Dodaj do ulubionych

grzyb na scianie

07.01.11, 11:47
witam , mieszkam w nowych blokach i na scianie pojawil sie grzyb. zglosilam adbministracji, nie wiem jak sie go pozbyc i co zrobic zeby nie wrocil?czy to moze byc wada budynku? w domu mam okolo 20 stopni . okna tez nie sa sczelne nawet jak rozszczelniam to jest na nich para i zachodza rowniez grzybem? co robic?
Obserwuj wątek
    • zzz131 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 13:20
      radzę wysuszyć.... tak na początek.
      20 stopni to za mało przy nowym budynku.
      Ja co prawda grzyba się nie dochowałam, ale było ogólnie wilgotno: zamknełam okna - rozszczelnienie nawilża, uszczelniłam okna i grzałam, tydzień lub dwa bez wietrzenia - powinno się troche podsuszyć.
      Grzyb to już trzeba profesjonalnie wyelimionować, ale jak nie będzie w mieszkaniu sucho to zawsze wróci.
      Pozdrawiam
      • lalamido28 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 21:01
        zzz131 - to gratuluję nie wietrzyć domu!!!
        Trzeba wietrzyć bo właśnie jak się nie wietrzy sprzyja to rozwojowi grzybów wszelakich :)
        • zzz131 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 21:23
          dlaczego niektórzy tak lubią wyciągać pochopne wnioski....
          kto powiedział, że w tym czasie mieszkałam w domu?
          Podstawą wypowiedzi było wysuszenie domu, a nie nie wietrzenie, ale przyczepić się zawsze do czegoś trzeba.
          Moja rada, sprawdzona: porządnie wysuszyć. Teraz na dworze jest bardzo wilgotno, ciągle otwarte okno i 20 stopni grzania, daje grzyba.
          Porządne wygrzanie, wietrzyć to możecie jak jest +25stopni, mieszkanie musi być wysuszone.
          A jak ktoś jeszcze ma coś błyskotliwego do doczepienia się, to proszę....
          • termoplast Re: grzyb na scianie 07.01.11, 22:27
            > A jak ktoś jeszcze ma coś błyskotliwego do doczepienia się, to proszę....

Wybacz ale plecisz bzdury.

1.Wilgoć + wysoka temperatura = sprzyjające warunki do rozwoju grzyba.
            2.Jak usunęłaś wilgoć z pomieszczenia przy szczelnych oknach?

Poadnik jak wietrzyć Kliknij TUTAJ
            • zzz131 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 23:04
              wysuszyłam....
              utrzymując stałą temperaturę bez dodawania dodatkowej porcji wilgoci z zewnątrz przez cały dzień, w postaci rozszczelnionych okien, jak ktoś napisał wcześniej, że niby trzeba robić.

Wietrzenie - tak, ale dwa razy dziennie po pół godziny lub godzinę na zasadzie wymiany powietrza w domu, a nie cały dzień rozszczelnione okna.

Bez problemu mi mieszkanie wyschło, a było wilgotne, teraz jest trochę za sucho, to sobie mogę rozszczelniać ile dusza zapragnie.

W tych okolicach jest bardzo wilgotno, wystarczy przez okno wyjrzeć, naokoło lasy + rzeka.

Mnie się jakoś udało wysuszyć, nie wierzycie trudno, nie mój problem, wietrzcie sobie dalej.

Grzyb zawsze wróci jak będą ściany mokre, nic nie zastąpi porządnego wysuszenia (oczywiście jeżeli problem nie dotyczy błędnej konstrukcji budynku), a potem można oczyszczac i inne rzeczy. Jak ktoś napisał trzeba się przyczyny pozbyć, a nie skutku.
              Grzyb jest skutkiem, przyczyną wilgoć.

Pozdrawiam
              • termoplast Re: grzyb na scianie 08.01.11, 09:02
                > Grzyb jest skutkiem, przyczyną wilgoć.

Żle myślisz. Przyczyną jest zła wentylacja.
                Kup sobie poprawnie skalibrowany higrometr a przekonasz się, że czasami podczas deszczu wilgotność jest mniejsza niż w nie wietrzonym mieszkaniu.
              • xil Re: grzyb na scianie 10.01.11, 09:39
                zzz131
                Co za bzdury opowiadasz!?

Każdy kto myśli, że może zzz131 ma racje niech zrobi taki test:

1. bierzemy garnek
                2. do garnka wlewamy wode tak powiedzmy 3/4
                3. na garnek nakładamy szczelna przykrywkę
                4. stawiamy garnek na kuchenkę i ją odpalamy

No i teraz jaki mamy efekt? Gdy garnek jest przykryty para sie skrapla i zostaje w garnku jako woda i tak w kolo.

A teraz zrobny ten sam test tylko pomijajac punkt 3.
                Jaki mamy efekt? Woda po jakims czasie gotowania wyparuje bo ma gdzie!

Tak sam jest z mieszkaniem, jak bedzie szczelnie wszystko zamkniete, to nawet jak sie bedzie grzac na maxa to i tak wilgoc zostanie w mieszkaniu. Cyrkulacja powietrza jest konieczna.

pozdr.
                • termoplast Re: grzyb na scianie 10.01.11, 13:14
                  Drugi test:
                  1.Wsiadamy w czasie deszczu zmoknięci do samochodu
                  2.Szyby zaczynają parować
                  3.Włączamy nawiewn na maxa
                  4.Otwieramy okno
                  5.Wyciągamy wnioski
    • termoplast Re: grzyb na scianie 07.01.11, 14:03
      Na początek radzę częściej wietrzyć. Nie ma nic gorszego jak siedzieć w zaduchu i w wilgotnym powietrzu. Wilgoć sprzyja powstawaniu grzyba. Wilgotne powietrze wolniej się nagrzewa od suchego.
      Druga czynność to sprawdzić drożność przewodów wentylacyjnych. Proszę pamiętać, że przewody wentylacyjne nie działają prawidłowo przy zamkniętych, szczelnych oknach. Dopiero po rozszczelnieniu lub otwarciu okien zaczyna się wymiana powietrza.
      Proszę nie wierzyć w cuda, że wentylacja działa prawidłowo przy szczelnych oknach. Gdyby tak było to ludzie dusili by się w swoich mieszkaniach bo powietrze zostało by wyssane.
      Tyle samo powietrza należy wpuścić do pomieszczenia ile chcemy aby wentylacja wymieniła. Bilans musi wyjść na zero.
      W nowych budynkach gdzie zamontowano szczelne okna a ściany zostały ocieplone styropianem jedynym sposobem aby zmniejszyć problem z nadmiarem wilgoci jest częste wietrzenie lub montaż nawiewników okiennych lub ściennych.
      Zachęcam do zapoznania się ze stroną o nawiewnikach - Kliknij TUTAJ
    • robert8882 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 14:22
      Jeżeli okna nie są szczelne, to prawdopodobnie mamy do czynienia ze złym dociepleniem budynku. Przy balkonach i gzymsach w narożnikach ścian potrafi rozwijać się w takim przypadku grzyb.
      Mieszkanie musi obejrzeć osoba, która ma pewne doświadczenie budowlane.
      Zwykle albo konieczne jest docieplenie budynku, albo lepszy nawiew powietrza przy oknach.
    • onazabki1 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 15:26
      można wiedzieć, które to osiedle?
      • cocteau99 Re: grzyb na scianie 08.01.11, 13:40
        onazabki1 napisała:

> można wiedzieć, które to osiedle?

podbijam pytanie. Które to osiedle albo jaka okolica?
        Czy w Ząbkach jest problem z wysokim poziomem wód gruntowych??
        • termoplast Re: grzyb na scianie 08.01.11, 14:42
          Wszędzie jest teraz problem z poziomem wód gruntowych.
          • cocteau99 Re: grzyb na scianie 08.01.11, 16:17
            termoplast napisał:

> Wszędzie jest teraz problem z poziomem wód gruntowych.

Chodzi mi wyraźnie o wody GRUNTOWE a nie opadowe.
    • suiana Re: grzyb na scianie 07.01.11, 20:27
      Niestety,ja z grzybem mam problem co roku,nie pomaga wietrzenie,rozszczelnianie okien i kupowanie pochłaniaczy wilgoci.Moim sprawdzonym sposobem na usunięcie,jeśli nalot znajduje sie na ścianie,a nie wenątrz muru, jest wyczyszczenie go najpierw suchą szmatką,potem wzgledne osuszenie,a następnie przetarcie w miejscu gdzie pojawił sie nalot domestosem-ja używam żółtego-wystarczy kilka kropli-chlor w nim zawarty jest największym wrogiem grzyba.U mnie to działa-najtańszy i najprostszy sposób jak dotąd najskutechniejszy,zresztą informację taką zasiegnełam z forów.Nadmienię,że takze mieszkam w nowym budownictwie.jeśli nie masz wywietrzników problem może powracać co roku,ale wcale nie musi,dlatego wyprubój te metodę.
      Pozdrawiam
      • termoplast Re: grzyb na scianie 07.01.11, 20:35
        Problem należy rozwiązać usuwając przyczynę a nie objawy.
    • zabkowianin68 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 21:25
      Polecam płyn ,, SAVO '' w sprayu , do kupienia w sklepach chemicznych.Pozwoli ci pozbyć się grzyba.Zalecam również wietrzenie pomieszczenia.
    • 1woj24 Re: grzyb na scianie 07.01.11, 22:44
      Skuteczny środek to płyn w spray firmy TYTAN - środek grzybobójczy. Można stosować na malowane ściany nie odbarwia farby nie śmierdzi chlorem sprawdziłem skuteczny.
      • ufotka Re: grzyb na scianie 07.01.11, 23:37
        Dzięki wielkie za rady. Był administrator i w sumie nic nie powiedział oprócz ze nie wie dlaczego sie w tym miejscu zrobił . Zobaczymy co dalej narAzie suszymy.
        • meggy.kotka Re: grzyb na scianie 08.01.11, 10:01
          Też mieszkam w nowym bloku więc znam problem. Najpierw pozbyłam się grzyba - użyłam płynu Savo ale potrafi odbarwiać kolorową farbę!!! Potem mieszkanie porządnie wietrzyłam bo to było w wakacje a w mieszkaniu wilgotność przekraczała 80%. Teraz nadeszła zima i z kolei mocno mieszkanie grzeję więc wilgotność spada w granicach 30-50% (w zależności od tego czy było wietrzone czy nie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka