Dodaj do ulubionych

Witam i mam pytania

31.10.15, 20:08
Witam Was serdecznie, w życiu nie spodziewałabym się, że trafię kiedykolwiek akurat na to forum.
Od pewnego czasu czuję się dennie, jak to wszystko zebrałam do kupy, to są to typowe objawy niedoczynności tarczycy. Plus miałam trudności z oddychaniem w pozycji leżącej (w tej chwili nie mam). Plus okresowe obrzęki dłoni, stóp, twarzy i rozrywający ból stawów. Tydzień temu świat z lekka mi się załamał - dotykiem wyczułam zgrubienie w dole szyi. Na razie miałam czas zrobić tylko usg - 2 guzy lito-torbielowate, w obydwu płatach, jeden ok. centymetrowy, drugi ponad 3,5 cm na 2,5.
W przyszłym tygodniu zamierzam zrobić badania: TSH, FT3, FT4, przeciwciała anty-TPO i może anty-TG.
Jakie jeszcze badania mogę zrobić przed I wizytą u endokrynologa?
Czy guzy zawsze oznaczają konieczność biopsji? Nie wiem, czy będę w stanie wytrzymać takie badanie i ani drgnąć...
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Witam i mam pytania 03.11.15, 09:24
      Jeśli guzki mają ponad 1cm, to powinno się im zrobić biopsję.
      Przed wizytą u endo warto jeszcze zrobić poziom witaminy D3 (metabolit 25OH), poziom ferrytyny i witaminy B12. Szukaj taniego laboratorium różnice w cenach mogą bardzo duże.
    • natalie_rushman Re: Witam i mam pytania 03.11.15, 16:31
      Dziękuję!
      Faktycznie widzę, że są różnice w cenach.
    • ola_dom Re: Witam i mam pytania 03.11.15, 20:13
      Biopsja nie jest niczym strasznym, trwa chwileczkę i jest to delikatne ukłucie. Jak się będziesz bała, to pewnie będzie bolało bardziej, ale obiektywnie nie jest to silny ból, igiełka jest supercienka.
      Biopsję w porównaniu z innymi badaniami mogłabym mieć robioną nawet co tydzień wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka