Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie

12.12.10, 21:14
Chciałam zapytać Państwa czy macie ciepło w Waszych mieszkaniach. u mnie wydawałoby się, że grzejniki są niby gorące ale tak ciepło to nie jest ,nie mam jeszcze zainstalowanego termometru ale z tego co się orientuję to powinno być cieplej. Być może związane jest to z utratą ciepła przez duże okna? Proszę o podzielenie się ze mną informacją jak jest u Państwa?
Obserwuj wątek
    • przyborp Re: Ogrzewanie 13.12.10, 07:32
      U nas okna były nieszczelne - musiałem sam wyregulowac. Jak na dworzu było -15 to w kuchni się ledwo wysiedziec dało. Jeśli nie masz drzwi lub są otwarte i okna są nieszczelne lub masz otwarte owiewniki to czuc przeciąg. Dodatkowo bloki nie zdążyły się jeszcze nagrzac - pierwszy sezon grzania i dodatkowo nieodebrane mieszkania nie są w pełni ogrzewane.
      Pozdrawiam
      • delta15.0 Re: Ogrzewanie 13.12.10, 07:47
        Dziękuję za informację, spróbuję się temu przyjrzeć fakt że nie mam czasu bo dużo pracuję ale zwrócę uwagę na te podpowiedzi i jeszcze raz bardzi dziękuję
      • kerajm Re: Ogrzewanie 13.12.10, 08:27
        U Nas w kuchni również jest zimno ale to dlatego, że wentylacja wpycha powietrze do kuchni zamiast na odwrót. W zalezności od kierunku wiatru wentylacja wpycha powietrze w różnych pomieszczeniach. Aktualnie jest to kuchnia i WC. Zostało to zgłoszone ale powiedziano nam że do jednej osoby kominiarz nie będzie przyjeżdzał.
        • grzegorz.gwiazda Re: Ogrzewanie 13.12.10, 08:40
          U nas w domu od 2 tygodni wszystkie grzejniki są rozkręcone na max i jest zimno w mieszkaniu. Najsprawniejszy grzejnik mamy w kuchni, ale to też nie jest to co powinno być. Nie jest równomiernie gorący. W salonie i w sypialni grzejniki są letnie, a w dolnych częściach po prostu chłodne. W łazience jest najgorzej.... cały grzejnik praktycznie chłodny/letni (mimo, że na max rozkręcony od 2 tygodni).
          Zgłosiłem to deweloperowi. Byłem odbijany 2 czy 3 razy aż wreszcie skontaktowali się ze mną i w dniu dzisiejszym mają sprawdzić.

Dam znać jutro.
        • 3_1415qr Re: Ogrzewanie 13.12.10, 09:11
          w kórym budynku mieskzasz? u mnie jest to samo i też zamierzam dzisaj to zgłosić.

• 3_1415qr Re: Ogrzewanie 13.12.10, 09:12
          kerajm napisał:

> U Nas w kuchni również jest zimno ale to dlatego, że wentylacja wpycha powietrz
          > e do kuchni zamiast na odwrót. W zalezności od kierunku wiatru wentylacja wpych
          > a powietrze w różnych pomieszczeniach. Aktualnie jest to kuchnia i WC. Zostało
          > to zgłoszone ale powiedziano nam że do jednej osoby kominiarz nie będzie przyje
          > żdzał.

moja wczesniejsza wypowiedz dotyczyła Twojego posta.

W którym budynku mieszkasz?
          • kerajm Re: Ogrzewanie 13.12.10, 09:30
            Budynek C1, oczywiście sprawdzałem zapalniczką i czasami jest tak, że płomień mi wiatr gasi. Byłem u sąsiada i miał to samo.
            • setif Re: Ogrzewanie 13.12.10, 10:17
              U mnie (B1) też tak jest, że wiatr wieje przez otwory wentylacyjne do kuchni i łazienki. W łazience jest ciepło, ale w kuchni było bardzo zimno, tym bardziej, że grzejnik mam zabudowany. W mieszkaniu niby jest ciepło, ale pod warunkiem, że grzejniki są odkręcone na max, chociaż wydaje mi się że mając dwa potężne grzejniki w pokoju dziennym to powinno być dużo cieplej. Okna są szczelne. Tylko ta wentylacja.
            • nat-78 Re: Ogrzewanie 13.12.10, 11:52
              u nas podobnie ;-(
              zdarza się, że wiatr zdmuchuje płomień z zapalniczki. przy drzwiach balkonowych.

ale ogólnie ciepło. ;-)

• grzegorz.gwiazda Re: Ogrzewanie 13.12.10, 13:46
                ... to ja mam pytanie, czy ktos jest mi w stanie powiedziec jaka macie temperature w mieszkaniu przy maksymalnie rozkreconych grzejnikach wszystkich?
                • 3_1415qr Re: Ogrzewanie 13.12.10, 14:53
                  24-25 stopni
                  • gordonblue3 Re: Ogrzewanie 13.12.10, 16:09
                    u nas 70 m -około 23 stopni, termometr w przedpokoju - 5 grzejników w mieszkaniu
                    • delta15.0 Re: Ogrzewanie 14.12.10, 07:50
                      Czy macie grzejniki te które zakładał Vital Park czy sami kupowaliście dlatego pytam bo ja w kuchni montowałam swój grzejnik ponieważ zmieniałam miejsce jego powieszenia. Dzięki za odpowiedź
                      • nat-78 Re: Ogrzewanie 14.12.10, 21:45
                        mamy grzejniki od VP. Jest b cieplo
                        • grzegorz.gwiazda Re: Ogrzewanie 15.12.10, 11:16
                          Chyba znalazłem przyczynę zimnych grzejników. W moim przypadku są to termostaty. Po zdjęciu termostatów grzejniki grzeją aż miło. Po założeniu termostatów i nawet rozkręceniu ich na max są już letnie. Wystarczy, że ustawię na "3" i grzejnik przestaje grzać. Z informacji jakie uzyskałem od osoby która mi to sprawdzała, termostaty są do d.........y.
                          • morpheus33 Re: Ogrzewanie 15.12.10, 11:32
                            grzegorz.gwiazda napisał:

> Chyba znalazłem przyczynę zimnych grzejników. W moim przypadku są to termostaty
                            > . Po zdjęciu termostatów grzejniki grzeją aż miło. Po założeniu termostatów i n
                            > awet rozkręceniu ich na max są już letnie. Wystarczy, że ustawię na "3" i grzej
                            > nik przestaje grzać. Z informacji jakie uzyskałem od osoby która mi to sprawdza
                            > ła, termostaty są do d.........y.

termostaty może i są do du..y ale u mnie na 4 grzejnik jest gorący a na 5 nie da się go trzymać ręką - parzy
                            • kruq_1 Re: Ogrzewanie 15.12.10, 11:44
                              U mnie jest podobnie. Na 5 nie da się za długo trzymać ręki na grzejniku, chyba że temperatura w mieszkaniu przekracza 24 stopnie to faktycznie grzejniki przestają grzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka