07.09.16, 07:49
www.krytykapolityczna.pl/artykuly/kraj/20160905/sroda-jako-liberalka-nie-czuje-sie-reprezentowana-przez-schetyne-i-petru
Obserwuj wątek
    • podjadek57 Re: ŚRODA 07.09.16, 13:58
      Na uniwersytecie i w publicystyce uczysz tradycji liberalnej, która zawiera zarówno gwarancje wolności jednostki, jak też przekonanie, że wolność nie jest możliwa bez równości, sprawiedliwości i prawa.
      CZY JEST NA SALI LIBERAŁ???
      (krzyczę)
      o sooo chosiii?

A tu niezła beka:
      Mamy felietony Jana Śpiewaka, który jest antyliberalny i propisowski
      Kiedy ze wsparciem różnych pożytecznych idiotów z lewicy czy z resztek po ruchach miejskich PiS zabiera się dziś za Warszawę, trudno mi się tak łatwo rozstawać z Platformą.

Podkreślenia moje.
      Sytuacja, w której dwoje biednych ludzi wreszcie się spotkało i odnalazło wspólnotę duchową. Liberalną (bez względu co to jest).
      • diabollo Re: ŚRODA 07.09.16, 16:10
        Jako zatwardziałt liberał dokładnie zwróciłem na to samo uwagę (by nie powiedzieć spadłem z krzesła czytając), czcigodny Podjadku.
        Znalazłem fajny komentarz do tego:

xxx
        Rozumiem, że Cezary Michalski ma obsesyjną potrzebę dowodzenia karkołomnej tezy, że lewica krytykując liberalizm gospodarczy, odrzuca liberalizm w ogóle, ale w swoich insynuacjach posuwa się za daleko, np. nazywając Jana Śpiewaka propisowskim. Tak się składa, że ta lewica, która rzekomo jest "poputczykiem prawicowego populiazmu", jako jedyni siła polityczna w Polsce nie ma problemu z jasnym zaakceptowaniem takich liberalnych standardów jak aktywna walka o równouprawnienie kobiet, otwartość na przedstawicieli innych kultur czy działania na rzecz praw LGBT. Ale w Polsce liberalność i szacunek dla demokracji coraz częściej mierzy się nie rzeczywistymi poglądami, lecz tym z kim i jak się mówi. Krytykujesz Kaczyńskiego, stojąc w okolicach Kijowskiego? Masz +10 do obrony liberalizmu, nawet jeśli olewasz standardowe składowe liberalizmu. Tworzysz partię, w której na każdym kroku dbasz o równouprawnienie? Kogo to obchodzi, skoro nie miałeś transparentu na manifestacji KOD-u? -10 do liberalizmu.
        xxx

Koniec cytatu.

Kłaniam się nisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka