Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretacje

15.01.15, 12:17
Witam. Nigdy nie leczyłam się na choroby tarczycy. Teraz planujemy z mężem drugie dziecko, rodzinna zleciła wyniki. Zaniepokoiło ja moje tsh 0,36 (0,27-4,2). Zrobiłam ft3- 3,26 (2-4), ft4- 1,13 (0,93-1,7). Dodatkowo przypomniałam sobie ze w pierwszej ciąży 4 lata temu, miałam też niskie tsh ale w normie (badane w 3 trymestrze). Wynik z testu 23- przy czym nie czuje się jakoś tragicznie. Dodam jeszcze ze rok temu rzuciłam palenie ( nie wiem czy ma to jakikolwiek wpływ).
Rodzinna mówi ze wyniki ok. Czekam na wizytę Endo. A wy co myślicie?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Prosze o interpretacje 15.01.15, 13:40
      Ten wynik TSH u ciebie nie współgra z samopoczuciem, bo wynik 23 to już odczuwalna niedoczynność, a TSH poniżej normy może być interpretowane jako nadczynność. Uważaj na lekarzy, którzy zdiagnozują ci nadczynność z samego TSH, w oderwaniu od objawów.

Teraz wolne hormony w przeliczeniu na procenty (ten sposób dobrze przemawia do wyobraźni laika):
      FT4 25.97% [ wynik 1.13, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 63.00% [ wynik 3.26, norma (2 - 4)]

Wolne hormony znacznie lepiej zgadzają się z twoim samopoczuciem. Ft4 poniżej 50% to nisko jak na kobietę planującą ciążę, sugeruje niedoczynność tarczycy.

To, co bym ci od ręki podpowiedziała, to powtórzenie tych wszystkich badań za kilka tygodni, ale zwróć koniecznie uwagę, aby ze 2 tygodnie przed pobraniem krwi nie przyjmować żadnych leków przeciwzapalnych, gdyż one powodują obniżenie TSH, mozno fałszując obraz.

Oprócz TSH, ft4 i ft3 warto zbadać przeciwciała w kierunku choroby Hashimoto, która to jest najczęściej przyczyną niedoczynności tarczycy (anty-TPO i anty-TG) oraz zrobić USG tarczycy, przy czym USG jest ważniejsze od przeciwciał, jeśli musisz wybierać np. ze względów finansowych.

W ciążę teraz lepiej nie zachodzić, bo jeśli jest potrzeba leczenia niedoczynności, to warto to rozpocząć przynajmniej kilka miesiący przed ciążą, a wtedy ciąża będzie łatwiejsza i bezpieczniejsza.
      • mama_dorota Re: Prosze o interpretacje 15.01.15, 13:41
        Jeszcze słowo komentarza. Wynik 23 to właśnie takie nie wiadomo co, to znaczy są objawy niedoczynności, do których człowiek się przyzwyczajał powoli i myśli, że to jest normalne i każdy tak ma albo większość. Ja miałam podobny wynik przed leczeniem i dopiero jak leczenie postępowało widziałam, że to nie "starość nadchodzi", tylko to była choroba.
        • basix5 Re: Prosze o interpretacje 15.01.15, 13:50
          Dziękuję za radę!!! Jak zrobię wyniki to odezwę się na forum.
          A no właśnie ja mam 33 lata i właśnie też myślałam ze to starość smile ale to za wcześnie przecież wink
          • mama_dorota Re: Prosze o interpretacje 15.01.15, 17:48
            Tak, za wcześnie smile Koniecznie się odezwij. Pozdrawiam smile
            • iwi41 Też Prosze o interpretacje 15.01.15, 18:57
              Moja historia w skrócie:poroniłam w 10 tyg. i było to 3 miesiące temu.Moje wyniki:
              TSH -0,6 (norma 0,34-5,6)
              FT3-4,19(3,10-6,8)
              FT4-1,27(0,93-1,71)
              ATG-1300UL/ml(0,00-100,00)
              TPO<5 IU/ml(0,00-40,00)
              wizyte mam dopiero za dwa tygodnie i się trochę stresujęsad.Czy te 1300 to bardzo dużo?bo pozostałe wyniki w normie się mieszczą.
              • mama_dorota iwi41 15.01.15, 19:27
                Załóż własny wątek, bo ten należy do kogoś innego. Tam ci odpowiemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka