Dodaj do ulubionych

Darmobus 2

01.03.12, 08:06
Dziś rano skusiłem się na przejazd darmobusem do PKP Rembertów. Byłem na przystanku 5 minut przed planowanym odjazdem (6:52 z przystanku Kołłątaja), wypatrywałem darmobusa i niestety widziałem tylko przejeżdzające pociągi, soliny linii Ząbki-1 i 199, czekałem tak do 7:05 po czym zwątpiłem żeby przyjechał, poszedłem na pociąg. Na stacji stałem do 7:15 i darmobusa dalej nie było, kolejny wg rozkładu 7:17 więc wątpię żeby przyjechał na czas. Jak tak to ma wyglądać to nie wiem kto będzie tym jeździł, ja ze swojej strony dziękuję.
Obserwuj wątek
    • madzi_czer Re: Darmobus 2 01.03.12, 08:12
      ja w sumie mam bardzo pozytywne odczucie. Jechałam dziś d2 do PKP Rembertów z przystanku "Maczka" - był 6:38 (planowo 6:40). Na przystanku w Rembertowie był już o 6:48 w związku z czym zdążyłam na pociąg 6:51 :)
    • agulecw Re: Darmobus 2 01.03.12, 09:33
      Dzisiaj idąc do pracy widziałam jak autobus Ząbki-2 w kierunki Rembertowa podjechał na przystanek Maczka o godzinie 6:54, więc to chyba ten kurs o którym piszesz, był widocznie wcześniej.
    • malezeby Re: Darmobus 2 01.03.12, 09:39
      Ja niestety nie zorientowałam się, że darmobus 2 odjeżdża z innego przystanku i nawet nie wiem, czy ten o 7.30 jechał, czy nie. Ktoś się na niego załapał?
    • fuks0 Re: Darmobus 2 01.03.12, 09:44
      Ja także czekałem kilkanaście minut, po czym postanowiłem skorzystać z innego autobusu. Nie ma to jak punktualność "perkobusów".
    • gregs197 Re: Darmobus 2 01.03.12, 09:49
      Ja poszedłem dziś na dziką na 6.06. Idąc Kopernika zobaczyłem ze jakiś autobus przemknął - była godzina 6.00. Z obawy że może mi umknąć autobus poszedłem na przystanek w lewo na maczka. i....... czekałem do 6.35 przyjechal autobus, który miał być 0 6.44. Co więcej wydaje mnie się że rozkład wiszący przy API jest z przystanku dalej, natomiast ten, który ma wisieć przy API wisi na przystanku przy ul. Maczka - tam gdzie staje Ząbki-1 A już przy Salwadorze nie ma żadnego rozkładu.
      No i tak postałem sobie pól godziny - super.
    • betty-226 Re: Darmobus 2 01.03.12, 10:33
      No dramat... Fakt, fatalnie, że kierowcy nie mieli wcześniej przećwiczonych tras, przez co jeżdżą pierwszego dnia w cały świat. Zakładam, że to nie jest ich zła wola, tylko trudno im trzymać się rozkładu pierwszego dnia, że to tylko brak profesjonalizmu ;)
      Ale czy miauczenie o tym na forum coś zmieni? Uważacie, że coś kuleje i trzeba poprawić, zgłoście do osób odpowiedzialnych, niech zwrócą uwagę kierowcom, by trzymali się rozkładu jazdy.
      • vovv3 Re: Darmobus 2 01.03.12, 10:43
        Juz pisałem wczoraj, że czasy przejazdu pomiędzy poszczegolnymi przystankami Z-2 sa troche zawyżone - ktos pisał, że dojechał do Rembertowa w 8 minut z przystanku "Maczka", a według rozkładu powinien dojechać w 18-20 minut - cos tu nie gra, te rozkłady powinny być zweryfikowane i dostosowane do realnego czasu przejazdu. Mozna przeciez przeprowadzic badanie empiryczne o róznych porach dnia. A póki co, to rzeczywiście trzeba byłoby ten problem zgłosić do np. przewoźnika lub Urzędu Miasta, bo nie jest to zła wola, lecz brak dopracowania czasów przejazdu.
        • qba_zabki Re: Darmobus 2 01.03.12, 11:11
          vovv3 napisała:

> Juz pisałem wczoraj, że czasy przejazdu pomiędzy poszczegolnymi przystankami Z-
          > 2 sa troche zawyżone - ktos pisał, że dojechał do Rembertowa w 8 minut z przyst
          > anku "Maczka", a według rozkładu powinien dojechać w 18-20 minut - cos tu nie g
          > ra, te rozkłady powinny być zweryfikowane i dostosowane do realnego czasu przej
          > azdu. Mozna przeciez przeprowadzic badanie empiryczne o róznych porach dnia. A
          > póki co, to rzeczywiście trzeba byłoby ten problem zgłosić do np. przewoźnika l
          > ub Urzędu Miasta, bo nie jest to zła wola, lecz brak dopracowania czasów przeja
          > zdu.

A następnego dnia będzie większy korek o tej porze i jednak dojedzie w 18 min. :)
          Powinni spisywać czasy przejazdu przez miesiąc i dopiero na podstawie tego dokonać korekty.
        • dandar2 Re: Darmobus 2 01.03.12, 11:16
          Na ul.Powstańców, osoby wieszające rozkład jazdy pomyliły kierunki :). Na przystanku w kierunku Rembertowa powieszony jest ten w stronę CH Marki. Po dobrych 10 minutach spóźnienia ktoś zauważył, że rozkład jest ale nie w tą stronę...
      • malezeby Re: Darmobus 2 01.03.12, 11:15
        Po prostu wymieniamy uwagi i spostrzeżenia na forum, od tego ono jest. Nazywanie tego "miauczeniem" jest chyba zbędne.
    • etam2.0 Re: Darmobus 2 01.03.12, 12:02
      malezeby napisała:
      > Ja niestety nie zorientowałam się, że darmobus 2 odjeżdża z innego przystanku i
      > nawet nie wiem, czy ten o 7.30 jechał, czy nie. Ktoś się na niego załapał?

Może zrobiłeś to samo?

• malezeby Re: Darmobus 2 01.03.12, 12:17
        ???
        • etam2.0 Re: Darmobus 2 01.03.12, 12:29
          tie100 napisał:

> Dziś rano skusiłem się na przejazd darmobusem do PKP Rembertów. Byłem na przyst
          > anku 5 minut przed planowanym odjazdem (6:52 z przystanku Kołłątaja), wypatrywa
          > łem darmobusa i niestety widziałem tylko przejeżdzające pociągi, soliny linii Z
          > ąbki-1 i 199, czekałem tak do 7:05 po czym zwątpiłem żeby przyjechał, poszedłem
          > na pociąg. Na stacji stałem do 7:15 i darmobusa dalej nie było, kolejny wg roz
          > kładu 7:17 więc wątpię żeby przyjechał na czas. Jak tak to ma wyglądać to nie w
          > iem kto będzie tym jeździł, ja ze swojej strony dziękuję.

W swoim poście odpowiadałem na 1 post w wątku - może autor - jak ty stanął na błędnym przystanku.
          • malezeby Re: Darmobus 2 01.03.12, 13:06
            Takie cytowanie sugeruje, że odnosisz się do mojej wypowiedzi, to mylące :)
            • etam2.0 Re: Darmobus 2 01.03.12, 13:10
              Fakt.
              ;-)
          • tie100 Re: Darmobus 2 01.03.12, 14:55
            jeszcze wiem w którą stronę jedzie się do Rembertowa ;)
            • attiya Re: Darmobus 2 01.03.12, 15:32
              tie100 napisał:

> jeszcze wiem w którą stronę jedzie się do Rembertowa ;)

dobre :-)
              sugerowanie, że durnowaci mieszkańcy ząbek - ewentualnie ci, którzy w jakiś tam sposób krytykują obecny stan rzeczy - nie wiedzą z której strony jest Rembertów a z której Marki jest po prostu powalający :D
    • tie100 Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:32
      Dziś jednak ponowiłem próbę przejażdżki darmobusem, zrażony wczorajszym wcześniejszym przyjazdem o 10 minut (prawdopodobnie), profilaktycznie byłem przed odjazdem 15 minut. Bus przyjechał dziś jednak spóźniony o 3 minuty, więc można wybaczyć. Cały autobus był pusty, więc miejsc do wyboru, po przystanku Salwador w środku była już niemała grupa ludzi. Pod Rembertów Ratusz podjechał szybko i sprawnie, bez korków. 7:20 byłem na peronie, rozkładowo powinien być pociąg o 7:21, jednak przyjechał spóźniony 10 min. Ostatecznie na Śródmieściu byłem o 7:50, w pracy 7:55, czyli podróż trwała godzinę, nie mało...
      • piokow6 Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:54
        @tie100 : nie wiem jaki cel jest twoich wpisow tutaj ale przynajmniej przeczytaj rozklad jazdy pociagow przed pisaniem .
        Nie ma i nie było pociagu 7:21 z Rembertowa
        • tie100 Re: Darmobus 2 02.03.12, 09:01
          Na tablicy na stacji był.

piokow6 napisał:

> @tie100 : nie wiem jaki cel jest twoich wpisow tutaj ale przynajmniej przeczyta
          > j rozklad jazdy pociagow przed pisaniem .
          > Nie ma i nie było pociagu 7:21 z Rembertowa
          • tie100 Re: Darmobus 2 02.03.12, 09:04
            @piokow6:
            To lepiej zobacz na aktualny rozkład, jest 7:21.
            tie100 napisał:

> Na tablicy na stacji był.
            >
            > piokow6 napisał:
            >
            > > @tie100 : nie wiem jaki cel jest twoich wpisow tutaj ale przynajmniej prz
            > eczyta
            > > j rozklad jazdy pociagow przed pisaniem .
            > > Nie ma i nie było pociagu 7:21 z Rembertowa
            • piokow6 Re: Darmobus 2 02.03.12, 09:13
              tie100 napisał:

> @piokow6:
              > To lepiej zobacz na aktualny rozkład, jest 7:21.
              > tie100 napisał:
              >
              > > Na tablicy na stacji był.
              > >

no dobra jest jedzie z kierunku Tłuszcz nie z Łochowa.
              moja wina, przyznaje, przepraszam.
    • fuks0 Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:34
      Dzisiaj D2 podjechał już w miarę punktualnie, 9 minut podróży z Powstańców do p. Rembertów Ratusz (to tyle mniej więcej co zajmowało dojechanie X-em do PKP Ząbki z Powstańców, i mniej więcej tyle co zajmuje dojechanie 199 od p. Pułaskiego do PKP Ząbki, a znacznie mniej niż trwa dojechanie obecnymi darmobusami, do PKP Ząbki z południowych Ząbek), niestety ~10 minut czekania na pociąg, pociąg pełny ludzi, ale od ostatniego przystanku na Powstańców do PKP Ochota ~40 minut. Gdyby nie ~10 minut czekania na pociąg w Rembertowie, to byłoby jeszcze lepiej.
      • tie100 Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:39
        Pociąg pełen ludzi? Dało się normalnie wejść, bez ścisku jak w Ząbkach! To akurat duży plus. Brak tłoku w autobusie i w pociągu.
        • fuks0 Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:52
          A nie wziąłeś/ęłaś pod uwagę, ze mogliśmy jechać innym? Nie było takiego ścisku jak podczas najgorszych kursów PKP Ząbki - Wileńska, ale luźno zdecydowanie nie było. Było 10-15 osób na korytarzu pomiędzy przedziałami - to jest już sporo.
    • madzi_czer Re: Darmobus 2 02.03.12, 08:48
      Mój dzisiejszy dojazd do PKP Rembertów również OK - na przystanku Maczka był o czasie, tj 6:40. W porównaniu z dniem wczorajszym było w nim sporo podróżujących (wczoraj 1 pani). Na przystanku w Rembertowie był w niecałe 10 min, więc znowu zdążyłam na pociąg o 6:51.
      Wczoraj również z pracy wracałam Z2 i tu również miła niespodzianka, bo był punktualnie o 16:09 i dojechał do Maczka na 16:23, czyli tylko 2 min opóźniony.
      • aawwss Re: Darmobus 2 02.03.12, 10:58
        ja po dzisiejszym dojeździe do pracy jestem zachwycona linią Z-2, nigdy nie udało mi się dojechać w czasie poniżej godziny, a dziś - 50 min! oby tak dalej!
        wyruszyłam około 8:00 z przystanku Maczka, w 8 min dojechałam do PKP Rembertów i dalej KM
      • vovv3 Re: Darmobus 2 02.03.12, 10:58
        Dodaj jeszcze, że w pociagu na tamtej trasie jedzie się w całkiem znośnych warunkach niż na linii wołomińskiej.
    • malezeby Re: Darmobus 2 02.03.12, 11:05
      No ja też na razie w pozytywnym szoku. Jechałam o 7.30 z Powstańców, zdążyłam na pociąg o 7.51. Czas dojazdu do pracy skrócił mi się o 20 minut!
      Szkoda tylko, że znów jechał ten chamowaty kierowca, mogliby go trochę podszkolić z dobrych manier.
    • ranoma Re: Darmobus 2 06.03.12, 11:25
      To ja mam pytanie z innej beczki- czy do tego całego darmobusu przeciętna mamusia z wózkiem z zawartością (dziecko+ew. zakupy) da radę wejść? Czy wejście jest tylko po schodkach?
      • vovv3 Re: Darmobus 2 06.03.12, 13:37
        W przypadku autobusu małego ("Solinka") należy wejść drzwiami tylnymi - tam podłoga jest najniżej usytuowana i bez schodków, jest też przestrzen dla wózka. W przypadku "dużego" autobusu (takiego jak na linii 199) to chyba najbardziej optymalne są drzwi środkowe.
        • vovv3 Re: Darmobus 2 -dot. pow. notatki 06.03.12, 13:42
          Powyższy opis jest na podstawie Darmobusu-1, nie wiem jaki tabor obsługuje Darmobus-2.
          Ale w tej chwili, niska podłoga, to już chyba standard.
      • pajda8207 Re: Darmobus 2 06.03.12, 13:51
        ranoma napisał:

> To ja mam pytanie z innej beczki- czy do tego całego darmobusu przeciętna mamus
        > ia z wózkiem z zawartością (dziecko+ew. zakupy) da radę wejść? Czy wejście jest
        > tylko po schodkach?

Przewoźnik, w ramach zadania 1 (linia „Ząbki-1″) zapewnić ma środki transportu wyprodukowane nie wcześniej niż w 2006 r., o długości od 7,5 do 11 metrów, niskopodłogowe lub niskowejściowe (zapewniające wygodne wsiadanie i wysiadanie osobom niepełnosprawnym), o minimalnej pojemności 40 osób.

Autobusy kursujące na lini „Ząbki-2″ będą musiały spełniać następujące wymogi: długość – od 8,5 do 12 metrów, rok produkcji – nie wcześniejszy niż 2008 r., niskopodłogowe lub niskowejściowe (zapewniające wygodne wsiadanie i wysiadanie osobom niepełnosprawnym), pojemność całkowita – minimum 60 osób.

• tasiolot Re: Darmobus 2 06.03.12, 17:31
          ja mam uwage co do kursow powrotnych,
          w szczycie sa kursy spod stacji Rembertow: 16:37, 16:47 a potem dopiero 17:22 i 17:52.
          warto by bylo je rozmiescic rownomiernie, bo jak sie nie zdazy na '47 to trzeba czekac ponad pol h na nastepny
          • fuks0 Re: Darmobus 2 06.03.12, 20:08
            Teoretycznie tuż przed 17. jest 199, ale zapewne nie wszystkim on pasuje. Można by przesunąć kurs z 16:49 (odjazd z Ratusz Rembertów) na 16:59.
      • awawawaw Re: Darmobus 2 06.03.12, 18:40
        Jeżdżą takie wehikuły:
        phototrans.eu/14,520042,0,Autosan_M09LE_WND_07128.html
        Jak do większości autobusów, z wózkiem należy wsiadać przez drugie drzwi.
        • ranoma Re: Darmobus 2 06.03.12, 19:07
          Ale na drugich drzwiach jest 'zakaz wjazdu' :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka