oby.watel 03.08.13, 23:55 Wierzyć się nie chce, że portal opinii na pierwszej stronie zamieszcza oszczerstwa. Bloger oskarża Miecugowa o potwarz, a redakcja sprawia wrażenie jakby nie wiedziała o co chodzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turbinowy Re: Potwarz Miecugowa 04.08.13, 18:31 oby.watel napisał: > Wierzyć się nie chce, że portal opinii na pierwszej stronie zamieszcza oszczers > twa. Bloger oskarża Miecugowa o potwarz, a redakcja sprawia wrażenie jakby nie > wiedziała o co chodzi. Nie rozumiem Twojego wzmożonego zainteresowania tym wpisem. Bloger Cleofas lubi błysnąć (raz mu to lepiej wychodzi raz gorzej). Takim kiepskim błyskiem jest "Potwarz Miecugowa" Cały jego wpis jednak o czymś innym świadczy niż sugerujesz i kończy się tak: "A Oskar W. wolność spotwarzył. Jeżeli potwarca jeszcze nauki asymiluje, może nie być stracony i czegoś ze swego czynu się nauczy." www.tokfm.pl/blogi/cleofas/2013/08/potwarz_miecugowa_nie_moze_byc_odpuszczona_bo_inni_moga_czegos_sie_nauczyc/1 Chyba, że zakładasz, iż czytelnicy blogów czytają tylko tytuły wpisów. Zerknąłem na wpisy na TOKowym blogu z ostatnich paru dni. Dowiedziałem się m.in., że: "Nasz głupi Jasio narzeka, że 11-12 listopada odbędzie się w Warszawie szczyt klimatyczny NATO" www.tokfm.pl/blogi/o-qu/2013/08/kaczynski_w_sznycie_polskim__same_pozytywy/1 Inny bloger napisał: "Jarosław Kaczyński postanowił wypowiedzieć się ws. organizowanego w dniach 11-12 listopada, Szczytu Klimatycznego ONZ (COP19 w Warszawie)" Ale już nie raczył zwrócić uwagi, że tamten się pomylił bo tylko wypasa swoje powalające wpisy. Z kolei bloger Cleofas z zasady nie odpowiada a jak się odezwie to tak: "Durniu, drogi durniu. Czy słyszałeś o czymś takim: sport to zabawa? Rywalizacja - tym bardziej. Sprawdź, jak rozumieli to Grecy, jak to pojmuje Zbigniew Boniek. Nie zawracaj w internecie gitary swoim brakiem strun. Nie potrafisz się bawić, wina twoich rodziców, że cię wychowali na ignoranta. Trzeba było nie przegrywać życia" www.tokfm.pl/blogi/sport/2012/11/parytet_nie_dziekuje/1#opinions Czyli w średniej strefie stanów średnich komentarzy na blogach Portalu Opinii. -- ... nikt nie jest doskonały ... Odpowiedz Link
oby.watel Re: Potwarz Miecugowa 04.08.13, 23:03 Nie mogę nie przyznać, że masz rację. Tym niemniej nie uważam, że nieznajomość polskiego jest okolicznością łagodzącą. Bo jeśli potwarz, to bicie po twarzy, to pomówienie, to mówienie gdy rozmówca zakończy mówić, czyli nie przerywanie sobie. A pokos to zdechły kos... Odpowiedz Link
turbinowy Re: Potwarz Miecugowa 05.08.13, 12:19 Wrzuciłem link do całego wpisu Cleofasa aby wskazać, że jednak posiada on znajomość języka polskiego i że w tytule użył celowo "Potwarz". Że chciał nadać słowu innego znaczenia to inna sprawa. Więc pewnie pozostaniemy przy swoim Odpowiedz Link
oby.watel Re: Potwarz Miecugowa 05.08.13, 14:50 Aha. Teraz rozumiem. Zacytowany cytat ma dowodzić, że potwarz została użyta rozmyślnie, a nie świadczy po o słabej znajomości języka ojczystego. A zwrot "fizyczna potwarz"? Proponuję przeanalizować wpis Cleofasa. A także zwrócić uwagę na fakt, że nie tylko Cleofas uważa, że potwarz to policzek. Dla niedouków katolickich to to samo: Jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi. Uderzenie w lewy policzek było obelgą. Uderzenie w prawy policzek odwróconą stroną dłoni, było uważane za obelgę podwójną. W takiej sytuacji nadstawienie drugiego policzka jest czymś więcej niż mężnym zniesieniem potwarzy: to jest zwycięstwo nad złem i naśladowanie samego Sługi Jahwe (por. Iz 50, 6). Jezus sam zastosował się do tej zasady i konsekwentnie nie rewanżował się swoim prześladowcom, pozwalając się bić tak długo, jak oprawcy mieli na to ochotę (por. Mt 26, 67). Nie był jednak mięczakiem, który po prostu nie potrafił stawiać oporu. Nieuctwo nie jest zakazane, nie jest niezgodne z prawem, nie jest grzechem. Problem powstaje wtedy, gdy od nieuka zależą losy innych. Napiszesz w pozwie że to co o Tobie wygaduje sąsiad to "potwarz", a prokurator umorzy śledztwo i uzasadni, że nie może być mowy o potwarzy, bo sąsiad powoda w ogóle nie dotknął. Odpowiedz Link
irex22 Re: Potwarz Miecugowa 06.08.13, 19:58 Masz rację Obywatelu, to nie podlega dyskusji. Słowa powinny być zgodne z czynami. Jeżeli nie są świadczy to o ignorancji (ten przypadek) lub o nieczystym sumieniu w sytuacji gdy jesteśmy skłonni używać eufemizmu dla określenia naszego postępku. W temacie używanych określeń dobrze jest mieć jasność, szkoda tylko, że sam czyn nie został skomentowany. Odpowiedz Link
oby.watel Off topic - pytanie do Turbinowego 05.08.13, 19:52 Podejrzewam, że u Ciebie też przestał działać licznik wiadomości. Stąd brak reakcji na powiadomienia o odpowiedziach. Odpowiedz Link
turbinowy Re: Off topic - pytanie do Turbinowego 06.08.13, 12:03 Proza życia, wieczorami nie zawsze mam dostęp do netu a w dzień jak mam dostęp to nie zawsze mam czas. Powiadomienia dziś były. pzdr Odpowiedz Link