 545.45% [ wynik 5.13, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 575.42% [ wynik 15.81, norma (2 - 4.4)]

No i samopoczucie- od napadów paniki, pobudzenia po totalne otępienie i senność (ale może przyczyną jest anemia), do tego przytyłam kilka kg w niedługim czasie bez drastycznej zmiany nawyków żywieniowych.
W teście na niedoczynność tarczycy wyszło mi 33 punkty!I kilka punktów z testu jest u mnie intensywnie nasilonych.
Na 6 lutego jestem umówiona do endo, ale może zasugerujecie mi coś sensownego- właściwie nie wiem czy po GB mogłam wpaść w hashimoto, czy leczenie to Tyrozl bądź pochodne czy...?
Obserwuj wątek
    • minutek1 Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 12:28
      Przecież masz nadczynność i to nie małą. Jakie masz tętno?I w ogóle jak funkcjonujesz przy takich wynikach?Pracujesz?Uczysz się?
      Konieczne jest leczenie nadczynności.
      Masz inne badania np. przeciwciała anty tpo,anty tg ,trab i usg?
      • dz_iedzic11 Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 12:37
        I anty-TPO robiłam w ubiegłym roku- wynik 531, przy normie do 34, anty-TG wyszło mi 112,95 przy normie do 4,11.
        Właśnie, jak funkcjonuje- lepiej nie pytać, najbardziej uciążliwe są napady gorąca i przyrost wagi. Ale i pracuje, mam małe dziecko, nawet studiuje podyplomowo.

Czyli to nadczynność, skąd zatem przyrost wagi?

Tętno?Nie badałam długo, nie wiem.
        • minutek1 Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 12:52
          pokazywałaś te wyniki lekarzowi rodzinnemu?Musisz dostać leczenie i to czym prędzej tym lepiej. Nie wolno lekceważyć nadczynności.
          Poszłabym na twoim miejscu do rodzinnego od razu,żeby zobaczył wyniki i pacjenta,zmierzył tętno i ciśnienie.I zadecyduje czy dać lek czy poczekać do wizyty u endo.
          Mój rodzinny przy o połowę niższych wynikach chciał dać tyreostatyk( metizol,tyrozol,tiamazol) i nie czekać.Każdy przypadek jest inny oczywiście dlatego jak ci lekarz zobaczy to zadecyduje.
          • procesor Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 18:41
            do lekarza koniecznie
            nowe badania przeciwciał - w tym TRAB

bywa że ktoś ma Hashi i Gravesa równocześnie
            ale najważniejsze że nadczynność jest zagrożeniem życia więc nie ma co zwlekać
            chyba nei czekasz na przełom tarczycowy?
        • djpa Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 19:36
          Koleżanki dobrze Ci radzą smile
          A ja też tyłam przy nadczynności. Miałam apetyt, że hoho!

Kiedy urodziłaś? Może to poporodowe zapalenie?
          • dz_iedzic11 Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 20:38
            |Dziecko już w wieku wczesnoszkolnym...
            djpa czy leczenie pozwoliło ustabilizować wagę? Ja właśnie ma megaogromny (wkurzający) apetyt.
            • djpa Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 20:43
              Czyli to nie jest poporodowe zapalenie smile

Współczuję takiego apetytu! Mi się jedzenie śniło po nocach, niemal wszystko co było w lodówce zjadałam, miałam męczący ślinotok...
              Gdy przyszła niedoczynność tarczycy schudłam z nawiązką.
              Także po leczenie nadczynności do lekarza jak najszybciej - marsz smile
              • dz_iedzic11 Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 21:00
                Tchnęłaś we mnie nadzieje, co prawda jeszcze nie straszę ale źle z tą obecna wagą.\\Dom lekarza ide 6 lutego, nie mogę sie doczekać, dośc mam tej ...pip tarczycy.
                • djpa Re: Intepretacja wyników 29.01.14, 21:30
                  Idź jutro do rodzinnego z tymi wynikami. Nie ma co czekać tydzień. Hormony masz bardzo wysokie.
                  Tarczyca to piękna sprawa, jeśli jest zdrowa!
    • dz_iedzic11 Po wizycie u endo 07.02.14, 09:28
      Pan doktor zrobił mi usg tarczycy- wyniki następujące
      Płat prawy:21x21x60mm (13,7ml)
      Płat lewy:25x23x65mm (19,4ml)
      Gruczoł tarczycowy o niejednokrotnej echostrukturze- liczne nieregularne, zlewające sie obszary miąższu o obniżonej echogenicznosci.Widoczne echa tkanek podścieliska, zmian ogniskowych nie uwidoczniono.
      Obustronnie na szyi widoczne dość liczne węzły chłonne o prawidłowej morfologii, największy po stronie prawej 18x5 mm, po lewej 8x3,5 mm.
      Zalecenia:
      Thyrozol 20 mg (2 x 1 tabletka;
      Propanorol 40 mg (2x 1 tabletka)
      Kontrola za miesiąc.

Byłam tez u dietetyka niestety pani nie potrafił przewidziec jak zachowa się moja waga w przypadku leczenia Thyrozlem.N
      Od wtorku leki biorę, póki co czuje się gorzej niz przed kuracja. Mam nadzieje, ze jakoś to sie ustabilizuje, tylko kiedy...
    • dz_iedzic11 tsh nie rosnie 17.10.14, 10:14
      PO kilkomiesięcznym leczeniu thiamazolem moje wyniki sie przestawiają następująco:
      TSH TSH (0,005) norma 0,270-4,200
      FT3 FT3 (5,56 ) norma 2,00 -4,40
      FT4 FT4 (2,51 ) norma 0,93-1,70
      Idzie ku dobremu, co zreszta widać w znacznie lepszym samopoczuciu, tylko to tsh ciągle niskie. To normalne?
      • dz_iedzic11 Re: tsh nie rosnie 13.11.14, 14:26
        PODBIJAM BO TSH NADAL W MIEJSCU, RUSZY ONO KIEDYKOLWIEK?
        • princess_yo_yo Re: tsh nie rosnie 13.11.14, 17:46
          tsh jest nadal niskie bo t4 i t3 masz na tyle wysokie ze nie ma potrzeby zeby wytwarzac wiecej hormonow tarczycowych wiec tsh jest ci nadal niepotrzebne.
          • minutek1 Re: tsh nie rosnie 13.11.14, 18:22
            A co na to lekarz?Minęło już tyle czasu.od lutego jesteś w nadczynności na lekach. Tsh ruszy jak nadczynność będzie prawidłowo leczona.Jaka dawkę tyrozolu bierzesz?Kontrolujesz morfologię z rozmazem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka