malezeby 27.12.11, 15:42 www.pksgrodzisk.com.pl/ogloszenie/Zabki_zawieszenie.pdf No trochę szkoda, ale domyślam się, że współistnienie iksa i darmobusa nie miałoby większego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 15:48 No po prostu rewelacja chciałoby się powiedzieć... bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
malezeby Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 15:53 Trochę lipa, bo do Wileńskiego się tym nie dojedzie, a od marca bilet ZTM w pociągu nie będzie już honorowany. Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 15:54 Nieeee no k...a pięknie. proponuje jeszcze ściągnąć asfalt z ulic żebyśmy już całkowicie nie mogli się wydaostać z miasta Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 15:57 Dla mnie jest to jakaś całkowita porażka - myślą , że w ten sposób wymuszą meldunek, żeby darmobus był darmowy !!! Przegięli teraz wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:20 zawsze byłem przeciwnikiem niepłacenia podatków w mieście w którym się mieszka czy niemeldowania się ale jeżeli jedynym środkiem transportu publicznego w tym mieście będzie darmobus, który ma dużo dłuższą trasę dojazdy do radzymińskiej niż x ( pomijam że powstaje konieczność przesiadki żeby dostać się do wileniaka) to od nowego roku żadna złotówka z moich podatków do miasta nie wpłynie. Dodatkowo żeby wyrobić kartę na darmobusa trzeba brać wolne w pracy ewentualnie mieć możliwość spóźnienia się. Czy władze tego miasta mogą zmienić dilera bo nie wierze żeby takie pomysły przychodziły od tak. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:31 Również chciałem "obwieścić" że jak tak dalej sytuacja się rozwinie to swój NIP-3 złożę gdzie indziej za rok 2011 Mam jeszcze wrażenie, że cała operacja jest przeprowadzana po cichu, co ONI chcą ludzi zaskoczyć 2 stycznia 2012 na przystanku??? Odpowiedz Link Zgłoś
malezeby Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 21:18 No właśnie mam ten sam problem - żeby wyrobić kartę musiałabym się zwolnić z pracy lub spóźnić. Typowe, urząd jest dla siebie, a nie dla mieszkańców i nikt tam nie ogarnia, że inni ludzie nie pracują do 15. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 11:32 jakby ci zależało, to oszukała byś w pracy i powiedziała, że musisz iść z dzieckiem do lekarza lub jakąś inną z tysiąca wymówek, które używamy na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
michal0510 Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:18 Niedawno radny Świątkiewicz pisał na swoim blogu, że linia X powinna zostać przekształcona w regularną linię ZTM-u, argumentując to podobnym poziomem kosztów dla budżetu miasta. Może to i dobry pomysł, żeby zaoszczędzone środki przesunąć np. na zwiększenie ilości kursów 199. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_wyjadacz Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:35 Ale w tym pisemku jest wyraźnie napisane, że PKS Grodzisk nie będzie obsługiwał tej linii. Nie bójcie żaby - zaraz rozpiszą nowy przetarg i będzie nowy przewoźnik. Niech dalej Grodzio jeździ za grosze... :D Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:52 W BIP-ie nie ma żadnej informcji o przetargu, nie rozpiszą nic i nic nie zorganizują w ciągu 3 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
tasiolot Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 16:59 o darmobusie burmistrz pisal rok z okladem. o braku iksa dowiadujemy sie przypadkiem "w przeddzien" jego skasowania, dzieki forum!!! boi sie powiedziec? pewnie mu popularnosc spadnie, och... rano, jadac do pracy, do darmobusa ludzie sie NIE MIESZCZA. a nawej jesli to dokad dojada? do platnej kolejki? albo do Marek?? hmmm, nie ma pieniedzy? podobno burmistrz chwalil sie niedawno w mediach nowym darmobusem... za co? ahaaa zotana fundusze z tunelu, ktorego nie bedzie. rewelacja. gratuluje przyszlym mieszkancow nowobudowanzch blokowisk na Powstancow. Bedziemy podrozwac na dachach autobusow, jak w krajach 3go swiata. Nawet autem lipa, bo Wileniak zamkniety. BRAWO i jeszcze raz gratuluje Perkowskiemu odwagi przekazania tego osobiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 17:04 niestety transport do Wawy w Nowym Roku nie zapowiada się optymistycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 19:52 Ciekawe gdzie Urząd Miasta chce upchnąć ok. 60 stałych pasażerów kursu z godz. 7. Do darmobusa na pewno się nie zmieszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 20:21 Ja w ogóle tego na razie nie ogarniam, w porze o której ja jeżdżę X często pokrywał się ze 199 (też paranoja). X w połowie zapełniony, a na Szwoleżerów tłum ludzi czekających na 199. Nie wyobrażam sobie jak jeżdżący dookoła Darmobus + 199 w obecnej częstotliwości ma przejąc pasażerów linii X. Kto to wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 22:33 malezeby napisała: > Ja się chyba przesiądę na 145. Może nie być innego wyjścia, wątpię żeby 199 jeżdżące 2 razy na godzinę przejęło cały ruch... Powoli do mnie dociera, ze mam chyba mówiąc po żołniersku prze...e Odpowiedz Link Zgłoś
fuks0 Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 12:41 Nie przejmie, ponieważ samo w godzinach szczytu jest mocno zatłoczone. Odpowiedz Link Zgłoś
fuks0 Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 22:48 Ehhhh niewdzięcznicy, nie dość, że dostali darmobusa co by mogli sobie do centrum handlowego na zakupy jeździć mogli, będą mieli supernowoczesny basen, w którym będą zażywać kąpieli (zamiast tej w domowych pieleszach - kogóż stać będzie przy tych cenach), to im jeszcze źle! Chcieliby jeszcze żeby im tyłki do pracy dowozić, niegodziwcy jedni! A tak na serio... coraz bardziej żałuję swojej decyzji o kupnie mieszkania w Ząbkach. Odpowiedz Link Zgłoś
z210 Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 23:09 Zabranie autobusu, popularnego X-a to "symbol miłości którą należy się dzielić i umiejętnie przyjmować, symbol czegoś nowego, ale tego dobrego nowego oraz symbol właściwej drogi, czyli właściwych i dobrych podejmowanych decyzji". Dziś pod choinką znajdujemy nie tylko prezenty ale i rózgę, lub jak ktoś woli blask gwiazdy złotoustego perkusia. więcej wyjaśnień w sprawie x pod adresem: robertperkowski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
z210 Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 23:20 To jest na pewno ściema, taki chytry plan, że plan z przechytrzeniem ZTM z jego strefami miejskimi jest, przy tym chytrym planie , mało chytrym planem. A następny chytry plan już w styczniu. Tym razem pokłóci się sam ze sobą o darmobusa. Oj Perkowski, perkowski...... Odpowiedz Link Zgłoś
z210 Re: Zawieszenie linii X 27.12.11, 23:21 www.youtube.com/watch?v=NzbtbS4V2r4 Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:14 Dzisiaj spotkałem burmistrza w UM i nie omieszkałem zapytać dlaczego nie informuje mieszkańców o tym że za 4 dni nie będą mieli jak dojechać do Warszawy. Oto czego się dowiedziałem. Burmistrz oficjalnie nie wie, że PKS Grodzisk zrezygnował z prowadzenia linii X. Przewoźnik zarządał dofinansowania przewozów na co miasto nie ma pieniędzy więc linii X faktycznie nie będzie. Dziwne, że miasto mogąc przypuszczać że firma wycofa się z obsługi przewozów nie zorganizowało wcześniej przetargu. Dziwne też że ta sama firma jest ok jeżeli chodzi o obsługę "darmobusa". Z duzym pradopodobieństwem nie będzie też pociągu na kartę miejską. Oczywiście ze względu na brak kasy i kryzys. Planowany jest dodatkowy darmobus do Rembertowa. Zastanawiam się dlaczego na dodatkowy darmobus są pieniądze a na linię x już nie. Na moje stwierdzenie że od poniedziałku ludzie nie będą mieli jak wyjechać z miasta bo nie zmieszczą się do jednego małego darmobusu niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Zadałem tez pytanie jak mamy liczyć na "darmobus" skoro prawie codziennie jadąc z M1 na Powstańców ma około 15 minut opóźnienia. Dostałem odpowiedź, że są korki. Rozumiem że przy ustalaniu rozkładu korków nie było. X który jeżdzi podobną trasą jakoś potrafił być na czas ale darmobus już stoi w korku. Reasumując mieszkańcu radź sobie sam. Szkoda że nie ma śniegu może by ktoś zorganizował kuligi do radzymińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:29 Pięknie... Darmobus = propaganda - a na to ZAWSZE muszą być pieniądze. A tak na poważnie to nie wiem jak dojadę do pracy w poniedziałek i ile mi to zajmie... Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:36 paulwent napisał: > Dzisiaj spotkałem burmistrza w UM i nie omieszkałem zapytać dlaczego nie inform > uje mieszkańców o tym że za 4 dni nie będą mieli jak dojechać do Warszawy. Oto > czego się dowiedziałem. > Burmistrz oficjalnie nie wie, że PKS Grodzisk zrezygnował z prowadzenia linii X Bzdura. Umowa z PKSem obowiązuje do końca tego roku. > Przewoźnik zarządał dofinansowania przewozów na co miasto nie ma pieniędzy wi > ęc linii X faktycznie nie będzie. Co znaczy że zażądał? Zgodnie z warunkami przetargu (i umowy), PKS jeździ do 31 grudnia, a obecnie UM płaci za linię ok. 1,5-1,7 zł za km (nie pamiętam dokładnie ile). > Dziwne, że miasto mogąc przypuszczać że firma > wycofa się z obsługi przewozów nie zorganizowało wcześniej przetargu. Jeszcze raz: Umowa się kończy, przetarg na 2012r. powinien być ogłoszony najpóźniej na początku grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:43 No więc burmistrz potrafi kłamać patrząc komuś w oczy. Zostałem zaproszony na rozmowę więc może ktoś chce dołączyć żeby wytknąć niekompetencję Panu Perkowskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:59 mam zadzwonić do sekretariaru i się umówić. Może wybrac się większą grupą i przemówić niektórym do rozsądku. Jeżeli są chętni dajcie znać zaanonsuje konkretną liczbę rozmówców Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 10:01 Ja z chęcią, ale w najbliższym czasie nie mam jak wziąć urlopu. Wysłałem maila do wszystkich świętych, zobaczymy co mi odpiszą o ile w ogóle odpiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 10:09 przyjęcia interesantów są w poniedziałki do godziny 18:00. Można się umówić na 17 najwyżej się przedłuży Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Zawieszenie linii X - trochę liczb 28.12.11, 11:46 Troszke pogrzebałem i tak W 2011 roku Ząbki wydały: - na Linię X - 361 808,64 zł (źródło Co Słychać) - na Darmobus - 242 751,96 zł (źródło Co Słychać) I teraz tak na Darmobus jest planowane: - w 2012 - 823 000,00 - w 2013 - 864 150,00 - w 2014 - 908 000,00 Żródło: "Uchwała Nr XXI/ /2011 Rady Miasta Ząbki z dnia 29 grudnia 2011 r.w sprawie dokonania zmian w Wieloletniej Prognozie Finansowej Miasta Ząbki na lata 2011 - 2021" Teraz widać dlaczego nie ma pieniędzy na X. Za taki 1 Darmobus można by uruchomić 2 Linie X i jeszcze by zostało. Propaganda musi kosztować... Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: opłata za Darmobus 28.12.11, 12:09 Uchwała Nr XXI / …… / 2011 Rady Miasta Ząbki z dnia 29 grudnia 2011 r. zmieniająca uchwałę w sprawie opłat za usługi przewozowe środkami lokalnego transportu zbiorowego na linii autobusowej Marki Centrum Handlowe - Ząbki Powstańców Na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050, z późn. zm.) Rada Miasta Ząbki uchwala, co następuje: § 1 W uchwale Nr VI/41/2011 Rady Miasta Ząbki z dnia 28 lutego 2011 r. w sprawie opłat za usługi przewozowe środkami lokalnego transportu zbiorowego na linii autobusowej Marki Centrum Handlowe - Ząbki Powstańców (Dz. Urz. Woj. Maz. Nr 57, poz. 1870, z późn. zm.) § 1 otrzymuje brzmienie: „§ 1. 1. Ustala się, z zastrzeżeniem § 2, ceny urzędowe opłat za usługi przewozowe w publicznym transporcie zbiorowym w gminnych przewozach pasażerskich na linii autobusowej Marki Centrum Handlowe — Ząbki Powstańców (linia „ZĄBKI-1"), zwanej dalej „linią", w wysokości: 1) opłata jednorazowa normalna - 3 zł; 2) opłata jednorazowa ulgowa – 1,50 zł. 2. Ceny urzędowe ustalone w ust 1 mają charakter cen maksymalnych.”. § 2 Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta Ząbki. § 3 Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego, z mocą obowiązującą od dnia 2 stycznia 2012 r. Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 09:49 Dla władz naszego miasta od 3 minuty. Tylko zamiast Kurskiego wiadomo kogo wstawiamy... www.youtube.com/watch?v=igq0zcpy1cg Odpowiedz Link Zgłoś
amoze1 Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 12:14 Trzeba nie miec rozumu żeby likwidowac linie X!!!! Jezdze nim codziennie i uważam, że to wspaniały sposób na dostanie się do Dworca Wileńskiego. Jego likwidacja za 3 dni! To skandal!! Niech te osoby przewiozą swój zasrany tyłek darmobusem w godzinach szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
marado Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 12:29 Ja również jestem wzburzona faktem likwidacji/zawieszenia linii X. W tej sytuacji nalezy skorzystac z darmobusa który robi wycieczkę krajoznawcza po Ząbkach ,do tego ZAWSZE sie spóźnia, i trzeba zapłacic 3 zł bo aby wydac karte mieszkańca nalezy albo zwolnic sie kilka godzin z pracy lub wziąć urlop. O komforcie przesiadek nie wspomnę ( i nie ważne czy darmobus czy 199). Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: piszcie maile do Wybrańców 28.12.11, 12:41 um@zabki.pl sekretariat@zabki.pl zastepca.burmistrza@zabki.pl sekretarz@zabki.pl elzbieta.zmijewska@zabki.pl radny.blawdziewicz@zabki.pl radny.gut@zabki.pl radny.kalata@zabki.pl radny.chibowski@zabki.pl radny.stachera@zabki.pl radna.ignaczak@zabki.pl radny.kubicki@zabki.pl radna.gmitrzuk@zabki.pl radna.joannadabrowska@zabki.pl radna.dabrowska@zabki.pl radna.guzowska@zabki.pl radna.kaminska@zabki.pl radny.kukielka@zabki.pl radna.kurowska@zabki.pl radna.mastalerska@zabki.pl radny.kurowicki@zabki.pl radny.pobozy@zabki.pl radny.siwek@zabki.pl radny.swiatkiewicz@zabki.pl radny.uscinski@zabki.pl Najlepiej 1 dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Zawieszenie linii X 28.12.11, 12:42 rozumiem, że pracujesz w hucie przy wytopie surówki - i pod twoją nieobecność huta musiałaby wygasić piec na kilka miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
bebebo Re: Zawieszenie linii X 29.12.11, 12:38 Darmobus - dobry pomysł - tylko dlaczego akurat do M1??? Skoro Szanowne Władze Naszego Miasta nosiły sie z zamiarem zlikwidowania linii "X", o czym nie były uprzejme poinformować mieszkańców na stronie internetowej Ząbek, to może należało wyznaczyć inną trasę dla Darmobusa, np. pokrywającą sie z obecną trasą "X". Zapewne zainteresowanie byłoby DUUUUŻE. A tak, jak zwykle - zaineresowany o wszystkim dowiaduje sie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś