Dodaj do ulubionych

GOŚĆ W DOM...

24.05.11, 09:01
Tyle było szumu o parkowanie przez mieszkańców na miejscach wyznaczonych dla gości, a tymczasem okazuje się, że to goście nie parkują na tych miejscach. W weekend byłam świadkiem przyjazdu rodziców (chyba) do jednego z sąsiadów. Państwo zaparkowali za placem zabaw. Kiedy właściciel mieszkania zaproponował, żeby przeparkowali (bo przecież są miejsca dla gości) MAMA tego Pana stwierdziła, że w zasadzie miejsce jest dobre i po co je zmieniać. Poza tym tu będzie widac lepiej samochód z okna itp. Chwilę trwała ta dyskusja. Sąsiad usilnie nakłaniał na przeparkowanie ale MAMA była nieugięta i pomaszerowała w stronę klatki. W sumie ta sutuacja trochę mnie rozbawiła. Wniosek z tego, że miejsca dla gości są tylko ładnym dodatkiem, z którego głównie korzystają dzieci na rowerach. Przynajmniej mają dużo miejsca, bo przecież i tak nikt tam nie parkuje. Ani gość (bo lepiej pod klatką), ani mieszkaniec (bo może boi się, że jego nr rejestracyjny trafi na czarną listę forumowiczów).
Obserwuj wątek
    • morpheus33 Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 09:58
      tam trzeba postawiś znak,
      zakaz wjazdu wszelkim pojazdom (oczywiście oprócz rowerów rzeczjasna :) )
      to jest droga pożarowa i ewentualny dojazd służb miejskich (pogotowie, policja, straż pożarna,straż miejska, czy śmieciarka ....)

od niedawna są nowe przepisy regulujące łamanie zakazów na osiedlach i w centrach handlowych :)

złamanie zakazu wjazdu może skutkować np naliczeniem mandatu karnego. a stawianie barierki czy jakiejś blokady w sytuacji zagrożenia może tylko być przeszkodą.
      • kerajm Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 10:01
        ...ja również zwracałem uwagę i nic tylko uśmieszki dlatego będę za tym aby postawić malutkie barierki koło placu zabaw, jak coś większego wjedzie to strażnik obniży barierkę i będzie OK.
        • morpheus33 Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 10:16
          jak widać, na naszym osiedlu jest jeszcze sporo rzeczy do dopracowania.
          "wszystko wyjdzie w praniu", oby nie za późno
          • rat.med Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 13:47
            Witam.
            Z punktu widzenia kierowcy(prywatnie) i karetki pogotowia jestem calkowicie przeciwny stawianiom jakichkolwiek barierek czy progow zwalniajacych.
            Z doswiadczenia wiem ze opuszczenie barierki(slupka) przez ochrone nastepuje dopiero jak sie pojawi karetka i zespol o to poprosi. To trwa a czasami kazda sekunda sie liczy.
            Progi zwalniajace? - karetka to nie limuzyna i zdrowy czlowiek po przejechaniu kilkunastu kilometrow na "pace" ma dosc a co dopiero ktos kto ma polamane zebra. Nie dodawajmy mu bolu dodatkowo na naszym osiedlu.
            • morpheus33 Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 13:55
              dlatego zaproponowałem postawienie znaku.
              a dla ochrony mozna kupić blokadę na koło.
              jak ktoś wjedzie to tam zostanie :P

jak zapłaci to wyjedzie :P :P :P żarcik taki :)
            • nickos_85 Re: GOŚĆ W DOM... 24.05.11, 13:56
              Wystarczy zakaz wjazdu i odpowiednie reagowanie ochrony na parkowanie w niedozwolonym miejscu (również po zgłoszeniach mieszkańców). Ochrona wezwie straż miejską/ policję i delikwent dostanie mandat :)
              • przyborp Re: GOŚĆ W DOM... 25.05.11, 13:57
                Samo postawienie znaku nic nie da. Na osiedlu obok jest blokada i się sprawdza. Jak jest potrzeba blokade otwiera ochrona.
                Musi byc blokada wjazdu i będzie bo tak to zostało ustalone z deweloperem. Bez blokady parkowanie pod blokami, na placu manewrowym i rajdy po osiedlu bedą trwały w najlepsze.
                • coswstylunicka Re: GOŚĆ W DOM... 25.05.11, 16:12
                  Jeśli ochrona otworzy szlaban nadjeżdżającej karetce to i spuści blokadę - nie widzę problemu.
                  • kerajm Re: GOŚĆ W DOM... 26.05.11, 08:05
                    ...prawdopodobnie pojawi się barierka i problem z niesfornymi kierowcami zostanie rozwiązany, którzy najchętniej do klatki by wjechali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka