diabollo 07.09.16, 07:49 www.krytykapolityczna.pl/artykuly/kraj/20160905/sroda-jako-liberalka-nie-czuje-sie-reprezentowana-przez-schetyne-i-petru Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podjadek57 Re: ŚRODA 07.09.16, 13:58 Na uniwersytecie i w publicystyce uczysz tradycji liberalnej, która zawiera zarówno gwarancje wolności jednostki, jak też przekonanie, że wolność nie jest możliwa bez równości, sprawiedliwości i prawa. CZY JEST NA SALI LIBERAŁ??? (krzyczę) o sooo chosiii? A tu niezła beka: Mamy felietony Jana Śpiewaka, który jest antyliberalny i propisowski Kiedy ze wsparciem różnych pożytecznych idiotów z lewicy czy z resztek po ruchach miejskich PiS zabiera się dziś za Warszawę, trudno mi się tak łatwo rozstawać z Platformą. Podkreślenia moje. Sytuacja, w której dwoje biednych ludzi wreszcie się spotkało i odnalazło wspólnotę duchową. Liberalną (bez względu co to jest). Odpowiedz Link
diabollo Re: ŚRODA 07.09.16, 16:10 Jako zatwardziałt liberał dokładnie zwróciłem na to samo uwagę (by nie powiedzieć spadłem z krzesła czytając), czcigodny Podjadku. Znalazłem fajny komentarz do tego: xxx Rozumiem, że Cezary Michalski ma obsesyjną potrzebę dowodzenia karkołomnej tezy, że lewica krytykując liberalizm gospodarczy, odrzuca liberalizm w ogóle, ale w swoich insynuacjach posuwa się za daleko, np. nazywając Jana Śpiewaka propisowskim. Tak się składa, że ta lewica, która rzekomo jest "poputczykiem prawicowego populiazmu", jako jedyni siła polityczna w Polsce nie ma problemu z jasnym zaakceptowaniem takich liberalnych standardów jak aktywna walka o równouprawnienie kobiet, otwartość na przedstawicieli innych kultur czy działania na rzecz praw LGBT. Ale w Polsce liberalność i szacunek dla demokracji coraz częściej mierzy się nie rzeczywistymi poglądami, lecz tym z kim i jak się mówi. Krytykujesz Kaczyńskiego, stojąc w okolicach Kijowskiego? Masz +10 do obrony liberalizmu, nawet jeśli olewasz standardowe składowe liberalizmu. Tworzysz partię, w której na każdym kroku dbasz o równouprawnienie? Kogo to obchodzi, skoro nie miałeś transparentu na manifestacji KOD-u? -10 do liberalizmu. xxx Koniec cytatu. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link