Dodaj do ulubionych

Metody badania VIT D3

18.03.16, 09:08
Zwracam się do Was z prośbą - może ktoś wie o co chodzi - bo jak już całkiem zgupiałam.
Otóż od roku- bez przerwy łykam VIT D3. Przed suplementacją miałam 29,7 mg/ml - po rocznej suplementacji 29,9 ng/ml. Wiem,że niewiele drgnęło - ale nie w tym główny problem. Chodzi mi o metodę jaką bada się w laboratoriach VIT D3...
Na moim wyniku jest zakres watrtości ref. 30-100 -metdoaCLIA, analizator Liaison.
Do tej pory zupełnie nie zwracałam na to uwagi do czasu gdy wczoraj córka mojej koleżanki w pracy przed wyjazdem do szpitala (rak tarczycy) wykonała badania w takim samym laboratorium jak ja - czyli te same wartości referencyjne, ta sama metoda badania i analizator i wyszło jej także poniżej normy. Natomiast gdy dotarła do szpitala (po 2 dniach od tego wyniku) - tam powtórzyli badania i okazało się ,że wynik jest ponad normę i nie ma potrzeby suplementacji tej vit. Nadmieniam,że w szpitalu tym normy dla tej witaminy są od 8,5-45 ng/ml - a córka koleżanki miała ponad 45 ng/ml. ( tak było na wypisie) .
Także w końcu o co chodzi ? Jest niedobór czy nadmiar?? Lekarz endokrynolog w Gdańsku kazał suplementować a po pobycie w szpitalu - Kielce - odstawić bo nadmiar....
Komu wierzyć?? Czyżby laboratorium BRUSS (gdzie wykazuje niedobór) i jego metoda badania jest zbyt niedokładna?? Pytam bo nie wiem teraz jaki jest sens badania tej witaminy jak wynik nie jest wiarygodny...??? Bo może wcale nie mamy niedoborów tej VIT??? A czułość testów- metod zależna jest tylko i wyłącznie od stosowanych w laboratoriach analizatorów??? Tylko z drugiej strony jak to jest możliwe ,że są aż takie różnice -OD NIEDOBORU >>>DO >>> NADMIARU ???????
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 12:56
      > Nadmieniam,że w szpitalu tym normy dla tej witaminy są od 8,5-45 ng/ml - a córka koleżanki miała ponad 45 ng/ml

O ktory metabolit witaminy D pytasz, bo jesli o 25-oh
      to podane tutaj normy sa watpliwe.
      • laura.phys Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 13:02
        Poza tym podajesz
        >Przed suplementacją miałam 29,7 mg/ml - po rocznej suplementacji 29,9 ng/ml.
        Rozumiem ze chodzi o ng/ml.

Jestes w dolnej granicy normy i wnioskowac mozna ze przyjmowana przez Ciebie dawka witaminy byla zbyt niska by podniesc poziom metabolitu.
        To ile witaminy D musimy przyjmowac, by podniesc jej poziom zalezy od danego czlowieka, a dokladnie od polimorfizmu odpowiednich genow.
        Nalezy tez pamietac ze suplementujac wysokie dawki witaminy D powinno sie kontrolowac poziom wapnia we krwi.
        • slon-ko74 Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 13:28
          laura.phys napisał(a):

> To ile witaminy D musimy przyjmowac, by podniesc jej poziom zalezy od danego cz
          > lowieka, a dokladnie od polimorfizmu odpowiednich genow.

To jak zbadać ten "polimorfizm"?? aby dostosować dawkę??
          • laura.phys Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 18:37
            Polimorfizm z tego co wiem mozna wykonac poprzez test 23&me, probke wysyla sie d stanow, ustalenie obecnosci okreslonego wariantu genu nie daje chyba wykladni do ustalenia dawki.
            W praktyce dawke dostosowujesz do wynikow badan, ktore w miare mozliwosci wykonujesz w labolatorium.
            Jesli suplementacja umiarkowanymi dawkami witaminy D (2000-5000) nie przynosi oczekiwanych zmian i konieczne sa wyzsze dawki, wtedy podejrzewa sie obecnosc polimorfizmu.
      • slon-ko74 Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 13:26
        Tak , chodzi o 25 OH. TYlko wyniki w naszym lab są robione metoda CLIA analizatorem Liaison i tu normy są od 30-100 , a córka koleżanki miała dokładnie na wypisie ze szpitala w Kilecach wynik 25OH , ale zakres norm zupełnie inny czyli jak pisałam wcześniej od 8,5-45 ng /ml. (niestety nie podali jaką metodą było robione badanie) I wg tego szpitala miała "nadmiar" więc zbędna suplementacja. Dlatego domyślam się ,że różnice wynikają z róznych metod badania różnymi analizatorami.
        • laura.phys Re: Metody badania VIT D3 18.03.16, 18:42
          Podstawowe pytanie jest takie, jaka dawke suplementowalas, ze nie bylo wzrostu pozimu d-25-h?

Podejrzewam, ze ok 2000 jednostek. Taka dawka jest dawka podtrzymujaca i nie nalezaloby sie spodziewac znacznego wzrostu poziomu metabolitu we krwi na takiej dawce na naszej szerokosci geograficznej.

Podane normy 8-45 ng/ml sa jakies dziwne i nidy wczesniej sie z takimi nie spotkalam, moze sprzet na ktorym wykonywano badania byl jeszcze w jakiejs fazie testów lub zbierano do niego dane z populacji. Norma 30-100 ng/ml jest norma, ktora czesto pojawia sie w opracowaniach nie tylko polaskojezycznych.
          • jurmik Re: Metody badania VIT D3 19.03.16, 11:51
            Ciekawe, skąd w naszym klimacie, o tej porze roku, miała mieć ten nadmiar wit.D? Lykała codziennie po 5-10 tys j wit. D? Leżała na plaży po kilka godzin dziennie lub siedziała codziennie godzinami w solarium? Nie wierzę w te kieleckie normy mówiące o nadmiarze.
          • slon-ko74 Re: Metody badania VIT D3 21.03.16, 07:53
            Do tej pory łykałam 2000 j. I widać po wynikach ,że niewiele to dało . Dlatego od kilku dni podniosłam na 4000j. Skontroluję za jakieś pół roku.
            Dziekuję bardzo za odpowiedź.
    • djpa Re: Metody badania VIT D3 22.03.16, 17:45
      To nie reklama smile Rozmawiałam kiedyś z osobami odbywającymi staż w Brussie. Bardzo pozytywnie wypowiadały się o jakości, staranności wykonywania badań, nowoczesny sprzęt. Pełen profesjonalizm. Tak słyszałam. A norma w szpitalu - jakaś dziwna.
      Może dla pewności zbadać parathormon, wapń?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka