Dodaj do ulubionych

pomoc w interpretacji wyników

13.05.14, 22:03
Witam!
Moje wyniki są następujące:
1.anty TPO - 127 IU/ml, przy normie 0-34
2. FT3 - 2,72 pg/ml przy normie 2,00-4,40
3. FT4 - 1,00 ng/dl przy normie 0,93-1,70
4. TSH - 1.31 uIU/ml przy normie 0,27-4,20.

Stosunek FT4 do FT3 z przeliczenia - FT4 9.09% i FT3 30.00%.

Z testu: tycie, trudności z utrzymaniem wagi,depresja,migrenowe bóle głowy (wszystko razem zdiagnozowane 5 lat temu jako nerwica wegetatywna i leczone neurologiczne - wtedy badania poziomu WSZYSTKICH hormonów były prawidłowe, nawet anty TPO smile

Bardzo proszę o pomoc....
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 10:58
      Wyniki i objawy wskazują moim zdaniem na niedoczynność tarczycy z powodu jej choroby autoimmunologicznej.

Koniecznie należy udać się do endokrynologa i wykonać badanie USG.

Proponuję na wizycie pokazać listę objawów z testu na niedoczynność (por. nagłówek forum). Oraz tutaj.

W dalszej kolejności pozostałe ważne badania: ferrytyna, B12, D3.
      • kruszynkax Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 11:10
        Dzięki za odpowiedź!!!!

Średnio mi się uśmiecha branie leków do końca życiasmile
        • ola_dom Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 11:16
          kruszynkax napisała:

> Średnio mi się uśmiecha branie leków do końca życiasmile

Każdy wolałby nie brać smile
          Jeszcze 10 lat temu przerażała mnie taka perspektywa.
          Ale teraz już wiem, że albo będę brała tyroksynę do końca życia,
          albo nie będę jej brała do końca wegetacji.
          Wolę jeszcze pożyć smile
          • kruszynkax Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 12:34
            Ola, a po braniu hormonów poprawiło się Twoje samopoczucie?czy branie leków polega na ustabilizowaniu poziomu hormonów, a "wegatacja" nadal trwa?
            • ola_dom Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 12:46
              kruszynkax napisała:

> Ola, a po braniu hormonów poprawiło się Twoje samopoczucie?

W pierwszych dniach dostałam skrzydeł smile. Potem to cudne wrażenie niestety trochę się "uspokoiło", ale pomalutku jest coraz lepiej. A czasem szybciej. Czasem też bywa gorzej - ale bez wątpienia stale jest lepiej niż było przed rozpoczęciem leczenia - co do tego nie ma wątpliwości.

> czy branie leków polega na ustabilizowaniu poziomu hormonów, a "wegatacja" nadal trwa?

O nie! Przecież to byłoby kompletnie bez sensu - leczenie wyników a nie pacjenta. Nie wiem, czy ktokolwiek by się wtedy na to skazywał...smile. Po to bierzemy leki, żeby wreszcie wrócić do normy. Albo ją osiągnąć, bo niektórzy dopiero na tyroksynie dowiadują się, jak to jest "czuć się normalnie". Ja chciałabym wrócić do siebie sprzed 10-12 lat... Jeszcze trochę przede mną, ale teraz wreszcie czuję, że jestem na dobrej drodze. Nie zawsze prostej, ale na pewno w dobrym kierunku.
              • kruszynkax Re: pomoc w interpretacji wyników 14.05.14, 13:16
                Ola, dziękuję ci bardzo za odpowiedź. I dodanie otuchy. Cieszę się, że "odzyskujesz siebie" sprzed lat. Mnie dokladnie chodzi o to samo - już nie pamietam,jak to jest być sobą i spojrzeć na świat inaczej.
    • pies_z_laki_2 Re: pomoc w interpretacji wyników 15.05.14, 14:51
      > zdiagnozowane 5 lat temu jako nerwica wegetatywna i leczone neurologiczne

Co to dokładnie znaczy? Brałaś / bierzesz jakieś leki? Napisz coś więcej, proszę.
      • kruszynkax Re: pomoc w interpretacji wyników 19.05.14, 10:51
        brałam mozarin 10 mg - escitalopram,przez 1,5 roku. Pomogło na migreny, teraz bóle pojawiają się rzadziej, kilka razy w miesiącu i ustępują po zwykłych środkach przeciwbólowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka