Dodaj do ulubionych

i staną Ząbki w korku

17.12.09, 15:10
KLIKEN MACHEN

Po tekście i po obejrzeniu załączonej mapki:
bi.gazeta.pl/im/6/7373/m7373826.jpg
Okazuje się, że nie będzie wesoło a na usprawnienie komunikacji przyjdzie nam poczekać do 2012 roku.

Jestem naprawdę ciekaw jak poradzą sobie urzędnicy odpowiedzialni za organizację ruchu drogowy z wyznaczeniem nowych objazdów.

Pozostaje tylko mieć cichą nadzieje, że jakoś znów damy radę ;-) a nasi pracodawcy i szefowie również utkną w korkach.
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: i staną Ząbki w korku 17.12.09, 15:26
      będzie dramat krótko mówiąc
      • sibeliuss Re: i staną Ząbki w korku 17.12.09, 21:41
        Niektórzy wsiądą w 199 i pojadą do SKM, inni 145 i pojadą przez Wygodę. Reszta w
        korku.
        • corrida_pl Re: i staną Ząbki w korku 17.12.09, 21:48
          aleś mundry, naprawdę...

145 - też stoi w korku, SKM, pociąg z Ząbek do Wileńskiego - już teraz są
          problemy żeby wsiąść...
          • chudzini Re: i staną Ząbki w korku 17.12.09, 21:51
            Spoko, mogę oddać Ci pół swojego miejsca wywalczonego w pociągu :D
            • godiva77 Re: i staną Ząbki w korku 18.12.09, 08:30
              145 stoi w korku codziennie. Kawałek od Powstańców do Młodzieńczej to czasami
              i 45 minut trwa, ale średni przejazd tych kilku przystanków zajmuje ok 30 min.
          • szeszol Re: i staną Ząbki w korku 18.12.09, 09:25
            >pociąg z Ząbek do Wileńskiego - już teraz są
            > problemy żeby wsiąść...

Czy my jeździmy tymi samymi pociągami? Od lat codziennie pomykam pociągiem i nie zdarzyło mi się nie wsiąść.

Nawet dziś kiedy pociąg był mocno opóźniony (na Wileńskim było napisane, że 30 minut) wszyscy wsiedli i jeszcze ze 20 osób by weszło do przedziału

Wracając do tematu - jak pociągi będą jeździć tak jak obecnie (czyli do samego Carefoura, a nie jak plotki głoszą do Szwedzkiej) to ja jakoś się nie obawiam. Co najwyżej na tramwaj pod 'miśki' trzeba będzie uderzyć.

Pozdrawiam
            Tomek

• kriis.borowski Re: i staną Ząbki w korku 18.12.09, 11:13
              A w jakich godzinach jeździsz? Bo ja też mam odczucia że ledwo się mieszczę. Najgorsze jest to, że większość osób nie wchodzi w głąb pociągu (do przedziałów) tylko kurczowo stoi przy wejściu, przez co jest problem z wejściem.
              • szeszol Re: i staną Ząbki w korku 18.12.09, 11:47
                > A w jakich godzinach jeździsz?

A w różnych - przyjąłem zasadę, że do pracy idę jak się obudzę i zjem śniadanie.

Uśredniając to od 6.40 do 8.20 mnie można spotkać, no i potem popołudniem, ale tu też nie mam parcia na konkretny pociąg. Ząbki są w tym szczęśliwym położeniu, że każdy dojedzie, więc jak dotrę na Wileński to wsiadam i tyle (parę lat temu ktoś mądry i przebiegły z PKP próbował przemycić jakiś pospieszny co się w Ząbkach nie zatrzymywał, ale szybko im przeszło)

>większość osób nie wchodzi w głąb pociągu
                To jest problem ogólny transportu zbiorowego, taka sama sytuacja jest w tramwajach i autobusach, metrze itp...

Wydaje mi się nawet, że kiedyś było tłoczniej, więc patrząc z perspektywy lat ...nastu to sytuacja się poprawiła ;)

Pozdrawiam
                Tomek
            • corrida_pl Re: i staną Ząbki w korku 18.12.09, 11:36
              to są odczucia mojej zony jeżdżącej ok. 7 rano. Wiadomo, że mężczyzna to zawsze się "rozepchnie" ;).

Ja niestety jeżdżę samochodem, pociąg nie wszystkim odpowiada w sensie kierunku, ale może się okazać, że na Gocław dojedzie się szybciej pociągiem przez Pragę niż samochodem przez żołnierską/marsa...
              • corrida_pl Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 04.01.10, 08:10
                dzisiaj nie było pociągu o 7.30, około 8 "poszły wieści:, że następny będzie o
                8.30... nie ma w zasadzie dnia żeby nie było takiej sytuacji...
                • mpw_3 Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 04.01.10, 17:45
                  corrida_pl napisał:

> dzisiaj nie było pociągu o 7.30, około 8 "poszły wieści:, że następny będzie o
                  > 8.30... nie ma w zasadzie dnia żeby nie było takiej sytuacji...

To zdecydowanie przesada. Takie sytuacje zdarzają kilka lub kilkanaście razy w roku ale nie codziennie. Jeżdżę od wielu lat codziennie do pracy między godziną 8 a 9 rano i sytuacje, kiedy pociąg się spóźnia to wyjątek a nie reguła. Wiele w działaniu Kolei Mazowieckich należy poprawić, ale pisanie, że pociągi spóźniają się codziennie o około godzinę nie jest prawdą.
                  • ttjj11 Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 04.01.10, 21:41
                    Jeżdżę od wielu lat pociągiem między 6 a 7 rano i sytuacje kiedy pociąg jest
                    zgodnie z rozkładem, to wyjątek nie reguła niestety.
                    Kilka lub kilkanaście minut później, czasami wcześniej. Pewnej niedzieli nie
                    było jednego pociągu około południa - godzina czekania.
                    KM są jakieś 10 lat do tyłu za ZTM.
                  • kriis.borowski Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 04.01.10, 22:18
                    Jako świeży mieszkaniec Ząbek, który dojeżdża do pracy w godzinach porannych w ciągu pół roku awarii, gdzie pociąg miał co najmniej półgodzinne opóźnienie było już 5-6 - czyli wypada ok 1 na miesiąc. Nie mówię tutaj o niepunktualnym kursowaniu. Na szczęście w porannych godzinach, gdy pociągi kursują w miarę często, nie jest to uciążliwe
                    • kriis.borowski Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 05.01.10, 08:46
                      No i dziś znów pociąg nie przyjechał o czasie (kilka minut spóźnienia). Ale
                      kliknij tutaj. Może konkurencja wymusi lepszą obsługę...<marzyciel>
                      • baseciq Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 05.01.10, 09:39
                        Tak, bo Deutsche Bahn o niczym innym nie myśli jak wożenie pasażerów z Wileniaka
                        do Ząbek :D
                        • rotot Re: i staną Ząbki w korku, a może jest lepiej? 05.01.10, 17:18
                          Podczepię się tutaj z moim spostrzeżeniem.
                          Wydaję się, że koreczki na Piłsudskiego zmniejszyły się. Miałem szczęście, czy
                          potwierdzacie, że jest lepiej po otwarciu Strażackiej i Zycha?
                          A jak jest na Janowieckiej i Łodygowej?
                          • corrida_pl Re: i staną Ząbki w korku, a może jest lepiej? 06.01.10, 10:33
                            na Żołnierskiej, Marsa, Płowieckiej jest wyraźnie luźniej. Przebicie się za
                            skrzyżowanie Marsa/Płowiecka zajmuje o około połowę mniej czasu.
                      • mpw_3 Re: i staną Ząbki w korku kontynuacja 07.01.10, 18:33
                        Pisząc o kilku lub kilkunastu przypadkach rocznie nie biorę pod uwagę opóźnień o kilka minut. Podobnie oceniając ZTM lub linię X nie biorę pod uwagę opóźnień o kilka minut (dosłownie nie więcej niż 10 minut).

Jeżeli chodzi o Koleje Mazowieckie, a wcześniej po po prostu PKP(dojeżdżam z Ząbek do W-wy Wileńskiej od początku lat '90 XX wieku) muszę powiedzieć, że zima zawsze kolejarzy zaskakuje. Szczególnie dotyczy to tzw. przejścia przez zero. Każdego roku nie mogę zrozumieć, jak przy dzisiejszych prognozach pogody można ciągle być zaskoczonym.

Nie mniej jednak podtrzymuję moją opinię, że poważne opóźnienia zdarzają się kilka lub kilkanaście razy w roku (głównie w sezonie zimowym) i na pewno nie codziennie. Gdyby to porównać z innymi przewoźnikami (ZTM, PKS, autobusy prywatne) Koleje Mazowieckie nie odbiegają od średniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka