Dodaj do ulubionych

programy wyborcze

02.11.10, 15:56
Trafiłem na program wyborczy PO w Ząbkach i zadałem im kilka pytań do niego z prośbą o odpowiedź na forum, ponieważ bardziej od tego co konkretny kandydat chciałby zrobić interesuje mnie jak chciałby to zrobić. Poniżej podniesione kwestie no i mam nadzieję że pojawi się też odpowiedź
- analiza i zmiana układu komunikacyjnego - jak widzicie Państwo nowy układ połączeń komunikacyjnych w mieście?
- budowa dróg miejskich - jakie będą źrócła finansowania takich inwestycji. Czy PO ma już program pozyskiwania środków na budowę dróg? Pytanie wydaje mi się ważne bo wszyscy mówią że chcą budowac drogi ale nikt nie mówi skąd weźmie na ten cel pieniądze?
- podjęcie działań mających na celu zrealizowanie projektu przedłużenia trasy tramwajowej Warszawa–Ząbki - jakie konkretnie działania? Pomysłów jest wiele ale większość specjalistów mówi że nie ma narazie na to szans więc czy PO ma pomysł jak mżonki przerodzić w coś bardziej konkretnego?
- OCHRONA ŚRODOWISKA - ten punkt uważam pod pewnymi względami jako najważniejszy. Ząbki są miastem brudnym. NA każdym skrzyżowaniu są wystawiane worki z odpadami prawdopodobnie przez mieszkańców domków jednorodzinnych a ulicę Skrajną powinno się raczej przemianować na aleję śmietnikową bo tam rano worki stoją co kilka metrów. Czy macie konkretny pomysł na rozwiązanie tej sytuacji?
- budowa parkingu „parkuj i jedź” - patrząc na wzrost liczby mieszkańców i sieć połączeń takie rozwiązanie przy jednoczesnym wzroście liczby połączeń kolejowych lub zwiększeniu "pojemności" pociągów na obecnych połączeniach wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem pytanie czy PO ma już konkretny pomysł, gdzie, za ile i kiedy?
- budowa tras rowerowych oraz pieszych wędrówek - czy jest już plan PO na to gdzie konkretnie takie ścieżki mają być zlokalizowane?
Obserwuj wątek
    • rtef Re: programy wyborcze a słupy 02.11.10, 19:21
      Pozostaje jeszcze zasadnicze pytanie. W mojej okolicy na Urzędowych Słupach Ogłoszeniowych są wywieszone plakaty Pan Sasina. Praktycznie od strony ulicy cały słup jest zaklejony plakatami Pana Sasina. Czy na takie rozwieszanie uzyskał zgodę Urzędu? Sądzę, że tak. Ale to implikuje inne pytania. To jest słup urzędowy mający służyć innym? Czy Urząd wyznaczył limit na ilość plakatów na słupach dla każdego? Czy w związku z tym pozostali kontrkandydaci już nie uzyskają takiej zgody? Czy cały słup został wydzierżawiony jednemu kandydatowi? Inni mają zaklejać plakaty innych ku uciesze niezorientowanych przechodniów, którzy będą myśleć, że zaczyna się wojenka za zaklejanie? Jak to wygląda w Państwa okolicy?
      • rtef Re: Plakaty, słupy. 08.11.10, 14:55
        Na dniach pojawiły się na słupach energetycznych na Powstańców plakaty wyborcze. Są to plakaty radego Ryszarda Walczaka startującego z listy PiS do rady powiatu. Czy zgodnie z ordynacją wyborczą uzyskano zgodę administratora słupów na powieszenie w takich miejscach plakatów? Czy została zawarta stosowna umowa?
        Lokalizowanie (art 39pkt3 DrPublU) w pasach drogowych obiektów niezwiązanych z z funkcją drogi w szczególnych uzasadnionych wypadkach jest dopuszczalne, lecz w ocenie decyzji reklamy mogą być umieszczane w pasie drogi zgodnie z zasadami bezpieczeństwa ruchu drogowego. Z tego co wiem, to według istniejącego prawa zasady umieszczania reklam, mogą być umieszczane na słupach energetycznych nie bliżej niż 20 m od znaków drogowych. Czy SM sprawdziła czy plakaty zostały prawidłowo umieszczone? Lokalizowanie ich może skutkować odwróceniem uwagi kierowców od sytuacji drogowej, a przez to negatywnie wpływać na bezpieczeństwo ruchu drogowego, zwłaszcza na tak ruchliwej i wąskiej drodze jaką jest Powstańców. Czy uzyskano zezwolenia od właściwego zarządcy drogi oraz zgody właściciela słupa energetycznego? Jaką wniesiono opłatę administracyjną za umieszczenie reklam w pasie drogowym?

Moje wątpliwości i pytania wynikają z troski o to, że mam wrażenie, że niektóre plakaty są rozlepiane chaotycznie nie patrząc na to, że potrzebna jest zgoda właściciela danego obiektu budowlanego.
        • marian_zarzeczynski Re: Plakaty, słupy. 09.11.10, 11:04
          rtef odwal się. Co Ci przeszkadzają plakaty Ryszarda Walczaka. Odczep się od nich. A gdzie ma wieszać? Tam gdzie mogą. Może chcesz aby na twoim płocie. Dziwne że tylko Ty się czepiasz o te plakaty. Jak prawo im zezwala to wieszają. Poczytałem twoje wpisy można z nich wywnioskować że jesteś za Wspólnotą Samorządową. Nieśmiało bo nieśmiało ale coś się tak za nią ujmujesz. A plakaty kandydata na burmistrza Marka Połomskiego na słupach przy ul. Powstańców to, co? Wiesz najpierw sam to wyjaśnij nim zaczniesz czepiać się kogoś.
          • rtef Re: Plakaty PiSu a słupy ogłoszeniowe 09.11.10, 13:40
            Odwal się ode mnie - ja się ciebie nie czepiam. Nadajesz w każdym wątku trollu. Najmądrzejszy, wszędzie wtykasz swoje trzy grosze. Wywraca się w człowieku.
            Mogę. A no pewnie że mogę. I to jak mogę. Mogę nie tylko o te plakaty. A słupy urzędowe? Najpierw na nich były plakaty Pana Jacka Sasina startującego z PiS, teraz są plakaty Roberta Perkowskiego, kandydującego ponownie na urząd burmistrza. Jeżeli to są słupy urzędowe, a urzędem kieruje burmistrz Robert Perkowski ,to jak mam to rozumieć. Sam sobie dał zgodę? A gdzie inni mają wieszać. Uważam, że na takim słupie powinno być ustalone aby każdy komitet mógł tam powiesić plakat, bez zaklejania przez innych. Nakleisz coś na plakat Perkowskiego to zaraz będzie krzyk. Czy przestrzeń publiczna na słupach ogłoszeniowych została sprawiedliwie podzielona na różne komitety? Plakatów innych komitetów nie widać.
            • marian_zarzeczynski Re: Plakaty PiSu a słupy ogłoszeniowe 10.11.10, 09:06
              ha ha ha. Co do tych słupów to wysłałem meila gdzie trzeba. Zresztą podejrzewam, że przyjrzą się dokładnie tym wszystkim ogłoszeniom powieszonym bez ich zgody. Zobaczymy kogo zdejmą. Sama nazwa Ogłoszeniowe Słupy Urzędowe wskazują do kogo należą. A Urzędem zarządza NASZ BURMISTRZ ROBERT PERKOWSKI.
              • robert_swiatkiewicz mój program wyborczy 12.11.10, 23:40
                swiatkiewicz.blog.onet.pl/moj-program-wyborczy-Zabki-201,2,ID416298757,n
                Na powyższej stronie internetowej zamieściłem swój program wyborczy. Na blogu znajduje się również wiele innych, ciekawych artykułów. Zapraszam do lektury.

Robert Świątkiewicz
    • zabki.platforma Re: programy wyborcze 04.11.10, 12:11
      Program PO dla Ząbek - rozszerzenie
      Analiza układu komunikacyjnego powinna być wykonana już w tej kadencji, ale nie zostało to zrobione. Nowe rozwiązanie układu komunikacyjnego powinny doprowadzić do rozładowania korków w mieście. Ze względów technicznych (wąskie ulice) - można wprowadzić ruch jednokierunkowy łączący np. główne arterie komunikacyjne lub te najbardziej zatłoczone tak, by zmniejszać potoki pojazdów i pozwalać na rozprowadzanie ulicami jednokierunkowymi. Następna kwestia to przebudowa ulicy Szpitalnej (zarówno tej powiatowej jaki i gminnej) oraz ulicy Wojska Polskiego. Te dwie inwestycje połączone z ulicą Rychlińskiego pozwolą na stworzenie namiastki obwodnicy miejskiej która może przejąć strumień pojazdów spoza Ząbek nie wprowadzając ich do centrum miasta.

Ulica Nowo Ziemowita powinna być priorytetem dla władz obecnych (niestety nie była!) ale nade wszystko dla przyszłych. W budowie tej ulicy mamy sprzymierzeńca w gminie Targówek, która jest zainteresowana projektem oraz budową. Ulica Nowo Ziemowita wpięta w Trasę Świętokrzyską oraz w Obwodnicę Śródmiejską wyprowadzi ruch miejski i przelotowy z zatłoczonych ulic Skorupki Piłsudskiego, Warszawskiej. Na spotkaniu z Marszałkiem Urzędu Mazowieckiego, na którym z Ząbek obecni byli tylko radni PO, potwierdzono potrzebę takich inwestycji, jednakże wskazano iż samo przygotowanie i wykonanie dokumentacji - to okres 3 - 4 lat. Należy podjąć wszelkie działania w tym kierunku, pisać pisma, rozmawiać, po prostu za tym „chodzić”. Okres 4 lat potrzebnych na przygotowanie projektu i dokumentacji, uzyskanie wszelkich zgód i pozwoleń to cala jedna kadencja samorządowa gdzie należało rozmawiać przekonywać do swoich racji i szukać sprzymierzeńców takiej inwestycji (jedna już została zmarnowana nie zaprzepaścimy następnej). Następnym elementem potrzebnym do realizacji jest przekonanie Rady Warszawy do ujęcia tego projektu w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego a także w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym m.st. Warszawy. Uzupełnienie tej inwestycji o linię tramwajową pozwoli na integrację komunikacyjną z Warszawą, wstępne studium przedłużenia trasy tramwajowej do Ząbek już zostało wykonane. Teraz należy wykonać następne działania zmierzające do realizacji budowy ulicy Nowo Ziemowita.

Budowa parkingu „Parkuj i Jedź” może być zlokalizowana pomiędzy ulicami: 3-Maja oraz Poniatowskiego lub też, jeżeli będzie taka potrzeba na tyłach banku PKO SA przy torach kolejowych za ulicą Piłsudskiego. Koszt budowy parkingu nie powinien przekraczać około 3 tyś zl za jedno miejsce parkingowe. W zależności od ilości miejsc, zakładając, iż przeznaczony byłby na około 80 pojazdów i 20 stanowisk rowerowych będzie oscylował w granicach 250-270 tyś zł.

Przy okazji parkingów radni Platformy wskazywali, iż nie rozsądnym jest forsowanie pomysłu budowy tunelu obok/pod peronem PKP ze względów technicznych i finansowych. Budowa, np. wiaduktu nad torami i peronem jest inwestycją tańszą, i to dwukrotnie, oraz technicznie lepszą (nie zostanie zalana podczas ulewnych deszczy) a miejsca pod wiaduktem z powodzeniem można wykorzystać na miejsca parkingowe.

Budowa tras rowerowych musi być skorelowana z budową dróg miejskich i łączyć ciekawe miejsca w mieście, park czy też okoliczne lasy oraz łączyć szlaki rowerowe innych gmin.

Ochrona środowiska jest po komunikacji najważniejszym punktem PO w Ząbkach w związku z pracami w Sejmie nad ustawą o przejęciu przez gminy władztwa nad gospodarką odpadami. Nasi specjaliści od ochrony środowiska pracują na tych założeniach i rozwiązaniach, które będą obowiązywać ustawowo. Jeszcze przed wyborami przedstawimy pełną propozycję, nie tylko, w tym obszarze.

Na koniec najważniejsze: środki finansowe na wszystkie zamierzenia i inwestycje. Na dzień dzisiejszy są cztery źródła finansowania; środki unijne, środki własne, kredyty i pożyczki oraz partnerstwo publiczno-prywatne. Kredyty i pożyczki zostawiamy na razie na boku, ponieważ od roku 2011 zaczną się spłaty zaciąganych kredytów w roku bieżącym i w latach poprzednich. Na przyszły rok do spłaty mamy około 2 mln zł, a w latach następnych dojdą jeszcze obligacje. Kładziemy głównie nacisk na jak największe pozyskiwanie środków unijnych, chcemy te najbardziej kosztowne i duże inwestycje finansować z tych środków, ale także korzystać rozważnie ze środków własnych, z rozwagą podchodzić do korzystania z kredytów (zadłużanie miasta). Ale np. budowa parkingu może być prowadzona w porozumieniu z podmiotem prywatnym. Przy założeniu, że grunt udostępnia miasto, a podmiot prywatny buduje pełną infrastrukturę i zarządza tym parkingiem przez okres iluś lat (w zależności od poniesionych kosztów).

Z POważaniem
      PO w Ząbkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka