Dodaj do ulubionych

Usunięta tarczyca

14.05.15, 03:25
Witam serdecznie.
15.kwietnia miałam usuniętą tarczycę,do dnia dzisiejszego tj.14.05 nie mam wyników histo-pato,nie biorę hormonów, i niczego innego,szwów też nie miałam, wizytę u endo dopiero mam28maja. I pytanie.. Nie mam pojęcia co robić...czuję się w miarę dobrze..
Obserwuj wątek
    • zamostkowa Re: Usunięta tarczyca 14.05.15, 14:47
      witaj. jest prawie regułą, że na histopat czeka się 3-4 tygodnie, ale czasem dłużej (ja też tak długo czekałam). Rozumiem, że miałaś podejrzenie nowotworu i stąd ta operacja?
      Do otrzymania histopatu przez lekarza nie dostaniesz hormonu, będziesz popadać w coraz większą niedoczynność. Skoro dobrze się czujesz, a jesteś już prawie u mety (jeszcze pewnie parę dni oczekiwania przed tobą), to jest ok (w tej sytuacji). Hormonu nie możesz dostać, bo jeżeli w histopacie coś wyjdzie (odpukać ), to będziesz skierowana na jod leczniczy, przed którym i tak trzeba odstawić hormon, więc nie ma sensu go na razie i tak podawać. W zależności od wyniku histopatu dostaniesz albo jod leczniczy (5-7 dni w szpitalu), jod diagnostyczny (tzw. 3dniówka) lub tylko hormon w odpowiedniej dawce. Do 28 maja jeszcze parę dni, spokojnie wytrzymasz, zwłaszcza, że dobrze się czujesz. Ja byłam słoniem i to otępiałym, ale jakoś przetrwałam ten okres (i to pracując, a pamięć była mocno ograniczona przy mojej niedoczynności). wszystkiego dobrego smile
      • stapelia Re: Usunięta tarczyca 14.05.15, 16:01
        No wkasnie, czy było podejrzenie raka? Bo ja po wycięciu guza wyszłam ze szpitala z 25mg euthyroxu
        • kamir68 Re: Usunięta tarczyca 14.05.15, 16:25
          Dzięki wielkie...rozjaśnia mi się trochę,choć lekarz przekonywał mnie, że u nich wyniki histo-pato są do dwóch tygodni. Miałam wole w prawym płacie, biopsja wykazała zmiany łagodne...anie wiecie kochane, czy tarczyca a raczej jej brak ma wpływ na żelazo i ferrytyne? To i to już dawno mam bardzo,bardzo niskie o chodzę raz w miesiącu na kroplowke z żelazem już 8 miesięcy...i jeszcze do dolnej granicy normy nawet się nie zblizylam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka