Dodaj do ulubionych

Ząbki - internet

09.04.12, 23:53
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda internet w Ząbkach, a dokładnie sieć osiedlowa Ząbki.net ( ETHnet) na ulicy / osiedlu Powstańców (osiedle KOPERNIK) ??

Jaki jest transfer/łącze wysyłania i odbierania danych ? (5, 10, 20 mb/s?)
Opłaca się go założyć na tym osiedlu czy lepiej zainwestować w UPC?

Obserwuj wątek
    • planetyliscie Re: Ząbki - internet 10.04.12, 08:53
      jezeli na Powstancow (dostep po kablu) to nic lepszego nie dostaniesz w okolicy w tej cenie
    • toja301 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 09:22
      Z internetu od ETH korzystam już 6 lat i nie mam zastrzeżeń. Naprawdę mogę śmiało polecić.
      • lucas1787 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 10:03
        A jak wygląda prędkość pobierania i wysyłania danych? Download i upload?
        I jak wygląda cennik ETHnetu? Abonament, aktywacja , z czasem zmieniłbym go z kabla na bezprzewodowy router.
        • toja301 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 12:26
          Jeżeli chodzi o parametry prędkości to dokładnie nie pamiętam, a nie chcę skłamać. Natomiast ściągnięcie pliku o wielkości 700 mega ściągam około 30 sekund. Płacę 61,50 miesięcznie opłata aktywacyjna to 100 zł.
          • lucas1787 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 14:43
            Dzięki wielkie za informacje :)
            • lucas1787 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 14:49
              toja301, powiedz jeszcze czy masz ETHNEt przez kabel czy bezprzewodowy internet? Mogę przejść z kabla i podłączyć do bezprzewodowego routera?
              A umowa jest na czas nieokreślony czy określony? mogę zrezygnować w każdej chwili?
              • toja301 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 10:30
                Przeszłam z kabla na router w tamtym roku, bez problemu. Umowę mam na czas nieokreślony.
    • e_zabki.pl Re: Ząbki - internet 10.04.12, 15:09
      KLIKEN MACHEN
      nic lepszego nie ma ;-)
      • pitas4 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 22:06
        super 200 Mbits na ponad 1000 użytkowników to 0,2 Mbits to trochę ciężko aby plik 700 mega ściągał się 30 sekund może 30 minut przy założeniu że 80% użytkowników nie korzystało z łącza
        reklama dźwignią handlu !!!
        • lucas1787 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 22:12
          To jak to wygląda naprawdę?
          • wrekawek Re: Ząbki - internet 10.04.12, 23:07
            Różnie.

Teraz jest tak : www.speedtest.net/result/1886912100.png, ale gdzieś jeszcze miałem link do sporo lepszego wyniku.
            • wrekawek Re: Ząbki - internet 10.04.12, 23:18
              Poprawiam - teraz jest tak : www.speedtest.net/result/1886924641.png (a w pokoju obok leci jakiś program tvn'u z sieci, więc pewnie to wynik zaniża).

Potrafi być i tak : www.speedtest.net/result/1566168301.png .

Jedno i drugie po wifi (gdzie do rutera chyba w sumie z 5 czy 6 urządzeń jest teraz podłączonych) ale nie sądzę żeby po kablu wyszło zauważalnie lepiej.
              • lucas1787 Re: Ząbki - internet 10.04.12, 23:37
                Wielkie dzięki za screeny i udostępnione rezultaty łącza. To nie jest taki zły internet, ale to nie jest netia ani upc tylko ETHNET? to prędkości downloadu i uploadu nie są takie złe.
                • wrekawek Re: Ząbki - internet 11.04.12, 06:15
                  Tak - to ethnet.
        • toja301 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 10:40
          Nie mam rzadnego interesu w reklamowaniu ETH, jestem tylko zadowoloną od lat klientką, która nigdy nie miała zastrzeżeń do funkcjonowania tej sieci :) A były czasy, że właśnie z taką prędkością ściągałam pliki.
          • toja301 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 10:43
            toja301 napisała:

> Nie mam rzadnego interesu w reklamowaniu ETH, jestem tylko zadowoloną od lat kl
            > ientką, która nigdy nie miała zastrzeżeń do funkcjonowania tej sieci :) A były
            > czasy, że właśnie z taką prędkością ściągałam pliki.
            Bardzo przepraszam za błąd oczywiście żadnego, ah te święta :)
            • lucas1787 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 13:01
              to jak u Ciebie wygląda prędkość łącza i transmisja danych? download i upload?
              • planetyliscie Re: Ząbki - internet 11.04.12, 13:29
                lucas, mam dla Ciebie propozycje, dzisiaj jest środa czyli dzień dyżuru ASK. Idz do chłopaków (dwa sympatyczne Jarki) i oni Ci pokażą co możesz wyciągnąć za te 61,50 zł. ETH ma tę dodatkową zaletę że nie jest typowym providerem tylko działa na zasadach stowarzyszenia, co ma niebagatelny wpływ na dostęp różnych instytucji do użytkowników tej sieci
                • toja301 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 14:23
                  To chyba najlepsze rozwiązanie, bo ja tylko wypowiadam się na temat mojego użytkowania, nie potrafię Ci powiedzieć jaki mam upload i download, bo nie wiem jak mam to sprawdzić, ewentulanie mogę zajrzeć do umowy. Jednak kiedyś jak ściągałam więcej plików to transfer był ok. ETH ma jeszcze coś z czego jestem bardzo zadowolona, pogadaj z Jarkami :)
                  • pitas4 Re: Ząbki - internet 11.04.12, 23:28
                    witam

może ja mam iny kalkulator ale przy tych parametrach plik o 700 mego będzie się trochę dłużej ściągał niż 30 sekund
                    • toja301 Re: Ząbki - internet 12.04.12, 08:06
                      Jasne przy tych na pewno nie będzie się ściągał przez 30 sekund, ale powtarzam były czasy, że z taką prędkością ściągałam, natomiast nie było jeszcze tylu osiedli czyli użytkowników, ale pomimo tego teraz i tak jest nieźle.
    • celoss Re: Ząbki - internet 13.04.12, 14:21
      Nie wiem jak wychodzi transmisja z budynku na Kopernika. Na Szwoleżerów była (jest cały czas?) szybka radiolinia. Transfery były fajne dopóki nie zawiał mocniejszy wiatr. Co kilkanaście dni internetu na kilka godzin nie było. Do serwisantów dodzwonić się było bardzo ciężko. Dosyć olewczo podchodzili do sprawy. Założyłem UPC i mam święty spokój.
      • planetyliscie Re: Ząbki - internet 13.04.12, 20:42
        Ile wyciagales na Szwoleżerow ?Ja bylem w identycznej sytuacji jak Ty, z tym ze u mnie transmisja po radiu wyciagala max. 10Mbps, niestety admini stwierdzili ze wiecej po radiu sie nie da.. musialem rozwiazac umowe i teraz rowniez ciesze sie pelnym 50Mbps w UPC
        • pitas4 Re: Ząbki - internet 15.04.12, 11:35
          witam

mam UPC 50 Mbps od niedawno wcześniej mailem 25 Mbits i szczerze stabilniej działała
          25 tka niż obecna 50 tka maksymalna prędkość przekracza 25 Mbits ale to nie wszystko maksymalny transfer chwilowy to nie szczyt marzeń chętnie by wrócił do stabilnej 25 ki

• lucas1787 Re: Ząbki - internet 16.04.12, 13:39
            To który się lepiej opłaca? ETHnet czy UPC?
            każdy ma swoje plusy i minusy, generalnie chodzi o koszty i prędkość łącza
            • planetyliscie Re: Ząbki - internet 16.04.12, 18:36
              Bierz ETH i sie nie zastanawiaj jak masz taka mozliwosc
              • 1polspeed Re: Ząbki - internet 30.06.13, 21:30
                jakie są pakiety/koszty tej sieci?
                • pitas4 Re: Ząbki - internet 01.07.13, 20:53
                  zaletą ETHnet jest serwer FTP z filmikami pytanie czy to jest legalne i czy przy okazji jakiejś akcji nie skonfiskują ci kompa.
      • motyl-icaa Re: Ząbki - internet 02.07.13, 00:37
        no to ciekawe bo ja na kopernika od około roku nie miałam ani razu problemu (kilka z powodu routera) i zawsze mogłam się dodzwonić. ba nawet w tej sprawie pomogli, a właściwie pomógł; wcześniej przez 7 lat korzystałam z ethnet na powstańców i rewelacja, ponieważ pracuje w systemie homeoffice jest to dla mnie mega ważne, a net szybszy na pewno niż mam w swojej corpo ...

celoss napisał:

> Nie wiem jak wychodzi transmisja z budynku na Kopernika. Na Szwoleżerów była (j
        > est cały czas?) szybka radiolinia. Transfery były fajne dopóki nie zawiał mocni
        > ejszy wiatr. Co kilkanaście dni internetu na kilka godzin nie było. Do serwisan
        > tów dodzwonić się było bardzo ciężko. Dosyć olewczo podchodzili do sprawy. Zało
        > żyłem UPC i mam święty spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka