netgater 26.10.09, 10:47 Miał ktoś okazję czytać tę gazetę po reaktywacji? Jak wrażenia? Czy uważacie że gazeta wnosi nową jakość informacji o mieście? Czy jest dobrą przeciwwagą dla CS? -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiapatrycja Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 26.10.09, 13:10 Czytałam tą gazetę i szczerze powiem wole ,,co słychać". Ale może z czasem zmienię zdanie. Jak na razie nie przekonała mnie ta gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.pawel Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 26.10.09, 14:26 CS ma tylko jedną wadę - drukuje to co pozwoli burmistrz, a GZ zachęca to własnych publikacji zobaczymy co będzie Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 24.11.09, 23:07 zabki.pawel napisał: > CS ma tylko jedną wadę - drukuje to co pozwoli burmistrz, a GZ zachęca to własnych publikacji zobaczymy co będzie Ta zachęta do pisania własnych tekstów niestety pozostała tylko w sferze pustych obietnic. 28 października 2009 r. przesłałem do redakcji GZ gotowy tekst dotyczący budowy w latach 2009-2012 nowych odcinków sieci wodociągowych. Suchy, zwięzły artykuł o zamierzeniach inwestycyjnych miejskiej spółki wraz z dwoma zdjęciami. Ważny dla co najmniej kilku tysięcy mieszkańców Ząbek. Niestety przesłany przeze mnie tekst, w odróżnieniu od opublikowanej w drugim numerze wypowiedzi Pani Nowińskiej, nie zawierał apoteozy wielkich dokonań lokalnej PO w dziedzinie wodociągowania miasta, więc widocznie nie znalazł i uznania w oczach redakcji. Być może dlatego, iż redakcja GZ przez przypadek mieści się w domu radnego PO, zaś redaktor naczelna przez jeszcze większy przypadek współpracuje ze Starostą Urmanowskim też z PO. Jak czytam te podziękowania Pani Agnieszki dla partyjnych działaczy PO, to jest mi wstyd, iż poddałem się ich stałej i bezwzględnej presji na mnie, aby dopisać jeden króciótki wodociąg w ul. Westerplatte do długiej listy innych ulic. Choć w sumie z tym brudnym lobbingiem to jedna wielka przesada. Na uznanie zasługują w tej materii szczególnie wielkie zasługi Janusza Chibowskiego, który na poruszony przez Panią Nowińską temat co do jego istoty nie wypowiedział się ani razu czy też podpisał pod jakimkolwiek dokumentem. Ale papier wszystko przyjmie. Zresztą żeby było śmieszniej jedynym dokumentem który mówi o budowie wodociągu w ul Westerplatte i Piaskowej jest pismo Komisji Gospodarczej podpisane przez Zofię Dąbrowską z PiSu. Ta moja trochę sarkastyczna wypowiedź, w sposób jaskrawy ukazuje, iż GZ nie będzie obiektywnym czasopismem, lecz typowym biuletynem partyjnym, reaktywowanym na potrzeby przyszłorocznych wyborów samorządowych, dyskredytującym przeciwników politycznych, oraz ukazujących stojących za wydawcą, partyjnych działaczy PO w glorii i chwale. Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 25.11.09, 13:47 Precz z monopolami. Wg Pana propagandę może uprawiać tylko jedna gazeta na terenie miasta? Zostaw Pan ocenę tej gazety mieszkańcom. Moja sarkastyczna wypowiedź dla Pana. Nawet Pan nie zaprzeczył pierwszym słowom wypowiedzi, której dalszy ciąg Pan komentuje "CS ma tylko jedną wadę - drukuje to co pozwoli burmistrz,..." A dziwi się Pan innej gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 25.11.09, 22:38 W Ząbkach niestety bardzo brakuje kontroli społecznej. Taką funkcję może spełniać niezależna gazeta lokalna lub NGO. Niezależnej gazety nie mamy, o NGO - zainteresowanych kontrolą poczynań miejscowych władz - również nie słyszałam. Brak takiej kontroli bardzo da się w Ząbkach odczuć. Kiedyś jeden z burmistrzów z sąsiedniego powiatu powiedział: dobrze, ze mamy nasza gazetę lokalną, bo zanim podejmę jakąś decyzję to dwa razy się zastanowię. Czasem mam wrażenie, że władze Ząbek nie zastanawiają się 2x. Nie do końca rozumiem dyskusję między zwolennikami i przeciwnikami CS i GZ. Wszyscy wiedzą, że obie reprezentują czyjeś interesy, a CS to wręcz pismo propagandowe (o GZ trudno napisać tak zdecydowane słowa po 2 numerach)... W tym przypadku miernikiem powinna być prawda. Wiadomo,że CS będzie przedstawiało prawdę wygodną burmistrzowi a GZ będzie tę prawdę uzupełniał - mam nadzieję - o fakty, których pan burmistrz ujawnić publicznie nie chce - patrz tekst dot. finansowania studiów burmistrza Perkowskiego. Po to, żeby pomóc PO w nadchodzacych wyborach samorządowych. A jeśli my - mieszkańcy dzięki temu wiemy więcej to chwała Gońcowi za to! Gdyby nie Goniec kto z Państwa doszukałby się BiP-ie informacji o dofinansowaniu studiów burmistrza Perkowskiego? Nie zapominajmy też, ze CS - pismo propagandowe pana burmistrza jest wydawane za nasze pieniądze, a GZ pewnie za pieniądze PO, a więc nie publiczne. Na pewno pozytywna w tym wszystkim jest dyskusja o gazetach, mieście - może z tego będzie coś dobrego. W oczekiwaniu na niezależną gazetę lokalną - której wydawaniem podobno ktoś jest zainteresowany jak przeczytałam na forum - pozdrawiam agnieszka nowińska Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 26.11.09, 09:11 Gwoli ścisłości - przypomnę że na finansowanie partii politycznych rocznie budżet wydaje ponad 100 mln złotych. Te pieniądze trafiają m.in. na takie gazetki. Nie ma co się łudzić, że gazetka GZ nie jest finansowana z pieniędzy publicznych. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 26.11.09, 10:48 Tak, tak, oczywiście. Tylko trzeba się zapytać członków lokalnego koła PO ile z tych 100 mln zł. trafia do nich właśnie:-) No i czy dostają z centrali dofinansowanie na tę gazetę. Wtedy wszystko będzie jasno. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski jawność... 26.11.09, 09:14 Szanowna Pani, Zgodnie z przepisami pracownikom Urzędu przysługuje dofinansowanie do nauki. W przypadku Pana Burmistrz decyduje o tym Przewodniczący Rady Miasta. Jednak z uwagi, aby taka decyzja była jawna dla Mieszkańców Miasta, zapadła ona na forum Rady Miasta. Cała sesja jest nagrywana i dostępna w internecie. Przypomnę jedynie, że żaden Radny nie był przeciwny takiej decyzji. Z poważaniem Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: jawność Panie Ziemski 26.11.09, 10:50 Szanowny Panie, ale ile średnio zarabia urzędnik w Urzędzie? Jeśli taka osoba chce się dokształcić, a zarabia nie więcej niż 2500 zł netto(oby!) a jest sprawnym i lojalnym pracownikiem to należy mu się. Bo go nie stać na dofinansowanie dokształcenia! Jeszcze podpisze 5 letnią lojalkę, że nie odejdzie. Sama korzyść dla wszystkich. Ale burmistrz? Jak podaje gazeta "Goniec Ząbkowski" burmistrz zarabia 9.647 zł (jeśli nawet brutto, nie podali że netto). Dalej w tej samej gazecie o stanie majątkowym burmistrza Roberta Perkowskiego, - zarobił 96.790 zł w roku 2008 r., - 190.000 zł oszczędności w 2007 a już w 2008 r. - 240.000 zł oszczędności. I dostaje z budżetu miasta dofinansowanie na studia na kwotę 6800 zł?? Zdanie wyrobią sobie sami mieszkańcy. Pod treścią wniosku o dofinansowanie skierowanego do Przewodniczącego Rady Miasta i odczytanego nas sesji, wydrukowanego też w "Gońcu Ząbkowskim" podpisali się - Artur Murawski, Marcin Kubicki, Krzysztof Bławdziewicz, Jan Kurowicki, Barbara Niewiadomska. Oczywiście, decyduje przewodniczący Rady Miasta. Kto jest przewodniczącym - Pan Panie Ziemski. Wystarczy wejść na dowolny Pański post i można przeczytać o Pańskim stosunku do działań burmistrza - same pochwały. O jakim decydowaniu Pan tu pisze? Korzystacie z tego samego prawa co inne partie polityczne. Jakby to zrobił inny, zwłaszcza PO to zaraz byście walili gromy. Monic18 by się zaraz odezwała pełna największego oburzenia - wystarczy prześledzić jej wątki. A np. prawo przewiduje becikowe - niestety ustawodawca tak to zapisał, że bez względu na stan majątkowy przysługuje ta sama kwota. Uważa Pan to za dobre prawo? Czy odpowie mi Pan na to pytanie i pytanie z innego wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski równość wobec prawa .... 26.11.09, 11:08 Szanowny Panie, 1) Prawo przewiduje dofinansowanie do nauki wszystkim pracownikom. Na jakiej podstawie Pan chce wyłaczyć Pana Burmistrza ? Ja nie znam takiej podstawy prawnej .... 2) Posiadany majątek nie ma wpływu na dofinansowanie, 3) z uwagi na jawność dofinansowania z uwagi na pozyscje p.Burmistrza i możliwość podnoszenia takiego argumentu co Pan przytoczył dezycja była podejmowana na forum Rady Miasta - nikt z radnych nie wnosił sprzeciu. 4)becikowe - uważam, że ze wzglęu na równość wobec prawa, każdy powinien otrzymywać becikowe jak jest to dotychczas. Innym tematem jest kwestia pomocy rodzinom w wychowaniu dzieci, gdzie trzeba zapewić pełną pomoc - dotyczy to żłobków, przedszkoli, szkół.Miasto w tym zakresie dokłada wszelkiej staranności (nowe przedszkole, szkoła, remonty, budowy sal). Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: równość wobec prawa .... 26.11.09, 12:22 Ależ oczywiście. Ma Pan całkowitą rację. Prawo to prawo. Sede lex dura lex. Odpowiedz sobie Pan sam - czy przeczytam taki artykuł w "Co słychać?". Posiadany majątek nie ma wpływu na tego typu dofinansowanie w takiej sytuacji - jest jak jest zgodnie z obowiązującym prawem. Należy się. Zawsze można być tym pierwszym dającym przykład. Ja już nie wiem, czy nie lepsze były rządy MWS w magistracie ząbkowskim od Waszych. Jako jedni z pierwszych w Polsce wprowadzili becikowe. Jako pierwsi ustalili nowe standardy - rozumie Pan co to znaczy? Niech mi Pan powie czym w takim razie różni się elita polityczna wywodząca się z PiS od elit politycznych innych partii? I dlaczego unika Pan odpowiedzi na moje pytanie w innym wątku? A np. zgodnie z obecnym prawem jest tak, że jak ktoś ma majątek i odsetki od niego (konkretnie chodzi mi o duże lokaty). A jednocześnie u kogoś pracuje, traci tą pracę. To zgodnie z prawem mimo posiadania dużych odsetek od lokat będzie dostawał zasiłek jako zarejestrowany bezrobotny mimo, że mógłby się z nich utrzymywać.I to też jest wg Pana prawo, które powinno trwać? Wiadomo, że jak ktoś ma z jakiejś lokaty, w skali roku, powiedzmy 500 zł to nie ma o czym mówić. To niech jeszcze wyjaśni mi Pan czy w takim razie w Polsce mamy dyskryminację majątkową w postaci opodatkowania progresywnego? Wiem, ustala to ustawodawca i tak jest. Jest jak jest. Ale czy Pan uważa to za dyskryminujące? (oczywiście, żeby Pan nie zaczął się rozwodzić - chodzi mi o opodatkowanie osób fizyczny jako pracowników). Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: równość wobec prawa .... 26.11.09, 22:14 >To niech jeszcze wyjaśni mi Pan czy w takim razie w Polsce mamy dyskryminację > majątkową w postaci opodatkowania progresywnego? Wiem, ustala to ustawodawca i > tak jest. Jest jak jest. Ale czy Pan uważa to za dyskryminujące? > (oczywiście, żeby Pan nie zaczął się rozwodzić - chodzi mi o opodatkowanie osób > fizyczny jako pracowników). Zdaj e sobie sprawę, że nie oczekuje Pan odpowiedzi ode mnie, ale ja uważam, że jest to dyskryminacja. Dlaczego ktoś, kto jest zaradny, pracowity, być może zwiększa PKB ma płacić więcej do budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: równość wobec prawa .... 26.11.09, 18:28 slawomir_ziemski napisał: > Szanowny Panie, > > 1) Prawo przewiduje dofinansowanie do nauki wszystkim pracownikom. > Na jakiej podstawie Pan chce wyłaczyć Pana Burmistrza ? Ja nie znam > takiej podstawy prawnej .... Nie zna pan takiego prawa panie Ziemski? Jest takie prawo, to prawo zwyczajowe a nazywa się "przyzwoitość" Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: równość wobec prawa .... 26.11.09, 19:54 Brawo 1_sekretarz! Mimo że pierwszy sekretarz :-) 1_sekretarz napisała: > > slawomir_ziemski napisał: > > > Szanowny Panie, > > > > 1) Prawo przewiduje dofinansowanie do nauki wszystkim pracownikom. > > Na jakiej podstawie Pan chce wyłaczyć Pana Burmistrza ? Ja nie znam > > takiej podstawy prawnej .... > > Nie zna pan takiego prawa panie Ziemski? Jest takie prawo, to prawo zwyczajowe > a nazywa się "przyzwoitość" Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: Błąd logiczny 03.12.09, 14:56 Szanowny Panie. Z tego co Pan Stachera wyżej napisał to wynika, że to musiało być wniesione na sesję jako poprawka budżetowa. I zbytniej dyskusji nie mogło być nad tym. To nie było osobna decyzja, którą można był "klepnąć" czy nie. Czy to była decyzja, że najpierw przedyskutujemy, a potem zaproponujemy jakieś przesunięcie budżetowe? Więc ta decyzja została podniesiona na forum rady miasta z innych powodów - potwierdzenia zaksięgowania pod odpowiednim działem w budżecie. A teraz pytanie do Pana - czy to było przynajmniej refinansowanie? Czy nie zamierza Pan odpowiedzieć na inne moje pytanie postawione do Pana w innym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: jawność... 26.11.09, 10:59 Szanowny Panie, ja się nie doczytałam nigdzie, że burmistrz otrzymał dofinansowanie na studia niezgodnie z prawem. Nikt chyba nikomu nie zarzucił łamania prawa. A co do jawności - również nikt nie zarzucił nikomu, że podjęto tę decyzję w sposób niejawny. To, że podjęto ją na sesji i to, ze sesja jest nagrywana a nagrania dostępne w internecie nie jest jednoznaczne z tym, że informacja dotrze do szerokiej opinii publicznej Ząbek. Zgadzam się z jednym - w tekście GZ zabrakło informacji o tym, że nikt z radnych nie był przeciwny dofinansowaniu studiów burmistrza Perkowskiego. To dla mieszkańców istotna informacja i powinna znaleźć się w tekście. I dalej - kto był za, a kto się wstrzymał. Jeśli posiada Pan taką wiedzę - chętnie o tym przeczytam na forum. A przy okazji: strona internetowa Urzędu Miasta Ząbki i BiP - w mojej ocenie - nie wyglądają najlepiej. Proszę popatrzeć na stronę gminy Legionowo czy też bliżej - na stronę powiatu wołomińskiego. pozdrawiam Agnieszka Nowińska slawomir_ziemski napisał: > Szanowna Pani, > > Zgodnie z przepisami pracownikom Urzędu przysługuje dofinansowanie > do nauki. W przypadku Pana Burmistrz decyduje o tym Przewodniczący > Rady Miasta. Jednak z uwagi, aby taka decyzja była jawna dla > Mieszkańców Miasta, zapadła ona na forum Rady Miasta. Cała sesja > jest nagrywana i dostępna w internecie. > > Przypomnę jedynie, że żaden Radny nie był przeciwny takiej decyzji. > > Z poważaniem > Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Brawo Redakcja Gońca Ząbkowskiego 26.11.09, 11:28 Bardzo dobrze się stało, że Goniec Ząbkowski opublikował informację o tej kasie dla burmistrza. Jak widać, wyszły już dwa numery "Co Słychać?", i nie ma na ten temat żadnej wzmianki. Brawa dla Redakcji GZ za publikowanie tych tematów, które dla burmistrza i "Jego" radnych nie są powodem do dumy (bo nie publikują ich w "swoim" CS). Czy burmistrz powinien wyciągać ręcę po te nieszczęsne 6 800 zł z ząbkowskiej kasy? Moim zdaniem: NIE! Dlatego, ze to studia doktoranckie, a nie jakieś tam podnoszenie swoich kwalifikacji potrzebne do wykonywanej pracy zawodowej. Tak, tak, doktorat to praca naukowa, a nie zawodowa. Czy mieszkańcy Ząbek powinni płacić za czyjąś pracę naukową? Jakie korzyści ma z tego Miasto? Żadne! Panu, Panie Ziemski łatwo przychodzi rozdawanie publicznych, ząbkowskich pieniędzy. Ciekawe, czy gdyby Pan był np. w Radzie Miasta Kobyłki to też by Pan to samo zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Nikt nie był przeciwny :) 26.11.09, 22:52 slawomir_ziemski napisał: > Przypomnę jedynie, że żaden Radny nie był przeciwny takiej decyzji. A czy była ona wogóle głosowana jako odrębny temat? Została przez Burmistrza zgłoszona jako autopoprawka do budżetu (tylko Burmistrz może w trakcie roku takie poprawki składać!!!) i razem z dziesiątkami innych zmian poddana pod JEDNO głosowanie. Każdy radny miał do wyboru - albo poprzeć wszelkie zmiany łącznie, albo wszystkie je łącznie odrzucić. Radny odrzucając zmiany do budżetu ze względu na dofinansowanie dla Burmistrza odrzucał np. zwiększenie nakładów na budowę dróg. Wtedy to by dopiero się nasłuchał, że jest przeciwny budowie dróg. Ot takie prymitywne manipulacje dla nabijania sobie kasy z pieniędzy publicznych. Gratuluję przebiegłości. radny Waldemar Stachera PS. Ja wstrzymałem się od głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski nikt nie był przeciwny ... 10.12.09, 22:28 Szanowny Panie, Przed podaniem pod głosowanie stosownej poprawki do propozycji zmian do budżetu Miasta - prosiłem o wyrażenie opinii pozostałych radnych. Nikt nie chciał zabrać głosu - mógł radny wyrazić opinię negatywną. Nikt z radnych nie był przeciwny (również później podczas głosowania). SZ Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski o przepraszam ... 10.12.09, 22:32 przed skierowaniem prośby do Pana Wiceburmistrza o dokonanie autoporawki do propozycji zmian do budżetu miasta .... SZ Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: nikt nie był przeciwny ... 10.12.09, 23:41 slawomir_ziemski napisał: > Szanowny Panie, > > Przed podaniem pod głosowanie stosownej poprawki do propozycji zmian > do budżetu Miasta - prosiłem o wyrażenie opinii pozostałych radnych. > Nikt nie chciał zabrać głosu - mógł radny wyrazić opinię negatywną. > Nikt z radnych nie był przeciwny (również później podczas > głosowania). > > SZ A Pan ciągle swoje. Zabierałem głos i to bardzo krytycznie. Po co wprowadza Pan mieszkańców w błąd? radny Waldemar Stachera Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_ziemski aby zabrać głos trzeba najpierw podnieść rękę... 11.12.09, 14:57 Szanowny Panie, Aby zabrać głos trzeba najpierw wyrazić wolę jego wyrażenia np.poprzez podniesienie ręki. Z tego co pamiętam Pan takiej woli nie wyrażał. A zawsze można odsłuchać nagrań sesji ..... (zapraszam do odsłuchania) i kto wprowadza Mieszkańców w błąd ... SZ Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 26.11.09, 22:02 Panie Robercie, dla mnie od początku było oczywiste "kto za tym stoi". Ponieważ ma Pan dostęp do dokumentacji, proszę opublikować, kto był w Radzie Miasta w latach 1990-1994, kto sprawował wówczas urząd Burmistrza i Sekretarza Urzędu i co dla miasta wówczas zrobiono. >iż redakcja GZ przez przypadek > mieści się w domu radnego PO, niech zgadnę - Pana Andrzeja Chibowskiego z PO, którego brat Janusz Chibowski jest radnym powiatowym, a może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
a.mastalerska Re: Goniec Ząbkowski - propaganda w starym stylu 26.11.09, 22:43 Wprawdzie rzadko zaglądam na forum, ale tym razem sprawa dotyczy bezpośrednio mojej osoby,więc postanowiłam się włączyć do dyskusji. Chciałam nawiązać do dwóch fragmentów wcześniejszej wypowiedzi: 1) "jest mi wstyd, iż poddałem się ich stałej i bezwzględnej presji na mnie, aby dopisać jeden króciótki wodociąg w ul. Westerplatte do długiej listy innych ulic" - zupełnie nie rozumiem, z czego ten wstyd wynika, ja dla odmiany się nie wstydzę, że występowałam w tej sprawie w imieniu mieszkańców, powiem więcej - cieszę się, że udało mi się ją doprowadzić do pozytywnego rozstrzygnięcia, przecież w tym celu m.in. zostałam wybrana na radną- do reprezentowania mieszkańców i służenia im pomocą. 2) "jedynym dokumentem który mówi o budowie wodociągu w ul Westerplatte ...jest pismo Komisji Gospodarczej..." - z tym sie absolutnie nie zgadzam, ponieważ fakty są zupełnie inne. Prośba mieszkańców o interwencję i wsparcie ich w staraniach o budowę wodociągu wpłynęła do mnie na dyżurze już latem 2007 -od tamtej pory aktywnie interesowałam się tym tematem, najpierw poddając go pod obrady Komisji Gospodarczej. Ponieważ ulica ta nie znalazła się w Koncepcji Wodociągowania Miasta Ząbki, wraz z kolegami zgłaszaliśmy we wnioskach do Budżetu Miasta Ząbki budowę wodociągu, wraz z propozycją remontu tej ulicy przy okazji budowy nowego Przedszkola, ale nie znalazło to odzwierciedlenia w planach gminy. Wreszcie po raz kolejny osobiście zgłosiłam prośbę o włączenie tej ulicy do planów inwestycji wodociągowych, tym razem ul. Westerplatte została uwzględniona. Dziwię się, że Pan Prezes PGK nie pamięta mojego wniosku i rozmowy na ten temat, w której osobiście brał udział podczas spotkania z KG w lipcu b.r., tym bardziej, że nie była to moja pierwsza prośba w tej sprawie. Osiągnięcie tego szlachetnego celu, choćby i po 2 latach starań, to może nie powód do wielkiej chwały, ale sama świadomość, że mieszkańcom tej ulicy będzie się wreszcie lepiej żyło mimo wszystko poprawia mi nastrój, szkoda, że innym wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 27.10.09, 16:55 > Miał ktoś okazję czytać tę gazetę po reaktywacji? > Jak wrażenia? Czy uważacie że gazeta wnosi nową jakość informacji o > mieście? Czy jest dobrą przeciwwagą dla CS? CS to tuba burmistrza Perkowskiego. A goniec to tuba PO, więc tak nie do końca jest przeciwwagą. Prawdziwe informacje o mieście wniosłoby medium obiektywne – czyli stworzone przez mieszkańców - niezależne od partii politycznych i lokalnych działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 27.10.09, 20:35 Problem w tym że mediów obiektywnych nie ma. Każdy coś chce ugrać przy okazji. Tytuły i śródtytuły w GZ są wymowne, mówią tak naprawdę wszystko co by chciano przekazać. Mi też brakuje takiego dziennikarskiego zestawienia dwóch przeciwstawnych opinii za i przeciw, bez zajadłości, złośliwości czy "wycieczek osobistych". Chłodnej analizy faktów. Dlatego tego nie powinni robić politycy. A tak to ma się wrażenie że CS i GZ będą grały z góry upatrzone nuty. Trochę szkoda. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
mpw_3 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 27.10.09, 22:48 Zamiast mówić, że brakuje, trzeba to zrobić. Jeżeli chcesz współpracować przy takiej gazetce proszę o kontakt psz3@poczta.onet.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 14:08 mpw_3 napisał: > Zamiast mówić, że brakuje, trzeba to zrobić. Jeżeli chcesz współpracować przy > takiej gazetce proszę o kontakt psz3@poczta.onet.pl. Chodzi o Gońca Ząbkowskiego czy o jeszcze jakąś inną gazetę? Odpowiedz Link Zgłoś
mpw_3 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 20:49 Chodzi o inną gazetę. Bliższych informacji chętnie udzielę w drodze mailowej. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 27.10.09, 22:51 Tak, tylko że , "CS" ukazuje się nieprzerwanie od kilku lub nawet kilkunastu lat, a taki "Goniec Ząbkowski" na rok przed wyborami. Ciekawe za czym goni ten Goniec? Czyżby za wróblem? Zwłaszcza,że na kilometr czuć nieszczęsne ząbkowskie PO (Chibowscy- gdyby ktoś nie wiedział,chociaż widać to po lekturze piśmidła ) Czym się różni wróbel od zwłaszcza? Otóż tym, że lepszy jest wróbel w garści, a poza tym zwłaszcza siada na parapecie. I czeka do następnych wyborów (n-tych w karierze Panów Chibowskich). Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 11:26 Witam Państwa Goniec Ząbkowski to gazeta, która rozpoczęła swoją działalność na terenie Ząbek w 2003 roku. Przez sześć ostatnich lat Redakcja Gońca zawiesiła swoją pracę. W październiku br. ukazał się pierwszy numer po długiej przerwie. Wszyscy wiemy, że Ząbki to już duże Miasto (ponad czterdziestotysięczne), które potrzebuje więcej niż jedną pozycję prasową. Goniec Ząbkowski to prawdziwe i rzetelne informacje na różne tematy. Nie boimy sie tematów tabu. Będziemy się również starać poruszać tzw. niepopularne zagadnienia. Chcemy, aby teksty, które będą się ukazywać na łamach Gońca były pisane również przez samych Mieszkańców. Jeśli Ktoś uważa, iż ma coś ciekawego do przekazania bądź chce zwróćić uwagę na ważny (np. nieporuszany gdzie indziej) temat, to może to uczynić. Wysarczy skontaktować się z nami poprzez przesłanie tekstu, który jak najszybciej, w miarę możliwości, zostanie opublikowany. Oto adres internetowy Gońca Ząbkowskiego - goniec.zabkowski@op.pl. Oprócz tekstów bardzo mile widziane są również zdjęcia. Jeśli Ktoś nie chce pisać, a widzi potrzebę przekazania czegoś w formie wywiadu to prosimy o przesłanie do nas swojego kontaktowego nr-u telefonu. Nadmienię tylko, że otrzymane teksty nie będą przez nas zwracane, istnieje możliwość ich przeredagowania i skracania. Teksty przyjmujemy bezpłatnie. Z Poważaniem Członek Zespołu Redakcyjnego Gońca Ząbkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 11:56 Mam pytania: 1) czy skoro nie macie nr ISSN jesteście prawdziwą gazetą? Tzn. czy podlegacie prawu prasowemu i takim wymogom jak zamieszczanie sprostowań, etc.? 2) dlaczego nie napiszecie wprost kto stoi za tą inicjatywą? 3) czy będzie kopia w internecie? -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 13:47 netgater napisał: > Mam pytania: > 1) czy skoro nie macie nr ISSN jesteście prawdziwą gazetą? Tzn. czy > podlegacie prawu prasowemu i takim wymogom jak zamieszczanie > sprostowań, etc.? > 2) dlaczego nie napiszecie wprost kto stoi za tą inicjatywą? > 3) czy będzie kopia w internecie? Odpowiadam na zadane pytania; Ad.1 ISSN 1731-5158 to nr Gońca Ząbkowskiego, który widnieje na pierwszej stronie gazety. Podlegamy prawu prasowemu. Ad.2 Gazetę wydaje Ząbkowskie Towarzystwo Społeczne. Redaguje ją Zespół, a Redaktorem Naczelnym jest Pani Justyna Balcerzak. Ad.3 Gazeta niedługo będzie ukazywała się w internecie. goniec.zabkowski@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 17:03 1) OK, nie zauważyłem. 2) Czy Pani Justyna będzie skłonna publikować artykuły krytykujące działania Starosty i powiatu, skoro jest pracownikiem Urzędu Powiatowego? -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Czy Goniec Ząbkowski jest wydawany nielegalnie ? 30.11.09, 17:18 goniec.zabkowski napisał: > Ad.1 > ISSN 1731-5158 to nr Gońca Ząbkowskiego, który widnieje na > pierwszej stronie gazety. Podlegamy prawu prasowemu. > Ad.2 > Gazetę wydaje Ząbkowskie Towarzystwo Społeczne. Redaguje ją > Zespół, a Redaktorem Naczelnym jest Pani Justyna Balcerzak. Numer ISSN to międzynarodowy znormalizowany numer wydawnictw ciągłych, nadawany czasopismom, gazetom, rocznikom itp, ukazujących się na różnych nośnikach. Służy on wyłącznie do jednoznacznej identyfikacji danego tytułu, wprowadzając go jedynie do światowego systemu informacji. Przynależność od systemu ISSN jest dobrowolna. Rejestracji dokonuje Biblioteka Narodowa. www.bn.org.pl/programy-i-uslugi/isbn,-ismn,-issn/issn Nadanie numeru ISSN nie wiąże się jednak z prawną rejestracją gazety i tym samym związaniem wydawcy rygorami prawa prasowego. Temu służy postępowanie przed danym Sądem Okręgowym. Zgodnie z art. 20 prawa prasowego wydawanie dziennika lub czasopisma wymaga prostej rejestracji w sądzie wojewódzkim (obecnie okręgowym) właściwym miejscowo dla siedziby wydawcy. Dla Ząbek jest to Sąd Okręgowy Warszawa-Praga III Wydział Cywilny. W prowadzonym przez ten Sąd rejestrze dzienników i czasopism na dzień dzisiejszy nie figuruje żaden "Goniec Ząbkowski" Tytuł taki nie został także w ostatnich tygodniach zgłoszony do rejestracji przez Ząbkowskie Towarzystwo Społeczne. Dwukrotnie otrzymałem od Sądu tego typu informację. Ponadto jak piszą sami wydawcy tej gazety, wydawanie Gońca Ząbkowskiego zostało na kilka lat przerwane, co w aspekcie prawnym spowodowało, iż nawet w przypadku dokonania kilka lat temu skutecznej rejestracji gazety, straciła ona swoją ważność dawno temu. Zgodnie z art. 23 prawa prasowego, rejestracja dziennika lub czasopisma traci ważność w razie jego niewydawania przez okres roku od dnia nabycia uprawnień do ich wydawania, jeżeli redakcja nie wystąpiła o zachowanie rejestracji. W Sądzie nie ma o tym najmniejszej wzmianki. warszawapraga.so.gov.pl/index.php?pid=119 Jest zatem możliwe, iż Goniec Ząbkowski jest wydawany nielegalnie i jednak nie podlega prawu prasowemu, zaś Pani Justynie Balcerzak niestety ale grozi grzywna lub kara ograniczenia wolności przewidziana a art. 45 prawa prasowego. Z całą pewnością taki tytuł nie figuruje w rejestrze dzienników i czasopism prowadzonym przez Sąd Okręgowy Warszawa-Praga III Wydział Cywilny. Rejestr sądowy jest jawny. Ciekawa sytuacja dotyczy także samego Ząbkowskiego Towarzystwa Społecznego wydawcy Gońca Ząbkowskiego. Pomijając fakt umiejscowienia siedziby stowarzyszenia w domu jednego z radnych PO, w wyszukiwarce Krajowego Rejestru Sądowego w rejestrze stowarzyszeń nie można odnaleźć żadnych danych dotyczących tego podmiotu. Czyżby i stowarzyszenie miało problemy z prawem? Choć jest nie do pomyślenia. krs.cors.gov.pl/login.aspx?ReturnUrl=%2fDefault.aspx Mam nadzieję, iż członkowie Ząbkowskiego Towarzystwa Społecznego lub redaktor naczelna gazety odniosą się do podniesionych wątpliwości a także do faktu utrzymywania domeny internetowej czasopisma bezpośrednio przez Platformę Obywatelską? Może w III wydaniu Gońca Ząbkowskiego? Być może osoby te dysponują odpowiednimi dokumentami, które zaprzeczą moim tezom oraz udowodnią, że nie jest w sposób ewidentny łamane prawo. Może gazeta oraz towarzystwo na mocy nieznanych mi przepisów szczególnych nie podlega jak cała reszta czasopism i stowarzyszeń sądowej rejestracji? Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: Czy Goniec Ząbkowski jest wydawany nielegalni 30.11.09, 17:45 robert_swiatkiewicz napisał: > Dwukrotnie otrzymałem od Sądu tego typu informację. Przepraszam, ale zaciekawił mnie ten wątek. Czy wystąpił Pan do Sądu jako Prezes PGK, były Sekretarz Miasta czy osoba fizyczna? Czy wystapienia pisał Pan w godzinach pracy czy w czasie wolnym od pracy? Widzę, że zaczynamy wchodzić w czasy realnego socjalizmu. Każdą krytykę trzeba wszelkimi metodami stłamisić. Po co ludzie mają wiedzieć o aferach. Mamy jedynie legalny biuletyn "Co Słychać?" i tam należy szukać całej prawdy. Do bonela: Skoro nikt w "Co Słychać?" nie napisał o dotacji na studia dla Burmistrza to znaczy, że informacja ta nie jest istotna dla mieszkańców. I tyle. Nie ma w tym żadnych podtekstów ;) radny Waldemar Stachera PS. Pamiętam jak wydawałem "Czego nie słychać..." to Urząd Miasta chciał mnie podać do Sądu za używanie herbu miasta bez jego zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Czy Goniec Ząbkowski jest wydawany nielegalnie ? 30.11.09, 18:00 wstachera napisał: > Przepraszam, ale zaciekawił mnie ten wątek. > Czy wystąpił Pan do Sądu jako Prezes PGK, były Sekretarz > Miasta czy osoba fizyczna? Czy wystąpienia pisał Pan w godzinach > pracy czy w czasie wolnym od pracy? Witam Panie Waldemarze. Wolałby aby raczej się skomentował Pan tą cała sytuację. Całą korespondencja z Sądem była prowadzona przeze mnie jak z osobą prywatną. Spodziewałem się takiego pytania, choć raczej nie od Pana, więc wszystkie e-maile były wysyłane z mojej prywatnej skrzynki (zachowałem sobie kopie), po godzinach pracy, żeby tego typu zarzuty nie mogły być podniesione. Odpowiedzi Sądu mam na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurowski.p komunikat 30.11.09, 18:10 Szanowni internauci ! W związku z interwencją Pana Roberta Świątkiewicza do czasu wyjaśnienia abonenta domeny gonieczabkowski.pl gazetka będzie dostępna jedynie na prośbę mailową na adres gazetki: goniec.zabkowski@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Re: Czy Goniec Ząbkowski jest wydawany nielegalni 30.11.09, 23:20 robert_swiatkiewicz napisał: > Całą korespondencja z Sądem była prowadzona przeze mnie jak z osobą prywatną. > Spodziewałem się takiego pytania, choć raczej nie od Pana, więc wszystkie > e-maile były wysyłane z mojej prywatnej skrzynki (zachowałem sobie kopie), po > godzinach pracy, żeby tego typu zarzuty nie mogły być podniesione. Odpowiedzi > Sądu mam na piśmie. Fajną ma Pan pracę. O 16 pakuje Pan teczkę i do domku. Nie ma co się martwić, że w mieście brudno, że ceny wody i ścieków są wysokie, że ulice dziurawe. Zresztą czy się Pan będzie przemęczał czy nie i tak takie samo wynagrodzenie wpłynie na konto. A w domku ciekawsze zajęcia. Trzeba wytropić za czyje pieniądze wydawany jest Goniec tfu Ząbkowski. Może uda się znaleźć jakiś haczyk i gazecie usta zakneblować. Jakby to było fajnie... A i koledzy na pewno by się ucieszyli. Proszę tylko uważać, żeby w godzinach pracy śledztw nie prowadzić, bo ktoś perfidny może to wytknąć, np. pisząc, że Pana post w temacie adresu dns pojawił się w poniedziałek o 11.13. I co z tego, że się o tej porze pojawił. Każdy ma prawo do przerwy na batonik knopfler. radny Waldemar Stachera Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - kopia w internecie 27.11.09, 16:11 netgater napisał: > czy będzie kopia w internecie? Informuję, iż Goniec Ząbkowski jest dostępny w internecie pod adresem: www.gonieczabkowski.pl/pdf/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slawek1966-1 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 12:39 goniec.zabkowski napisał: > Witam Państwa > > Goniec Ząbkowski to gazeta, która rozpoczęła > swoją działalność na terenie Ząbek w 2003 roku. Przez sześć > ostatnich lat Redakcja Gońca zawiesiła swoją pracę. W > październiku br. ukazał się pierwszy numer po długiej przerwie. > Wszyscy wiemy, że Ząbki to już duże Miasto (ponad > czterdziestotysięczne), które potrzebuje więcej niż jedną pozycję > prasową. > Goniec Ząbkowski to prawdziwe i rzetelne > informacje na różne tematy. Nie boimy sie tematów tabu. Będziemy się > również starać poruszać tzw. niepopularne zagadnienia. > Chcemy, aby teksty, które będą się ukazywać na łamach Gońca > były pisane również przez samych Mieszkańców. Jeśli Ktoś uważa, iż > ma coś ciekawego do przekazania bądź chce zwróćić uwagę na ważny > (np. nieporuszany gdzie indziej) temat, to może to uczynić. > Wysarczy skontaktować się z nami poprzez przesłanie tekstu, który > jak najszybciej, w miarę możliwości, zostanie opublikowany. > Oto adres internetowy <a href="mailto:goniec.zabkowski@op.pl">Gońca Ząbkowskiego</a> - goniec.zabkowski@op.pl. > Oprócz tekstów bardzo mile widziane są również zdjęcia. > Jeśli Ktoś nie chce pisać, a widzi potrzebę przekazania czegoś w > formie wywiadu to prosimy o przesłanie do nas swojego kontaktowego > nr-u telefonu. > > Nadmienię tylko, że otrzymane teksty nie będą przez nas zwracane, > istnieje możliwość ich przeredagowania i skracania. Teksty > przyjmujemy bezpłatnie. > > Z Poważaniem > Członek Zespołu Redakcyjnego > Gońca Ząbkowskiego Trudno traktować poważnie gazetę, której reprezentant nie przedstawia się, a jedynie określa mianem Członka Zespołu Redakcyjnego. Może wywołać efekt komiczny...No, ale powodzenia... PS Ząbki nie liczą 40 tys. mieszkańców - no, chyba, że dokoptujemy Zielonkę... Odpowiedz Link Zgłoś
hellas1 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 13:03 slawek1966-1 napisał: > Trudno traktować poważnie gazetę, której reprezentant nie > przedstawia się, a jedynie określa mianem Członka Zespołu > Redakcyjnego. Może wywołać efekt komiczny...No, ale powodzenia... > PS Ząbki nie liczą 40 tys. mieszkańców - no, chyba, że dokoptujemy > Zielonkę... Mylisz się Sławek. Zabki liczą nawet ponad 40 tys. mieszkańców - a tylko 25 tys. z nich jest tu zameldowanych. Reszta mieszka bez meldunku. A co w Tobie wywołuje efekt komiczny? To, że wychodzi jakaś nowa gazetka? To, że grupa ludzi chce np. przekazywać informacje w innym swietle niż robi to CS? Człowieku! Co w tym złego? Jak nie chcesz, to nie czytaj. A we mnie efekt komiczny wywołuje Twój nowy nick - może napiszesz nam pod jakim nickiem zazwyczaj piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 28.10.09, 14:06 hellas1 napisała: > Mylisz się Sławek. Zabki liczą nawet ponad 40 tys. mieszkańców - a > tylko 25 tys. z nich jest tu zameldowanych. Reszta mieszka bez > meldunku. Na jakiej podstawie są te dane? Poproszę o źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 09:36 a prosze cie bardzo: tomaszkalata.blog.onet.pl/ po za tym naprawdę wierzysz w to że jest tylko 25 tys ludzi?? Trzeba danych na papierze?? Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 10:34 madameblanka napisała: > a prosze cie bardzo: > > tomaszkalata.blog.onet.pl/ A na jakiej podstawie Pan Tomasz Kalata twierdzi, że jest to 45k mieszkańców? > po za tym naprawdę wierzysz w to że jest tylko 25 tys ludzi?? > Trzeba danych na papierze?? Wiara nie ma nic do rzeczy. Tutaj należy oprzeć się na realnych danych, szacunkach i statystyce. Oczywiście, że w Ząbkach nie mieszka 25k ludzi, jest więcej. Ale jestem pewien, że nie ma dodatkowych 20k mieszkańców (czyli w sumie 45k). Wielokrotnie to udowadniałem, patrz archiwum forum, w szczególności wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,97,74385766,74385766,zamelduj_sie.html Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 10:38 forum.gazeta.pl/forum/w,97,82591308,,co_dalej_z_ul_Powstancow_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 11:04 madameblanka napisała: > a prosze cie bardzo: > > tomaszkalata.blog.onet.pl/ A na jakiej podstawie Pan Tomasz Kalata twierdzi, że jest to 45k mieszkańców? > po za tym naprawdę wierzysz w to że jest tylko 25 tys ludzi?? > Trzeba danych na papierze?? Wiara nie ma nic do rzeczy. Tutaj należy oprzeć się na realnych danych, szacunkach i statystyce. Oczywiście, że w Ząbkach nie mieszka 25k ludzi, jest więcej. Ale jestem pewien, że nie ma dodatkowych 20k mieszkańców (czyli w sumie 45k). Wielokrotnie to udowadniałem, patrz archiwum forum, w szczególności wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,97,74385766,74385766,zamelduj_sie.html Może z innej beczki ale chciałabym nawiązać do wypowiedzi tedglena obecnego i przeszłego. Jak również do akcji burmistrza. "Twoje podatki mają wpływ na budżet miasta. Jeśli chcesz by miejsce w którym mieszkasz było zadbane i przyjemne, sam decydujesz gdzie trafią Twoje podatki. Płacąc podatki do budżetu Miasta masz pełne prawo wymagać od jego Władz należnych Ci dóbr". robertperkowski.netstrefa.pl/w_pracy/melduj_sie_w_Zabkach.JPG A ja tak sobie myślę, że w ramach protestu wymelduje się z Ząbek. Namawiam do tego mojego męża, którego wysoki podatek na pewno w znacznej kwocie zasila budżet miasta. Ale na razie nie jest skłonny do tego. Pewnie ma jeszcze nadzieję, że coś sie zmieni? Zostały tylko wydane pieniądze na projekt plakatu i wyprodukowanie. Burmistrz tylko „markuje” dziania tak jak w przypadku walki z ludźmi, którzy wyrzucają śmieci do publicznych koszy i lasu. W przypadku poprawy estetyki miasta są potrzebne systemowe zmiany. Monitorowanie działań. A urząd nie ma pomysłu na to. To widać na również w przypadku inwestycji drogowych. Z tego, co czytałam na forum ktoś już zauważył, że jak jest budowany chodnik to zostawione jest miejsce na tzw. pas zieleni. W przypadku Ząbek to pas „chwastowiska”. Nie ma, co daleko szukać . Łącznik Orla-Legionów przy moim osiedlu. Wybudowany za moje podatki ok. 2 lat temu już sie sypie(wyłazi wypaczona kostka). Pisałam już o tym. Estetyki miasta nie poprawił. W pasach zostawianych na zieleń rosną chwasty i lub leżą skoszone jakieś 4, 5 miesięcy temu. Czasami ktoś dorzuci po libacji jakieś butelki, które też leżą miesiącami. To są konkretne przykłady na to, że mój podatek idzie na zmarnowanie. „Płacąc podatki do budżetu Miasta masz pełne prawo wymagać od jego Władz należnych Ci dóbr". Ha, ha, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 12:11 > A na jakiej podstawie Pan Tomasz Kalata twierdzi, że jest to 45k > mieszkańców? tedglen, przecież z palca nie wyssał. Pewnie mają jakieś dane z których to wynika. Po co miałby przekłamywać. Wszyscy wiemy że jest spooooro więcej niż te 25 tysia. A w zalinkowanym wątku, popieram cie w całej rozciągłości lecz nigdzie nie spostrzegłam udowadniania tego że NIE MA tylu mieszkańców, chyba że cos przeoczyłam. Ale spoko nie musisz linkować posiedze, poczytam;) Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus339 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 29.10.09, 15:28 Z tego co ja wiem a w zasadzie kiedys wyczytałem to te informacje o 40 tys mieszkanców(bo taka liczba ukazuje sie w obiegu od jakiegos czasu)wynikaja z szacunków policyjnych oraz danych w ksiegach parafialnych ale szcegułów nieznam. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez PO ? 30.11.09, 11:13 goniec.zabkowski napisał: > Goniec Ząbkowski to prawdziwe i rzetelne > informacje na różne tematy. Dlaczego redakcja Gońca Ząbkowskiego zataiła informację, iż internetowa wersja gazety a może także i papierowa wersja są finansowane wprost ze środków Platformy Obywatelskiej? Czy zgodne z prawem jest działanie polegające na tym że oficjalnym wydawcą papierowej wersji Ząbkowskie Towarzystwo Społeczne zarejestrowane w domu radnego PO, zaś wersja internetowa gazety jest wydawana już wprost, bez żadnego skrępowania, pod szyldem Platformy Obywatelskiej? Kto ponosi koszty druku gazety, ZTS czy Platforma Obywatelska? www.domeny.tv/whois?domain=gonieczabkowski.pl&captcha=JNRHW DOMENA: gonieczabkowski.pl id abonenta: nta373554 (FIRMOWA) serwery nazw: ns3.netart.pl. [85.128.130.10] ns2.netart.pl. [85.128.129.10] ns1.netart.pl. [85.128.128.10] utworzona: 2009.11.27 11:49:01 ostatnia modyfikacja: 2009.11.27 11:49:15 opcja: brak ABONENT: firma: PLATFORMA OBYWATELSKA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ ulica: UL. GEN. WŁADYSŁAWA ANDERSA 21 miasto: 00-159 WARSZAWA lokalizacja: pl ostatnia modyfikacja: 2009.11.27 Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez P 30.11.09, 13:49 Brawo, zamiast ustosunkować się do artykułu lepiej zdezawuować przeciwnika. Napisz Pan koniecznie o tym do CS. Panu na pewno wydrukuje. Zadaj Pan pytanie redakcji "Co słychać?", dlaczego nie możemy w tej gazecie przeczytać o dofinansowaniu dla burmistrza. Koniecznie. A jeżeli wpiszemy inne dane, np. zabki.pl to wyskakują dziwne kwiatki; www.domeny.tv/whois?domain=zabki.pl&captcha=SISQL DOMENA: zabki.pl id abonenta: nta110246 (osoba fizyczna) serwery nazw: ns3.netart.pl. [85.128.130.10] ns2.netart.pl. [85.128.129.10] ns1.netart.pl. [85.128.128.10] utworzona: 2002.07.06 13:00:00 ostatnia modyfikacja: 2009.06.18 14:35:53 opcja: brak ABONENT: dane niedostępne. Można ciekawe wnioski wysnuć z tych info. A może dane z tej strony są nierzetelne? Odpowiedz Link Zgłoś
kurowski.p Re: Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez P 30.11.09, 17:48 Serdeczne Gratulacje Panie Swiątkiewicz odkrył Pan abonenta domeny gonieczabkowski.pl wiem, że odnalezienie tych informacji nie zajęło Panu zbyt dużo czasu - to też mógł Pan poświęcić go jeszcze parenaście sekund więcej i napisać do osoby kontaktowej dlaczego tak jest? Wtedy odpowiedziałbym Panu, że jest to wynik mojej pomyłki, która została już zgłoszona do NetArt - pomyłka przy zakupie ( w promocji 0zł) tejże domeny niestety nie przez tego klienta co trzeba - niestety NetArt promocyjne domeny rejestruje automatycznie i odkręcenie lub też zmiana abonenta trwa nawet do 2 tygodni Na swoje wytłumaczenie mogę powiedzieć jedynie to, iż rejestrowałem domenę w pośpiechu na widoczną na forum potrzebę przeczytania miłej lektury i prośbę o zamieszczenie od redaktor GZ - nie mam czasu tak jak Pan serfować po necie patrząc kto jaką ma domenę w godzinach pracy - proponuję, ten czas poświęcić bardziej produktywnie i nie wymyślać kolejnych politycznych afer i zanim Pan upubliczni jakieś informacje proszę najzwyczajniej w świecie zapytać u źródła kto finansuje GZ Serdeczne pozdrowienia PS. Moja działalność wobec GZ czyli założenie domeny była nieodpłatną przysługą i może Pan sobie darować sprawdzanie w urzędzie skarbowym czy przyjąłem za to korzyść i opłaciłem podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez PO ? 30.11.09, 18:18 kurowski.p napisał: > Na swoje wytłumaczenie mogę powiedzieć jedynie to, iż > rejestrowałem domenę w pośpiechu Panie Kurowski. Pan lepiej wytłumaczy dlaczego tak naprawdę wpisał Pan Platforma Obywatelska, przez pośpiech? Ktoś przecież Panu podał te dane. Kiepskie te tłumaczenie. Jeżeli Ząbkowskie Towarzystwo Społeczne jest faktycznym właścicielem domeny a nie jest tylko parawanem i zasłoną dymną lokalnej Platformy to jakim cudem wpisał Pan dane właśnie tej a nie innej partii politycznej łącznie z jej siedzibą. Mógł Pan wpisać cokolwiek ale wpisał Pan właśnie Platforma Obywatelska RP. Tak przez przypadek przypisał Pan tą domenę właśnie PO? Takich przypadków jest zresztą więcej np. przypadkowa zbieżność siedziby wydawcy z domem radnego, przypadkowa zbieżność zatrudnienia redaktor naczelnej gazety u starosty Urmanowskiego z PO. Przypadkowe występowanie radnych miejskich i powiatowych PO na pierwszych stronach tej gazety. Przypadkowe też jest totalne krytykowanie Burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
kurowski.p Re: Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez P 30.11.09, 18:47 Panie Prezesie nie będę tłumaczył zasad zakładania klienta na portalu nazwa.pl - może zapyta Pan burmistrza gdyż on też korzysta z ich usług a szczegóły mojej pomyłki mogę Panu osobiście pokazać - dla mnie temat jest zakończony i nie mam czasu dłużej się nad tym rozpisywać, może jak kiedyś zostanę prezesem PGK będe miał czas na wszystko i będę nieomylny tak jak Pan. Życzę spokojnego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Re: Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez P 30.11.09, 19:56 kurowski.p napisał: > dla mnie temat jest zakończony i nie mam > czasu dłużej się nad tym rozpisywać, W takim razie dla mnie także zakończony. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sdarp Re: Goniec Ząbkowski - finansowany wprost przez P 30.11.09, 21:10 Jak czytam o losach rejestracji domeny dla gońca i tłumaczenia w tej sprawie pana Kurowskiego to ciśnie mi się na na usta cytat z klasyki polskiej komedi reż J. Machluskiego "Niezły burdel macie" w tej ząbkowskiej platformie a na pewno brak profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hellas1 Goniec Ząbkowski. Następny numer 24.11.09, 13:27 W Ząbkach można znaleźć następny numer tego Gońca Zabkowskiego. Piszą, że burmistrz Perkowski wyrwał z kasy miasta jakieś pieniądze na prywatny cel... Ja mam egzemplarz z He Mana. Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: Goniec Ząbkowski. Następny numer 25.11.09, 09:18 Czepili się dofinansowania do studiów tylko, że wiele głównie państwowych firm dofinansowuje kształcenie pracownikom, ja tego nie potępiam bo sam skorzystałem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kristoflaskowski Re: Goniec Ząbkowski. Następny numer 25.11.09, 12:38 najczęściej dofinansowanie nauki odbywa się na zasadzie coś za coć, czyli my płacimy za podniesienie kwalifikacji, ale ty nie bedziesz mógł zrezygnować z pracy przez określoną ilość miesięcy (lat) to tzw. lojalka. Czyżby w ten sposób PiSowscy koledzy zagwarantowali Perkowskiemu nietykalność, dożywotnie sprawowanie urzędu? ;) A już na poważnie, burmistrz zgodnie z artykułem nie jest osobą biedną, aby miasto musiało ponosić koszty jego doktoratu. Jeśli jednak mamy iść tym tokiem rozumowania, to każdy mieszkaniec naszego miasta po zgłoszeniu pisemnego wniosku o dofinansowanie szkolenia powinien otrzymać na to zgodę, bo zawsze istnieje szansa, że w przyszłości zostanie burmistrzem lub pracownikiem samorządowym. pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski. Następny numer 26.11.09, 16:33 Mam pytanie czy goniec ząbkowski jest dostępny w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski dostępny w internecie 27.11.09, 16:07 1_sekretarz napisała: > Mam pytanie czy goniec ząbkowski jest dostępny w internecie? Tak, informuję, iż Goniec Ząbkowski jest dostępny w internecie pod adresem: www.gonieczabkowski.pl/pdf/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Goniec Ząbkowski. Następny numer 26.11.09, 21:48 > Czepili się dofinansowania do studiów tylko, że wiele głównie > państwowych firm dofinansowuje kształcenie pracownikom, ja tego nie > potępiam bo sam skorzystałem :)) Od wielu lat pracownicy "budżetówki" korzystają z dofinansowania na dokształcanie. Może by tak Panowie z PO (autorzy gazetki)przedstawili zestawienie wydatków (np. za ostatnie 5 lat)na dokształcanie pracowników- ile jest wydatkowanych na ten cel środków z naszych podatków i jak to się ma do dofinansowania na dokształcanie dla Pana Burmistrza. Informacja przedstawiona w gazetce jest dla mnie "przed wyborczym biciem piany" przez przedstawicieli PO. Odpowiedz Link Zgłoś
a.mastalerska Re: Goniec Ząbkowski. Następny numer 26.11.09, 22:55 Zgadzam sie z tym, że wiele firm dofinansowuje kształcenie pracowników - chodzi tu o podnoszenie ich kwalifikacji zawodowych. Ale moim zdaniem dofinansowywanie kariery naukowej Burmistrza, czyli w tym przypadku doktoratu do tej kategorii się nie zalicza. Nie wydaje mi się, aby tytuł dr był niezbędny do piastowania tego stanowiska i należytego wypełniania obowiązków. Ciekawe ilu mamy Burmistrzów z tytułem doktora? Odpowiedz Link Zgłoś
netgater GZ czyli Łubudubu 27.11.09, 21:24 Rozbawił mnie trochę ostatni numer GZ. Z jednej strony wniosek radnych PiS w tonacji "łubudubu" dla burmistrza, a obok list "czytelniczki", niejakiej a.nowinskiej, "łubudubu" w tej samej tonacji ale dla radnych PO. No i tak jedni i drudzy wpatrzeni w swoich i zachwyceni swoimi osiągnięciami. Grunt to zadowolenie z siebie. Poza tym dwie sprawy - radni PiS wykazali się naiwnością i krótkowzrocznością, dając prezent nie tyle burmistrzowi, co opozycji. Naprawdę trzeba wiedzieć co wypada, a co nie, a takie podkładanie się jest szczytem bezmyślności. W efekcie straci i burmistrz i oni sami. Dwa - ciekaw jestem jak wytłumaczyć można "sensacyjny" artykuł o nie pozyskiwaniu środków z Unii. W jednym zdaniu stoi że dotąd w Ząbkach ze środków unijnych nic nie pozyskaliśmy, a w następnym, że mogło być gorzej, bo niektóre gminy dotąd ... nic nie pozyskały. Jak to możliwe że może być gorzej, skoro podobno nic nie pozyskaliśmy? Panie/Panowie, na przyszłość jak naciągać fakty, to porządnie ;) Skoro jednak gazetka podlega prawu prasowemu, to z niecierpliwością czekam na publikację w niej sprostowań ze strony Urzędu Miasta. Ciekawie będzie. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: GZ czyli Łubudubu 28.11.09, 10:48 To interesujące... Skąd pewność, że jestem "czytelniczką" a nie po prostu czytelniczką. Nie jestem też "niejaką a.nowińską". Nazywam się Agnieszka Nowińska, napisałam list do GZ i za to co zrobili dla wodociągu w ul. W radni PO chętnie podziękuję im jeszcze raz. Od 2007 starałam się o wodociąg w ul. W. I nawet jeśli list jest w tonacji "łubudubu" to zawiera prawdziwe informacje, a "łubudubu" jest zasłużone. Jak bardzo zasłużone wiedzą ci, którzy nie mają wodociągu i którym z kranu leci brązowa breja. Nie widzę powodu, dla którego miałabym go nie napisać, jeśli pomoc uzyskałam, po dość trudnych rozmowach z władzami miasta, od radnych PO. Kogo powinnam poprzeć w przyszłorocznych wyborach samorządowych jak nie tych, którzy zareagowali na moją prośbę? Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: GZ czyli Łubudubu 28.11.09, 11:41 > Nie jestem też "niejaką a.nowińską" pod takim nickiem jesteś na forum, pełnych danych nie podaję, wiadomo GIODO ;) > Skąd pewność, że jestem "czytelniczką" a nie po prostu > czytelniczką Intuicja. > nawet jeśli list jest w tonacji "łubudubu" to zawiera prawdziwe > informacje A czy "łubudubu" dla burmistrza nie zawiera prawdziwych? Nie w tym rzecz, chodzi o sam styl wypowiedzi. Poza tym jak w GZ jest argument przeciwko burmistrzowi, że środki unijne dla Ząbek to na razie tylko "aplikowane", to nie rozumiem dlaczego chwalić radnych PO za wodociąg, który ma dopiero powstać po 2011? Mnie drażnią takie inne miary dla własnych i cudzych zasług czy win. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
a.nowinska Re: GZ czyli Łubudubu 28.11.09, 18:45 1. O ochronie swoich danych sama decyduję. Poza tym dane oso. to nie tylko imię i nazwisko. Nie widzę podowu dla którego miałabym go nie podać. 2. Intuicja ważna rzecz - sama często się nią kieruję. Wiadomo - jak klasyczna baba :-) Daltegot eż z doświadczenia wiem, że czasem jest zawodna.. 3. Dlaczego chwalić za 2011 rok? Ano dlatego, że gdyby nie ci radni to nie mielibyśmy szans na wodociąg nawet w 2011 roku. napisałam o tym w liście: naszego wodociągu nie było w pierwotnej wersji wieloletniego planu inwestycyjnego. Został tam umieszczony po interwencji radnych PO. I tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 02.12.09, 18:40 Pozwoliłam sobie skopiować ze strony Burmistrza, może nie każdy tam zagląda: Świńska grypa czy przedwyborcza gorączka?: Ponownie, po upływie czterech lat, wznowił swoją działalność periodyk „Goniec Ząbkowski”. Częstotliwość wznawiania pisma nie jest przypadkowa, gdyż do wyborów samorządowych pozostał tylko rok. Kampania wyborcza oraz tak zwana opozycja rządzą się swoimi prawami. Wspaniale, mamy opozycję w naszym mieście, gdyż jest to zgodnie z duchem demokracji. Niestety, podejmowane działania, przekazywane informacje oraz naciąganie rzeczywistości do partykularnych potrzeb jest już dalekie od wyobrażenia demokratycznych zasad. To wszystko niestety tylko potwierdza obiegową opinię o ząbkowskich samorządowcach, którą niejednokrotnie słyszałem w Powiecie Wołomińskim. Utarło się nawet powiedzenie „ząbkowska szkoła samorządowa” pejoratywnie określając niektórych lokalnych działaczy. Pomimo, iż poruszane ostatnio tematy przypominają sensacje rodem z magazynu FAKT, do których z zasady nawet nie warto się odnosić, postanowiłem ustosunkować się do kilku poruszanych aspektów. Środki unijne W dwóch ostatnich numerach wiele rozpisywano się na temat niepozyskiwania środków unijnych przez Miasto Ząbki, manipulując przy tym faktami. Uprzejmie informuję, że Ząbki w chwili obecnej znajdują się na liście rankingowej w kilku pozycjach jako przyszli beneficjenci. Oznacza to, że złożone wnioski zostały pozytywnie ocenione i pieniądze na nas czekają z przeznaczeniem na m.in.: 14 dróg gminnych, tunel, informatyzację urzędu, kanalizację teletechniczną do monitoringu, kanalizację deszczową w niektórych ulicach itp. To wszystko na łączną kwotę ponad 46 milionów złotych dofinansowania. Do chwili obecnej, fizycznie otrzymaliśmy przelewy na kilkaset tysięcy złotych, w tym na modernizację szkoły podstawowej nr 1 w Ząbkach. Niestety w kwestii środków UE trzeba być cierpliwym, gdyż zasadą jest refinansowanie, czyli najpierw budujemy i wydajemy swoje, a potem upominamy się o zwrot poniesionych nakładów. Pojawiły się ostatnio informacje o możliwości zaliczkowego pobierania pieniędzy na duże inwestycje, jeżeli taka okazja się nadarzy, to na pewno skorzystamy z tych zaliczek. Niestety, normą jest okres co najmniej 2 lat od momentu złożenia wniosku do fizycznej wypłaty środków unijnych. Dotyczy to wszystkich gmin. Poza środkami unijnymi pozyskaliśmy fizycznie już ponad 2 miliony złotych z innych źródeł, w tym na budowę boisk, wyposażenie szkoły, termomodernizację, zajęcia pozalekcyjne, monitoring w szkołach itp. Czy to jest mało? Dziwi mnie zatem informacja, że Ząbki nie pozyskały nic – co jest po prostu przekłamaniem. Niech inwestycje same świadczą o sobie, a każdy będzie miał możliwość ocenić samemu. Moje wykształcenie – przewód doktorski W 2005 roku otworzyłem przewód doktorski. Na własny koszt ukończyłem trzyletnie międzynarodowe studia doktoranckie, osobiście pokrywałem koszty udziału w wielu konferencjach naukowych, sam finansowałem zakupy pomocy naukowych i wielu innych elementów. Przez tych kilka lat suma poniesionych przeze mnie wydatków na ten cel wyniosła minimum 30 tys. złotych. Byłem niezmiernie miło zaskoczony, gdy grupa radnych postanowiła pokryć ostatnią z opłat, którą trzeba było uiścić w Uniwersytecie Warszawskim w wysokości 6,800 złotych. Zgodnie z uzasadnieniem (PISMO TU), była to forma podziękowania, nagrody za pozyskiwanie tak dużych środków dla miasta. Nadmienię, że jako burmistrz nie otrzymuję żadnych nagród, kwartalnych premii czy innych uznaniowych elementów wynagrodzenia. Może dla wielu osób to jedyne przez 3 lata dofinansowanie jest duże, jednakże stanowi ono niespełna 20% całości poniesionych kosztów. Oszczędności, samochody W gazecie dokonano również oceny moich oświadczeń majątkowych, które są jak najbardziej jawne i każdy może mieć do nich dostęp. Zauważono, że zadeklarowane oszczędności w trakcie całego 2008 roku wzrosły o około 50 tys. złotych, co jest prawdą. Nikt jednak nie zwrócił uwagi, iż w 2008 roku ożeniłem się i do moich oszczędności dołączyły zapasy mojej żony, stąd ten wyraźny wzrost, o czym autor artykułu nie raczył już wspomnieć. Również w 2008 roku w karambolu został zniszczony mój dotychczasowy samochód PEUGOT. Ponieważ uszkodzenia były znaczne, pozbyłem się wraka uzyskując w zamian za to odszkodowanie. Oczywiście, mogłem kupić samochód za uzyskane pieniądze lub korzystając z okazji dołożyć kilka tysięcy i sprowadzić pojazd z zagranicy. Biorąc pod uwagę wręcz szokująco niski kurs dolara, kupiłem półtoraroczną TOYOTĘ, sprowadzając ją z USA. Samochód okazał się niemal dwukrotnie tańszy niż na rynku krajowym. Czy to objaw rozrzutności? Prawdopodobnie kupując starego poloneza nie stałbym się gwoździem programu redakcji od Pana Chibowskiego. Jednakże mając świadomość, iż piastując urząd burmistrza byłbym nieco skrępowany podwożąc ważną personę swoim polonezem (choć to dobry, polski samochód), gdyż jak się to mówi: jak nas widzą, tak nas piszą. Nadmienię, że w przeciwieństwie do okolicznych gmin, Ząbki nie posiadają samochodu służbowego, więc również w celach służbowych jeżdżę prywatnym. Z tego powodu zależy mi na jego minimalnej prezencji i bezawaryjności. Obiektywizm redakcji Redakcja periodyku GZ opisuje się jako obiektywna i neutralna. Mam jednak pewne wątpliwości, co do tych stwierdzeń, czytając w mojej ocenie nierzetelne artykuły, jak również śledząc kilka innych, jeszcze bardziej ciekawych faktów. Czy obiektywnym pismem może być takie, którego siedziba mieści się w domu członka największej partii politycznej (być może jej pełnomocnika) i lokalnego radnego w jednej osobie? Czy fakt, że gazeta przynajmniej w części jest finansowana ze środków właśnie tej partii politycznej świadczy o jej obiektywizmie? Więcej sukcesów, więcej krytyki Zauważyłem ciekawe zjawisko, czym udaje się dla Miasta pozyskać więcej środków zewnętrznych i wykonać kolejne inwestycje, tym ostrzejsza jest krytyka. W sumie to się nie powinienem dziwić, gdyż jest to najskuteczniejsza metoda, pozwalająca na bagatelizowanie dotychczasowych osiągnięć. Podsumowanie Apeluję, pozostawmy samorządy z daleka od ogólnopolskich rozgrywek politycznych. Pozwólmy ludziom działać na rzecz lokalnego społeczeństwa, bądźmy rzetelni względem siebie nawzajem, nawet jeżeli nie reprezentujemy tych samych komitetów wyborczych. Czuję się burmistrzem wszystkich mieszkańców, a nie tylko niektórych osób. Jeżeli, ktoś próbuje przypisywać do obecnych działań intencje polityczne, to się grubo myli i niech się zastanowi nad swoimi intencjami, bowiem „każdy mierzy swoją miarą”. Niestety budżet jest ograniczony, pomimo najszczerszych chęci trzeba dokonywać wyborów, co należy wykonać w pierwszej kolejności, a co musi poczekać. Pomimo tego, Ząbki inwestują najwięcej ze znanych mi okolicznych miast. Uważam, że prawda sama się obroni a mieszkańcy pomimo sprzecznych informacji sami ocenią wyniki i efekt pracy. Ząbki potrzebują spokoju i wspólnej pracy na ich rzecz. Szukajmy zatem elementów nas łączących a nie tworzących nowe podziały. Pozdrawiam serdecznie, życząc miłego wieczoru. Burmistrz Miasta Ząbki, Robert Perkowski. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pisowiec Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 03.02.10, 09:49 Na mieście ukazał się nastepny numer Gońca Ząbkowskiego. Poruszana jest tam sprawa ulicy batorego, sprzedazy mieszkań na ul. legionów przez burmistrza, rozmowa z lekarzem z Zabek i coś nt. policjantów. Z tymi mieszkaniami komunalnymi to wygląda na jakiś przekręt. Jak można wybudować nowe i sprz\edawać za niecałą połowę wartości? A może teraz pan Perkowski na swojej stronce wytłumaczy, czy prawdą jest, że w ten sposób chce komuś załatwić nowe mieszkanka za bezcen. Poprzednio tłumaczył się na temat wyciągania rąk po miejskie pieniądze na swoje studia. Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 03.02.10, 11:40 nie_pisowiec napisał: > Z tymi mieszkaniami komunalnymi to wygląda na jakiś przekręt. Jak > można wybudować nowe i sprz\edawać za niecałą połowę wartości? > A może teraz pan Perkowski na swojej stronce wytłumaczy, czy prawdą > jest, że w ten sposób chce komuś załatwić nowe mieszkanka za bezcen. > Poprzednio tłumaczył się na temat wyciągania rąk po miejskie > pieniądze na swoje studia. To mi już śmierdzi boksznajderyzmem. Przy czym p. Perkowski jest miły i przystojny to będzie sie trzymał stołka (myślę, że większość kobiecego elektoratu na niego zagłosuje) tyle ile będzie mu potrzeba, aby sie wywindować do „wielkiej polityki”. Idę o zakład, że będzie to jakieś 2 lub 3 kadencje. Następnie namaści swojego następce. Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 03.02.10, 13:39 Do wielkiej polityki? Z kim? - Drzwi już się zatrzasnęły. Panowie już zasiedli na lokalnych stołkach. Jak to powiedział p. Kłopotek "PSL trwało, trwa i trwa mać". Jasno wyłożona definicja władzy, jasna dla każdej opcji. Tak trzeba rządzić aby trwać. Dziwicie się -trzeba wspierać i rozwijać twardy elektorat. Jakżeby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj_zabki Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 04.02.10, 17:38 1_sekretarz napisała: > To mi już śmierdzi boksznajderyzmem. Co to jest boksznajderyzm? To jakiś ząbkowski wymysł? Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - następny numer 27.02.10, 15:14 Informujemy, że ukazało się następne wydanie Gońca Ząbkowskiego . W numerze m.in.: Odbierz kasę od PGK, Wspomnienie o Marianie Grześczaku, Budowa wodociągów w Ząbkach, Przygotowania drużyny Dolcanu do sezonu, a także zaproszenie na spotkanie w sprawie przeciwdziałania narkomanii u dzieci młodzieży w Ząbkach. Gazeta znajduje się w miejscach zwyczajowo przyjętych za dostępne, czyli w większych sklepach, przychodniach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 30.03.10, 14:24 Wydany został następny, świąteczny (rozszerzony) numer Gońca Ząbkowskiego. Można w nim przeczytać m.in.: -o projekcie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Ząbek -obszerny wywiad z burmistrzem Zielonki o wielkim nieporozumieniu, sporze między Ząbkami a Zielonką -o trudnej sytuacji mieszkańców ulicy Szpitalnej -o tym, którzy radni PiS nie chcą budowac drogi NowoZiemowita -o nieudanych meczach Dolcanu Ząbki Redakcja składa wszystkim czytelnikom serdeczne życzenia Wielkanocne. P.S. Jeśli ktoś nie otrzymał gazety (nie znalazł jej w sklepach), informujemy, że jest możliwość przesłania jej przez nas drogą mailową. Proszę pisać na adres goniec.zabkowski@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pisowiec Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 01.04.10, 12:53 Wreszcie mamy jakąś gazetę, która opisuje prawdę. Prawdę, której w Co Słychać nie ma. Goniec Zabkowski miał teraz już sześć stron. Gazeta się rozrasta i co najważniesze nie jest ona za pieniądze podatników, tak jak CS notorycznie wychwalające burmistrz bez najmniejszego powodu. Polecam Gońca Zabkowskiego. Dobra robota. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj_zabki Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 02.04.10, 17:44 nie_pisowiec napisał: > Wreszcie mamy jakąś gazetę, która opisuje prawdę. > Prawdę, której w Co Słychać nie ma. Wpadła mi w ręce ta gazetka. Brakuje mi kolorów i lekkości pióra. Teksty trochę sztuczne. Ale da się przeczytać. Wydawcą jest Pan Chibowski a przecież sam mi napisałeś, że ten pan lub jego brat to lider miejscowej Platformy. Niech Pan nie pisze, że ta gazeta pisze prawdę. Bo to ściema. Gazetka urzędowa chwali Burmistrza a ta gazetka wytyka wszystkie jego błędy. Dam sobie rękę obciąć, że im bliżej będzie do wyborów tym negatywnych informacji o Burmistrzu będzie więcej. W poprzedniej miejscowości, w którym mieszkałem też była taka sama historia, tyle, że z PSL i SLD w tle. Burmistrz rozsiewał swoją propagandę, a jego przeciwnicy swoją. Ani w jednej ani w drugiej nie było obiektywizmu. A o prawdzie to można było zapomnieć. W gazetce Burmistrza nie będzie tekstów o jego porażkach a w Gońcu o jego sukcesach. Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 15.09.10, 21:14 > Wpadła mi w ręce ta gazetka. Brakuje mi kolorów i lekkości pióra. Teksty trochę > sztuczne. Ale da się przeczytać. > Wydawcą jest Pan Chibowski a przecież sam mi napisałeś, że ten pan lub jego bra > t > to lider miejscowej Platformy. Niech Pan nie pisze, że ta gazeta pisze prawdę. > Bo to ściema. Gazetka urzędowa chwali Burmistrza a ta gazetka wytyka wszystkie > jego błędy. Dam sobie rękę obciąć, że im bliżej będzie do wyborów tym > negatywnych informacji o Burmistrzu będzie więcej. > W poprzedniej miejscowości, w którym mieszkałem też była taka sama historia, > tyle, że z PSL i SLD w tle. Burmistrz rozsiewał swoją propagandę, a jego > przeciwnicy swoją. Ani w jednej ani w drugiej nie było obiektywizmu. A o > prawdzie to można było zapomnieć. W gazetce Burmistrza nie będzie tekstów o jeg > o > porażkach a w Gońcu o jego sukcesach. Tak wygląda "demokracja" w polskim wydaniu. Mnie też brakuję jakiegoś niezależnego forum wymiany myśli - wydawało by się że takim jest to forum - ale niestety nie jest. Tzw. władza zagarnia wszystkie sfery życia obywatela przy jego bierności. Odpowiedz Link Zgłoś
powstaniec_pl Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 02.04.10, 16:04 Goniec to typowa TUBA "platformy", z niego prawdy też się nie dowiemy... A lista i kontakty do aktywistów PO na drugiej stronie to pewnie początek równych szans w polityce :-) W "Co słychać" wszystko w mieście jest git, a w "Gońcu" odwrotnie.... ech...politykierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 02.04.10, 16:18 owstaniec_pl napisał: > Goniec to typowa TUBA "platformy", z niego prawdy też się nie dowiemy... > A lista i kontakty do aktywistów PO na drugiej stronie to pewnie początek > równych szans w polityce :-) > > W "Co słychać" wszystko w mieście jest git, a w "Gońcu" odwrotnie.... > ech...politykierzy... To i prawda, ale coś tam nam szepną. Można śledząc to co się dzieje w mieście i wyciągać wnioski. I gdzieś tam trzeba mieć w tyle głowy, że oni robią "dobrze nam" przede wszystkim dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
powstaniec_pl Re: Goniec Ząbkowski - nowy, świateczny numer 03.04.10, 09:38 Nie ma to jak zdroworozsądkowe podejście do tematu. W dzisiejszych czasach media rzadko służą społeczeństwu..niestety... Zamiast patrzeć władzy na ręce - przymilają się do tego kto aktualnie rozdaje karty lub kto je za moment będzie rozdawał... ech Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - najnowsze wydanie 06.05.10, 14:34 Ukazało się najnowsze wydanie Gońca Ząbkowskiego. W numerze m.in.: - o mieszkańcach Ząbek, którzy zginęli w katastrofie pod Smoleńskiem - o absolutorium dla burmistrza... z wątpliwościami - o II etapie budowy ul. Batorego - o kradzieży w Urzędzie Miasta Ząbki - o nowych rejonach dzielnicowych - o akcji: "czy Twoje dziecko bierze?" - o uczczeniu pamięci powstańców styczniowych na terenie powiatu wołomińskiego Jeśli Państwo nie znaleźli gazety w sklepach, proszę o przesyłanie swoich maili na adres: goniec.zabkowski@op.pl. Odeślemy Wam gazetę w formacie pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
goniec.zabkowski Goniec Ząbkowski - wydanie na koniec lipca 05.08.10, 08:44 Kilka dni temu ukazało się najświeższe wydanie Gońca Ząbkowskiego. W numerze można przeczytać: - o podwyżce za wodę i ścieki - o tym jak burmistrz promuje się w mediach za pieniądze z naszych podatków, za, bagatela: 23 000 zł. - o tym, jak za nieprzemyślane decyzje Urzędu płacić muszą ząbkowscy podatnicy - o nowym prezesie PGK, który teraz zarabia ponad 11 000 zł miesięcznie - o zniknięciu 2 mln zł. Gdzie się one podziały? - o początku rozgrywek I ligi piłkarskiej i o ząbkowskim Dolcanie. Zachęcamy do lektury Odpowiedz Link Zgłoś
woluxtr Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 05.08.10, 11:03 Z całym szacunkiem ale ,,gazetą'' Gońca Ząbkowskiego chyba nie można nazwać... Odpowiedz Link Zgłoś
ezabki Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 05.08.10, 13:10 ezabki.wrzuta.pl/plik/5XGVyPzYWds/gz09 Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj.1 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 05.08.10, 13:40 ezabki napisał: > ezabki.wrzuta.pl/plik/5XGVyPzYWds/gz09 Dzięki za link. Oprócz krytyki Burmistrza i jego ludzi uderzyła mnie jedna rzecz. W każdym artykule jest wiele zdań pytających. Autorzy tekstów tylko stawiają pytania w gazecie, tymczasem dla mnie jako czytelnika, powinni zadać te pytania przede wszystkim Burmistrzowi i uzyskać na nie odpowiedzi a na końcu opracować z tego rzetelną informację. Taka pisanina jest bez sensu. Z tym gazem w ulicy też nie wiem o co chodzi, ulica powiatowa a gaz PGNiG. Co ma do tego Burmistrz? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 09.08.10, 10:14 Brawo Goniec. Aby tak dalej. Coraz bardziej wychodzi na jaw kumoterstwo i nepotyzm jakim cechuje się urząd miasta pod rządami Perkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
pi0trw Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 09.08.10, 10:38 Mnie natomiast uderzył niewybredny sposób, w jaki przedstawiciele ząbkowskiego PO wytykają błędy konkurentom z PiS - w ostatnim numerze, te związane z ul. Kolejową, PGK oraz wodą i ściekami. Dobrze, że opozycja działa, a ja bynajmniej nie sympatyzuję z partią Kaczyńskiego, ale trudno oprzeć się wrażeniu, że Goniec to nic innego jak gazetka agitacyjna. Wystarczyło trochę zmienić styl i formę tekstów, a tak pozostał niesmak... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj.1 Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 09.08.10, 11:00 pi0trw napisał: > ale trudno oprzeć się wrażeniu, że Goniec > to nic innego jak gazetka agitacyjna. Wystarczyło trochę zmienić > styl i formę tekstów, a tak pozostał niesmak... Właśnie o to chodzi, jeżeli miałbym głosować na PO, to chciałbym wiedzieć, że głosuję za kimś a nie znowu przeciwko komuś. Teraz ta gazeta wytyka wyłącznie błędy Burmistrza, ale autorzy tej gazetki czyli jak mniemam lokalne PO, nie proponuję właściwie nic od siebie. Chciałbym przeczytać o realnych dokonaniach i inicjatywach PO przez ostatnie 4 lata a nie miesiąc przed wyborami o kolejnych cudownych i nierealnych obietnicach wyborczych Platformy. Teraz czyta się tą gazetką z takim nastawieniem, że to co jest w niej napisane jest przejaskrawione i wyolbrzymione lub mało wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
ezabki Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 15.09.10, 09:58 ezabki.wrzuta.pl/plik/5vUriZs780i/goniec_zabkowski_nr_8.2010 Odpowiedz Link Zgłoś
ezabki Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 15.09.10, 17:30 ezabki.wrzuta.pl/plik/6IBvqY5uV9E/gz_2010_10.pdf najnowszy goniec Odpowiedz Link Zgłoś
ezabki Re: Goniec Ząbkowski - nowa gazeta ząbkowska 14.10.10, 14:37 ezabki.wrzuta.pl/plik/3HuvZ7xFB7I/gz_2010_11.pdf najnowsze wydanie Odpowiedz Link Zgłoś