Dodaj do ulubionych

Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję

26.01.15, 21:08
Witam ?? odebrałam dzisiaj swoje wyniki i początkowo ucieszylam się że wszystko jest ok,
poczytałam trochę te forum i już nie jestem taka pewna ??

Wynik testu z forum 25pkt
A tu wyniki badan:
TSH 1,800 (0,270-4,200)
FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67%
FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39%
OB20 (2-15)
Będę wdzięczna za opinie i radę czy walczyć z lekarzem o skierowanie na usg i dodatkowe badania
Obserwuj wątek
    • katefr4 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 26.01.15, 22:18
      Masz bardzo nisko FT4, powinnaś podnieść dawkę tyroksyny, proponuję oznaczyć częste niedobory, czyli ferrytynę, witaminę B12 oraz witaminę D3 25 OH. A napisz jeszcze jak się czujesz.
      • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 26.01.15, 22:51
        Dziękuję za odpowiedź smile
        Co do samopoczucia to jestem wiecznie poirytowana, trzesa mi się ręce, przytyłam i mam bardzo nieregularne miesiączki
        • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 27.01.15, 13:19
          libido na poziomie 0, sucha skóra, wypadające włosy, brak koncentracji;/
          W rodzinie obie babcie tarczycowe, siostra ojca po usunięciu płata tarczycy + mama Hashimoto
          A rodzinny skwitował ze badania w normie wiec nie ma czym się martwic.
          Poczytałam trochę forum i z tego co widzę nie jestem jedyna która została odprawiona z kwitkiem.;/
          • katefr4 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 27.01.15, 18:19
            Oznaczałaś przeciwciała anty TG i anty TPO. Myślę że powinnaś zrobić usg tarczycy żeby sprawdzić w jakim stanie jest Twoja tarczyca oraz jaka jest jej objętość. Możesz mieć Hashimoto. A Twoje objawy mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy ale mogą też brać się z niskiego poziomu ferrytyna cz wit. B12.
            • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 27.01.15, 23:09
              Przeciwciał nie oznaczałam,usg na pewno zrobię i to jak najszybciej. Swoją drogą to straszne żeby człowiek musiał udowadniać lekarzowi że jednak coś mu dolega
              • miroslaw111 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 28.01.15, 00:25
                oj z lekarzami ja już tyle przeszedłem że mam na całe życie , pytanie co zrobię z tym żeby moje dzieci nie musiały zmarnować części życia na taką ściemę jaka ma tu miejsce
                • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 28.01.15, 17:43
                  Mirosław 11😊chyba pozostało zrobić wszelkie możliwe specjalizacjei ssamemu leczyć własne dzieci 😉
    • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 30.01.15, 18:50
      wynik usg.
      Płat prawy 17x22mm dł42mm
      Płat lewy 10x22mm dł43mm
      Cieśń 2mm
      Echogenicznosc obu platow prawidłowa, echostruktura miąższu niejednokrotnie. Perfuzja podwyższona.
      W górnej połowie płata prawego uwiecznione hypochogenny nieco niejednorodny guzek wym 7,6x4,4mm z drobnymi naczyniami na obrzeżach-wskazana biobsja
      W środkowej części płata lewego uwidoczniono zmianę o nieco obniżonej echogenicznosci w stosunku do pozostałego miąższu tarczycy, nieco niejednorodna bez ewidentnych cech unaczynienia wym 5x4x4mm wskazana konsultacja endokrynologiczna.
      W okolicy dużych naczyń uwidoczniono pojedyncze węzły chłonne, owalne, długość 14mm po stronie lewej i 7 mm po stronie prawej.
      Bardzo proszę o Wasze sugestie co o tym myśleć.
      Wizytę u endo mam dopiero za tydzień
      • muktprega1 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 31.01.15, 14:14
        Wg stronki:
        www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
        objętość całej tarczycy: 12.584 ml

norma dla dorosłej kobiety wynosi 13-18ml, jeśli nie żadnego odniesienia do wyniku z przeszłości to na razie nie ma odniesienia. Można uznać, ze jest w normie,
        ALE...
        nie wiem jak zrozumieć 2 pierwsze zdania, bo moim zdaniem nawzajem się wykluczają wink

> Echogenicznosc obu platow prawidłowa, echostruktura miąższu niejednokrotnie.

chyba niejednorodna miast niejednokrotnie?

Wynik testu z forum 25pkt
        duża róznica pomiędzy hormonami ze stanowczo za niskim Ft4:
        FT3 3,60 (2,00-4,40) 66,67%
        FT4 1,01 (0,93-1,70) 10,39%

+ objawy
        + rodzinne tendencje do chorób tarczycy

dają obraz niedoczynności, jak pójdziesz do endo - daj znać proszę co zadecydował, poproś o zbadanie przeciwciała a-TPO oraz a-TG, badanie poziomu ferrytyny, B12 i D3. Jeśli nie da w swoim interesie zrób je za własne pieniądze. Niestety, ja robię wszelkie badania za swoje, ale mam do wyboru - albo kontrolować stan i poziom wszystkiego albo tkwić w cz.d. smile
        Czytaj forum, wszystkie informacje i doświadczenia innych są cenne.
        • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 31.01.15, 17:15
          Dzięki za odpowiedź 😊
          Tak tak niejednorodna 😉
          Oczywiście poproszę o skierowanie na badania a jeśli będzie z tym problem to tak jak usg zrobię za swoje 😊
          • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 06.02.15, 16:15
            Byłam dzisiaj u endo i usłyszałam że zdecydowanie mam problem z psychika a nie tarczyca, a te wszystkie mądrości o obliczaniu procentowym hormonów to mam między książki wsadzić.

• muktprega1 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 06.02.15, 20:57
              No to klasyka, jak czytasz forum i perypetie innych ludzi, to już wiesz jak to wygląda.
              Mam nadzieję, ze przeciwciała jednak zrobisz?
              Problem w tym, że akurat może ich nie być, bo one zmienne są, ale cała nadzieja, że jednak będą, wtedy Twoja sytuacja byłaby bardzo klarowna.

Nie mnóż proszę wątków, kontynuuj swój smile

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,156528793,156528793,Pomocy.html
              Kto poleci dobrego endokrynologa w Warszawie?
              Z dzisiejszej wizyty wyszłam jako hipochondryczka
              Tu link do mojego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,94641,156391410,156528597,Re_Ogromna_prosba_o_porade_Z_gory_dziekuje.html?v=2#p156528597
              • jogi06 Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 07.02.15, 21:30
                Jasne, że zrobię przeciwciała. 😊
                Poszperalam na forum i w poniedziałek podzwonie do polecanych na forum endo 😉
                • mid_lublin Re: Ogromna prośba o poradę. Z góry dziękuję 09.02.15, 14:40
                  Jeżeli Cie to zainteresuje to mam bardzo fajna kuracje odkwaszenia organizmu, która pomaga na problemy z tarczyca w zasadzie jest to profilaktyka antnowotworowa, leczy wiele schorzeń.
                  moj mail:majcherra@gmail.com
                  • muktprega1 do mid_lublin 10.02.15, 10:02
                    mid_lublin czy reklamujesz swoją stronę w ten sposób?
                    O kuracji odkwaszania pisz na forum, bo to jest otwarta wiedza dla wszystkich, a nie tajemna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka