Dodaj do ulubionych

Pytanie o soję

10.04.14, 09:13
Witajcie. Jako zapracowana kobieta, matka 3 dzieci brak mi czasu na regularne posiłki, ale chcąc to unormować i jadać w miarę regularnie postanowiłam, że gdy będę musiała wyjść na pół dnia z domu to będę ze sobą zabierać koktajle (jako II śniadanie). Zaletą jest to, że jak wypije koktajl to do obiadu spokojnie przetrwam bez skurczu w żołądku. Jest on na bazie produktów sojowych.
No, ale ostatnio przeczytałam, że soja przy hashimoto jest bardzo silnym blokerem (nie wiem dokładnie co to oznacza - wnioskuję, że pogłębienie choroby ) i nie powinno sie jej spożywać.
Jakoś moja endo nigdy nie wspominała o tym, że czegoś nie powinno się jeść.
To jak jest z tą soją można czy nie można? Jeśli nie można a spożywam, po jakim czasie (jeden posiłek sojowy czy dłuższe stosowanie ) może wystąpić pogorszenie wyników, nasilenie tych niepożądanych objawów?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Pytanie o soję 10.04.14, 09:34
      To nie tak, że soi nie wolno. Soja zmienia przyswajanie Euthyroxu - patrz ulotka. Chcąc jeść soję codziennie, będziesz musiała zmodyfikować dawkę. Nie mam pojęcia jak i o ile, bo soi nie jem (chyba, że w śladowych ilościach) - uznałam, że to najprostsze rozwiązanie sojowego kłopotu big_grin
      Jeśli odstawisz soję, to znów dawkę Euthyroxu musiałabyś modyfikować.
      • marcelinam Re: Pytanie o soję 10.04.14, 09:41
        Djpa dzięki - moja pierwsza myśl była właśnie - zwiększe dawke akurat Letrox. Faktycznie sprawdziłam na ulotce jest informacja o soi smile
        Dziękuje smile
        • marcelinam Re: Pytanie o soję 10.04.14, 18:49
          Djpa ręce mi opadły - zastanawiałam się dawką, przyjmując soję zwłaszcza na początku przyjmowania i końcu (jeżeli stosuje sie regularnie) należy zmodyfikować dawkę leku - czyli najpierw zwiększyć potem zmniejszyć. Myślę sobie o ile? 25, 50? A zadzwonię do endokrynolog i zapytam. Na to moja lekarka: że te informacje w ulotce to bzdura i mam zostawić dawkę taką jaką mam (75) to mnie zaskoczyła uncertain
          • djpa Re: Pytanie o soję 10.04.14, 19:29
            Może endo nie wie o ile trzeba zwiększyć? Chyba musisz zostawić dawkę jak jest, zrobić badania za 4 tygodnie i coś postanowić z endo smile
            • mama_dorota Re: Pytanie o soję 10.04.14, 22:36
              Dawki na pewno nie powinno sie zmieniac na wyrost. Trzeba tylko pamietac, ze po takiej zmianie moze zmienic sie samopoczucie i wtedy wg potrzeb korygowac dawke.
    • pies_z_laki_2 Re: Pytanie o soję 14.04.14, 13:57
      Soja ma dodatkowo fitoestrogeny, a więc może to zaburzać sytuację hormonalną, ale w którą stronę, niestety nie wiem i nie pomogę (nie jem soi).
      Poczytaj:
      - www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=81

A o soi vs tarczyca możesz poczytać tu:
      - www.czytelniamedyczna.pl/2389,wplyw-soi-i-izoflawonow-sojowych-na-tarczyce.html#

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka