24.08.11, 11:43
Witam!
Ruszy nareszcie ?!
Przez pierwszy miesiąc wszyscy będą mogli jeździć za darmo, potem już nie...
Aby móc korzystać z busu bezpłatnie trzeba będzie udać się do urzędu i na podstawie meldunku otrzymamy specjalny "bilet" .
Chyba niepotrzebna komplikacja.

Obserwuj wątek
    • fuks0 Re: darmobus 24.08.11, 12:28
      System opłat za komunikację miejską w Ząbkach jest chory.

199, 145, KM (do DWil) - karta ZTM
      linia X - oddzielny bilet miesięczny, bilet jednorazowy do zakupu u kierowcy (przez co niejednokrotnie autobus się spóźniał na pociąg KM)
      "darmobus" - bilet miesięczny - specjalny karta, bilet jednorazowy - zakup u kierowcy (?)

Do wszystkiego powinien wystarczyć jeden bilet miesięczny, w końcu jest to komunikacja organizowana i współfinansowana przez miasto Ząbki.
      • freestella Re: darmobus 24.08.11, 12:45
        A ja uważam pomysł z odbiorem karty na przejazd w urzędzie za dobry nawet bardzo dobry:) Dlaczego niby z darmowego autobusu który finansujemy z naszych podatków mieliby korzystać np.sąsiedzi z Rembertowa....którzy pieklą się na forach i wylewają jad "że im Ząbkowiacy przyjezdni autobusem 199 zajmują miejsca w skm....albo chcą zapisywać dzieci do przedszkoli na terenie ich gminy" :) zresztą może i pseudo ząbkowiacy ruszą z meldunkiem;D
        • fuks0 Re: darmobus 24.08.11, 12:54
          > Dlaczego niby z darmowego autobusu który finansujemy z naszych podatk
          > ów mieliby korzystać np.sąsiedzi z Rembertowa....którzy pieklą się na forach i
          > wylewają jad "że im Ząbkowiacy przyjezdni autobusem 199 zajmują miejsca w skm.

Dlatego, że "my" im zajmujemy miejsca w skm'ce :)

W Warszawie i okolicznych miastach powinien istnieć system komunikacyjny współfinansowany przez wszystkich zainteresowanych, z jednym oficjalnie obowiązującym systemem biletowym. Utarczki w stylu "my płacimy za to więc zabrońmy innym z tego korzystać" są bez sensu.
        • tofeek Re: darmobus 24.08.11, 12:57
          Rozumiem, za placisz wiecej za bilet ZTM niz zameldowani w Warszawie...
      • samsonitee Re: darmobus 24.08.11, 12:53
        Zaraz ZTM wyliczy sobie haracz za właczenie tego autobusu do wspólnego biletu.
        Sprawa jest prosta - masz meldunek, odbierasz kartę za darmo, bez opłat i co roku przedłuzasz jej ważność na podsatwie maldunku. Kto nie ma meldunku, wnosi opłatę celem przedłużenia lub ustanowienia okresu jej wazności.
        • corrida_pl Re: darmobus 24.08.11, 12:56
          i jak zawsze Ci co wypełnili NIP-3 są pomijani... trudno, jaki jest zatem sens wypełniania NIP-3?
          • red_bubu Re: darmobus 24.08.11, 16:44
            popieram... nie jestem zameldowana, ale podatki odprowadzam do Ząbek.. NIP3 grzecznie złożyłam w ciągu miesiąca od przeprowadzki... tzn, że będę gorsza od innych tylko dlatego, że brak mi meldunku.. jak tak to zabieram swoje pieniążki....
            • darianzabki Re: darmobus 24.08.11, 23:56
              Ja tez od 6ciu lat płacę podatki w Ząbkach. Chociaz tu nie jestem zameldowany . Widac ze władzom Zabek nie zalezy na tym by mieszkancy płacili podatki w Zabkach. Zameldowanie nie ma nic wspólnego z podatkami . na druku NIP3 US nie bierze pod uwage miejsca zameldowania a miejsce zamieszkania . Ja nawet nie musiałem składać NIP3 w Wołominie ponieważ Urzad Skarbowy zgodny z moim adresem zameldowania sam przesłał moje papiery do Wołomina a ja dostałem poleconym zawiadomienie że podatki bede płacił w miejscu zamieszkania a nie zameldowania . Zręsztą dni meldunku śa juz policzone . Ustawa znosząca obowiązek meldunkowy podpisana przez Prezydenta RP . Meldunek przestanie istniec w 2014 roku

Postepowanie władz miasta moze skutkować zmiejszeniem wpływów do kasy miasta bo jesli ci co płacą podatki w Ząbkach a nie są zameldowani ,zdenerwują się i powrócą do swoich poprzednich Urzędów Skarbowych to Zabki na tym stracą
              • kriis.borowski Re: darmobus 25.08.11, 10:16
                Niestety ale chore prawo nadal uznaje meldunek, który pośrednio przekłada się na wpływy (pieniężne i niematerialne) dla miasta. Temat kilkakrotnie poruszany na forum. Od ilości ZAMELDOWANYCH osób zależy ilość etatów policji, ilość miejsc w przedszkolach, szkołach, etc.

Zresztą sam meldunek nie wymaga dużo wysiłku ani czasu, można się zameldować podczas wycieczki po bilet :)
                • corrida_pl Re: darmobus 25.08.11, 10:24
                  kriis.borowski napisał:

> Niestety ale chore prawo nadal uznaje meldunek, który pośrednio przekłada się n
                  > a wpływy (pieniężne i niematerialne) dla miasta. Temat kilkakrotnie poruszany n
                  > a forum. Od ilości ZAMELDOWANYCH osób zależy ilość etatów policji, ilość miejsc
                  > w przedszkolach, szkołach, etc.
                  >
                  > Zresztą sam meldunek nie wymaga dużo wysiłku ani czasu, można się zameldować po
                  > dczas wycieczki po bilet :)

Poza faktem, że trzeba również wymienić prawo jazdy i dowód rejestracyjny. Dziękuję mam lepsze koncepcje na zagospodarowanie wolnego dnia w pracy.
                  • kriis.borowski Re: darmobus 25.08.11, 15:19
                    true, ale to już w wołominie, a tam czasu trzeba stracić więcej...
                • sara06 Re: darmobus 31.08.11, 15:05
                  Nie zgodze się. Najpierw trzeba się wymeldować, a nie każdy z tych czy różnych względów może. To raz, dwa jest demokracja i mam prawo się zameldować gdzie chce. podatki powinienem płacić tam gdzie mieszkam.
                  Uważam że Pan nie fair jest to, że głosować na kandydatów można bez meldunku ale darmobusem jeździć już nie. Wobec czego proponuję osobom nie zameldowanym a mającym zamiar głosować strajk. Może to ostudzi zapał pomysłodawców.
                  Osobiście głosuję w Ząbkach, płacę podatki do us, płacę podatki od neiruchomości i użytkowanie wieczyste. Wszędzie mam adres zamieszkania ząbki. Nawet pieniądze trzymam i wydaję w ząbkowskich jednostkach. Więc razem z innymi w podobnej sytuacji apeluję do władz o rozwagę. Zwłaszcza że nie ma w Ząbkach praktycznie nic przyciągającego, no chyba że ktoś lubi bród, smród alsfaltu, szamba, wieczne korki, stanie godzinami do przejazdu, brak parków itp. Niestety wiele osób się wyprowadza po to żeby nowi mogli skosztować tych ząbkowskich rarytasów. :) Pozdrawiam
                  • kriis.borowski Re: darmobus 31.08.11, 15:53
                    sara06 napisała:

"Nie zgodze się. Najpierw trzeba się wymeldować, a nie każdy z tych czy różnych względów może..."

Nie trzeba się wymeldowywać osobiście, przy meldowaniu się urząd który to robi wysyła pismo do urzędu gdzie obecnie jest się zameldowanym o wymeldowanie.
                    • corrida_pl Re: darmobus 31.08.11, 16:29
                      Taka oto wypowiedź na temat NIP-3 gości na łamach blogu Roberta Świątkiewicza:

"Nie jestem ekspertem w sprawach podatkowych, ale wydaje mi się że z deklaracjami NIP-3 jest pewien problem. W posiadaniu Urzędu Miasta nie ma bowiem szczegółowych informacji kto imiennie taką deklarację NIP-3 złożył a kto nie. Jeżeli w obiegu ma być bezpłatny bilet autobusowy to takie dane są UM niezbędne a jedynym pełnym źródłem danych mogą być wyłącznie miejskie meldunki. Oczywiście jednego dnia można się zameldować, wziąć bilet a drugiego dnia wymeldować, ale i tak jest to szczelniejszy system niż deklaracja NIP-3. W tej sprawie chyba nie ma idealnego rozwiązania. Niestety, ale wygląda na to że część osób, faktycznie mieszkających w Ząbkach w wynajmowanych lokalach będzie tym rozwiązaniem poszkodowana.

~Robert Świątkiewicz, 2011-03-14 22:11"
                      • darianzabki Re: darmobus 01.09.11, 00:50
                        Dziwne że na Bemowie moga dostać z Urzedu Skarbowego info czy dana osoba niezameldowana w Warszawie płaci podatek . Taka informacja jest na koncu ponizszego tekstu:
                        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,86243,8963571,Ratusz_obiecuje_przyjezdnym__bonusy_w_zamian_za_podatki.html
                        Dziwne że na Bemowie to możliwe ale juz w Ząbkach nie.
                        Przeniez w NIP3 podaje sie 2 adresy zameldowania i zamieszkania . Czy to problem dla systemu komputerowego "wypluc" liste podatników z adresem zamieszkania w Zabkach dla których te 2 adresy ( tzn zameldowania i zamieszkania) sa inne ?
                        W powyzszym tekscie z Wyborczej wyraznie pisze że Ratusz zacheca niezameldowanych podatników do skladania NIP3 w Warszawie . Ale Zabkom nie zalezy na pieniadzach . Dlatego mozna zameldowac sie w Ząbkach i miec darmobusa a NIP3 złozyć w Warszawie, tam placic podatki i miec za to miejsce w przedszkolu dla dziecka . Zameldowanie w Zabkach nie jest dowodem ze ktos tu płaci podatki . Dowodem jest tylko NIP3 . Zupełnie nie rozumiem postawy UM Zabki .
              • wasyl1978 Re: darmobus 01.09.11, 10:39
                mam identyczna sytuacje , tylko podatki place juz od 8 lat...chyba przestane :(
                napisalem w poniedziałek w tej sprawie do burmistrza - czekam na odpowiedz ...
          • samsonitee Re: darmobus 30.08.11, 14:10
            Oczywiście, że kto wypełnia NIP-3 też powinien korzystać z tego udogodnienia, ale kogo to w UM obchodzi.
            • sara06 Re: darmobus 02.09.11, 07:32
              Jasne że tak. Zwłaszcza że NIP - 3 tj. deklaracja roczna wystarcza do zapisania dziecka do szkoły. A bilet można co roku odnawiać właśnie po okazaniu założonego pit-u.
              Dla chcącego nic trudnego.
              • rtef Re: darmobus 02.09.11, 14:12
                Wiele osób rozlicza się z pitu już elektronicznie. Jak będzie wyglądało okazanie takiego PiTu? Co takie osoby mają zrobić? Czy urzędowi wystarczy UPO z wydrukowanym PIT z programu e_deklaracje? Czy może ludzie mają biegać do US po zaświadczenia?
                Co niektórzy w Polsce uwielbiają komplikować innym życie. Dają niby darmobus, ale de facto nie jest on darmowy.
                • cocteau99 To nie jest darmobus!! 02.09.11, 15:07
                  rtef napisała:

>
                  > Co niektórzy w Polsce uwielbiają komplikować innym życie. Dają niby darmobus, a
                  > le de facto nie jest on darmowy.

To jest jakaś granda z tą nazwą "darmobus". Jakie DARMO?? Skoro jest opłacony z podatków osób zameldowanych. Mało tego, sfinansowany jest z podatków osób niezameldowanych płacących podatki wg NIP-3, ale Ci i tak muszą płacić u kierowcy za KAŻDY przejazd !!
                • malutka.k Re: darmobus 02.09.11, 16:39
                  Podejrzewam, że tak jak przy becikowym - szefowa ośrodka pomocy społecznej mimo zmiany przepisów nie zgadzała się na żaden inny dokument tylko na zaświadczenie z us. Niestety, ostatnio coraz częściej spotykam się z niekompetentnymi urzędnikami w Ząbkach i w Wołominie.
              • mm-81 Re: darmobus 23.09.11, 09:35
                NIP-3 to nie jest żadna deklaracja roczna. ale rzeczywiście bilet powinien być wydawany po okazaniu złożonej do urzędu skarbowego potwierdzonej kopii NIPa-3
      • awawawaw Re: darmobus 24.08.11, 18:24
        fuks0 napisał:
        > "darmobus" - bilet miesięczny - specjalny karta, bilet jednorazowy - zakup u kierowcy (?)

bilety jednorazowe listkowe do kasownika, kupowane u kierowcy (UM chyba nie przewiduje sprzedazy w kioskach)
        • fuks0 Re: darmobus 24.08.11, 19:08
          Małe sprostowanie co do listy, którą podałem:
          "bilet miesięczny - specjalny karta" - miałem tutaj na myśli kartę potwierdzającą posiadanie "przywileju" przejazdu za darmo darmobusem.

>
          > bilety jednorazowe listkowe do kasownika, kupowane u kierowcy (UM chyba nie prz
          > ewiduje sprzedazy w kioskach)

A czy wiesz może będzie bilet miesięczny? Jeżeli tak, to jakie będą jego koszty? Czy będzie można kupić wspólny bilet na X'a i darmobusa? Czy będą bilety ulgowe?
          • awawawaw Re: darmobus 24.08.11, 20:42
            fuks0 napisał:
            > A czy wiesz może będzie bilet miesięczny?
            Miesięcznych nie będzie.

> Czy będzie można kupić wspólny bilet na X'a i darmobusa?
            Nie.
            W iksie bilety emituje PKS, a w darmobusie Urząd Miasta.
            Ale moze od przyszłego roku nasz UM zechce to ujednolicić.

> Czy będą bilety ulgowe?
            Tak.
    • samsonitee Re: darmobus 24.08.11, 12:47
      Jeśli chodzi o święto Zmarłych, to dobrze by było raz w roku skorygowac trase takiego autobusu, żeby umozliwić dojazd do obu cmentarzy w Zabkach ( w tym roku w dniach 29.10. - 01.11.)
    • aganapowstancow Re: darmobus 25.08.11, 11:54
      Z ulicy Powstańców, bardzo zaludnionej, nie ma dobrze skomunikowanego transportu. Była LINIA X, ale po ostatniej czerwcowej zmianie kursowania (przesunięcie o kilka minut) już nie można zdążyć na żadną KM (o 07:54 lub 07:59). Wystarczyłoby przesunąć kurs tej linii (start 07:47) o około 4-5 minut wcześniej żeby znów był on poprawnie skomunikowany z PKP,
      Można też kurs linii bezpłatnej nr 821 przesunąć o kilka minut do przodu (ten startujący z CH Marki o 7:15 – tak żeby na Powstańców był np. o 07:38 (a nie 07:33), wtedy przy PKP powinien być nie 44, ale ok. 07:49. To chyba nie jest problem dobrze połączyć komunikację...a może jednak to problem dla UM?
    • samsonitee Re: darmobus 31.08.11, 11:40
      Trasa fatalna - ulica Żeromskiego jest często nieprzejezdna - wąskie gardło stanowi sklep spożywczy, a przez to parkujący wszędzie i bez jakichkolwiek zasad...należałoby rozważyć inny wariant trasy na tym odcinku lub zorganizowac ruch jednokierunkowy.
      • forumowy_wyjadacz Re: darmobus 01.09.11, 09:30
        samsonitee napisała:

> Trasa fatalna - ulica Żeromskiego jest często nieprzejezdna - wąskie gardło sta
        > nowi sklep spożywczy, a przez to parkujący wszędzie i bez jakichkolwiek zasad..
        > .należałoby rozważyć inny wariant trasy na tym odcinku lub zorganizowac ruch je
        > dnokierunkowy.

Pisałem już raz, że autobus Autosan/Mercedes Solina jest jak osobówka - bez problemów zmieści się tam.. No gorzej będzie, jak Solina nawali, a na rezerwę wyjdzie Scania - wtedy to będzie ciut gorzej, ale dobry kierowca poradzi sobie ze wszystkim. :P
        • kerajm Re: darmobus 01.09.11, 09:48
          ...i jak tam pierwsza podróż Naszym autobusem. Czekam na relacje :-)
          • corrida_pl Re: darmobus 01.09.11, 10:42
            kerajm napisał:

> ...i jak tam pierwsza podróż Naszym autobusem. Czekam na relacje :-)

rozglądałem się dzisiaj rano, ale nigdzie nie widziałem darmobusa, pewnie stał w jakimś korku
          • samsonitee Re: darmobus 01.09.11, 10:43
            Dzisiaj miernie - z własnych obserwacji zero pasazerów w obu kierunkach w godzinach 5'00 - 7'00 w części północnej, nie wiem jak później. Chyba brak zainteresowania lub niewiedza.
          • wrekawek Re: darmobus 01.09.11, 21:31
            7:33 z Powstańców/Maczka odjechał 7:31, dzięki czemu udało się skomunikować z pociągiem do Wawy z 7:39 (który akurat odjeżdżał o 7:42) i o 7:51 być już na Wileńskim. Zapewne czas przejazdu poniżej 10 minut się nie utrzyma kiedy na dobre zacznie się szkoła, a tym bardziej jak zacznie się kupowanie biletów, ale pierwsza podróż wyszła super. W autobusie na tym odcinku przewinęło się około 10 osób (w tym jedna przebyła całe kilkaset metrów).

20:20 z M1 na Powstańców/Maczka - 3 osoby, 15 minut.
    • aguszak Re: darmobus 31.08.11, 14:49
      Czy ktoś mi jasno wytłumaczy, jak w końcu jeździ ten cudobus, bo czytam, czytam i coraz głupsza jestem ;-) Dlaczego skoro rusza spod M1, w okolicach 190, to również nie może tam kończyć biegu? Tzn. rozumiem, że jak rano ok. 6.30 wystartuję z Maczka, to jedynie co to może mnie dowieść do Makro, a nie do M1???
      www.zabki.pl/teksty/info/komunikacja/rozklad_darmobus.pdf
      • darianzabki Re: darmobus 31.08.11, 15:12
        Trasa darmobusu również kończy się przy pętli 190 przy M1 , tylko, że jadąc od strony Ząbek wpierw skręca w lewo na Radzyminską i zatrzymuje się na przystanku przy Praktikerze ( co jest akurat sensowne ze wzgledu na oszczedność czasu i wiekszą ilośc linii autobusowych - tym bardziej ze 718,738 i 805 mają wkrótce jezdzić do Bankowego zamiast do Wschodniego) następnie zaraz za przystankiem skreca w prawo i "objeżdżająć" Praktiker od tyłu dojezdza do pętli 190 przy M1.
    • ratatuj.1 Re: darmobus 02.09.11, 15:01
      Przejechałem się dzisiaj tym autobusikiem. Razem ze mną od przystanku przy stacji PKP o godz. 14 jechało tylko 7 osób.
      • rtef Re: darmobus 02.09.11, 15:14
        Miło było?
    • malgori Re: darmobus 02.09.11, 16:16
      a czy wozek sie w nim zmiesci czy malucha na kolana?
      • malutka.k Re: darmobus 02.09.11, 16:41
        Mieści się, z tyłu autobusu jest miejsce na wózki, i nawet wygodnie bo mama też może usiąść :)
        • forumowy_wyjadacz Re: darmobus 04.09.11, 00:59
          malutka.k napisała:

> Mieści się, z tyłu autobusu jest miejsce na wózki, i nawet wygodnie bo mama też
          > może usiąść :)

To, to akurat jest na wielki plus w tym wozie... ;]

Ktoś tam napisał, że tylko 7 osób... Ja ostatnio czekając na 199 widziałem multum osób w Solince...
          • netgater Duży czy mały 05.09.11, 11:26
            Dzisiaj widziałem rano darmobus na Żeromskiego. Ku mojemu zdziwieniu, przeciął remontowaną właśnie 11 Listopada (z zakazem wjazdu).
            Drugie zdziwienie, to takie, że wbrew zapowiedziom jechał autobus w "normalnych" miejskich rozmiarach, taki jak 199, a nie żaden busik.
            W środku dostrzegłem ze 3 osoby. Z kierowcą włącznie.

--------------------------------------------------------------
            • awawawaw Re: Duży czy mały 05.09.11, 11:30
              netgater napisał:
              > Dzisiaj widziałem rano darmobus na Żeromskiego. Ku mojemu zdziwieniu, przeciął
              > remontowaną właśnie 11 Listopada (z zakazem wjazdu).
              Cały czas tak jeżdżą.

> Drugie zdziwienie, to takie, że wbrew zapowiedziom jechał autobus w "normalnych
              > " miejskich rozmiarach, taki jak 199, a nie żaden busik.
              > W środku dostrzegłem ze 3 osoby. Z kierowcą włącznie.

Scania A602 - etatowy wóz rezerwowy PKSu. Widocznie Solina się zepsuła.
              • forumowy_wyjadacz Re: Duży czy mały 05.09.11, 12:54
                E tam. Planowo to Solina, ale Scania też jest mila widziana, hyhy. :)
                • freestella Re: Duży czy mały 05.09.11, 19:39
                  Jechałam dziś tym większym ,trasą dłuzszą bo przez Skrajną i dojazd z ul.Kosynierów do petli M1 zajął około 20 minut;)całkiem fajnie..,. natomiast co do ilości pasażerów to uważam że jest małe zaintersowanie ponieważ ludzie nie wiedzą że linia została uruchomiona...osobiście widziałam zdziwienie starszych osób na Orlej jak podjechał na przystanek darmobu.Nie wszyscy mają internet...
                  • gosia609 Re: Duży czy mały 06.09.11, 08:38
                    ja uważam że to świetne rozwiązanie taki autobus, a mieszkańcy niedługo się przyzwyczają.
                    jechałam w piątek w godz wieczornych z M1 i był prawie pełny, tak samo jeżdżę rano i z dnia na dzień przybywa pasażerów.
                    • rtef Re:Mało informacji 06.09.11, 15:01
                      Przydałaby się szersza informacja gdzie się dokładnie zgłosić (by nie błądzić niepotrzebnie w Urzędzie) i jak wyrobić bilet stałego mieszkańca? Czy można zdjęcie przysłać elektronicznie? Może również przez formularz ze strony, jak to to takie nowoczesne, z odbiorem tylko w UM za okazaniem DO, by urzędnikom czasu nie zabierać. A młodzi ludzie ( przedszkolaki, uczniowie do 13 ew. 18 roku życia) , których rodzice są zameldowani w Ząbkach też powinni mieć wyrobiony bilet stałego mieszkańca? Jakoś mało informacji w tym temacie.
                      • mama_i_malutek Re:Mało informacji 07.09.11, 09:47
                        Ja jestem z darmobusa baaardzo zadowolona. Mogę sobie pojechać na targ i do M1, nie czekając aż mąż wróci z pracy. I nie muszę wnosić wózka z dzieckiem po schodach autobusu X (tak, tak. Rzadko kiedy mozna było liczyc na czyjąś pomoc. Młodzi panowie zazwyczaj tracą w takich chwilach wzrok), bo darmobus jest naprawdę niskopodłogowy i wjeżdża się rewelacyjnie.
                        Tylko zastanawiam się po co wydawać jakieś specjalne karty na przejazd. Przecież skoro to jest tylko dla osób zameldowanych, to wystarczyłby dowód osobisty i nie trzeba byłoby niczego wyrabiać. W końcu to kolejne koszty :) No chyba, że rzeczywiście jest to także dla osób odprowadzających podatki - wtedy taka karta ma sens
                        • jasmin21.89 Re:Mało informacji 07.09.11, 10:20
                          Dla osób zameldowanych darmobus będzie bezpłatny, a niezameldowani będą musieli zapłacić 2 zł (normalny) lub 1 zł (bilet ulgowy), stąd karta...
                          • jasmin21.89 Re:Mało informacji 07.09.11, 10:21
                            Więcej info tutaj: www.pksgrodzisk.com.pl/baza/zabki/regulamin/regulamin_zabki1.pdf
                            • rtef Re:Mało informacji 07.09.11, 11:47
                              Taa napisane jest, że dzieci do 7 czy 24 lat uprawione są do biletu ulgowego. A nie bezpłatnego. Więc moje pytanie nadal jest zasadne - co z dziećmi osób zameldowanych? Czyżby okazało się że należy za nie płacić? Ulgowo, ale płacić? Darmobus tylko dla zameldowanych dorosłych płacących podatki, a ich dzieci mają płacić? Liczyłbym żeby w jasny sposób się do tego ustosunkowano.

Też się zastanawiam po co jakieś specjalne karty na przejazd darmowy. System kontroli w postaci kart jest bez sensu i komplikuje niepotrzebnie sprawę. Nie może być na okazanie dowodu? Tylko kierowca będzie przez chwilę (sic!) widział. Można zakryć swoje dane palcami lub karteczką pokazując tylko zdjęcie i formułkę wydane przez burmistrza m. Ząbki z datą wydania obok. I po sprawie. Wystarczy by potwierdzić tożsamość.

Karta ma wtedy sens, gdy chodzi o osoby odprowadzające podatki? A co w takim razie z osobami bezrobotnymi zameldowanymi w Ząbkach? Takie też będą korzystały z darmobusu, bo czemu nie? Tak więc taka karta to niepotrzebne generowanie kosztów i komplikuje sprawę mieszkańcom.

Zgłośmy centrum handlowemu M1 naszą linię jako bezpłatną dowożącą ludzi do nich i też niech partycypują w kosztach. Kierunek rozkładu jazdy centrum M1 to dla nich darmowa reklama. Niech władze zgłoszą im, niech partycypują w kosztach, lub zdejmijmy tę nazwę z rozkładów jazdy jeśli chodzi o kierunek. Niech pisze w rozkładzie jazdy - kierunek Radzymińska! Z możliwością przesiadek na takie czy takie linie. Przecież chodzi o połączenia z innymi środkami komunikacji, a nie z centrum M1. Mylę się?
                              • malutka.k Re:Mało informacji 07.09.11, 12:58
                                Za dzieci do lat 4 nie wolno pobierać opłat.
                        • netgater Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 11:34
                          Biorąc pod uwagę, że część osób będzie chciała skorzystać z darmobusa okazjonalnie, to koniecznośc wyrabiania jakiejś, nawet bezpłatnej, karty jest po prostu bez sensu. Teraz nagle 20 tysięcy osób ma się fatygować do UM po kartę, bo może kiedyś skorzystają z busika?

Dlaczego nie honorować również dowodu osobistego z danymi o miejscu zameldowania? Po co uruchamiać całą urzędniczą machinę? Czyżby UM cierpiał na nadmiar etatów?

• pavelll Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 15:10
                            netgater napisał:

> Biorąc pod uwagę, że część osób będzie chciała skorzystać z darmobusa okazjonal
                            > nie, to koniecznośc wyrabiania jakiejś, nawet bezpłatnej, karty jest po prostu
                            > bez sensu. Teraz nagle 20 tysięcy osób ma się fatygować do UM po kartę, bo może
                            > kiedyś skorzystają z busika?
                            >
                            > Dlaczego nie honorować również dowodu osobistego z danymi o miejscu zameldowani
                            > a? Po co uruchamiać całą urzędniczą machinę? Czyżby UM cierpiał na nadmiar etat
                            > ów?

Ja osobiscie nie miałbym przyjemności w codziennym "legitymowaniu się" kierowcy autobusu dowodem osobistym. Ponadto zeby kierowca mógł zferyfikować, czy pasażer jest mieszkańcem Ząbek czy tez dajmy na to Augustowa - jak rozumiem musiałby każdy dowód czytać:) Pokazanie za przeproszeniem swojej facjaty i zakrycie reszty danych chyba by nie wystarczyło. Kojarzy mi sie to z filmami Bareji. Tak więc wydaje mi sie, że "jeżdzenie na dowód" jest pomysłem co najmniej idiotycznym a wyrobienie karty jest chyba jedyną rozsądną możliwością. Tym bardziej, że i tak jak sądzę największą zmorą darmobusa mogą być straty czasu - podobnie jak w linii X) które mają związek z zakupem przez pasażerów biletów. Wolałbym tego uniknąc więc poświęce te pół godziny a nawet godzinę i chetnie wyrobie sobie kartę, żeby jazda tym autobusem była w miare sprawna i efektywna. CO więcej myślę, że jeżeli obsługą obu linni X i Ząbki 1 zajmowałaby się ta sama firma- może warto pomyśleć, o karcie umożliwiającej przejazd obiema liniami (taka karta w systeme pre paid - w której jeżeli ktoś chciałby jeździć Linią Ząbki 1 i X zakodowałby sobie odpowiednią kwotę lub jeżeli tylko Linia Ząbki 1 po prostu wystarczyło by jej posiadanie). Chociaż pewnie to tylko marzenia "ściętej głowy".

> --------------------------------------------------------------
                            • rtef Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 17:14
                              Zakrycie reszty, pokazanie swojej facjaty i zaznaczenie adnotacji (resztę zakrywając) - wydanie przez burmistrza m. Ząbki z datą ważności dowodu w zupełności wystarczy. Czy burmistrz m. Ząbki wydałby dowód komuś innemu? A tak w ogóle czy kierowca będzie miał okazję zapamiętać inne dane w tym tłumie chętnych, jak będzie miał na to chwilę?
                              • awawawaw Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 18:26
                                Zastanów się teraz nad całym procesem sprawdzania dowodu przez kierowcę. Jak myślisz, ile to zajmie czasu? Nie zapominaj o tym, że informacja o miejscu zameldowania jest na drugiej stronie.
                                Pomysł beznadziejny.

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłyby karty elektroniczne, ale nasz Urząd Miasta nie chce o tym słyszeć. Zamiast ułatwić życie pasażerom i kierowcom, to jeszcze nakłada na przewoźnika bardzo wysokie kary za każde uchybienie w kontroli biletów.
                                • netgater Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 21:01
                                  Pavell pisze:
                                  > Ja osobiscie nie miałbym przyjemności w codziennym "legitymowaniu się" kierowcy autobusu
                                  > dowodem osobistym.

Doprawdy ciekawy argument, bo na karcie która ma wydawać UM będzie i Twoje zdjęcie i Twoje dane. Więc jaka tu różnica? Oczywiście poza dodatkową robotą dla Ciebie i urzędu? Nikt też nie każe kierowcy być kontrolerem - wystarczyła by jednak zasada okazania dowodu jeśli do busa wpadłby "kanar".

awawawaw napisał:
                                  > Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłyby karty elektroniczne

Jasne. Autobus za darmo a system wydawania kart i czytników za miliony. Super pomysł.

• awawawaw Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 21:58
                                    netgater napisał:

> Nikt też nie każe kierowcy być kontrolerem - wystarczyła by jedn
                                    > ak zasada okazania dowodu jeśli do busa wpadłby "kanar".
                                    Widać że nie czytałeś warunków przetargu. Zacytuję wzór umowy:
                                    Kierowca autobusu ma obowiązek prowadzić kontrolę biletów okresowych pasażerów
                                    wsiadających (przednimi drzwiami) do autobusu oraz procesu kasowania biletów
                                    jednorazowych przez osoby nie posiadające biletu okresowego.

> awawawaw napisał:
                                    > > Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłyby karty elektroniczne
                                    >
                                    > Jasne. Autobus za darmo a system wydawania kart i czytników za miliony. Super p
                                    > omysł.
                                    >
                                    Jakie miliony?
                                    Np tu: emar.pl/ (bez wczytywania się w szczegóły):
                                    Trzy bileterki - 12 tys.
                                    Oprogramowanie - 3 tys.
                                    Dwa programatory kart - 2,5 tys
                                    Czytnik dla kanara z oprogramowaniem - 3,5 tys
                                    Coś na pewno przegapiłem, ale widać że na początek z 30 tys. wystarczy. Do tego koszt kart zbliżeniowych, ale wg mnie powinny być wydawane odpłatnie - 10 zł to nie majątek. Nie liczę tutaj kosztu osobowego, sprzętu który i tak musi zostać zapewniony przez UM Ząbki do wydawania biletów mieszkańca.
                                    • rtef Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 08.09.11, 10:00
                                      Tu kilka tysięcy, tam kilka tysięcy. Czemu nie. Źle pojmowana nowoczesność. Najważniejsze to aby było wygodnie dla obywateli, a nie jest. Ponadto trzeba umieć wycofać się z nietrafionych decyzji. To jest sztuka w zarządzaniu, bo nie ma ludzi nieomylnych.

To ja już wolę te kilka tysięcy przeznaczyć na dofinansowanie obiadów dla potrzebujących czy dzieci w szkołach i przedszkolach. Nie zbiednieję, a zrobię lepszy uczynek niż legitymować się nowoczesnym biletem zamiast dowodu.
                            • awawawaw Re: Zlikwidować obowiązek kart, wejście na dowód 07.09.11, 18:09
                              pavelll napisał:
                              > CO więcej myślę, że jeżeli obsługą obu linni X i Ząbki 1 zajmowałaby się ta sama firma-
                              > może warto pomyśleć, o karcie umożliwiającej przejazd obiema liniami (taka karta w s
                              > ysteme pre paid - w której jeżeli ktoś chciałby jeździć Linią Ząbki 1 i X zakod
                              > owałby sobie odpowiednią kwotę lub jeżeli tylko Linia Ząbki 1 po prostu wystarc
                              > zyło by jej posiadanie). Chociaż pewnie to tylko marzenia "ściętej głowy".

W chwili obecnej nie ma takiej możliwości. Kasa z biletów na iksa jest przychodem PKSu, a kasa z biletów na "darmobusa" jest przychodem Urzędu Miasta.
                              Pozostaje mieć nadzieję, że nasi urzędnicy wpadną na pomysł ujednolicenia taryfy od stycznia 2012.

Co do systemu "pre-paid", to funkcjonował taki na linii X (w PKSie), ale zainteresowanie ze strony pasażerów było zerowe.
                        • forumowy_wyjadacz Re:Mało informacji 08.09.11, 17:09
                          Darmobus planowo niskopodłogowy. Chcesz powiedzieć, że Solinka ma niską podłogę i fajnie się wjeżdża z wózkiem? Jak tak to w Ząbkach są zbyt wysokie krawężniki. :P
    • awawawaw Re: darmobus 22.09.11, 19:52
      Urząd Miasta w dalszym ciągu nie może ogarnąć wydawania biletów, w związku z czym również w październiku przejazd jest bezpłatny dla wszystkich.
      • corrida_pl Re: darmobus 22.09.11, 20:53
        awawawaw napisał:

> Urząd Miasta w dalszym ciągu nie może ogarnąć wydawania biletów, w związku z cz
        > ym również w październiku przejazd jest bezpłatny dla wszystkich.

a może chodzi o wybory... żeby zagłosować "lokalnie" tez nie trzeba być zameldowanym :D
    • malutka.k Re: darmobus 21.10.11, 09:02
      Darmobus będzie bezpłatny do końca listopada.
      • pi0trw Re: darmobus 21.10.11, 10:07
        A potem grudnia?
        • lech1986 Re: darmobus 23.10.11, 21:50
          Chyba jednak korzystniej by było gdyby jeździł w stronę Wileńskiego... Tym bardziej w perspektywie metra... Przesiadka na 145 na Młodzieńczej to niestety często dramat. 145 nigdy jeszcze nie jechał wg rozkładu. A ludzi full jeździ szczególnie z Ząbek...
          • forumowy_wyjadacz Re: darmobus 23.10.11, 22:01
            lech1986 napisał:

> Chyba jednak korzystniej by było gdyby jeździł w stronę Wileńskiego... Tym bard
            > ziej w perspektywie metra... Przesiadka na 145 na Młodzieńczej to niestety częs
            > to dramat. 145 nigdy jeszcze nie jechał wg rozkładu. A ludzi full jeździ szczeg
            > ólnie z Ząbek...

Jeździ. Wtedy, gdy wszyscy smacznie śpią, a Pan kierowca mknie przez śpiące Ząbki. Fajnie się wtedy jeździ. Naprawdę. Potem to już dramat, jak wszyscy jadą w pojedynkę - tak, w pojedynkę (ostatnio tkwiłem w megakorku i z nudów patrzyłem ile osób jedzie w osobówce - na 30 policzonych - w 29 była jedna osoba - kierowca) swoim pięknym autem. Dziwić się, że są korki, że 145 nie ma w godzinach szczytu rozkładu, tylko mają sterowania...
            • lech1986 Re: darmobus 24.10.11, 16:43
              Jak ktoś ma do pracy na 8 czy 9 trudno żeby wyjeżdżał o 4 czy 5 tylko dlatego, że jeździ o czasie. Jakoś nie zauważyłem żeby zwracali za bilety jak się stoi i czeka na autobus który spóźnia się 25 minut. A to, że w każdym samochodzie jest po 1 osobie też o czymś chyba świadczy. Z braku sensownego połączenia z wileńskim lepiej jest tam podjechać samochodem i tam go zostawić.
              Poza tym jeździłem trochę 145 i między 7 a 20 jest prawie zawsze pełny. Jak chcesz w tym autobusie zmieścić ludzi z samochodów?
              Ja mówię tylko, że jedna linia odciążająca największe osiedla w Ząbkach to za mało, a brak bezpośredniej komunikacji z wileńskim to dramat. Nie mówię o X, bo jazda nim nie wymaga opisywania.
              Dlatego też dziwi mnie, że robi się autobus z końcem trasy na M1. A nie tam gdzie jeździ połowa ludzi z Ząbek.
              • corrida_pl Re: darmobus 24.10.11, 18:18
                Co do X to jeżdżę od 3 mies i nie mam żadnych zastrzeżeń, na Wileniaku jest się w max 30 min (z Powstańców)
              • aron-a Re: darmobus 24.10.11, 19:59
                Tyle, że idea powstania darmobusa była taka, że ma on wspomagać przemieszczanie się po Ząbkach. I tą ideę realizuje, co mnie zresztą bardzo cieszy.
                Inną kwestią jest komunikacja z Warszawą...
              • netgater Re: darmobus 24.10.11, 20:47
                Darmobus jest dla skomunikowania miasta a nie bezpośredniego połaczenia z Wileniakiem.
                No trochę się rozmarzyć można o darmowym dojeździe do Wileniaka, Okęcia etc. ale chyba aż takie Ząbki bogate nie są, żeby finansować mieszkańcom darmowy dojazd do wybranych miejsc (dlaczego akurat tym dojeżdżającym do Wileniaka?).

Inna sprawa, podniosę ją znowu, bo oto kolejny miesiąc będzie "promocja" dla "niezameldowanych". Apeluję, żeby zrezygnować z tych karnetów wydawanych w UM na rzecz okazania dowodu osobistego w przypadku kontroli. W tej chwili brak karnetu oznacza że jesteśmy gapowiczami, nawet jak jesteśmy mieszkańcami Ząbek od urodzenia. Po co taka biurokracja? Liczy się fakt zameldowania, czy posiadania "karnetu"?

• pi0trw Re: darmobus 25.10.11, 09:54
                A ja nadal nie rozumiem, dlaczego ciągle podnoszony jest problem skomunikowania z Wileńskim. Przecież są jeszcze okolice Gocławka, także bardzo dobry punkt przesiadkowy, a bliżej...
                • melek18 Re: darmobus 26.10.11, 13:02
                  bo do gocławka jedzie 145 a z resztą codziennie jest mega korek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka