Dodaj do ulubionych

Trzy zmiany w SP nr 3

04.04.12, 12:43
Witam, od roku szkolnego 2012/2013 ma ruszyć nauczanie na trzy zmiany. Czy ktoś z Państwa wie, o której mają się rozpoczynać godziny lekcyjne trzeciej zmiany?
Obserwuj wątek
    • mama-synka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 08:02
      Nikt nic nie wie? Nikogo to nie przeraża? A co będzie, jak dojdą dzieci z nowo budowanych osiedli? Czwarta zmiana?
      • bighit Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 08:13
        Obawiam się, że nie mamy wyjścia. Trzeba się z tym pogodzić dopóki szkoła nie zostanie rozbudowana, albo nie powstanie kolejna. Jest obowiązek szkolny i dzieci gdzieś do szkoły chodzić muszą.
        Moja mają tak kompletnie mijające się plany lekcji, że odwożenie czy odbieranie jest możliwe do skoordynowania chyba tylko dwukrotnie w ciągu tygodnia...
        • magzela Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 09:39
          Pewnie z wszystkim musimy się godzić. Powoli zaczynem nienawidzić tej mieściny. Drogi fatalne, korki na powstańców pod szkołę, ciasne uliczni, kupa ludzi, brak 1 strefy dodatkowo. Trzeba stąd zwiewać. Bo mieszka się fatalnie.
          • kalbud Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 09:49
            magzela napisała:

> Pewnie z wszystkim musimy się godzić. Powoli zaczynem nienawidzić tej mieściny.
            > Drogi fatalne, korki na powstańców pod szkołę, ciasne uliczni, kupa ludzi, br
            > ak 1 strefy dodatkowo. Trzeba stąd zwiewać. Bo mieszka się fatalnie.

Popieram . Wyprowadzajcie się . Jak przeglądam to forum , to dochodzę do wniosku , że na Ząbki narzekają tylko mieszkańcy południowych Ząbek . Może wybierzcie USA ? Tam wszystko jest OK!
          • forumowy_wyjadacz Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 09:58
            Korki na Powstańców pod szkołę? Na to można mieć prawo, aby narzekać? Że są korki, bo wygodni rodzice muszą, ale to muszą, podjechać pod szkołę swoim BMW? (typ samochodu podany przypadkowo). No i I strefa jest. Masz 199, masz 145, tylko pociąg jest w II, ale Ząbki to podwarszawska mieścina, więc nie narzekaj, że jest tak, jak jest. :)
            • magzela Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 13:22
              Nie mam bmw,ale 3 dzieci i żeby każde poszło do szkoły i przedszkola nie będą pokonywać po kilka km rano i po południu. Bez samochodów nie dałabym rady uprzejmiaczku.
              • forumowy_wyjadacz Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 14:09
                magzela napisała:

> Nie mam bmw,ale 3 dzieci i żeby każde poszło do szkoły i przedszkola nie będą p
                > okonywać po kilka km rano i po południu. Bez samochodów nie dałabym rady uprzej
                > miaczku.

No to nie narzekaj na korki, bo takich osób, jak Ty, jest dużo. I każdy myśli tak, jak Ty - stąd korki. Dziękuję. :)
              • sibeliuss Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 11:40
                magzela napisała:

> Nie mam bmw,ale 3 dzieci i żeby każde poszło do szkoły i przedszkola nie będą p
                > okonywać po kilka km rano i po południu. Bez samochodów nie dałabym rady uprzej
                > miaczku.

Jako matka 3 dzieci masz prawo żądać dodatku do paliwa, w końcu miasto nie robi łaski - ma Ci dać.
        • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 11:22
          Szkoła nie zostanie rozbudowana, nie wybudują nowej, bo nie ma na to pieniędzy. Podatków wpływa za mało, bo ludzie się nie meldują.
          Zaczną przyjmować do szkoły tylko zameldowane dzieci i skończy się problem z przepełnieniem.
          • sibeliuss Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 11:41
            Betty, ludzie nie składają NIP3, a nie problem w meldunku. Możesz mieć meldunek w rodzinnych Ruchocicach, ważne abyś płaciła podatki do US Wołomin.
            • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 12:01
              ale nie rozumiesz, że nawet płacąc tutaj podatki jesteś i tak na szarym końcu, bo burmistrz jak mantrę powtarza, że tylko meldunek się liczy.
              Bo ten meldunek to jak złota kura rozwiąże pewnie wszystkie problemy
              od razu tak jak długo trwa pstryknięcie palcami powstanie pewnie ze dwie szkoły, ze dwa wiadukty, trzy przedszkola, pięć tuneli itd itd itd :-/
    • avene Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 09:47
      Witam,
      na Dniu Otwartym, Dyrektor powiedział,że jest zgoda UM na pracę szkoły od 7 do 19.
      Ja jestem mamą przyszłej pierwszoklasistki więc nie wiem,czy maluchy mają jakąś taryfę ulgową czy wszystkie dzieci chodzą na II zmiany?
      Pozdrawiam,
      • corrida_pl Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 09:53
        trzeba być lekko upośledzonym aby kazać dzieciakom siedzieć do 19...
        i dziwią się, że ludzie się nie meldują...
      • mama-synka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 10:45
        Dzwoniłam do sekretariatu szkoły, od września będą 3 zmiany, ale grafik będzie znany dopiero pod koniec roku szkolnego. I jak, a raczej kiedy, mamy wychowywać nasze dzieci, jak właściwie nie będziemy się z nimi widywać? Lubię Ząbki i swoje mieszkanie też, a nawet bardzo, ale nie wykluczam, że trzeba będzie jednak się wyprowadzić...
        • hugo43 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 10:54
          pierwszoklasisci z sasiedztwa chodza na godz 8-ma 2xtydz,pozostale dni na 11-12:(teraz pewnie bedzie jeszcze gorzej!
        • madameblanka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 12:00

>mamy wychowywać
          > nasze dzieci, jak właściwie nie będziemy się z nimi widywać?

heh, od kiedy się przejmujecie czasem na wychowywanie? Większość zapieprza po 12h (kredyciki, kredyciki) tudzież wracają po 18tej bo korki - widzą dzieciaka 2h i spać. Ale to jest w porządku i nagle da się wychowywać, ale jak dzieciak ma wrócić popołudniu ze szkoły to wam czas na wychowywanie odbierają - no ale tak to jest w czyimś oku źdźbło się zobaczy a w swoim belki nie dostrzeże.

Z tego co pamiętam ja też chodziłam na druga zmianę, wychodziłam 17. 50 .....20 lat temu. Rysy na psychice nie mam, wszystko ze mną ok a nawet miło wspominam tamte czasy.
          • mama-synka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 12:25
            Madameblanka, bez obrazy, ale z tonu Twojej wypowiedzi wynika, że jednak rysę masz :( Ja pisałam o sobie i swojej rodzinie, kombinuję na różne sposoby, żeby z dziećmi być jak najdłużej, pracuję 8 godzin, kredyt też mam. I chciałabym nadal po pracy mieć rodzinę w komplecie. I dzieci swoje wychowuję, nie sądzę, że szkoła albo ktoś inny zrobi to za mnie. Proszę zatem o większy szacunek do innych. pozdrawiam
            • madameblanka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 12:44

Rysę to chyba ty masz bo coś źle zrozumiałaś post. Sama napisałaś że pracujesz 8h, zanim wrócisz to pewnie wyjdzie 9h nieobecności w domu. Po co czepianie się szkoły, że przez nich nie masz czasu na wychowywanie - skoro dzieciak wróci do domu to ciebie i tak jeszcze nie będzie...... więc o co kaman, po prostu o czepianie się czy jak?

Po za tym jeżeli my za młodu w ten sposób chodziliśmy i nic się nie stało to dlaczego ma się stać coś dzieciom dziś.
              • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 20:42
                a co gdy dziecko ze szkoły będzie wracało około 20 a rodzic o 17-18?
                rozumiem, ze to dla ciebie norma?
          • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 12:45
            madameblanka napisała:

> Z tego co pamiętam ja też chodziłam na druga zmianę, wychodziłam 17. 50 .....20
            > lat temu. Rysy na psychice nie mam, wszystko ze mną ok a nawet miło wspominam
            > tamte czasy.

Czasy się zmieniły. Hołdowanie praktykom sprzed 20 lat nie prowadzi do rozwoju.
            Nie widzę też powodu, dla którego miałabym się bezkrytycznie godzić na bylejakość i cieszyć z tego, że moje dziecko prosto po szkole trafi do łóżka. Kiedy ma odrobić lekcje? Kiedy będzie mieć czas na swoje hobby? Oczywiście, Tobie może nie zależeć na tym, by pokolenie naszych dzieci miało szansę na dobrą edukację i rozwój. Większości rodziców jednak zależy. A patrząc szerzej... dobrze byłoby, gdyby kretynizm naszego społeczeństwa się nie pogłębiał, a przy takich warunkach edukacji to jednak nieuniknione.

Pytanie tylko, co robią włodarze naszego miasta prócz rozkładania rąk, że nie ma pieniędzy w budżecie. Dyrekcja to wiadomo... zorganizuje festyn, który będzie kosztował więcej niż się uzbiera na nim i będzie mogła odhaczyć zaangażowanie w kwestię rozbudowy szkoły.
            Chętnie zorganizowałabym spotkanie burmistrza z rodzicami. Bo dyrektor zasłania się RM i nawet pokrzyczeć nie ma na kogo. Mamy siedzieć cicho i cieszyć się, że w ogóle jakaś szkoła jest? Problem był z przewidzeniem takiej sytuacji? Trudno żeby nie było przepełnienia, skoro szkoła była na styk, gdy ją budowano. Zero myślenia perspektywicznego, planowania i zapobiegania sytuacjom kryzysowym.
            Teraz znów rozłożą ręce. Powiedzą, że przecież nie stworzą szkoły z niczego. A my grzecznie pokiwamy główkami i przyznamy im rację. Sorry, ale mam powyżej uszu...
            • mama-synka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 13:16
              Ja jestem jak najbardziej za tym, żeby coś z tym zrobić. Zacznijmy od spotkania z burmistrzem.
            • madameblanka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 13:39

oczywiście, że lepiej byłoby jakby nie kończyły tak późno ale jak nie ma innej możliwosci to nie ma co popadać w panikę, że nie wiadomo co się z biednymi dziećmi stanie. Mówię, że jeżeli my to przeżyliśmy i nic się nie stało, to im też nic się nie stanie.
              Jak my mogliśmy rozwijać swoje pasje to dzieciaki dziś też mogą.
              Przypominam, że dziś dzieciaki mają czym zapełnić dzień (właśnie szkoda że nie pasjami) są Xboxy, jest net, pińcet kanałów w TV - my praktycznie nie mieliśmy nic i trzeba było umieć sobie znaleźć zajęcie czy czas na pasję. I działo się.
              Dziś dzieciaki nie muszą ruszać zwojami, wszystko mają podane na tacy - dlatego mamy skretyniałe społeczeństwo.
              pozdr.
              • sylwina128 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 13:47
                Ja też chodziłam do szkoły 20 lat temu na dwie zmiany, ale nie na TRZY. A zajęcia w szkole mają być na 3 zmiany od 7 do 19. Moja córka chodzi do zerówki i teraz kończy o 17:30. Zatem na 18 jest w domu i trudno mi sobie wyobrazić jak od września wróci do domu o 19:30 i jeszcze lekcje do odrobienia, przy czym moje dziecko chodzi spać o 20:30, więc godzina na kolacje, lekcje i mycie.
              • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 13:52
                madameblanka napisała:

>
                > oczywiście, że lepiej byłoby jakby nie kończyły tak późno ale jak nie ma innej
                > możliwosci to nie ma co popadać w panikę, że nie wiadomo co się z biednymi dzie
                > ćmi stanie. Mówię, że jeżeli my to przeżyliśmy i nic się nie stało, to im też n
                > ic się nie stanie.

Takie podejście niestety prowadzi do tego, że jesteśmy ulegli i czekamy aż władza da - gdy i jeśli uzna za stosowne. Ale nie uzna, bo nie ma ciśnienia. W końcu dzieci przeżyją, jakoś to będzie. Rodzice i tak będą siedzieć cicho, bo przecież sami chodzili do szkół w ciężkich warunkach. U mnie w szkole czasem trzeba było siedzieć w rękawiczkach na lekcjach, jak bojler z gorącą wodą walnął, więc w sumie powinnam mieć sporą tolerancję na ciężkie warunki. Ale nie mam ochoty z tej tolerancji korzystać.
                Gdyby nagle nam przywieźli 700 uchodźców i musieli ich zmieścić do szkoły i przez to byłoby przepełnienie, byłabym w stanie zrozumieć. Ale przecież to nie jest stan nagły. Pozwolenia na budowy osiedli wydawane były przez te lata i chyba nawet humanista byłby w stanie obliczyć, co się będzie działo za chwilę w szkołach i na ulicach.
                Jest obowiązek szkolny. Może powinniśmy zacząć jednak uczyć dzieci w domach i niech nam płacą za udostępnienie placówki.
                Możemy też przestać się rozmnażać. W końcu wyginiemy i będzie problem z głowy.
                • jaskowa1 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 15:41
                  nauczanie domowe jest jak najbardziej praktykowane i legalne nie widzę więc przeciwwskazań :)
                  Jestem mamą obecnego pierwszoklasisty do szkoły chodzi na 2 zmiany, dajemy radę!
                  Oczywiście jak zapisywałam syna do szkoły ( poszedł jako 6 latek) obiecywano dywaniki w klasach co by dzieci mogły się pobawić mniej siedzenia w ławkach więcej zabawy itp. Nic z tego moi drodzy dywaników nie ma i nie będzie klasy są za małe, jedna sala na dwie klasy ( stąd 2 zmiany) pierwszoklasiści mają przerwy w trakcie lekcji starszych klas ( coby się dzieciaki nie pozabijały na wąskich korytarzach). Dzieci w trakcie w-f chodzą na obiady więc mozna powiedzieć, że w-f w pierwszej klasie nie istnieje, dzieciaki roznosi energia ( nie dziwne ) dzienniczki wiecznie zapisane uwagami w stylu: dziecko biegło na obiad, dziecko biegło z obiadu, dzieci dziś biegały i nie słuchały Pani itp. itd Niestety uziemione sześciolatki roznosi energia, której nie mają gdzie spożytkować ( na przerwach mają być cicho bo starsze klasy mają lekcje, nie wychodzą na dwór bo nie ma na to czasu) Jest dużo nauki, połowa dzieci chodzi na zajęcia wyrównawcze bo nie dają rady z ogarnięciem materiału, są oceny, są klasówki i pisanie z pamięci ( dyktanda) więc uprzedzam wszystkich rodziców przyszłych pierwszoklasistów którzy mogą zostawić dzieci w zerówce - dobrze się zastanówcie, żeby nie było potem zbędnego rozczarowania. U syna w klasie 3/4 dzieci ma zajęcia dodatkowe bo miały słabe przygotowanie w przedszkolu i nie dają sobie rady!!!!!! Nie wierzcie w bajeczki, że I klasa jest mega lightowa.
                  Ja osobiście ( moje dziecko też) jestem zadowolona, że posłałam go wcześniej, daje sobie świetnie rade, ma fantastyczną wychowawczynię i fajnych kolegów i koleżanki w klasie, ale wiem, że nie we wszystkich pierwszych klasach jest tak różowo!
                  Proponuje przyjść do szkoły i popytać rodziców pierwszoklasistów chętnie opowiadają :) widziałam już rodziców tak rozpytujących w naszej szkole!
              • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 20:43
                typowe podejście jak niektórych rodowitych ząbkowian
                ja 20-30 lat temu chodziłem na zmiany, nie widzę powodu aby teraz dzieci nie siedziały w szkole do 19
                idąc tym tokiem rozumowania, do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach
                • boroweczka71 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 06.04.12, 09:02
                  attiya napisała:

> typowe podejście jak niektórych rodowitych ząbkowian
                  > ja 20-30 lat temu chodziłem na zmiany, nie widzę powodu aby teraz dzieci nie si
                  > edziały w szkole do 19
                  > idąc tym tokiem rozumowania, do dziś siedzielibyśmy w jaskiniach

Jestem rodowitą ząbkowianką i szkołę podstawową kończyłam w połowie lat 80-tych,chodziłam do szkoły na I zmianę ( tak też było w drugiej szkole podstawowej w Ząbkach) a dziś jestem przerażona gdy moje dzieci kończą lekcje o 16.50 , a III zmiana w "3" to zgroza. ROZUMIEM PRZERAŻENIE RODZICÓW !!!!!!!!!! Nie bardzo rozumiem jednego , otóż często ci którzy sprowadzili się tu z różnych stron Polski , raczej z mniejszych miast a również z zabitych dechami wsi tak bardzo nienawidzą rodowitych mieszkańców tej miejscowości , czy my coś wam zrobiliśmy , czy to przez nas tak źle wam się mieszka w tym mieście - dodam, że przed 20 laty nam mieszkało się tu dużo lepiej a nie plujemy na nowo przybyłych.
                  • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 09.04.12, 19:33
                    o przepraszam moja droga ale moja "wieś" to kilkaset tysięcy mieszkańców

poza tym nie widzę powodu aby na coś złego nie narzekać
                    gdyby było ok, to także nie widziałabym powodu aby nie pochwalić
                    proste, no nie?
          • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 20:41
            najpóźniej kończyłam lekcje około 16 i to raz w tygodniu
            zarówno w SP jak i w LO
            no ale ja mieszkałam w mieście a nie na wsi typu Ząbki
            i było to ponad 20 lat temu
      • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 20:38
        no to chyba jakiś żart????
        do 19?
        przecież nawet urząd do 19 nie pracuje!
        przepraszam, ja kończę pracę o 16 a moje dziecko ma siedzieć do 19 w szkole?
        i naprawdę wszystkim to pasuje? i nikt nie ma zamiaru z tym nic zrobić?
        • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 21:06
          > przecież nawet urząd do 19 nie pracuje!

Zaprośmy burmistrza na spotkanie o 19-tej. Niech nam opowie, co zrobił w celu rozbudowy szkoły przez te 6 lat swojego burmistrzowania.
        • jaskowa1 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 21:10
          Moje dziecko najpóźniej kończy teraz o 16 tej.....

Proponuje pofatygować się do dyrektora i do burmistrza z pisemnym zapytaniem co mają zamiar w związku z tym zrobić, my już uskutecznialiśmy pielgrzymki - efekt marny!!!!! Jestem w Radzie Rodziców już nie raz był podejmowany temat rozbudowy szkoły, to jak walenie grochem o ścianę, prawda jest taka, że nic się nie zmieni, jedyna szansa w tym aby jak najwięcej osób interweniowało u burmistrza i dyrektora a nie na forum bo tu to możemy sobie pogdybać <roll> a efekt żaden! zresztą po wpisać widać, że szczyt możliwości co poniektórych to jęczenie w każdym wątku!
          • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 21:48
            Ja się nie zamierzam ograniczać do jęczenia na forum. Ale nie chciałabym sytuacji, że zrobię dym i zrobię z siebie idiotkę, bo reszta rodziców położy uszy po sobie i uzna, że trzy zmiany to jednak super opcja.
            • jaskowa1 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 22:16
              jest duża szansa, że tak właśnie będzie, znam to z autopsji
              w kuluarach wszyscy się nakręcali jak przyszło do meritum nagle duża część osób nie miała czasu, musiała w pracy zostać, wyjechała itp. itd. na placu boju została garstka...... i tak o to kolejny rok kolejni rodzice itp.itd..... tak czy inaczej powodzenia!
    • mieszkaniec62a Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 15:54
      Witam
      NIesamowite jest ppdejście niektórych osób do tego tematu.
      Założę się, że ów osoby nie posiadają dzieci i dlatego są taaaakie wyrozumiałe wobec pomysłów władzy. W jaki sposób dzieci mogą rozwijać chociażby swoje pasje? Po 21-ej ????
      Lekcje skończą o 19-ej, szybki posiłek i odrabianie lekcji.... A następnego dnia lekcje na 7 lub 8 rano......
      Wstyd przyznać, że parę lat temu głosowałam za PO....
      Podobnie jak Pan Tusk zachowują się dyrektor szkoły nr 3 jak i burmistrz Ząbek. Lans, lans i jeszcze raz lans własnej osoby, a dobro obywateli w .....
      Na budowę basenu są pieniądze, a gdzie priorytety ??!!
      • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 16:08
        Basen w 70% finansuje UE. Fajnie, że tę kasę zdobyli. Fajnie, że zdobyli kasę na te kilka kilometrów nowej drogi i tunel.
        Na oświatę w Ząbkach ponoć idzie 60% budżetu, więc szkoda, wielka szkoda, że przez tyle lat nie pofatygowali się, żeby zdobyć kasę na szkołę. Po co inwestować w dzieci? Przecież tylko TYLKO przyszłość tego kraju :) No i jak tu teraz zastosować odpowiedzialność zbiorową?
        W sumie przeraża ta obojętność. Przecież chodzi o edukację naszych dzieci. Ona się im należy jak psu buda... i jednak w nieco bardziej godziwych warunkach niż ta psia buda.

Jednak na uczenie w domu nie czuję się dość uczona, więc nic z tego :)
        • corrida_pl Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 21:04
          Proponuje aby burmistrz uruchomił darmobusy dla zameldowanych dzieciaków dowożące je do warszawskich szkół
          • freestella Re: Trzy zmiany w SP nr 3 05.04.12, 23:49
            Nic tu prawdopodobnie nie da nasze gderanie na forum itp.szkoła jest za mała...dzieci już w tym roku było prawie dwa razy więcej niż miejsc w szkole....od września z tego co informowano będzie jeszcze więcej, ponieważ mało klas 6 odchodzi a dużo klas 1 przychodzi:( Jedynym wyjściem jest rozbudowa szkoły,także jeżeli robić burze to właśnie oto żeby się wzięli za rozbudowe jak najszybciej;) bo 3 zmiany od września są przesądzone.....NIESTETY! I faktycznie rodzice dzieci 6 letnich się się100 razy zastanowią czy puszczać dziecko w taki meksyk rok wcześniej...
            • bell.aria Re: Trzy zmiany w SP nr 3 06.04.12, 02:51
              A może by tak przybliżyć sie przynajmniej do konkretów? Jezeli sa zainteresowani - jakies spotkanie, powolanie stowarzyszenia rodziców, ustalenia spotkania w UM? Kto ma jakies propozycje? Wrzesien sie zbliza... NIE BADZMY BIERNI !!!
        • kerajm Re: Trzy zmiany w SP nr 3 06.04.12, 09:46
          owszem 60% ale z tych 60% to 80% idzie na pensję dla nauczycieli (niestety karta nauczyciela się kłania i 18 godzin pracy nawet przedszkolanki) czyli na rozbudowę nie ma kasy.
          • lucknow Jak zwykle trzeba liczyć głównie na siebie 06.04.12, 10:16
            Ja mam pomysł - jedyny realny jak sądzę - ale trzeba będzie trochę popracować i założyć szkołę społeczną, prowadzoną przez rodziców. O wysokości czesnego decydują rodzice w oparciu o kalkulację kosztów, ale 500 zł. od dziecka otrzymuje się z budżetu.
            Stowarzyszenie Oświatowe STO pomaga w załatwieniu wszystkich formalności związanych z powołaniem takiej szkoły. Nawet tam byłam na rozmowie w tej sprawie.
            Największym problemem oczywiście jest lokal, do którego trzeba mieć tytuł prawny - przynajmniej umowę najmu i musi on spełniać minimalne warunki (p.poż, bhp).
            Jeśli ktoś wie czy jest w Ząbkach taki budynek do wynajęcia niedrogo, to byłby główny problem rozwiązany.
            Czy byłyby na tym forum osoby chociaż wstępnie zainteresowane tematem?
            • betty-226 Re: Jak zwykle trzeba liczyć głównie na siebie 07.04.12, 17:06
              Ja jestem zainteresowana poznaniem wszystkich opcji, które wchodzą w grę.
              Spotkaniem z burmistrzem również, bez względu na inne możliwości.

Chętnie się spotkam, podyskutuję. Może stworzymy jakąś listę kontaktową osób zainteresowanych spotkaniem z burmistrzem lub ogólnie osób, które są zainteresowanych tematem, chcących być na bieżąco czy zaangażować się.
              Zapraszam na priv.

A może są jeszcze inne propozycje.
    • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 10:29
      www.zabki24.pl/2012/04/w-zabkowskich-szkolach-nie-ma-kredy-czy-to-wina-kryzysu/
      Przecież to się w głowie nie mieści!!! Niech sobie koleś założy agencję reklamową, bo w lansowaniu się jest zajebisty.
      • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 11:26
        tylko miś zapomniał tak jakoś powiedzieć o trzech zmianach w ząbkowskich podstawówkach :-/
        • e-olenka Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 12:05
          no cóż tablice interaktywne rzeczywiście są w szkołach, ale zwyczajnie brakuje samych szkół i przedszkoli, to jeden z głównych problemów Ząbek, ciasnota w szkołach i brak miejsc w przedszkolach samorządowych, do tego dorzuciłabym dziurawe drogi i wszechobecne śmieci :(
          • betty-226 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 12:23
            Ale będziemy mieć basen.
            • attiya Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 13:09
              to samo chciałam napisać - grunt, że basen będzie :-/
              • robert8882 Re: Trzy zmiany w SP nr 3 12.04.12, 14:06
                Jedynym rozwiązaniem (prócz likwidacji karty nauczyciela na którą Ząbki nie maja wpływu) jest pomoc w powstawaniu szkół społecznych. Nic tak pozytywnie nie wpływa na poziom szkoły, jak zaangażowanie rodziców .

Ale oczywiście są też inne metody na które zapewne niebawem wpadnie ministerstwo:
                - prawo do nauki może mieć pierwsze dziecko. Pozostałe uczą się od najstarszego. Jeżeli różnica wieku między rodzeństwem jest większa niż 10 lat zezwala się na uczestnictwo w zajęciach wyrównawczych celem zapoznania się z aktualnymi zmianami w programie nauczania.
                - rodziny wielodzietne (2 i więcej dzieci) płacą większe podatki, ponieważ niepotrzebnie narażają miasto i nauczycieli na stres. Dodatkowo podwyższony jest wiek emerytalny dla osób korzystających z urlopu wychowawczego.
                - za każdy rok darmowej nauki obywatel ma obowiązek odpracować rok jako wolontariat w placówkach administracji państwowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka