08.03.24, 11:53
Wykonałam ostatnio badania mając objawy typoydla niedoczynności. TSH w normie, ft3 45% ft4 150%.
Dziś wizyta u endokrynologa - opis USG- tarczyca niepowiększona z drobnymi obszarami hipoechogenicznymi o niejednorodnej echogenicznosci.
Co to oznacza?
Dodatkowe badania po kolejnej wizycie która za kilka miesięcy.
Obserwuj wątek
    • ma.gdaa_240 Re: Hashimoto 08.03.24, 11:54
      Pomyłka ft3 to 150%, a ft4 45%
      • artur111111 Re: Hashimoto 08.03.24, 12:39
        No dla endokrynologa ft3 150% jest na tyle dobre że następna wizyta za kilka miesięcy a TSH w normie nie oznacza że jest dobre
        • ma.gdaa_240 Re: Hashimoto 08.03.24, 12:46
          A co oznacza taki wynik z USG w połączeniu z wynikami?
          • artur111111 Re: Hashimoto 08.03.24, 12:53
            Tutaj trzeba zrobić dalszą diagnostykę a nie czekać kilka miesięcy USG jak USG nie można funkcjonować z takimi wynikami bo ewidentnie widać że jest źle a nie czekać kilka miesięcy może też być pomyłka laboratorium bo też się często zdarzają trzeba by powtórzyć wyniki ale jeśli się potwierdzą to trzeba działać od razu a nie czekać kilka miesięcy aż będzie jeszcze gorzej
            • ma.gdaa_240 Re: Hashimoto 08.03.24, 17:22
              Badania powtarzane, wyszły identycznie, opisu USG zbytnio nie rozumiem, ale zrozumiałam z tłumaczenia lekarza, że to Hashimoto(objawy pasują lecz wyniki jednak niekoniecznie) i rozszerzenie badań po kolejnej wizycie
              • artur111111 Re: Hashimoto 08.03.24, 17:49
                Powinno się zrobić anty tpo i anty tg wysokie ft3 może być od wola toksycznego od gravesa-basedowa od Hashimoto od guza przysadki i wiele innych rzeczy ale zostawić pacjenta do następnej wizyty za kilka miesięcy z ft3 150% normy nie świadczy dobrze o lekarzu organizm jest za bardzo obciążony takim ft3
                • ma.gdaa_240 Re: Hashimoto 09.03.24, 15:29
                  Lekarz powiedział że to początek Hashimoto, że widać jakieś plamki o tym świadczące, komplet przeróżnych badań dostanę dopiero na kolejnej wizycie na skierowanie, "żeby nie przepłacać".
                  Nie wiem tylko, czy warto czekać, lekarz pierwszego kontaktu nie wystawi raczej badań tych anty, prawda?
                  • artur111111 Re: Hashimoto 09.03.24, 15:33
                    No nie musisz zrobić sama niestety
                    • artur111111 Re: Hashimoto 09.03.24, 15:45
                      Dziwi mnie tylko że przy ft3150% lekarz kazuje ci czekać a nie bierze się za leczenie powinien odrazu ci dać na dalsze wyniki i zdiagnozować problem i zająć się leczeniem bo np za 3miesiace da ci na dodatkowe badania i każe przyjść znowu za 3 miesiące także pół roku bez leczenia a powinien ci dać teraz na dodatkowe wyniki przyjść z wynikami i zacząć leczenie na podstawie dodatkowych wyników

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka