Dodaj do ulubionych

owczarek kaukaski

21.07.11, 21:46
Czy komuś nie uciekł/ nie zaginął duży brunatny pies wyglądający jak owczarek kaukaski? Przechadzał się dziś taki osobnik ul. Dziką. Bez obroży, bez opieki...
Obserwuj wątek
    • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 22.07.11, 14:27
      Ten pies ciągle lata bez opieki, ale wydaje mi się, że Rudy mieszka na rogu kościuszki i szwoleżerów.
    • cezary_imperator Re: owczarek kaukaski 24.07.11, 19:44
      zastrzekic bo jeszcze jakies dziecko pogryzie.
      • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 24.07.11, 23:10
        A może Ciebie, za takie podejście ? on nie gryzie, błąka się tak już jakiś czas, nigdy nikogo nie ugryzł.

A przypomnę Twój wpis z innego wątku "Kocham psy(...)!"

Lecz się, załatwić Ci miejsce w Drewnicy ?

• corrida_pl Re: owczarek kaukaski 25.07.11, 00:04
          cezary_imperator niestety ma sporo racji, jak idę z dzieckiem, to każdy pies bez smyczy (nawet jeśli właściciel jest obok) to dla mnie wróg.

Nie mam zamiaru zastanawiać się czy to jest piesek łagodny, g...o mnie obchodzi że nie gryzie i inne tego typu farmazony, ma być na smyczy i koniec.

Może jeszcze mam znać wszystkie psy z okolicy że ten to łagodny, a tamten to właściciel zawsze go wypuszcza, że nie gryzie i jest miły it itd... paranoja.
          • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 25.07.11, 00:40
            ok, ja rozumiem, że się boisz, ale podejście tego gościa jest normalne? Dla mnie nie. Strzelić to może sobie w łeb, jeśli ma taką ochotę, a nie karać zwierze które nie rozumie.
            • aron-a Re: owczarek kaukaski 25.07.11, 13:47
              No i znowu pojawia sie temat bezpańskich zwierząt...Mimo, iż sama mam psa i żadnemu zwierzęciu nie zrobiłabym krzywdy, to naprawdę rozumiem frustrację na tym forum. Sama się wściekam, jak widzę - wcale nie bezpańskie - psy i koty wałęsające się po ulicach. Jest to temat wielokrotnie poruszany na tym forum, ale może ktoś znajdzie jakiś złoty środek co z nimi zrobić. I nie chodzi tu tylko o odchody, także o nasze bezpieczeństwo, bo każde zwierze, niezależnie jak jest chowane, to tylko zwierze i może być groźne... No i jestem przekonana, że tylko niewiele z nich jest zaszczepione i niezapchlone...
            • magmagda12 Re: owczarek kaukaski 25.07.11, 21:58
              Życie człowieka - a dla mnie moich dzieci - jest wartością nadrzędną. Zastrzelić psa to nie to samo, co zastrzelić człowieka.
              Dlaczego moje dzieci mają bać się chodzić w biały dzień po chodnikach Ząbek? Nie chciałabym spotykać się oko w oko ze stworzeniem, które ma pysk na wysokości mojej twarzy i nie obchodzą mnie tłumaczenia, że jakieś zwierzę jest łagodne. Są sytuacje, w których z tej łagodności nic nie pozostaje i nie chcę się w tych sytuacjach znaleźć.
              Bezpieczeństwo moich dzieci jest dla mnie ważniejsze niż życie psa.
              Przypomnę jeszcze, że właściciele zwierząt są za nie w pełni odpowiedzialni. Jeśli nie potrafią wykazać się dostateczną odpowiedzialnością, nie powinni zwierząt posiadać.
              • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 25.07.11, 23:57
                A dla mnie ważniejsze jest życie zwierząt. I tak możemy się sprzeczać do śmierci.
                Do zwierząt strzelać nie można, i nie ma co nad tym dyskutować, nie uważam jednak iż właściciel powinien bez opieki puszczć swoje zwierzęta luzem na ulicy.

Poza tym, nie powinni ich posiadać ? to tak samo jak rodzice nie potrafiący upilnować swoich dzieci. A nikt z tym nic nie robi. I potem wychowują się tacy mordercy, pedofile i politycy.
                • aron-a Re: owczarek kaukaski 26.07.11, 13:41
                  To nie do końca tak. Nie można całkowicie porównywać dzieci do zwierząt, choć są pewne analogie. Jeżeli rodzic nie umie wychować swojego dziecka, a co za tym idzie - dopilnować go, by nie robiło głupot, to płaci za to karę: albo sąd nakłada na rodzinę nadzór kuratora, albo umieszcza dziecko w ośrodku. A co ze zwierzętami? Służby interesują się nimi dopiero jak wyrządzą komuś krzywdę...naprawdę wielką krzywdę...Tyle, że niewiele można zrobić, dopóki taka krzywda się nie wydarzy. Z autopsji wiem, że chodzenie i proszenie właściciela, by pilnował swojego zwierzęcia nic nie daje... No i co wtedy zrobić?
                  • mieszkankagp Re: owczarek kaukaski 26.07.11, 14:29
                    mam wrażenie, że w tym kraju pies ma więcej praw niż dziecko czy dorosły. Dlaczego ja mam się bać wyjść do sklepu czy na autobus bo jakiś sierściuch sobie lata luzem? Zachciało się mieć pieska to go pilnuj jeden z drugim! Ja mam gdzies tłumaczenia bo on nie gryzie! Nie mam zamiaru przekonywać się o tym na własnej skórze! Całe chodniki wiecznie zasrane a pieski latają gdzie chcą i robią co chcą! Do głupiego parku nie można z dzieckiem iść bo króluja pieski i świete rowerowe krowy, po chodniku też nie można spokojnie przejść bo oczywiście samochody poparkowane na środku albo jakiś pacan rowerkiem zasuwa środkiem i oczywiście musisz mu ustąpić! To jakaś paranoja co się w tym "mieście" wyprawia...
                    • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 26.07.11, 15:57
                      Zawsze możesz się wyprowadzić.
                      • aron-a Re: owczarek kaukaski 26.07.11, 16:29
                        tusia2601, jaką masz pewność, że Twój pies podczas swoich spacerów nigdy nikogo nie ugryzie, albo na nikogo nie skoczy? Czy zastanawiasz sie czasem, jak czują się ludzie, którzy dbają o swoją posesję a on pozostawia przed ich domami swoje odchody? Czy jakby inny pies robił to samo Tobie to byłabyś zadowolona?
                      • mieszkankagp Re: owczarek kaukaski 26.07.11, 17:18
                        hahaha, bardzo jesteś zabawna, być Ci napisała gdzie możesz sobie pieska uczepić...
                        porównujesz dzieci do psów? Żenada. Jeśli Tobie nie podobają się przepisy prawne obowiązujące w Polsce to się wyprowadź do Zimbabwe. Pies ma być na smyczy czy Ci się to podoba czy nie. A gwarantuję Ci, że jeśli jeszcze raz jakiegoś spotkam bez opieki, smyczy czy kagańca hycel będzie wezwany, a piesia będziesz sobie szukać w schronisku skoro się nie potrafisz nim zająć (zakładam, że pchlarza posiadasz)
                      • raptor73 Re: owczarek kaukaski 29.07.11, 17:23
                        Jaka to typowa odpowiedź na tym forum:) Żałosne...

Proponuję zrobić sobie w domu schronisko dla wałęsających się psów, niestety osób z psychiką Violetty Villas jest u nas dużo...
          • czuba2512 Re: owczarek kaukaski 27.07.11, 12:26
            Jak ktoś nie lubi zwierząt to dla niego nawet jamnik jest zagrożeniem,a pan który chciałby odstrzelić tego psiaka niech się leczy,moze w dzieciństwie został pogryziony przez psa i tak mu zostało,na Drewnicy mu pomogą:)
            • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 27.07.11, 13:31
              czuba2512!! Boże, ktoś normalny na tym forum! Dziękuję.
            • corrida_pl Re: owczarek kaukaski 27.07.11, 19:49
              czuba2512 napisała:

> Jak ktoś nie lubi zwierząt to dla niego nawet jamnik jest zagrożeniem,a pan któ
              > ry chciałby odstrzelić tego psiaka niech się leczy,moze w dzieciństwie został p
              > ogryziony przez psa i tak mu zostało,na Drewnicy mu pomogą:)

Jamnik wbrew pozorom jest waleczny i zawzięty, może nieźle wytargać nogę np. dwulatka.
              Lubienie lub nie lubienie zwierząt nie ma nic wspólnego z wałęsającymi się psami.

Pies ma być na smyczy (i nawet w kagańcu) tak w końcu mówi prawo.
              • mbwa-mwitu Re: owczarek kaukaski 27.07.11, 21:46
                O ile nie polemizuję z protestami dotyczącymi psów bez opieki, o tyle ostatnie zdanie ("Pies ma być na smyczy (i nawet w kagańcu) tak w końcu mówi prawo.") nie jest prawdziwe. Zachęcam do lektury KC.
                Podobnie mawiają właściciele joreczków - bo mały to czegoś tam nie musi, a duży musi. Ludzie- nieznajomość prawa szkodzi ale nie zwalnia z odpowiedzialności. A czytania uczą już w szkole, warto skorzystać z tej wiedzy :)
                • corrida_pl Re: owczarek kaukaski 27.07.11, 22:00
                  art. 77 KW
                  Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,
                  podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
                • mieszkankagp Re: owczarek kaukaski 28.07.11, 08:47
                  przytocz proszę rzekomy przepis KC, o którym piszesz...
                  • tusia2601 Re: owczarek kaukaski 28.07.11, 22:00
                    Pies rasy groźnej, w kagańcu. Tak jest.
                    Wyobrażasz sobie yorka w kagańcu ? Śmieszne.
                    • corrida_pl Re: owczarek kaukaski 28.07.11, 22:29
                      tusia2601 napisała:

> Pies rasy groźnej, w kagańcu. Tak jest.
                      > Wyobrażasz sobie yorka w kagańcu ? Śmieszne.

Może i śmieszne, ale mnie wnerwiają te "szczurki" ujadające i obskakujące kostki.
                    • mieszkankagp Re: owczarek kaukaski 29.07.11, 08:33
                      niekt nie twierdzi, że york ma być w kagańcu, ale gdybyś nie wiedziała to owczarek kaukaski powinien być wg rozporządzenia
                      • mbwa-mwitu Re: owczarek kaukaski 29.07.11, 12:11
                        Zgadza się, owczarek kaukaski wg listy ras niebezpiecznych- powinien. Kłopot w tym, że pies bez rodowodu nie jest owczarkiem kaukaskim, a jedynie dużym psem.
                        Co do kagańców dla yorków - jeżeli wymagamy aby psy (spoza wspomnianej listy) nosiły kagańce, to na identycznej podstawie te same wymagania dotyczą yorków czy chichuachua. Prawo nie rozgranicza (poza listą) psy wg wielkości czy masy.

A zacytowany art z KW niestety nie jest tożsamy z obowiązkiem nakładania kagańca.
                        Żeby nie wdawać się z akademickie dyskusje: w zupełnosci wystarczy aby własciciel trzymał psa na smyczy i pod kontrolą i byl odpowiedzialny. Czasem wystarczy zwyczajna odrobina kultury i zapięcie psa, ustąpienie drogi rodzicom z dziecmi np. czy minięcie innego psa. Teskty typu "on mały", "on tylko chce powachać" itp - świadcza o totalnym debilizmie właściciela. Stosujmy zasadę "nie utrudniajmy zycia innym" i wszystko będzie OK .
                        • mbwa-mwitu Re: owczarek kaukaski 29.07.11, 12:14
                          nie ma wersji "edit" więc dopisuje- zwróccie uwage, że psy od 30 cm w kłebioe wzwyz na ogól sa pod kontrola. Kłopoty zaczynają sie z małymi pikusiami, a obrywaja potem wszyscy:(
                          Latające luzem, bez opieki psy to folklor zabkowski, to trzecia kategoria i zagrozenie zarówno dla ludzi jak i psiarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka