Dodaj do ulubionych

Guzek hypoechogeniczny

23.10.14, 19:25
Dziś z Usg wyszedl mi niejednorodny guzek o obwodowo centralnych przepływach i wymiarach 6,6x4,7. Węzły chłonne nie powiększone. Przepływy miąższowe nie są wzmożone. Tsh w normie.
Mam skierowanie na biopsje, ale dopiero 26 listopada. Lekarka za bardzo nic nie powiedziała. Ja się strasznie denerwuje i nie wiem czy spokojnie czekać 26 listopada czy stanąć na głowie i szukać szybciej tej biopsji.. Miał ktoś z Was podobny guzek? Coś możecie powiedzieć?
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • 89marta89 Re: Guzek hypoechogeniczny 23.10.14, 21:34
      Duży. Ale nie martw się na zapas, znaczna większość zmian guzkowych w obrębie tarczycy to nic złego wink Sama mam ich kilka część to cysty część lito płynne twory. Wszystkie są hypoehogeniczne i w jednym jest wzmożony przepływ naczyniowy. Ale regularnie je badam i trzymam rękę na pulsie. Największy jaki wyhodowałam miał 3,5 cm średnicy i go mi odessano w czasie biopsji tak, że zmniejszył się o połowę (ten jest płynno lity). Później się okazało, że guzki to nie jedyny problem mojej tarczycy, mam wysokie przeciwciała. Endo stwierdził limfocytarne zapalnie tarczycy (Hashimoto).

A czy daje Ci on jakieś objawy uciskowe? A jak wielkość Twojej tarczycy ? Badałaś hormony ft3 ft4? Do pełnej diagnozy jest to niezbędne.
      • ma.mai Re: Guzek hypoechogeniczny 24.10.14, 07:20
        Bbbbbbb dziekuje za Twoja odpowiedz!

Ten mój to w mm, nie w cm! Z tego wszystkiego nie napisałam miary uncertain
        Nie czuje tego guzka, nie miałam robionych innych badań oprócz tsh....

Pozdrawiam,
        Ps Marta to super imię, mam córę o tym imieniu smile
    • pies_z_laki_2 Re: Guzek hypoechogeniczny 25.10.14, 03:55
      A jaki masz dokładnie opis usg tarczycy? Wielkość / objętość?

Twoje guzki są nieduże, nie wiem, czy dadzą się tak łatwo nakłuć, ale zbadać je trzeba. Nie panikuj, to nie wygląda groźnie.

Tsh w normie, ale jaki konkretnie masz wynik? Badałaś p.ciała tarczycowe atpo i atg?
      • ma.mai Re: Guzek hypoechogeniczny 25.10.14, 08:54
        Tarczyca dwupłytowa, symetryczną. Miąższ gruczołu o prawidłowej echogenicznisci, jednorodny. Przepływy miazszowe nie sa wzmożone. Prawy plat o wymiarach 19-18-65mm. Obrysy płata gładkie. W przystodkowej części płata niejednorodny hypoechogeniczny guzek o obwodowo centralnych przepływach o wym. 6,7-4,7 mm. Cieśn o grubości do 2,4. Plat lewy o wymiarach 21-14-65mm. Obrysy płata gładkie. Okoliczne węzły chłonne nie sa powiększone.

Nie miałam robionych żadnych innych badań oprócz tsh - 0,870
        • pies_z_laki_2 Re: Guzek hypoechogeniczny 25.10.14, 09:49
          P.P. 11,115 ml
          P.L. 9,555 ml
          Razem 20,67 ml

Norma dla kobiet 13-18ml.
          Norma dla mężczyzn 18-25ml

Czyli twoja tarczyca jest w normie dla facetów smile
          • ma.mai Re: Guzek hypoechogeniczny 25.10.14, 10:13
            Hmmm, moze to głupie, ale czy to bardzo źle? Jestem kobieta jak nic! smile urodziłam 3 dzieci co ten fakt potwierdza wink
            • pies_z_laki_2 Re: Guzek hypoechogeniczny 27.10.14, 21:58
              Nie, to niegłupie pytanie, ja sobie troszkę dworuję, a powinnam poważnie...

Masz minimalnie powiększoną tarczycę, to nie tragedia, ale lepiej by było, gdyby była ciut mniejsza. Ale czy idzie w kierunku jeszcze większej (wole?), czy się zmniejsza? Hm... masz jakieś inne usg do porównania?
              • ma.mai Re: Guzek hypoechogeniczny 28.10.14, 06:50
                Dzieki ze pytasz. Ze piszesz.
                To jest tak na prawdę moje pierwsze poważne zetknięcie z tarczycą. Miałam robione Usg i w 2009 i w 2012. Wymiary tarczycy - chyba jeśli dobrze pamietam - sa podobne. Były tez jakieś guzki. W 2009 miałam biopsję, ale wówczas sama niemalże wyrwalam z gardła skierowanie lekarce. Wszystko było ok. Teraz sama mi dała bez niczego. Dlatego po prostu sie boje. Takie uczucie którego nie mogę pokonać. I boje sie nowotworu, innych chorób tarczycy nie (mam 37 lat i moze to myślenie jest dziecinne ale jest).

Teraz jade do pracy, wieczorem sprawdzę jak to jest dokładnie z wymierami tarczycy. Bo mnie to tez zaciekawiło.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka